Slovenija

To so odseki slovenskih cest, kjer se zgodi največ prometnih nesreč motoristov

Ljubljana, 04. 04. 2015 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Praznični dnevi bodo marsikoga zvabili od doma, morda tudi na vožnjo z motorjem, spet drugi bodo praznovali z uporabo pirotehničnih sredstev. Policisti opozarjajo, da je pri vsem naštetem potrebna previdnost, da namesto veselja ne bi prišlo tudi do tragedije.

Motor v blatu
Motor v blatu FOTO: Thinkstock
Prosti dnevi ob praznikih bodo marsikoga zvabili na izlet, krajše počitnice ali na motor. Policisti so zato pripravili nekaj praktičnih nasvetov, kako v tem času ustrezno zavarovati sebe – doma ali na cesti – ter svoje premoženje.

Črni odseki …

Lani je na slovenskih cestah umrlo 17 motoristov, v 60 odstotkih so bili povzročitelji motoristi, v 40 odstotkih pa so bili za nesrečo krivi vozniki drugih motornih vozil, ob začetku motoristične sezone opozarjajo na policiji.

Kot pravi Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije, je v Sloveniji tudi nekaj kritičnih odsekov cest, kjer so prometne nesreče motoristov pogostejše, zato tam svetujejo še dodatno previdnost.

OdsekŠtevilo nesreč
Ljubljana - Vrhnika - Logatec16
Dravograd - Slovenj Gradec - Arja vas9
Robič - Idrija - Logatec9
Maribor - Slivnica - Celje8
Škofljica - Šmarje Sap6
Koper - Sečovlje5
Kranj - Podbrezje - Črnivec5
Hodoš - Petrovci - Murska Sobota - Lipovci5
Kranjska Gora - Vršič - Bovec5
Predel - Bovec - Kobarid5
Lipovci - Lendava - Pince4
Razdrto - Selo - Rožna dolina4
Bača - Češnjica - Škofja Loka4
Godovič - Črni vrh - Ajdovščina4
Kočevje - Stari Log - Dvor4
Slovenska Bistrica - Čatež ob Savi4
Mengeš - Duplica - Šentrupert4

(Statistika za nesreč motoristov na kritičnih odsekih v letu 2014. Vir: Policija)

Preden prvič sedete na motor, se pripravite

Policisti motoriste še opozarjajo, da je potrebno, preden v novi sezoni prvič sedejo na motor, pripraviti tako sebe kot vozilo. "Sposobnost obvladovanja motorja je po dolgi zimi na bistveno nižji ravni kot ob koncu sezone. Motoristom spomladi še manjka običajne "kilometrine", gibčnosti, fizične pripravljenosti, spretnosti in izkušenj, ki so pomembne za varno vožnjo," opozarja Leskovar.

Motoristom so zato na voljo posebne delavnice, tudi tisti, ki jih ne bodo obiskali, pa naj pred prvo vožnjo obnovijo osnovne veščine obvladovanja enoslednega vozila, kot so zaviranje, ustavljanje in umikanje oviram.

Prav tako pa je treba preveriti, ali je vozilo tehnično brezhibno.

Preden se usedete na motor, obvezno preverite:

- zračni tlak v pnevmatikah in profil na tekalni površini pnevmatik
- raven olja
- raven zavorne tekočine
- vzmetenje
- ali delujejo vsa svetlobna telesa na motorju
- ali je delovanje zavor brezhibno
- svojo zaščitno opremo - poškodovano ali dotrajano opremo je treba zamenjati.

Prazniki so za nepridiprave še posebej delovni dnevi

Policisti opozarjajo na številne tatvine ter vlome v stanovanja in vozila v času praznikov. Ljudem znova svetujejo, da v osebnih avtomobilih ne puščajo vrednejših predmetov na vidnih mestih ter vozila zaklepajo, saj nekateri storilci kaznivih dejanj izkoristijo gnečo in nepazljivost ljudi in izvršijo kazniva dejanja.

Praznike pa nekateri nepridipravi izkoristijo tudi za vlome v stanovanja in poslovne objekte, zato jih primerno zavarujte.

Karbid
Karbid FOTO: POP TV

Previdno tudi pri ravnanju s pirotehniko in pokanju z možnarji ali karbidom

Da bi velikonočni prazniki minili brez poškodb, pa policisti opozarjajo tudi na previdnost pri ravnanju s pirotehničnimi izdelki, katerih uporaba se običajno poveča ravno med prazniki. "V zabavo je le posameznikom, mnogim občanom pa je takšno početje neprijetno in jim vzbuja strah, nelagodje in občutek nevarnosti. Nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe kot so opekline, raztrganine rok ali poškodbe oči, poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje," opozarjajo policisti.

Glede uporabe možnarjev različnih izvedb opozarjajo, da gre po določilu Zakona o orožju za priprave za pokanje s črnim smodnikom, ki se uporabljajo na kulturnih in drugih prireditvah. Možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji. Pri pokanju z možnarji in acetilenom morajo udeleženci oziroma organizatorji poskrbeti za varnostne ukrepe. Mladoletnim osebam je uporaba možnarjev prepovedana.

Zakon o varstvu javnega reda in miru dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kjer je takšno pokanje že tradicija. Upoštevati je treba, da mora biti med 22. in 6. uro zagotovljen nočni mir in počitek ljudi. Globa po Zakonu o varstvu javnega reda in miru za nespoštovanje teh določil znaša od 83,46 do 208,65 evra, še dodajajo policisti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (184)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volos
05. 04. 2015 18.58
+5
Vec kot polovico pijavk bi morali nagnati na cesto da zacnejo delati ostali naj delajo vsaj z polovicno mocjo in bomo imeli zlat asfalt
scernig
05. 04. 2015 12.04
+12
Kaj tolko ropotate....plačujem cestnino za avto in motor cena je primerljiva z avstrijo in nemčijo vozim se pa po kolovozih!!!!
Pir
05. 04. 2015 10.30
+6
Glede na prebrane komentarje sem prišel do zaključka, da je veliko nestrpnosti do motoristov in sem prepričan, da zaradi motenih osebkov za volanom avtomobila pride do namernih prometnih nesreč.
eFranjo
05. 04. 2015 14.06
+0
pridem z tovornjakom, da popravim povprečje
daf3
05. 04. 2015 14.40
najbolj žalostno je da so to vsi voznik kateri ne trpijo drugih na svoji poti in se tako obnašajo egoistično ko se vozijo z bilo katerim prevoznim sredstvom več strpnosti ljudje počasi se daleč pride
Morana7
06. 04. 2015 09.41
Glede na splošno stanje v državi je kultura vožnje le eden izmed pokazateljev kje na dnu trenutno praskamo. Vsak gleda le na svojo rit in mu na kraj pameti ne pade, da koga ogroža saj se ja vendar samo pelje v službo ipd...V tem članku opozarjajo na motoriste, ker je tak čas in ker je to zelo prav, opozarjat je treba na vse. Je pa žal evidentno, da samo na opozarjanje ne reagiramo in ko se takole vozimo po slovenskih cestah, kjer je prava redkost , da naletiš na policijsko kontrolo smo pač vsi carji ne? Skratka če nam ni jasno, kaj je to živeti, uporabljati roke in noge, biti pri sebi...potem nam to mora nekdo vcepit v glavo. Dosti žalostno ampak tako je. Vsakdo od nas pozna nekoga, ki zaradi posledic prometne nesreče ni več pokreten ali ima kakšne druge omejitve,ali pa je za posledicami umrl....nam res nič ne da mislit?
Marko Novak 1
05. 04. 2015 00.44
+12
haha ljudje vsi bi imeli cesto samo zase ljudje božji cesta ni samo vasa vi bi tovornjake, motorje ,kolesarje vsem bi prepovedali vožnjo še malo pa bo nekdo bleknil da morajo dati prepoved osebnim uporabljat cesto. promet ogrožajo tisti ki ne uporabljajo glave za voznjo nima veze kaksne vrste vozila moras razmisljati najbolj ogrozajo tisti ko mislijo da imajo motor ali nek dober avto samo zato da se pokaže, pa da naredi en krog pol ga pa parkira k nima za gorivo.lp
slovenian1
04. 04. 2015 23.32
+7
Mislim ,da bi bilo pošteno in korektno ,da DESNEGAPRETEPAČA,ki se že tk vneto želi dokazat kak fanatik je....Nominiramo za naj bedaka leta...
ssbobo
04. 04. 2015 22.29
+2
Matr ste pametni...... to je statistika in nič drugega . povsod so udeleženi motoristi bla bla bla................................................. Ste sposobni poiskati v koliko teh primerih je za nesrečo KRIV MOTORIST SAM, ter v koliko primerih je samo ŽRTEV drugega udeleženca................................................... pa to
danny4
