Slovenija

Toča klesti, a ne po letalu za obrambo pred točo, saj je še v hangarju

Ljubljana/Maribor, 12. 07. 2012 19.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.L./Ni.J.
Komentarji
34

Mnogi so zaman čakali letalo, ki vzhodno Slovenijo brani pred točo. Bilo je na varnem v hangarju. Letalo bi že moralo biti v zraku, a vlada je zamujala s potrditvijo sklepa, zastoj pa je nastal tudi zaradi suma, da so uporabljene snovi nevarne za zdravje.

Letalo je kljub toči, ki te dni uničuje premoženje ljudi, še vedno na tleh.
Letalo je kljub toči, ki te dni uničuje premoženje ljudi, še vedno na tleh. FOTO: Bralka Tjaša

Ob hudi uri so sinoči mnogi zrli v nebo in zaman čakali – letala. Tista, ki vzhodno Slovenijo branijo pred točonosnimi oblaki. Pravzaprav je letalo eno samo. A je pred točo še najbolj na varnem, saj se z njo ne bori, pač pa se skriva v hangarju Letalskega centra Maribor, so poročali v 24UR.

Čeprav je kmetijsko ministrstvo za letalsko obrambo pred točo pravočasno zagotovilo slabih 58.000 evrov, letalo, ki bi moralo biti v zraku že od 15. junija, nima papirjev za vzlet. Vzrok je zamuda vlade pri potrditvi sklepa in še zastoj zaradi ugotovitev agencije za kemikalije, češ da so snovi, ki jih uporabljajo proti toči, nevarne za zdravje.

Mejne vrednosti pri plačilu pa niso dosegle niti občine, saj še niso podpisale pogodb za plačilo obrambe, brez tega pa je ni. Zato tudi Prekmurja letos ne bodo branili, ker bi za to potrebovali dodatno letalo, postopki za njegovo uporabo pa trajajo tri mesece. In to kljub temu da so tam prepričani, da je taka obramba potrebna.

Sklep o izboru naj bi bil podpisan te dni, potem pa je treba počakati še na rok za morebitne pritožbe, pa čeprav je to letalo edino v državi, še poročajo v omenjeni oddaji.

Predvidoma naj bi bila pogodba z izvajalcem podpisana ta mesec in letalo naj bi poletelo avgusta.
Predvidoma naj bi bila pogodba z izvajalcem podpisana ta mesec in letalo naj bi poletelo avgusta. FOTO: Gabrijel Pilaj

Pogodba za obrambo proti toči naj bi bila podpisana še ta mesec

Z ministrstva za kmetijstvo pa so 24ur.com sporočili, da so šele po sprejetem sklepu vlade, s katerim je podprla izvajanje letalske obrambe pred točo tudi v letu 2012, začeli postopke izbire izvajalca. "Ko bodo izvedeni vsi potrebni postopki izbire izvajalca, v skladu z zahtevami predpisov s področja javnega naročanja in potekli zakonsko predpisani roki mirovanja, bomo pogodbo podpisali," pojasnjujejo. Poudarjajo še, da bi postopek izbire izvajalca radi zaključili v čim krajšem roku. Podpis pogodbe pa predvidevajo še v tem mesecu.

S kmetijskega ministrstva so še sporočili, da so v letu 2011 škodo ocenili na 7.067.000 evrov na skupno 2.711 hektarjih kmetijskih zemljišč. Tudi za letošnje leto so v rebalansu proračuna zagotovljena sredstva za sofinanciranje zavarovalnih premij v višini nekaj več kot pet milijonov evrov.

Kot pravijo na ministrstvu, je v registru kmetijskih gospodarstev registriranih 4.020 hektarjev sadovnjakov, od katerih je 771 hektarjev pokritih z mrežami proti toči, kar predstavlja dobrih 19 odstotkov vseh površin sadovnjakov.

V letu 2011 so na ministrstvu škodo ocenili na 7.067.000 evrov na skupno 2.711 hektarjih kmetijskih zemljišč.
V letu 2011 so na ministrstvu škodo ocenili na 7.067.000 evrov na skupno 2.711 hektarjih kmetijskih zemljišč. FOTO: Sergej Racman

Kaj pa menijo o protitočnih mrežah?

