Slovenija

'To je veliko, za slovenske razmere absolutno neobvladljivo število'

Ljubljana/Dunaj, 13. 10. 2016 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska koalicija je razpravljala o beguncih in migrantih. Država potrebuje jasen scenarij, kako bi ravnala v primeru, če bi večje število migrantov nenapovedano želelo vstopiti v Slovenijo. Kaj pa se že sedaj dogaja na terenu?

V torek se je na mejni prehod Starod pripeljal voznik tovornega vozila za prevoz osebnih vozil. Državljan Bolgarije je želel vstopiti v državo. 

Migranti in begunci - 1
Migranti in begunci - 1 FOTO: Policija

Na tovornem vozilu je imel v dveh vrstah naloženih pet osebnih  vozil, ki jih je peljal v Italijo. Slovenski policisti so skupaj s hrvaškimi kolegi ugotovili, da se v dveh vozilih, natovorjenih v zgornji vrsti, skrivajo tri osebe - dva državljana Libije in državljan Tunizije.

Migranti in begunci - 2
Migranti in begunci - 2 FOTO: Policija

Vsi trije so želeli v Slovenijo vstopiti nezakonito. V obravnavo so jih prevzeli hrvaški policisti.

Včeraj pa je na Starodu želel vstopiti državljan Makedonije. Ko so policisti pregledali njegov tovornjak, so na podvozju priklopnega vozila odkrili dva državljana Sirije in enega iz Maroka. Tudi njih so prevzeli hrvaški policisti.

Migranti in begunci - 3
Migranti in begunci - 3 FOTO: Policija

Kaj delajo politiki?

Migracije so tragični globalni fenomen, ki zahteva posvečeno akcijo, predvsem je treba zaščititi otroke, ki so najranljivejše žrtve, sporoča papež Frančišek.

Papež je glasni zagovornik migrantskih pravic, saj je rojen v Argentini v imigrantski družini. "Otroci so prvi med tistimi, ki plačujejo davek emigracij, ki jih skoraj vedno povzročijo nasilje, revščina, okoljske razmere in tudi negativni vidiki globalizacije," pravi Frančišek. Papež je kritiziral poskuse "krotenja prihoda migrantov prek nelegalnih omrežij." Dodal je, da bi raje imel, če bi otroke migrante vključevali v družbo ali bi uveljavili programe za varno vračanje v domovino.

Frančišek pravi, da bi morale vlade uravnotežiti pravice za nadzor migrantskih tokov z "nalogo razrešiti in regulirati položaj otrok migrantov," jih zaščititi pred zlorabo, izkoriščanjem in "najnižjimi oblikami človeške degradacije."

Po podatkih mednarodne dobrodelne organizacije Save the Children je 20 odstotkov od 304.000 migrantov, ki so letos prišli v Italijo in Grčijo, mladoletnih. V Italiji jih je večina brez spremstva odraslih.

Koalicijski vrh je danes razpravljal o razlogih za sprejem novele zakona o tujcih, čeprav se o operativnih rešitvah še niso pogovarjali, je pojasnila vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer. Predlog novele pričakujejo še ta teden, ob čemer partnerji opozarjajo na nujnost pripravljenosti na izjemne razmere v primeru novega migrantskega vala.

Danes so se dogovorili, da bodo poslanske skupine koalicije še ta teden od ministrstva prejele predlog sprememb zakona o tujcih ter ga predvidoma v začetku naslednjega tedna začele usklajevati.

Glede informacij o novih sprejemnih migracijskih centrih so govorili posredno, ko so se seznanjali z razlogi za potrebo po pripravi novih ukrepov. Slovenija ima po eni strani omejene kapacitete za migrante, praviloma je velik odpor lokalnih skupnosti, prav tako pa nas obdajajo države, ki se že zapirajo in moramo biti tudi zaradi zagotavljanja notranje varnosti glede razmer izjemno pozorni, je po srečanju koalicije razloge za ukrepe pojasnila Kustec Lipicerjeva.

V odgovoru na novinarsko vprašanje je pritrdila, da so to scenariji za izjemne razmere, denimo tudi v primeru, ko Avstrija napolni svojo kvoto in se bo morala Slovenija odzvati.

Po nekaterih informacijah naj bi bila za ponedeljek sklicana tudi seja sveta za nacionalno varnost. Tudi o tem se je koalicija pogovarjala, a so po besedah Kustec Lipicerjeve presodili, da je pomembno, da uberejo običajno koalicijsko usklajevanje. "Ne gre za izredne razmere, ampak le za pripravo za primer izjemnih razmer in za ukrepe, ki bodo imeli potrebne varovalke," je pojasnila Kustec Lipicerjeva.

'To je veliko, za slovenske razmere absolutno neobvladljivo število'

Danes so prejeli tudi oceno, kakšno število migrantov je na zahodno-balkanski poti in v izvornih državah. "To je veliko, za slovenske razmere absolutno neobvladljivo število," je pojasnila Kustec Lipicerjeva, čeprav konkretne številke ni razkrila. "A če bi tako število migrantov nenapovedano želelo vstopiti v Slovenijo, moramo imeti zelo jasen scenarij, kako se odzvati," je poudarila.

V koaliciji ocenjujejo, da v tako izjemnih razmerah na koncu država ostane sama in ne "moremo realno pričakovati, da bomo imeli skupnostni solidarnostni odziv članic EU".

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je poudaril, da živimo v svetu, ki se spreminja. Tako je bil predstavljen tudi zakon o tujcih, ki "ga verjetno v normalnih razmerah nobena stranka ne bi sprejela".

"Vsi smo za človekove pravice, vsi pa imamo v mislih tudi varnost," je poudaril Han in zagotovil, da SD ne bo pridobivala političnih točk na tem zakonu, saj se je treba trezno pogovarjati. Če pa bodo sprejeli tako težak zakon, bo po njegovih besedah vseboval veliko sider za to, da ga stranke ne bodo mogle izkoriščati. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni