Slovenija

'To je jasno sporočilo: Bodite tiho, vidite, kaj se vam lahko zgodi!'

Ljubljana, 24. 04. 2012 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

"Očitno je bila želja delodajalca, da se znebi tistega, ki je glasen," Društvo novinarjev in Sindikat novinarjev Slovenije ostro protestirata proti podani odpovedi urednici revije Obrazi, Almi Sedlar.

Alma Sedlar bo prejemala le polovično plačo, ostala pa bo sindikalna zaupnica, saj ima zaupanje zaposlenih, pravijo v vrstah sindikata.
Alma Sedlar bo prejemala le polovično plačo, ostala pa bo sindikalna zaupnica, saj ima zaupanje zaposlenih, pravijo v vrstah sindikata. FOTO: Blaž Garbajs

Potem ko je 20. aprila Alma Sedlar, sindikalna predstavnica ter do nedavnega glavna in odgovorna urednica revije Obrazi, zaradi domnevnega mobinga, šikaniranja ter žaljivih obdolžitev direktorja družbe Salomon Gregorja Repiča ter njegovega namestnika dobila izredno odpoved delovnega razmerja, sta se danes njej v bran znova postavila tako Sindikat novinarjev Slovenije kot tudi Društvo novinarjev Slovenije.

Iztok Jurančič, predsednik SNS
Iztok Jurančič, predsednik SNS FOTO: Blaž Garbajs

"Kot pravijo, je 21. marca direktorja Repiča žaljivo obdolžila, da izvaja mobing, po 4. aprilu pa naj bi izvajala psihično nasilje tudi nad Igorjem Klunom, namestnikom direktorja Salomona, ter ostalimi zaposlenimi," je uvodoma dejal Iztok Jurančič, predsednik Sindikata novinarjev Slovenije, ki ostro protestirata proti prekinitvi delovnega razmerja, saj je po njihovem mnenju nezakonita. Kot pravi, je bil s tem kršen zakon o medijih, gre pa tudi za resen poseg izdajatelja v uredniško avtonomijo.

Sedlarjeva naj bi se po njegovem mnenju močno borila za pravice zaposlenih ter proti nepravilnostim in pomanjkljivostim v pogodbah. Med drugim naj bi tudi njej novi delodajalec, družba Salomon, dal v podpis pogodbo, ki ji je bila predstavljena kot začasna, a nove pogodbe ni nikoli bilo. Poleg tega je Jurančič naštel tudi nekaj ostalih domnevnih nepravilnosti. Opozoril je na odsotnost akta o sistemizaciji, da se novinarske pogodbe ne sklicujejo na kolektivno pogodbo, da družba ni uredila razmer in da ne izplačuje zakonitih dodatkov k plači. Sedlarjeva naj bi na slednje težave večkrat glasno opozarjala ter na predlog sindikata tudi vložila zahtevek za pravno varstvo na sodišče.

Repič: Sedlarjeva je nekaterim zaposlenim večkrat kršila osnovno pravico do osebnega dostojanstva

Alma Sedlar - 6
Alma Sedlar - 6 FOTO: Blaž Garbajs

Vse obtožbe si je Sedlarjeva torej prislužila s sindikalno aktivnostjo, so prepričani v sindikatu, v družbi Salomon, ki je nosilec blagovne znamke Krater Media, pa te navedbe ostro zanikajo.

"Takoj na začetku je potrebno jasno izraziti, da gospa Sedlar kot sindikalna zaupnica svojemu delodajalcu za svoje sodelavce ni postavljala nikakršnih zahtev, vse pobude glede Akta o sistematizaciji, Pravilnika o plačah ter uveljavitvi Kolektivne pogodbe za poklicne novinarje so prihajale zgolj in samo od predsednika Sindikata novinarjev Slovenije Iztoka Jurančiča, torej opravljanje sindikalnega delovanja ni v nikakršni povezavi s predmetno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi ter bo lahko tudi v nadaljevanju potekalo nemoteno," so zapisali v odgovoru na današnje obtožbe sindikata.

