Slovenija

'To so subvencije za plenice'

Ljubljana, 27. 06. 2011 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mlade družine so zgrožene zaradi znižanja subvencij za reševanje stanovanjskega vprašanja. Namesto lanskih 300 bodo namreč letos dobili 120 evrov na družinskega člana.

Družine - 9
Družine - 9 FOTO: Damjan Žibert

Minuli petek objavljen Javni poziv za dodelitev subvencij mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja je mladim očetom in mamicam, ki so doslej koristili skromno, a dobrodošlo subvencijo, povzročil nove skrbi. "Lepim besedam vlade o trudu za družine je sledil hladen tuš," pravijo predstavniki Zavoda iskreni.net. Razpis namreč namesto lanskih 300 evrov letos znaša le 120 evrov pomoči na družinskega člana. "Že dosedanja subvencija ni bila ravno visoka, sedaj pa smo šli tako daleč, da se sprašujemo o smiselnosti te subvencije, saj s tako majhnim zneskom težko govorimo o pomoči države," pravi direktor zavoda Igor Vovk in dodaja, da se zaveda težke finančne situacije, a da pričakujejo enako potezo varčevanja tudi pri lastni porabi, začenši z javno upravo.

Vlada: Premalo sredstev za pričakovano povečanje prosilcev

Kot je znano, je ministrstvo za okolje tolikšno znižanje vladi predlagalo zaradi predvidevanja, da naj bi se število upravičencev znatno povečalo, sredstva pa ostala omejena. Ocenili so namreč, da bo v letošnjem letu do subvencije upravičenih že okoli 11 tisoč družin, medtem ko je bilo lani upravičenih okoli 6.800 družin. Kot pravijo pristojni, bi vlada za tovrstno pomoč ob dosedanji višini subvencije potrebovala 11,6 milijona evrov sredstev, predvidena sredstva za stanovanjsko dejavnost oziroma za subvencije mladim družinam pa letos znašajo le 6,4 milijona evrov.

Stanovanje v bloku-1
Stanovanje v bloku-1 FOTO: Miro Majcen

'Ta razpis ni pomoč, ampak pesek v oči!'

"Če je slovenska družba danes pri čem enotna, je to prav v strinjanju, da so razmere v državi na področju reševanja stanovanjskega problema za mlade družine nevzdržne,“ pravi Vovk in dodaja, da se vlada očitno ukvarja sama s sabo, namesto s podporo mladim družinam.

Od odgovornega ministra za okolje in prostor Roka Žarnića in vlade RS zato zahtevajo, da nemudoma pripravijo konkretne ukrepe za reševanje stanovanjskega vprašanja za mlade družine. "Omenjeni razpis je le pesek v oči in nikakršna pomoč družinam. Številne družine, ki so težko čakale na ta razpis, so namreč namignile, da je današnji razpis le neke vrste 'socialni transfer za plenice'," je zaključil Vovk.

Število upravičencev se hitro povečuje

Ob prvem javnem pozivu Stanovanjskega sklada RS je bilo do subvencije upravičenih 177 mladih družin, subvencija na družinskega člana pa je takrat znašala 160 evrov. Junija 2007 je vlada subvencijo zvišala na 300 evrov, ta znesek pa je ostal enak vse do letošnjega leta. Lani je bilo do subvencije upravičenih 6817 družin.

O subvenciji:

Subvencija za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja pripada mladi družini največ osem let, subvencija tržne najemnine pa največ dve leti. Za obe je vstopni pogoj status mlade družine, ki je opredeljen v zakonu o nacionalni stanovanjski varčevalni shemi in ga ugotavlja Stanovanjski sklad RS. Ključno rešeto za pridobitev subvencije za gradnjo ali nakup je dohodkovni cenzus, odvisen od števila družinskih članov. Na primer tričlanska družina je upravičena do subvencije, če njeni neto dohodki za predpreteklo koledarsko leto ne presegajo 315 odstotkov povprečne slovenske neto plače, pri štiričlanski pa je ta meja pri 370 odstotkih. Pogoj je tudi prodajna pogodba ali pravnomočno gradbeno dovoljenje, izdano po marcu 2006.


 

Javni poziv za dodelitev subvencij za leto 2011
  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 20

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

przelmuding
27. 06. 2011 21.57
Eni bi res ta denar rabili eni pa imajo drage avte, kadijo ko zmešani, hodijo na nedeljska kosila, potem se pa tu jočejo da jim država ne da teh 300 euro. Meni država nikoli nič ni dala pa tudi nisem imel stanovanja, začel sem z čisto nulo. Za primer vam povem z ženino plačo sva zaslužila 170000,00 takratnih tolarjev. Pa sva na kredit vzela enosobno stanovanje in sva plačevala 8 let po 100000,00. na mesec. Pa sva preživela ker sva skromna in imava zdaj svoje 40 kvadratov stanovanje pa se nič nisva jokala kot zdaj nekateri. Kar jočite se, če si ne boš sam pomagal ti drugi tudi ne bodo, jaz se zanesem nase in to je najbolj sigurno.
Tonček Balonček
27. 06. 2011 16.25
P< kaj bi rade subvencije za prostitucijo?
Tonček Balonček
27. 06. 2011 16.18
Naj te mamivce izračunajo, koliko mesečno potrošijo le za kondome, cigarete in pijačo. Naj sve to opustijo, s erazmnožujejo, dojijo in znesek, ki ga bodo privarčevale, bo presegal te ukinitve!
volek
27. 06. 2011 16.14
Bustarusta in ALFe, tudi jaz, moja partnerka in moja sestra nismo dobili nič niti od YU, niti od Slovenije. Samo kradli so nam. V 19 letih dela za komunistično sodrgo nisem dobil niti regresa za dopust, ker sem bil samski in sem lahko letoval v barakah firme za katero sem delal samo v izven sezoni. Stanovanje; le zakaj saj stanuješ pri mami. Večjo plačo; saj je ne rabiš ker nimaš družine. Sem pa delal takšne izvozne posle, kakršne ni delal nihče prej v 90 letni zgodovino firme. Ko je bilo treba odpotovati v tujino k mojemu kupcu, so odpotovali komunajzarji, ki sploh niso vedeli zakaj. Seveda je firma že pokojna.
Alojz Železnik 1
27. 06. 2011 15.32
busta-rusta 27.06.2011, 14:29: "Edino pravilno, jaz nikoli nisem nič dobil od države, skubijo me pa pri vsakem dohodku." Tudi jaz nisem dobil nič, tudi mene skubijo na vsakem dohodku ... ampak, če sem že jaz v *, naj vsaj mlade družine za menoj ne bodo!
Alojz Železnik 1
27. 06. 2011 15.29
Berem: "Namesto lanskih 300 bodo namreč letos dobili 120 evrov na družinskega člana." Zato pa so zagovorniki družin "očka tata in mami mami" dobili 1.313.125,79 EUR podpore za svoje akcije.
haarpo
27. 06. 2011 15.25
No, mam pa občutek da jočejo tisti, ki si ne znajo poskrbet zase, al pa iz malo narediti veliko kosilo za 6 oseb.... se da, samo znat moraš... če si pa odvisen od trgovine, pol pa razumem, da ni lahko...
haarpo
27. 06. 2011 15.22
imam 4 otroke, pa mi ni ne lahko, ne težko, ena srednja reč... Pač ne kupujemo kruha vsaki dan, ga spečem ko pojemo tastarga... zelenjavna mineštra, pohane bučke, palačinke, ni nevem kaj, otroc so zadovolni, jaz pa tudi....
ognjenorezilo
27. 06. 2011 14.43
mladih družin bo letos več, ker imamo očka tata in mami mami družinice
Dejan Zajebancije
27. 06. 2011 14.41
Ena sama beda od bede je ta naša država! Lepo darilo za 20. obletnico samostojnosti. Hvala, take žalostni ne rabimo!!!
Interne
27. 06. 2011 14.30
Midva z možem nisva končala študija, smo 4je v tržnem stanovanju, nismo upravičeni, aja pa letos bom imela 28 let, torej nismo več mlada družina. Stanovanja pa tut NIMAMO!!!!
busta-rusta
27. 06. 2011 14.29
Edino pravilno, jaz nikoli nisem nič dobil od države, skubijo me pa pri vsakem dohodku. Vem za veliko primerov, kjer imajo ti socialci vseh socialnih transferov konc meseca več, kot nekdo, ki prejema povprečno slovensko plačo. Treba je pomagat tistim, ki res rabijo pomoč ne pa neki razpisi, kjer vsak malo "pameten" ve kako pretentati sistem. Da ne govorim o ubogih materah samohranilkah, katere imejo že tretjega otroka z istim človekom!! In da še vedno so samohranilke, čeprav živijo skupaj z očetom otrok, samo na papirju imajo ločeni bivališči. Stanovanje pa je tri in pol sobno v nekaterih primerih celo hiša. Tu so še otroški dodatki, razni dodatki za nego - v nekaterih primerih hipohonderske mame naredijo svoje otroke bolane samo za voljo denarja (v nekaterih), socialne