04. 04. 2015 22.49
+2
preberi članek, v 60% motoristi v 40 pa vozniki drugih motornih vozil
novak.novak
05. 04. 2015 15.19
+2
...se pravi ceste in cestišča so pa super, ker njih ne omenjajo...
scernig
04. 04. 2015 21.39
+4
zakaj plačujemo cestnino???
piko112
04. 04. 2015 23.41
scernig
05. 04. 2015 11.59
MihaKožar
04. 04. 2015 21.25
+4
Se strinjam, da so ceste slabe (luknjaste,.....), bi bila pa zanimiva statistika, koliko ponesrečenih motoristov je bilo na Japonskih motorjih in koliko na ...motorjih. Nihče pri nesrečah v katerih so udeleženi drugi voznike ne omenja sokrivde. Sokrivda je : neprimerna hitrost, prehitevanje na nemogočih mestih, prehitevanje v križišču, speljevanje v križišču na fuuuul, prehitevanje v križišču po desni,.... Mi je žal za vse mrtve na cstah, sem pa mnenja da osnovni vzrok ni v slabih cestah.
vstajnik1941
04. 04. 2015 21.16
-16
Očitno je slabo vreme pripomoglo da so na tem foromu fantki ki ne morejo brez motočkov. Upam, da bo letos čim več dežja, da ne bo potrebno prenašat ostalim njihovih objestnosti.
felix59 drugič
04. 04. 2015 22.18
+7
prava.stvar@siol.net
04. 04. 2015 21.04
+4
Pa ljudje božji to je več kot pol Slovenije zanič
dejan28
04. 04. 2015 20.39
+0
nevem sam.kako ste loh tok bolani...da mi divjas po centru lj...in pol v zagovor reces....pa to ti je adrenalin....ovinki....krizisca....160 po celovski kok je blo dobr.... da se mojim kej zgodi zarad tvojga adrenalina...MA POTRESEM TI CELO DREVO ZIVLJENJA...ma da padate k hruskice!!!
XenoSlo
04. 04. 2015 22.35
-2
upor123
05. 04. 2015 11.19
+0
RS-44
04. 04. 2015 19.31
+0
Najnevarnejši odsek je torej Škofljica - Šmarje Sap ker je dejansko odsek dolg par kilometrov (praktično 1 nesreča na 1 kilometer), vsi ostali "odseki" so dolgi več deset kilometrov, nekateri že blizu 100 km.
Antropozofija
04. 04. 2015 18.54
-5
Problem divjanja po cestah z motorji je treba gledat globje. V prejšnem sistemu so bili samo APN in Jawe. Potem pa kar naenkrat pa Japonci. Seveda se Slovenci ne obnašamo nič drugače, kor bivše ex- socialistične države vzhodnega bloka. To vedenje je čisto enako, kot rusko, poljsko itd.. Če pogledamo iz psihološkega vidika je to zanimiv fenomen samouničevalnosti in kršenja pravil, kar velja tudi avtomobiliste. Pa še nekaj, kje imajo policaji decibelmetre, da bi merili raven hrupa motoristov, ki se vozijo brez dušilca čez naselje. Kje ?
vstajnik1941
04. 04. 2015 19.23
+0
donat323
04. 04. 2015 18.35
+3
hahaha, vrhnika- logatec na prven mestu. Vsak vikend poleti ropota gor v klanc proti Logatcu, da ga doma slišm, čeprav sem 2 km stran. Vrhnika, vseh norcev raj, tud norih policajev.
XenoSlo
04. 04. 2015 18.39
+5
Avto Černe, ta je bil tudi ljubitelj. Pa še Vrhničan.
vstajnik1941
04. 04. 2015 18.21
-1
Pred 50timi leti so bile ceste še makedamske, baš fotri so se vozil brez čelad, pa ni blo pol tok nesreč. Nevarni odsek pa je bil vsak kilometer. Razlika je le v tem, da so se takrat z motorji vozil zaradi potreb, sedaj pa zuarad afnarije in zdravljenja kompleksov.
vstajnik1941
04. 04. 2015 18.18
+6
Zakon je treba spoštovat in ne razumem zakaj bi morali biti motoristi izjeme.
LordKEK
04. 04. 2015 17.55
+30
Ko me dohiti motorist, ga najprej opazujem. Ce želi prehiteti se mu vedno umaknem na desni rob ceste.
vstajnik1941
04. 04. 2015 17.57
-8
Zakaj pa i se moral umikati, ali zakon motoristom daje kaj več pravic na cesti napram ostalim udeležencem v prometu?
felix59 drugič
04. 04. 2015 18.01
-7
Ob priliki te bo že doletela pravica avtomobilista !
vstajnik1941
04. 04. 2015 18.08
-5
Ko me dohiti motorist ga gledam in opazim, da me hoče prehiteti po desni - zato se umaknem - v desno. Naj čaka tko kot drugi!