Na ministrstvu pojasnjujejo, da se dodeljevanje investicijskih podpor na kmetijskih gospodarstvih izvaja v okviru Programa razvoja podeželja za obdobje 2007–2013 (PRP). Med upravičene naložbe spadajo tudi nakup in postavitev mrež proti toči. Do 31. decembra 2011 je bilo odobrenih 107 zahtevkov za nakup in postavitev mrež proti toči, v višini 2.362.302 evrov.

V okviru PRP je možno pridobiti nepovratna sredstva za izgradnjo mrež proti toči v višini od 50 do 70 odstotkov priznane vednosti investicije, ki znaša za napravo mrež v sadovnjakih, nasadih trajnih rastlin na njivskih površinah 23.500 evrov, na vinogradih pa 28.250 evrov, še pravijo na ministrstvu.

Na ministrstvu za kmetijstvo na vprašanje o še drugih ukrepih, s katerimi pomagajo kmetom pri zmanjševanju škode na posevkih zaradi toče, omenjajo v letu 2011 sprejete sistemske ukrepe na področju posameznih sektorjev. Spremenjen je bil zakon o vinu, ki v primeru znatne poškodovanosti trajnega nasada omogoča dokup grozdja tudi fizičnim osebam. Spremenjena je bila tudi uredba o ureditvi trga z vinom, ki je znižala skupni obseg površin za oškodovance pri uveljavljanju sredstev za obnovo že amortiziranih vinogradov z 0,85 na 0,60 hektarjev. Kmetje, ki jih je prizadela naravna nesreča, pa imajo tudi možnost, da vložijo vlogo za odpis prispevkov v skladu z zakonom o pogojih, pod katerimi se kmetom zmanjšani ali odpisani prispevki štejejo za plačane. Nedvomno najučinkovitejši način obrambe pred točo, predvsem v trajnih nasadih, pa je zaščita s protitočnimi mrežami, saj je stopnja učinkovitosti med 95 in 100 odstotki, poudarjajo na ministrstvu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robek35
13. 07. 2012 08.30
+4
Ja najbolje bo da si kmetje sami to organizirajo sploh saj ne dela škodo samo kmetom ampak vsem, ta država je totalno nesposobna,ko je potrebno kaj storit za navadne državljane A vas ni sram
ialeksex
13. 07. 2012 07.58
+1
Javni uslužbenci si pač morajo dat kej za delat. Zjebani birokrati :(
FC.Liverpool
13. 07. 2012 07.33
+1
nas korošce verjetno rešujejo avstrijci , ki veselo spuščajo rakete proti toči.seveda mi pa ni vseeno za naše prekmurce ki itak teško živijo...
golf-tdi
13. 07. 2012 05.02
+7
A tuja letala pa niso škodljiva,ki za sabo puščajo takšne strupene snovi vsak dan nad našimi glavami-BANDA
Tadek
12. 07. 2012 23.40
+3
Skoraj vsako leto je problem s podpisom pogodbe. Vedno zavlačujejo s to pogodbo, dokler nekje toča vsega ne uniči, potem pa je ponavadi že drug dan podpisana. Na Avstrijskem štajerskem posipajo pod točonosne oblake z 12 avioni že več kot 15 let. Zdaj se je našel en birokrat nekje, da sumi da bi lahko blo to nevarno...
eosss.slo
13. 07. 2012 00.15
+2
V avstriji posipajo zato, ker so se kmetje, ki nikakor ne morejo sprejeti dejstva, da je tovrstna zaščita neučinkovita in škodljiva, sami organizirali in najeli letala za protitočno zaščito... imajo pač več denarja in so nastopili kot močan lobij.
Jeanus1
12. 07. 2012 23.18
+8
Bedanci, pa saj ne znajo narest nič pravočasno in po pameti. Butale žive! Pa kje to mi živimo, za luno?
Jeanus1
12. 07. 2012 23.09
+9
Staro preverjeno zdravilo proti toči so kao naenkrat dali med nezaželjene in nepreverjene snovi... Ja kaj hudiča pa so delali dvajset let, da so to lahko ugotovili šele 5 minut pred dvanajsto, ko je bilo treba z njim posipati oblake? Ali se delajo norca iz nas? Je bolje za štiri in več mio škode? Ne morem verjeti, kakšna je ta slovensko butalska nesposobnost! Brrrrr.
sasom1221
12. 07. 2012 22.52