pomoči. Največji problem pa so invalidnine - mladi moški in ženske dveh zdravih rok in nog prejemajo 400 € mes. invalidnine pa še kakšen socialni transfer se jim primakne v veliko primerih so med njimi tudi romi s katerimi ni čisto nič narobe in če me boš admin brisal zaradi tega stavka, naj napišem samo to da delam v takšni službi, da imam dober pregled nad socialnimi transferji. Če se ne strinjate z mano mi dol visi, tako ali tako sem jaz in meni podobni tisti kateri vas živimo in jih ožemate. Vse sem si sam ustvaril in sem živel tudi z 50 € na mesec, ko sme plačal vse položnici. nikoli mi ni država dala stotina... Vse skupaj pa je eno podpiranje lenobe, tako s strani inšpekcij katerim se niti enkrat v desetih letih ne ljubi preveriti ali je gmotno stanje zares slabo oz. ali je mati res samohranilka (v večini primerov še enostarševska družina ni)... in lenoba vas socialcev, da tudi z nabiranjem jabolk se da zaslužiti, ne a to je pa sramota delat... jabke obirat bolš da jih slovaki katerim ni sramotno poprijet za delo... bogi revčki pa nimate denarja - poredna država ne da 600 € mesečno ker ste tak bogi. Delat se spravte!!!
Tom46
27. 06. 2011 14.18
Pa naj potem podaljšajo upravičenost do subvencije iz zdajšnjih 8 let na 20 let. Proporcionalno temu, koliko so nam stran vzeli.
noone00
27. 06. 2011 14.00
denarja je zmeraj dovolj za vse saj ga tiskajo noč in dan samo ni pravilno razporejen pohlep je le pohlep in nič več drugega
malo.sutra
27. 06. 2011 13.38
sem bil nekaj časa v dvomih, če je bila zavrnitev pokojninske reforme pravilna odločitev, sedaj VEM DA JE BILA!!! Transferaše je treba oklestit, upam samo da gremo čimprej še nad brezdelneže iz nekdanjih bratskih držav!!! DOVOLJ!!! NE DAM VAM NIČESAR VEČ!!!!
Justice1
27. 06. 2011 13.08
Državljanom se krade denar za dokapitalizacijo bank, namesto, da bi le te prisilili, da prodajo stanovanja po poštenih cenah oz. da zahtevajo od gradbenih mafijašev, da vrnejo kredite, kar bi jih prisilio, da nastavijo normalne tržne cene, ne pa sedaj ko imajo vračunane 100 in več % dobičke. Problem je skorumpirana vlada in skorumpiran parlament. Tisti, ki naj bi delali v dobro vseh državljanov, delajo v dobro mafije , ki jih zalaga z podkupninami. Kar poglejte "najem" zgradbe za NPU. Vsi vemo, da gre za kriminal , predsednik vlade pa še kar podpira odločitev.
elvetic
27. 06. 2011 13.04
Otrok se ne splača met. TO JE DEJSTVO! Samo, kdo pa so bodoči davkoplačevalci, trg in podobne fore? Ko boste naslednič težili, da nas je malo, da je vedno več tujcev, da ni denarja za pokojnine ipd, tukaj je odgovor. RABIMO VEČ DAVKOPLAČEVALCEV!
volek
27. 06. 2011 13.03
Kje je denar od prodaje stanovanj po Jazbinškovem zakonu, če je to sploh bil zakon, vsekakor pa zakon enega i..o.a. Ljudje so za drobiž kupovali stanovanja, tudi po več in že dolgo perfektno živijo na račun stanovanjskih rent, mladi pa si ne morejo ustvariti družin in živijo do 40 leta v hotelu mama. Tega Jazbinška ne morem ne poslušati ne gledati, podobno kot Zoki, čeprav tudi njega ne maram.
Justice1
27. 06. 2011 13.02
Pri nas ne potrebujemo subvencij pač pa je treba zapreti nepremičnisko mafijo, ki preko državnih bank in z preplačanimi nakupi z občinskim denarjem v zameno za podkupnine umetno drži cene na plenilskih nivojih namesto, da bi bila stanovanja , denimo v LJ na voljo po 870 Eur/m2, kot se je Jankoviću zagovorilo, da je povprečna proizvodna cena v LJ.
LentN
27. 06. 2011 12.59
Snajper nena vseh mamic meči v isti koš!! Drugače pa za te subvencije če jih imamo ali ne..Midva sva bila stara 27 in 20 let ko sva si kupila stanovanje, bilo je tako hudo ko je zgubil službo, da smo se prebijali iz dneva v dan, ko sma šla na CSD zarosit za izredno pomoč sma se lahko samo pod nosom obrisala. Da imava svoje stanovanje to je pri njih luksuz tko da pomoči da bi lažje plačala obrok, je šel k vragu. Tak da,...mi dol visi če se še naprej subvencionira. In tudi na morje ne bomo letos šli, medtem ko pa družine ki koristijo te suvencije si privoščijo oddih za katerega morma midva oba dat obe plači.