Kot so nedavno še zapisali "obstajajo utemeljeni in resni razlogi, zaradi katerih je bilo nadaljevanje delovnega razmerja onemogočeno". Odnos delodajalca do Sedlarjeve je bil po navedbah Repiča vselej korekten. Kot je navedel v izjavi za javnost, je Sedlarjeva s svojim ravnanjem do nekaterih zaposlenih večkrat kršila "njihovo osnovno pravico do osebnega dostojanstva". "Kot primer njenega delovanja in psihičnega pritiskanja in neposrednih groženj navajamo konkreten primer, ko je na sestanku direktorja družbe obtožila kaznivega dejanja mobinga, kljub neutemeljenim razlogom, za kar ni imela nikakršnega konkretnega razloga, ter je z obtožbami in pritiski nadaljevala, kljub opozorilu, da so to hude obtožbe kaznivega dejanja. Pritožbe o nezmožnosti sodelovanja, neprofesionalnih odnosih, neustrezni komunikaciji, šikaniranju, žaljenju in blatenju s strani gospe Sedlarjeve smo v času njenega urednikovanja prejeli tudi od več sodelavcev, tudi z uredništva. Ker smo pred izvajanjem mobinga dolžni zavarovati vse sodelavce ter jim omogočiti normalne delovne razmere, ne nazadnje pa zavarovati tudi blagovno znamko, smo bili sodelovanje z njo prisiljeni prekiniti," pravijo na sedežu družbe in dodajajo, da imajo za vse navedeno pisne dokaze, prijave sodelavcev ter priče, ki dokazujejo relevantnost in resničnost navedenega.

"Sindikalno delovanje gospe Sedlar ne more biti obramba za njeno nedopustno in nezakonito ravnanje," je zapisal Repič in dodal, da je za dejanja, ki jih je nad svojimi nadrejenimi in podrejenimi izvajala sama, obtožila prav njega. Kot je še sporočil, je imel z zaposleno kontakt le na uredniških sestankih, osebno pa da sta se pogovarjala le dvakrat. Sicer je Sedlarjeva zahtevala plačo v višini 2300 evrov neto, pri čemer je bila njena plača že sedaj na ravni visokih funkcionarjev, je še zapisal.

Odvetnik: Gre za napad na treh frontah!

"V trenutku prevzema so na podjetju poslali dokumente na ministrstvo za kulturo, a je ostalo zelo veliko vprašanj odprtih. Dokler se te stvari ne uredijo, so vsi novinarji na prepihu in tudi vsa uredništva politika – kdo je v uredništvu, kdo koga predstavlja. Če se o tem boriš in zahtevaš, da se to uredi in skladno z zakonom prek odvetnika pošlješ zahtevo za pravno varstvo in potem dobiš odpoved – potem je to želja delodajalca, da se znebi tistega, ki je glasen," je zadevo danes komentiral odvetnik sindikata Andrej Pohar iz odvetniške družbe Čeferin. Gre za napad na osebno integriteto Sedlarjeve, na samo novinarstvo in sindikalno ravnanje, pravi in dodaja, da bodo zato vložili tožbo.

V imenu sindikata bo tako zaradi po njegovem mnenju nezakonite odpovedi pogodbe o zaposlitvi vložil zahtevo, da se ta do odločitve sodišča glede odpovedi odloži v obliki začasne odredbe. Ker ni pravnega sredstva zoper prepovedi opravljanja dela, bo Sedlarjeva prejemala le polovično plačo, ostala pa bo sindikalna zaupnica, saj ima zaupanje zaposlenih.

V društvu novinarjev menijo, da je v ozadju izključno ustrahovanje ostalih zaposlenih

Primož Cirman, predstavnik Društva novinarjev Slovenije, je ocenil, da gre v tem primeru za neposredni napad na avtonomijo in na sindikalno delovanje. "Zlomi najmočnejšega, da bodo ostali sledili," je opisal ravnanje vodstva in odgovoril, da tega zaposleni v medijskih hišah ne smejo dopustiti. "To je jasno sporočilo: bodite tiho, vidite, kaj se vam lahko zgodi. Če to dopustimo, mej ne bo več in medijskim lastnikom in upravam bo dovoljeno vse, prepuščeni bomo na milost in nemilost," je dejal in še zaključil, da so bili pravni standardi v tem primeru grobo pohojeni, da gre za nevaren precedens, nekdanja urednica pa da je bila le sredstvo in žrtev.

Družba Salomon: Naše delovanje primerno usmerjeno k reševanju socialnega statusa zaposlenih