-1
zakaj eni nekaj na pamet če neveste nič od nič glede toče in tega srebrovega jodida... glede same zaščite se 100krat bolj splača vlaganje v mreže ipd. stvari za zaščito pridelka pred točo, ker je ceneje in ni škodljivo niti okolju niti ljudem. dejstvo pa je tudi, da ljudje v sloveniji gojijo tiste kulturne rastline, ki so preveč občutljive na tako sušo, kot tudi velike količine dežja in točo (sem sodijo koruza, buče, določene žitarice...). bolj bi se lahko osredotočili na sudansko travo (ketere ponekod v prekmurju že uvajajo) in industrijsko konopljo (vendar zaradi politike je slednja rešitev zelo malo verejetna). kar se pa tiče samega srebrovega jodida pa je dejstvo to, da za to snov še ni bilo nobenih trdnih dokazov, da to sploh deluje, še več, v nekaterih primerih so bili rezultati celo nasprotni željenim, poleg tega pa je snov škodljiva... če bodo ta letala dejasnko vzletela, bodo najverjetneje za vsak k....c začeli škropit oblake in pol bomo poleti okol hodil v gasmaskah! sploh pa, razen za avstrijo, še nisem slišal za nobeno drugo državo, kjer bi imeli letala proti toči in bi bili s tem sistemom dejansko uspešni (pred tremi dnevi so poročali o hudih neurjih v avstriji (http://24ur.com/novice/svet/klestila-toca-v-velikosti-kokosjega-jajca.html)). sploh pa me moti tale stavek v tem članku: "Vzrok je zamuda vlade pri potrditvi sklepa in še zastoj zaradi ugotovitev agencije za kemikalije, češ da so snovi, ki jih uporabljajo proti toči, nevarne za zdravje." ob tej povedi lahko avtorja označimo kot neizobraženega človeka, ki piše tale članek zgolj na podlagi svojega subjektivnega mnenja! lp
ozzo
12. 07. 2012 23.19
-1
@sasom1221 : probaj si prebrat kaj več na arso !
Tadek
12. 07. 2012 23.53
+1
Povej mi eno študijo ki dokaže da je posipanje točenosnih oblakov škodljivo za ljudi? Verjetno se je našel kje kak slovenski birokratek ki se mu to zdi sumljivo, tak kot tebi in sedaj zavlačujejo. Ali pa obstaja kaki lobij, ki hoče da se proda čimveč mrež...
eosss.slo
13. 07. 2012 00.13
+0
Tadek: kemikalije za posipanje so vsekakor škodljive pa še neučinkovite povrhu, kar je pokazalo več neodvisnih študij, malo poglej po googlu, ampak se zadaj obrača precej denarja in večinoma nihče ne želi javno govoriti o tem. Je pa že precej držav opustilo škropljenje in upam, da ga bodo tudi pri nas, denar pa dali kmetom za bolj učinkovite in življenju prijazne oblike protitočne zaščite!
eosss.slo
13. 07. 2012 00.23
+1
"Evropske državne meteorološke službe se zato pridružujejo mnenju specializirane agencije Združenih narodov - Svetovne meteorološke organizacije. Leta 2007 je na podlagi stalnega spremljanja znanstvenega in tehnološkega razvoja na področju vplivanja na vreme objavila stališče, da o učinkovitosti obrambe proti toči ni nedvoumnih dokazov. V njem tudi opozarja, da je potrebno dodatno proučiti morebitne škodljive posledice takih posegov v okolje, ki se pogosto pokažejo šele s časovnim zamikom. Večina držav zahodne in osrednje Evrope, prav zaradi dvomljive učinkovitosti in nejasnih posledic na okolje takšne obrambe proti toči ne izvaja. V državah, kjer se letalska obramba pred točo izvaja, se ta večinoma financira s strani zainteresiranih uporabnikov (npr. zavarovalnic, lokalnih skupnosti) in ne s strani države."
gorgonalen
12. 07. 2012 22.04
+5
aja anonymus...če misliš da živiš v razviti krajini bi se jas nad tvojin pisanje malo zamislil,ker razviti ljudje ne pišejo takih oslarij...
gorgonalen
12. 07. 2012 22.03
+2
