Slovenija

To so dogodki, ki so odmevali na 24ur.com in ki so pritegnili največ vaše pozornosti

Ljubljana, 06. 01. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min

Po pregledu dogajanja na domačih tleh in v svetu je prav, da pogledamo, katere novice na 24ur.com so najbolj zaznamovale minulo leto. Izpostavljamo dogodke, ki ste jih obiskovalci 24ur.com najbolj brali, gledali in komentirali.

Količina snega, ki je v začetku februarja 2015 zapadla v Beli Krajini.
Količina snega, ki je v začetku februarja 2015 zapadla v Beli Krajini. FOTO: Bralka Marica

Leto 2015 se je začelo, kot se za zimo spodobi. Večina najbolj branih dogodkov se je vrtela okoli snega, ki je konec januarja ohromil Slovenijo in na Gorenjskem natresel kar pol metra snega, drugod pa od 15 do 30 centimetrov. Zelo odmevna je bila tudi novica o terorističnem napadu na satirični časnik Charlie Hebdo v Parizu, kjer sta brata Kouchi s pomočnikom ubila 12 ljudi, med njimi več članov uredništva in dva policista. Dva dni pozneje so brata policisti izsledili v stavbi tiskarskega podjetja v bližini letališča Charles de Gaulle in ju ustrelili. Da imajo vozniki tovornjakov hude težave s svojimi delodajalci, ki jih pogosto izkoriščajo, silijo v prekrške, ko se uprejo, pa jim celo grozijo s smrtjo, je pokazala zgodba avtoprevoznika Fijavža, ki je svojega voznika zaprl v sobo in mu grozil. Delavcu je celo grozil s smrtjo. Objavili smo posnetek groženj, zgodba o Fijavžu pa je razkrila tudi druge podobne primere. Svet na Kanalu A pa je pomagal 29-letnemu Petru iz Brežic iskati lepo rjavolasko, v katero se je zaljubil kar na ljubljanskem mestnem avtobusu številka 1. Očitno Slovenci vendarle verjamemo v ljubezen na prvi pogled, saj je bila zgodba zelo odmevna.

Zemljevid spornih gostiln.
Zemljevid spornih gostiln. FOTO: 24ur.com

Težave s snegom so se nadaljevale tudi v februarju, ko je Arso zaradi snega in burje izdal celo rdeče opozorilo. Številne šole so ostale zaprte, k sreči pa večjih težav ni bilo. Ciklon je namreč prešel Slovenijo nekoliko južneje, zato se najhujše napovedi vremenoslovcev niso uresničile, zaradi česar so bili tarče številnih kritik. Nič manj brana ni bila novica, v kateri smo razkrili seznam gostiln, kjer so inšpektorji ugotovili nepravilnosti. 59 objektov so namreč zaprli oziroma izdali začasno prepoved obratovanja. Zelo odmeven je bil posnetek, ki je prišel iz tajvanske prestolnice. Letalo z 58 potniki je strmoglavilo v reko, v nesreči pa je umrlo 31 oseb. Letalo, ki je strmoglavilo nekaj minut po vzletu, se je za las izognilo nebotičnikom, nato oplazilo avtomobil in ograjo ceste ter padlo v reko. Svetovni knjižni fenomen Petdeset odtenkov sive pa je dobil še filmsko različico, ki je tik pred valentinovim doživela svetovno premiero.

Pilot Andreas Lubitz je imel psihične težave.
Pilot Andreas Lubitz je imel psihične težave. FOTO: Reuters

Dejanje nemškega pilota Lubitza, ki je strmoglavil letalo Germanwingsa v Alpah na jugu Francije in ubil sebe ter vse potnike in preostale člane posadke na letalu, je begalo mnoge. Tedne po tragediji so prišle na dan podrobnosti, da je imel Lubitz hude psihične težave, ki jih je zamolčal svojemu delodajalcu. Odmevna je bila tudi novica, da so v Franciji aretirali nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja. Policija je razkrila podrobnosti lova nanj, ki je segal vse do Dominikanske republike. 18. marca je Časar iz Pariza prispel v zapor na Dobu. Nadgradnja Supervizorja je poskrbela še za eno odmevno marčevsko novico. Razkrila je, kdo so prejemniki, ki so prejeli največ izplačil proračunskih uporabnikov od leta 2003 do marca 2015. Prvih deset je skupaj zaslužilo kar 4,5 milijona evrov, na seznamu pa sta sodna tolmača, tedanja ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar ter več rednih profesorjev Univerze v Ljubljani. Ministrica je po objavi, da je zaslužila kar 636.069 evrov avtorskih honorarjev, odstopila. Našo medijsko hišo in Slovenijo pa je pretresla nenadna smrt dolgoletne uspešne novinarke, sodelavke in prijateljice Špele Šipek.

Robert Časar na letalu, s katerim je iz Pariza priletel v Slovenijo.
Robert Časar na letalu, s katerim je iz Pariza priletel v Slovenijo. FOTO: POP TV

Aprila nas je zaposloval črni trg diplomskih in magistrskih nalog. Plagiat magistrske naloge je namreč odnesel takratno ministrico za izobraževanje Klavdijo Markež. Markeževa se je tako uvrstila med rekorderje z najkrajšim ministrskim stažem. Svet pa se je zgražal nad dogodkom na Floridi, ko je več moških sredi belega dne skupinsko posililo nezavestno žensko. Priče so dogajanje opazovale in ga snemale z mobilnimi telefoni, policije pa ni poklical nihče. S pomočjo strokovnjakov smo iskali odgovor na vprašanje, kdo je bolj kriv: 10 moških, ki je 2 uri posiljevalo 15-letnico, ali 20 prič, ki so gledale, navijale in snemale? S kratkim sprehodom v preteklost smo preverili, ali se še spomnite svojega prvega mobilnika. Naše bralce pa je pretresla novica, da je priljubljena pevka Rebeka Dremelj zbolela za rakom .

Pogorišče po požaru, ki je zajel Mercatorjevo skladišče v Zalogu pri Ljubljani.
Pogorišče po požaru, ki je zajel Mercatorjevo skladišče v Zalogu pri Ljubljani. FOTO: Gasilska brigada Ljubljana

V hudem požaru, ki je maja zajel Mercatorjeva skladišča v Zalogu pri Ljubljani je umrla ena oseba, nastalo pa je za približno 9 milijonov evrov materialne škode. To je bil eden največjih industrijskih požarov v Sloveniji. Veliko zanimanje je bilo tudi za prve napovedi vremenoslovcev za poletje. Ti so napovedovali pasjo vročino in sušo, napovedi pa so se tudi uresničile. Iz Velike Britanije je prišla vesela novica, da je britanski kraljevi dvor dobil novo članico. Vojvodinja Cambriška Kate Middleton je 2. maja povila deklico in jo poimenovala Charlotte Elizabeth Diana. Ker se je maja veliko govorilo o milijonih, zlasti na račun rekordno visokega dobitka v igri Eurojackpot, smo preverili, kaj vse lahko dobite za neverjetnih 90 milijonov evrov.

Junija je Slovenijo zajelo kratkotrajno, a obilno deževje, ki je povzročilo poplave. Iz Zlatoličja je prišla tragična novica, da je moški umoril natakarico v tamkajšnjem lokalu. 31-letnika je policija še isti dan pridržala, septembra pa so ga obsodili na 26 let zapora. V tunizijskem letovišču Sousse je napadalec ubil 38 ljudi, večinoma turistov. Terorističen napad je prestrašil številne turiste, ki so letovali v Tuniziji in v Egiptu. Ti so kljub poostrenim varnostnim ukrepom začeli množično zapuščati letovišča. Zaradi zastrupitve s THC, ki je glavna psihoaktivna sestavina konoplje, pa so junija v celjski bolnišnici sprejeli 15 oseb. Vsi so se v Vrbju pri Žalcu udeležili delavnice na temo uporabe industrijske konoplje v zdravilne namene. Je pa junija odmevala tudi pozitivna novica, saj so končno za promet odprli predor Markovec.

Slavnostno odprtje predora Markovec.
Slavnostno odprtje predora Markovec. FOTO: Damjan Žibert

Temperature v vročem poletju je julija dvigala afera z arbitražo. Slovenski član arbitražnega sodišča Jernej Sekolec je o podrobnostih z zaupnih razprav sodišča obveščal slovensko zunanje ministrstvo, pogovorom med Sekolcem in Drenikovo pa so prisluškovale tuje obveščevalne agencije. Zaradi mednarodnega škandala je Hrvaška sporočila, da ne priznava arbitraže, Sekolec je odstopil, sodišče pa je določilo nova arbitra. Poletno vročino so zmotila številna neurja s točo, ki so zajela Slovenijo, močno pa je odmevala tudi novica o tragediji na primorski avtocesti, ko je v trčenju cisterne in dveh osebnih vozil umrla štiričlanska družina iz Romunije. Povzročitelj nesreče, voznik cisterne, je odšel s kraja nesreče, njegovo truplo pa so odkrili šele več tednov po nesreči. Po februarskem seznamu spornih gostiln smo julija dobili še seznam spornih mesnic. Julijska vročina je sicer polnila bazene, kopališča ob rekah in morju, žal pa tudi našo rubriko Črna kronika. Kljub številnim opozorilom, da nikar ne puščajte otrok in živali v razgretih vozilih, so imeli policisti in gasilci polne roke dela. 2. julija je umrl kralj slovenske glasbe Slavko Avsenik. Na njegovem pogrebu se je zbrala množica ljudi, da bi se poklonila glasbeni legendi, ki je proslavila Slovenijo v svetu.