Kot še pravijo predstavniki družbe Salomon, je bilo ob stečaju nekdanje družbe Delo Revije d. d. delovanje družbe Salomon d. o. o. primarno usmerjeno k rešitvi socialnega statusa zaposlenih, kar je dokazala s tem, da je pod svoje okrilje sprejela veliko večino sodelavcev propadlega podjetja. Prav tako je družba Salomon d. o. o. v prvem mesecu nakazala avansno plačilo za delo, ki so ga izvedli šele v prihodnjem mesecu oziroma ga še bodo. "Kot je razvidno, je družba Salomon d. o. o. v času gospodarske krize in finančnega zastoja v prvi vrsti skušala rešiti socialno stisko zaposlenih, v kateri so se ti znašli zaradi stečaja," pravijo. 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lilibum
24. 04. 2012 22.15
+1
v sloveniji obstajajo tudi ok podjetja in ok managerji, zakaj najprej spljuvat managerje, če dajo odpoved?!!! Družba je prevzela propadlo podjetje Delo Revij, obdržala vse novinarje, jim zagotavlja spoštljivo plačilo za svoje delo, ampak valda sindikatom ni nikoli dovolj, samo pravice, udrihanje po vodstvu, žaljivke ... Ljudje kje živite, danes je kriza, vsi se borimo ... Dotična gospa Sedlarjeva, ki špila sedaj eno veliko žrtev pa toliko - revijo Obrazi ste uničila, ziher ji je padla naklada pod vašim uredništvom, saj ste iz lahkotne ženske revije naredila zatežano dramo, ki je nobena ženska nebi vzela več v roke. In zakaj bi vi dobila višjo plačo?? Višjo plačo se izbori na trgu in se poveča naklado in ne izsiljuje direktorja, ki bi te moral že zdavnaj spokat. Ja valda imaš podporo sindikatov in novinarskega ceha, ki pritečejo v bran vsakemu še tako bolnemu novinarju. Pa kakšen napad na novinasko svobodo, lepo vas prosim... dejte se raje potrudit, priskrbite za dobro poslovanje revij, pa vas noben živ manager ne bo taknil. Če bi res imeli radi zaposlene in vse te revije kot gospa pravi, da jih brani, bi se zanje borila drugače in ne z izsiljevanjem in lastnih zahtev po plači, ampak bi v teh težkih časih dala vse od sebe, da revije izplavajo in potem upravičeno prosila po višji plači!! Zelo razočarana nad novinarji in pop tv-jem, ki objavlja novice zelo enostransko!
pika.poka12
24. 04. 2012 20.47
Jaz pravim tako, da zakon evolucije velja tudi v poslovnem svetu. In neetični manager, bo nekje naletel na mino, ki bo pokopala njega in njegova podjetja. Samo še vprašanje časa je.
ohhcherry@gmail.com
25. 04. 2012 12.23
+1
gre za eno največjih medijskih hiš v Sloveniji, torej lahko sklepamo, da ima kar nekaj zaposlenih. ena dela štalo. krivca je vedno lažje iskati drugje, kot pa biti preprosto odgovoren za svoja napačna dejanja. ali se vam zdi bolj racionalno mišljenje, da so vsi ostali ovce, ki delajo v nehumanih pogojih za slabe plače?
katja.katjusa
24. 04. 2012 20.23
-1
Jaz sem neka popolnost − S svojim svobodomiselnim odnosom do resničnosti, Zlate sanje avantgardistov Razstavljena identiteta, Zmagoslavje nekoristne komplikacije, Dekle, ki se je spremenilo v pralni stroj, Razkosano telo Raztreseno po puščavi − Za to smo se borili, To je to kraljestvo, Ki je obračunalo s fašizmom, Jaz sem vaša zmaga, Hvala, res, Tisočkrat hvala, Ne, ne potrebujem pozornosti, Popolna, kot sem, Z vesoljem sva poravnala račune, Nobenih uslug mi ne dolguje, Ne, ne potrebujem tvoje ljubezni, S svojim v samozadostnost zakrinkanim samoljubjem, Ki trči ob tvoje, Saj veš, da te ne ljubim, Popolna, kot sem, Točno tako je, res, Natanko tako kot se kaže − Kaj vam je? Kdo vas je učil ljubezni, Kdo vam je rekel, Da se ljudem, ki dajejo vtis verodostojnosti, Kar verjame? Da je, tisto, kar vidite, Tisto, s čimer lahko razpolagate? Vsa leta kritike, Vse