mjah saj pa ja drek pa prekmurje naj nam bogim revežom še potolče tisto malo kaj mamo ja
anonymus.
12. 07. 2012 21.40
-21
dokler se ne brani cele slovenije, ima vlada prav da ščitenja nekaj trave v vukojebini ne financira iz davkoplačevalskega denarja najprej pokrijte razviti svet, potem se lahko sploh začnemo pogovarjati
ozzo
12. 07. 2012 23.21
+2
in kje je lokacija tega tvojega "razvitega sveta" ??!
eosss.slo
13. 07. 2012 00.08
+1
anonymus. ne bluzi, očitno še nisi videl razvitega sveta glede na tvoje pisanje...
binmister
12. 07. 2012 21.26
+7
Pred kom in čim bo avgusta letalo branilo njive ? Ali vlada misli da bodo avgusta padale sekirice iz neba . Če je kriva vlada naj vlada plača odškodnino .In kako so sedaj ko bi moralo letalo delovati našli da kemikalije škodujejo zdravju prej noben ni imel časa raziskovati ? A nas res vodijo Butalci ? Tisti v Zasavju kjer je cementarna Lafarge niso izpostavljeni strupom nevarnim za življenje ?
Jeanus1
12. 07. 2012 23.10
+6
Točno tako je. Vodijo nas zarukani butalci, ki nimajo pojma o pojmu, samo slepo buljijo v neke papirje, ki so sami sebi namen1 Efekta pa nobenega in ga tudi nikoli ne bo!
eosss.slo
13. 07. 2012 00.06
+1
To, da so kemikalije škodljive in povrhu še neučinkovite, se ve že dolgo, ampak nihče tega na glas ne pove, ker se zadaj obrača preveč denarja...
+12
Ali bi lahko javnost izvedela za katere kemikalije točno gre?
anonymus.
12. 07. 2012 21.41
+13
NE če izveš boš v 1 minuti googlanja ugotovil da so zadeve popolnoma nenevarne in jih v tujini uporabljajo že desetletja vendar resnica je smrtni greh zato hitro pobrisat
eosss.slo
13. 07. 2012 00.05
-1
Seveda se uradno ne bo razvedelo, za kakšne kemikalije gre, ker je zadaj preveč denarja, pa še škodljive so...
CheGaucho
12. 07. 2012 20.34
-7
bolje da je letalo v hangarju, kot da nas zasipajo s strupom...
savinjon
13. 07. 2012 00.19
+3
ja seveda...najbolš da toča potouče še tisto kar rase iz zemlje... ti pa kar jedi zelenjavo ki še zemlje ni vidla...zdravoooo!!!
Scorpia1
13. 07. 2012 00.23
Ma dj, mreze za zascito proti toci- masovno. Mal zracunej. Denar, sveta vladar!
luckyss
12. 07. 2012 19.46
+22
Obrambo pred točo nad Slovenijo bi lahko vršila Natova brezpilotna letala.....saj smo jih že plačali..:)
nenasedaj
12. 07. 2012 19.40
-6
Prekmurci, a se zavedate, kaj je to 56.000€? In kakšen pomen ima škoda zaradi toče na kmetijah? Minimalen. A se zavedate, da s takim govorjenjem lahko ogrozite nakup vohunskih letal za zgolj 8 milijonov? Z njimi bomo zaslužili, z avionom proti toči pa samo nekaj posameznikov.
aojz
12. 07. 2012 19.47
+11
qbase
12. 07. 2012 20.25
+5
saj mislim da je to sarkazem ja... ker 60.000 evrov škode naredi toča škode v eni sami vasici... ali pa človek res neve kaj piše..
anonymus.
12. 07. 2012 21.42
-18
kdor ima na strehi pleh, polkna zaprta in fasado ki ni narejena iz dreka se nima česa bati če pa za ničvredne kripe vredne 200€ date vsak cent več, si pa zaslužite da vam to neumnost čimbolj zbije v trgovini zelenjave ne bo zmanjkalo, toča gor ali dol, ostali pa vaša glupost vaš problem
Scorpia1
13. 07. 2012 00.28
+2
Teb k sta mami pa oci kupila avto za 250 in ne sam za 200 je fajn govort. Zelenjava pa raste v trgovini, v vrecki, pa na polici. Ce ni druge poznamo tut plasticne za okras. Tko da res sploh ni panike.
Scorpia1
13. 07. 2012 00.31
+2
Drgac pa mislm da nebi blo slabo anonimen, ce bi ti kako zrnce mejhno ( recimo v velikosti kurjega jajca) padlo na tvojo velecenjeno glavico. Mogoce bi se kaksn kolescek premaknu, pa bi blo mickn boljs.