danny4
04. 04. 2015 18.12
+12
sej v takih motoristih sploh ni problem,ki ga lahko opazuješ, se mu tudi jaz če je le možno umaknem, ker me čisto nič ne moti če je pred mano oz. me prehiti,problem je v tistih,ki ga sploh ne vidiš,pa se naenkrat pred tabo znajde.
novak.novak
04. 04. 2015 18.15
+7
vstajnik, tebe bi poslal spet delat teste iz cpp in vožnjo. no, morda bi v tretje pa le opravil, ....
vstajnik1941
04. 04. 2015 18.19
-4
Še enkrat - nevarnih odsekov za normalne voznike ni- so pa nenormalni vozniki in tiste pošiljaj na psihoteste novak.
felix59 drugič
04. 04. 2015 18.29
-3
Glede na tvoje komentarje tebi ne bi dal voziti niti skirce, prav pomilujem te kako si bogi, res se mi smiliš .
luckyss..
04. 04. 2015 17.36
-13
Kdor se še ni peljal z motorjem "do skrajnosti" pač ne pozna tovrstnega adrenalina in ne more objektivno komentirati takšne teme...Sam, ki sem srečno preživel kar nekaj (neumnih) nesreč z motociklom pa lahko povem, da poleg pravih (adrenalinskih) motoristov obstajajo tudi "ljubiteljski"...Ti so najbolj nevarni, ker ne obvladajo svojih dragih "zverin" in jih vozijo zgolj zaradi pozerstva..
XenoSlo
04. 04. 2015 18.19
+11
Adrenalin lahko sproščaš na Nordschleife-ju, gas do podna, pa verjamem da boš imel zadosti. V javnem prometu pa ste ravno motoristi navadne kamikaze.
luckyss..
04. 04. 2015 18.26
+7
Včasih smo motoristi "evolucijsko" z leti presedlali z raznih "Tomosov" preko "Jaw" do pravih "zverin".....Sedaj pa si kupiš stroj, ki mu nisi dorasel in z njim paradiraš pred lokali ob pumpah...Ko ga je treba pripeljati domov pa že ogrožaš sebe in druge :))
Samo Glavan
04. 04. 2015 16.50
+13
Med "komentariji" je zaslediti dokaze o generalni nezrelosti in nekulturi ljudi, ki se kaže na vseh področjih življenja, ne samo v prometu na cestah. Najhuje pri vsem tem je dejstvo, da velja pravilo Gaussove krivlje, ki govori o tem, da je podpovprečnih in nadpovprečnih malo, povprečnih (v našem primeru, milo rečeno, preprostih) voznikov (in volilcev) je pa velika večina. Ja. Tudi na cesti se kaže dejstvo, da je demokracija zgolj DIKTATURA PRIMITIVIZMA.
vstajnik1941
04. 04. 2015 18.01
+3
Se strinjam, najbolj primitivno se na cesti obnašajo vozniki motorjev, ki si prilaščajo več kakor jim glede na regulativo in pravila obnašanja gre!
vstajnik1941
04. 04. 2015 16.40
-19
Z motorjem sem se vozil ko sem bil mulo in se nisem še upal nagovorit punce in sem zato moral uporabljat rokce. Ko sem nabavil avto teh problemov ni blo več. pa tud rokce me niso več bolele. Zaključek: Rokce in motor gre skupaj in če nimaš korajže drugje, jo izkazuješ z motorjem na cesti. Pač večni smrkovci tile motoristi,
ToJeToZaZdaj
04. 04. 2015 16.53
+15
Prototip
04. 04. 2015 17.05
+13
kaj mu moreš,fizično je dec odrastel,,psiha pač ne,,,,
dugi159
04. 04. 2015 17.05
+4
Vstajnik obisci dezurno lekarno zdej z avtom mas pa samozavest serijsko bolnik
novak.novak
04. 04. 2015 17.14
+4
pa nis štekat, kake imamo tu med nami, ala vstajnik..in to je odrasla, zrela oseba, volivec?! še dobr smo kjer smo, glede na take primerke...
xxx1982xxx
05. 04. 2015 11.06
+2
Maš probleme z svojo samopodobo ? lovit punce z plehom ali plastiko ? Tega nisem delal niti ko sem v svet motociklov stopil pri 16 letih... Niti tolk nisi da bi znal ločit kaj je prav in kaj ne in kot povprečen zalimek mečeš vse v isti koš... Seveda najdejo se izjeme tudi med motoristi, ki si motorja in naziva motorist ne zaslužijo, a ti živijo z motorjem leto ali dve...ga prodajo ali sesujejo... tisti, ki za to živimo pa vztrajamo že desetletja in se vsak dan bojimo ravno takšnih, kot si ti ...takšnih ki imate neke skrite mržnje