razumevanje, Globina ideologije, Vi pa kar naravnost − Če si rekla, je že res, Hvala, res, Tisočkrat hvala, Hvala za trdosrčnost zakrinkano v zaupanje, Seveda zahtevam pozornost, Seveda potrebujem ljudi, Literatura, Ljubezen moja, Omogoči mi, Da brez tveganja raztresem vsa pričakovanja, Da zahtevam vse, Česar nikdar ne zahtevam od ljudi, Zavezana neopazni spodobnosti, Popolna gospodinja, Socialna delavka, Jaz sem neka izmišljena popolnost, Sem neskončno izmišljenih popolnosti, Ki zahtevajo neskončno vzdrževanje, Sem, kar sem, Sem, kar znam, Sem, kar sem si izborila, Sem, od česar se obračam, Sem, proti čemur sem obrnjena, Sem, kar mi pripisujete, Sem, kar neopaženo zdrsne mimo, Dekonstruiraj me, To je edina intimna zahteva, ki jo lahko postavim, Dekonstruiraj me, Vzemi me iz literature In me pripravi za ljubezen. (Katja Perat: Dekonstruiraj me)
titovka
24. 04. 2012 19.58
+0
ZATO SINDIKATI GREMO NAPREJ!!!!!!!
janez6bb
24. 04. 2012 18.32
+3
MEDIJI SO DANES VELIKE KOORPORACIJE, KI SLUŽIJO ELITI ZA ZAVAJANJE JAVNOSTI NE pozabimo v zda so mediji edini posel ki je zaščiten z ustavo, prvi amandma pravi da morajo mediji OBVEŠČAT, PREBUJAT,.... javnost. novinarji malo razmislite kaj počnete z svojim početjem.
Spetsnaz
24. 04. 2012 19.18
+1
Razmisli ! ce novinar izgubi sluzbo? Kje se lahko zaposli? Torej je lahko neodvisen? Kaj menis?
povrsniste24kur
24. 04. 2012 18.16
+4
KO SMO ŽE PRI NOVINARJIH, PA DODAJMO ŠE TO, DA SO PRI NAS V VELIKI VEČINI VSI NOVINARJI POPOLNOMA NESENZACIONALNI, KUPLJENI, POROČAJO SAMO O TEM, KAR JIM NASTAVI ELITA, RAZISKUJEJO BORE MALO, RAZIŠČEJO ŠE MANJ, POROČAJO SLABO, POLEG TEGA PA SO PO VEČINI ŠE NEPROFESIONALNI, PREMALO ŠOLANI, NEKATERI NITI BESED NE NAGLAŠAJO PRAVILNO, SKRATKA ZA BRUHAT. A SPLOH VKLOPI KDO OD NAŠIH NOVINARJEV KDAJ NA AVSTRIJSKI KANAL?
janez6bb
24. 04. 2012 18.29
+4
Spetsnaz
24. 04. 2012 18.51
+0
gizadlinka
24. 04. 2012 16.05
+5
ko pa gledaš te novinarje, je malokateri dovolj poučen, da bi lahko sploh pravilno vprašal. Navadno le malo vedo, pa veliko pišejo narobe. Ne vedo nič o monetarni politiki, o ekonomiji, še o državni ureditvi ne vedo kako je postavljena. Potem pa ni čudno, da "glodajo" le majhne stvari. Če nimaš osnove pač res ne moreš odkriti velikih stvari.
gizadlinka
24. 04. 2012 16.02
+3
delavec je pač brezpraven, je pa res, da so javni uslužbenci še vedno nedotakljivi če tudi kradejo ali nimajo nobenih rezultatov, so veselo na plačilni listi.
alterego
24. 04. 2012 16.27
+6
to velja sam za tiste javne uslužbence, ki so jih nastavili politični botri!
Spetsnaz
24. 04. 2012 19.21
+1
alterego Gasilce , medic. sestre , komunalce res ne postavljajo politiki. Njihove sefe pa sigurno !
Gosposvetski
24. 04. 2012 15.59
-6
Pravilno. Odpustit veščo. Naj se ne repenči,ampak zamisli,trapa.
alenka.lenca
24. 04. 2012 15.47
+13
No kdor je delal z Almo dobro ve, da sama dela točno to svojim, ki delajo zanjo, proti čemer se 'kao' bori na Kraterju. To se pravi dere se in zmerja podrejene, jih naganja iz uredništva češ da so nesposobni ... še posebej se znaša nad honorarnimi sodelavci in se obnaša kot kraljica, ki se ji nič ne more zgoditi. Sicer je pa se je že ves čas propadanja Dela revij bolj borila za zase in da je ona obstala zaposlena kot za druge, zato se je tudi izpostavljala. Sicer razmere res niso dobro urejene, ampak ona je zadnja ki se lahko pritožuje in krega s komurkoli še posebej s svojo plačo.
zmauka
24. 04. 2012 15.50
+10
če je to res kar praviš...po pa res ne vem več upm kaj je prou pa kaj narobe v tej slo...
alenka.lenca
24. 04. 2012 16.04
+7