Slovo od Slavka Avsenika.
Slovo od Slavka Avsenika. FOTO: Damjan Žibert

V avgustu so se po naših cestah valile kolone turistov. Poročali smo o prometnih zastojih, žal pa tudi o tragičnih nesrečah. Na primorski avtocesti sta se v razmaku le nekaj minut zgodili dve hudi nesreči, žal pa se je znova pokazalo, da ljudje ne vedo, kako se je potrebno v primeru nesreče razvrstiti in obnašati na cesti. Odmevala je tudi novica, da moški, ki je v stiski, prek oglasnika prodaja ledvico. Izkazalo se je, da gre za prevaranta. Odmeval je tudi nastop skupine Laibach v Severni Koreji, pa zgodba treh Slovencev, ki so se vračali z dela v Avstriji in ob potoku našli zapuščenega novorojenčka.

Zgodovinski nastop skupine Laibach v Severni Koreji.
Zgodovinski nastop skupine Laibach v Severni Koreji. FOTO: Jure Tepina

Begunska kriza je septembra dosegla tudi Slovenijo, zato so bile najbolj odmevne prav novice o beguncih, ki so prihajali v Slovenijo iz Hrvaške. Najbolj odmevna je bila novica o incidentu na mejnem prehodu Rigonce, ko je morala slovenska policija med protestom aktivistov posredovati s solzivcem. Nič manj brani niso bili članki o zaostritvi odnosov med Hrvaško in Srbijo zaradi beguncev. Hrvaška je na mejnem prehodu Tovarnik prepovedala vstop vozilom s srbskimi tablicami, kar je srbski premier označil za blaznost. Sladila je besedna vojna, v nekaj dneh pa so se razmere vendarle uredile. Odmevala je tudi novica o madžarski snemalki, ki je spotaknila sirskega begunca. Snemalka je ostala brez službe, sirski begunec pa je s sinovoma dobil službo nogometnega trenerja v Španiji. V Meki je v stampedu med tradicionalnim romanjem umrlo okoli 1400 romarjev, kar je ena najhujših nesreč, ki se je zgodila med hadžem. Kruta smrt Zorice Škrbić je na sodišču dobila prvi epilog. Mučitelja sta bila obsojena na 15 in 14 let zapora, njun pomagač pa na dobri dve leti. Nasa je poskrbela za znanstveni dosežek meseca, saj je sporočila, da imajo dokaze, da je na Marsu res voda, s tem pa tudi možnost obstoja življenja, Alenka Gotar pa je zavezala zlobne jezike in se poročila s sedemnajst let mlajšim izbrancem.

Valentino Rossi je ostal brez skupne zmage.
Valentino Rossi je ostal brez skupne zmage. FOTO: Reuters

Oktober je poskrbel, da je bil najbolj odmeven dogodek (ne samo v Sloveniji) iz sveta športa. Na dirki razreda motoGP v Maleziji sta obračunala večna tekmeca Marc Marquez in Valentino Rossi. Kdo je bil kriv in ali je sledila pravična kazen, smo ugibali, razpravljali in analizirali skoraj ves mesec, dejstvo pa je, da je Rossi ostal brez skupne zmage. V Sloveniji je vlada reševala problem begunskega vala, ki se je še okrepil. Na mejo je poslala vojsko, okrepila pomoč prostovoljcem v nastanitvenih centrih, o začasnih ovirah na meji pa je začela razmišljati tudi Avstrija. Odmevala je tudi novica, da je na polotoku Sinaj strmoglavilo rusko potniško letalo, ki je letelo iz letovišča Šarm el Šejk v ruski Sankt Peterburg. V terorističnem napadu so umrli vsi potniki in člani posadke. Še ena športna novica nam je polepšala oktober. Slovenska odbojkarska reprezentanca se je z evropskega prvenstva vrnila s srebrom. V Ljubljani jih je pričakala navdušena množica.

Teroristi so na petek 13. sejali smrt v Parizu.
Teroristi so na petek 13. sejali smrt v Parizu. FOTO: Reuters

Pregovorno črn petek 13. so skrajneži IS izkoristili za pokol v Parizu, v katerem je umrlo 130 oseb. To je bila tudi najbolj odmevna novica v novembru. Močno je odmevala tudi tragična nesreča nekdanjega slovenskega smučarskega reprezentanta Draga Grubelnika, ki se je ponesrečil v prometni nesreči v Söldnu. Turčija je sestrelila rusko vojaško letalo, ki naj bi preletelo turško ozemlje in kršilo zračni prostor. Rusija seveda vztraja, da letalo ni vstopilo v turški zračni prostor. Sledili so povračilni ukrepi in ohladitev že tako slabih odnosov med državama. V posredovanju policije je umrl občan Dolene v občini Videm. Moški je obstreljeval sosede, posredovala je policija, med intervencijo pa sta bila ranjena policist in policijski pes. Bralce pa je zelo zanimala tudi novica o množici, ki se je zbrala na Čopovi v Ljubljani, da bi pokupila oblačila iz kolekcije Balmain x H&M. V prerivanju so modne kose, katerih cene so se gibale od 150 do 300 evrov, razgrabili v pičlih 20 minutah.

Zmagoslavje Koalicije za otroke gre z Alešem Primcem na čelu.
Zmagoslavje Koalicije za otroke gre z Alešem Primcem na čelu. FOTO: Aljoša Kravanja

Praznični december je zaznamoval referendum, na katerem so volivci zavrnili novelo zakona o zakonski zvezi. Še bolj je odmevala smrt slovenske pevke in kraljice ljudskih src Simone Weiss. Preiskovalci so decembra vkorakali v prostore stranke SDS na Trstenjakovi ulici v Ljubljani in v prostore stranke v državnem zboru ter pod drobnogled vzeli poslanca SDS Andreja Širclja. Vse skupaj je povezano z DUTB. Preiskovalci so potrkali tudi na vrata ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Očitajo mu, da naj bi dve leti sprejemal podkupnino od šefa KPL, v zameno za zaposlitev pa naj bi od farmacevtke pričakoval spolne usluge. Odmevala je tudi novica o uboju v Velenju, kjer je 46-letnik po prepiru ubil svojo 33-letno partnerico. V redakciji Epilog so razkrivali ozadja prisilnih porok, ki je ena od oblik trgovine z ljudmi. Za oddajo je spregovorila Laura, ki jo je družina prodala, ko je bila stara komaj 16 let, prav tako so novinarji Epiloga preverili, kaj se dogaja v klavnicah. So tudi vas posnetki šokirali? 

Slovenijo je pretresla smrt pevke Simone Weiss.
Slovenijo je pretresla smrt pevke Simone Weiss. FOTO: Miro Majcen

Leto 2015 je bilo pestro, odmevnih novic veliko. Verjamemo, da leto, v katerega smo zakorakali, ne bo nič manj pestro, upamo le, da bo v naslednjem pregledu odmevnejših dogodkov več pozitivnih novic.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CyChick8
07. 01. 2016 17.47
pa kuža, ki so ga skuhali in pojedli...saj vemo kdo!
o22
06. 01. 2016 20.48
+1
Res je bilo žalostno leto ,vendar najhuje še prihaja!!!
ONniON
06. 01. 2016 19.55
-1
po podatkih orgarnizacije novinarjev brez meja se slovenija po svobodi medijev uvršča na 35. mesto od 180 držav, prva je finska , zadnja eritreja , češka je recimo na 13. mestu, ZDA na 49.
ONniON
06. 01. 2016 19.48
+3
zapomnil si bom po prepovedi komentiranja in izražanja mnenja da nebi pol po vašem mnenju izpadli nestrpni
felix59 drugič
06. 01. 2016 16.56
+4
Vse tole se skrije proti prepovedi komentiranja, poleg vsega pa še največja nesreča, prepoved nočnega komentiranja. !!
gremonadesno
06. 01. 2016 16.15
+3
Slovenski Mediji ste sokrivi za dogodke v Kölnu , ali se tega zavedate in kako se ob tem počutite ko so bila zaradi vas nemška dekleta nadlegovana .
Tretja Švica
06. 01. 2016 11.11
+9
Koln še zmer zaprt za komentarje, pa to ne morš verjet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
general911
06. 01. 2016 11.08
+8
Islamska invanzija na evropo je pa nepomembna haaaha
general911
06. 01. 2016 10.25
+2
Kva kle pisete kva vas mot oni.itak ne berejo tega boli njih pejte pred ali celo bolj not v pop tv hiso pa jim povejte svoje.....eeee slovenclji
Blaška
06. 01. 2016 10.13
+19
tisto, kar ste ponujali, tisto je "zanimalo" vaše bralce ; osebno sem pričakovala, da boste pri poročanju vedno na prvem mestu v službi resnice, a temu ni bilo tako ; ))) izredno malo člankov o dogajanju doma in veliko člankov o dogajanju po svetu, ki niso pomembni za obstoj sveta ; tudi vaša osrednja večerna poročila ob 19 uri postajajo čedalje manj zanimiva, ponujate izredno malo aktualnih dogodkov ; ))) in kar je najslabše; vaša politika urejanja portala 24ur.com je povsem zgrešena; blokada določenih člankov; navsezadnje imate moderatorje, administratorje ali kot mu pravijo ostali, nekega admina, ki bi lahko poskrbel, da se neprimerni komentarji z noto vulgarnosti, sovražnega govora in podobnega, brišejo in se mu ne dovoli več objave; najprej opozorili, če to ne zaleže, potem sledi enostavno njegova blokada ; ))) samo temu ni tako, opaziti je da še vedno dopuščate komentarje, ki so do ostalih komentatorjev žaljivi, pisani na osnovi neresnic ; vidi se, da ste samo medij rumenih strani ; ))))
Ni Nicka
06. 01. 2016 10.30
+2
vetlan
06. 01. 2016 18.23
+2
"izredno malo člankov o dogajanju doma" he he Kaj pa naj pišejo, če Slovenije ni več, temu je tudi 24ur prispeval
BobbyP
06. 01. 2016 10.09
+11
24ur. Kim Jong Un se vas ne bi sramoval.
TRUMPP
06. 01. 2016 09.48
+25
24ur se lahko pohvali edino z blokado komentarjev. Edinstven dosežek,....pa to.
opazovalec_
06. 01. 2016 10.09
+7
Tretja Švica
06. 01. 2016 09.45
+16
24 ur, mi lahko pojasnite, zakaj je Koln zaprt za komentiranje!?
TRUMPP
06. 01. 2016 09.49
+14
Ne morejo ti pojasnit....ker popirajo multikulturo.......pa to.
opazovalec_
06. 01. 2016 10.10
+11
Dobili so peneze, pa morajo pridno ubogati donatorja!!!
TRUMPP
06. 01. 2016 09.40
+25
V Sloveniji je najbolj odmevalo dejstvo, da portal 24 ur drastično krati svobodo govora,...in da uvaja diktaturo mišljenja peščice, ki se ima za edine poklicane, da o tem odloča....pa to. Beda od bede novinarstva.....Malo se zamislite.
opazovalec_
06. 01. 2016 10.12
+5
Saj, ne POP si še kvečjemu pogledam kak dober film! Pa še ti so zaradi razno raznih šovov in limonad že redkost!!
spletni_nepridiprav
06. 01. 2016 13.16
+1
piko112
06. 01. 2016 09.39
+8
Kaj pa volitve za otroke gre? Bi pričakoval tudi to na listi, Ali pa vi oproščeni pri naših sodnih postopkih? Ali je to pri nas že tako ustaljena praksa da sploh ni več novica?
Tretja Švica
06. 01. 2016 09.36
+11
Pa vaša samovšečna hvala ob 20. obletnici, haha!?
Tretja Švica
06. 01. 2016 09.36
+3
Pa vaša vsehvala ob 2 letnici, samohvala, a ne!?
Tretja Švica
06. 01. 2016 09.35
+10
v Evropi se bodo počase začele delat vstaje narode, tako ne gre več naprej!
Tretja Švica
06. 01. 2016 09.33
+9
Opaža, da je Slo vse MANJ DEMOKRATIČNA, LOL!!!!!!!!!!!!!???????????????????? 24 UR, ODGOVOR PROSIM!
Tretja Švica
06. 01. 2016 09.32
+12
Taka stvar, kot se je zgodila v Kolnu, zaprto za komentarje, Evropa preplavljena s taspodnimi, upam, da čimprej pridejo desne stranke na oblast, Schengna tko ni več, res, najboljš, da nastanejo mejni prehodi po starem, bo vsaj mil boljš!
opazovalec_
06. 01. 2016 10.15
+8
Sem bral malo nemške članke na to temo, pa tudi pridno zavajajo. Pod članki se Nemci prav tako čudijo, kam to pelje in zakaj mediji ne povedo vse resnice!!
Tretja Švica
06. 01. 2016 10.30
+7
jjjjJa, tut oni, sem mal brala, so tut hotl kar vse pomest pod...