Prva stvar, ki jo ne naredila, ko je prišla na 'oblast' je odpustila oz. skenslala pol uredništva Obrazov in svoje prijateljice nastavila za razna dela. Tukaj pa očitno niso bili pomembni delavci, čeprav se je borila za to, da bi obdržali vse. Poznam kar nekaj ljudi, ki jih je 'odstavila', samo se nikomur ne da s tem ukvarjati in so enostavno šli svojo pot. Nekaj jih je pa potem nazaj klicala, ker ni znala revije več skupaj sestaviti, saj ni imela pojma kaj pomeni biti urednica.
fafajonka
24. 04. 2012 16.09
+10
Novinarka, ki v javnosti izpostavlja svoj osebni problem zato, ker ima dostop do medijev, ne briga pa jo koliko delavcev je že pred njo dobilo odpoved. Mnogi v medijih tudi niso novinarji, ampak mrho..narji.
Spetsnaz
24. 04. 2012 19.30
V Sloveniji ni neodvisnih sodnikov niti novinarjev !
Spetsnaz
24. 04. 2012 15.32
+3
Novinarji so radi pametni. So zelo pomembni, vendar nimajo pojma o poslovanju. Malo po kaficih, napises kar nekaj ali prepises in prevedes z Google translate in evo place ! V glavne so pisuni in prodajajo trac..kakor Požar ! Obrazi? Jana? ..itd...A to je novinarstvo??
tim.slum
24. 04. 2012 15.08
+9
Ne vem zakaj novinarji Obrazov enostavno ne gredo na svoje, tako da ustanovijo svojo revijo. Novinarji nekdanjega Maga so z Reporterjem dokazali, da je to mogoče. Začetni stroški z ustanavljanjem revije so namreč relativno nizki. Je pa seveda drugo vprašanje, če trg potrebuje (prenese) toliko rumenila. Sicer pa je verjetno že nekdanja urednica Goga Sredojević s svojo prolevičarsko politiko zapečatila usodo Obrazov.
brabusednet
24. 04. 2012 15.03
+3
Saj je v realnem sektorju skoraj povsod tako že dolga leta.Edino javni sektor je še zaščita,zato pa stavkajo.Tudi njih bi morala doletet ista usoda.
motorka57
24. 04. 2012 15.32
+1
V JU moraš met gofljo,če hočeš preživet.
simevlado
24. 04. 2012 14.54
+11
inspektorat za delo je pa tud ena mafija nobene koristi nima delavec od njih...
steiermarkanna
24. 04. 2012 15.10
+0
tudi "sindikati" so "ena mafija", ki gledajo samo svoje koristi in se borijo za svoje privilegije (po komunistično, kot jim "dovoljuje" njihova mentaliteta iz komunizma), so se "sindikati" morda kdaj vprašali, kako se zavzeti za "najšibkejše" v vrstah delavcev (štrukl), ko npr. delavci v vrtcih, kjer varuška zasluži polovico od "vzgojiteljice", kljubtemu, da dela več, za polovico denarja (640 varuške, 1.300 vzgojiteljice).........Ne, naši sindikati so še vedno "na sindikalnih izletih in z pri oskrbovanju z ozimnico... Preden se "zavzemajo" za svoje privilegije in tistih, ki so že sedaj več kot spodobno plačani za svoje (ne)delo, naj razčistijo in uredijo razmere v vrstah "svojih podpornikov"......
motorka57
24. 04. 2012 15.39
+2
Koliko sindikatov je v Sloveniji,naj mi negdo napiše !!!!?????? Vsak ima plačo 2 jurja in pol neto.Kulk dnarja gre sam za plače?Jaz sem se izpisal že pred leti,Ker so resnično ena te-le-ta.Druzga niso znal,kot sestanka sklicat,na katerga je direktor pršu povedat,da ni dnarja za plače.Za novo leto sm dobil pa salamo,ser in marelo.(od sindikata)
Mirsad Miro Muharemovi?
24. 04. 2012 14.48
+8
ta vlada samo ustrahuje ljudi,enkrat z Grčijo,enkrat z Brusljem,enkrat z čistkami,enkrat z rezi..+em ti hudiča,pa to,ejga..a se bomo pustili.To je neposredni napad na avtonomijo in na sindikalno delovanje. Zlomi najmočnejšega, da bodo ostali sledili. To je jasno sporočilo: bodite tiho, vidite, kaj se vam lahko zgodi. Če to dopustimo, mej ni več.
dcl
24. 04. 2012 15.07
+5
fafajonka
24. 04. 2012 16.13
+0
Muha, kaj ima ta vlada s zgornjim člankom, lahko pišeš smešne, cinične ali katerekoli stvari, ne piši pa neumnosti.
hanoveranec
24. 04. 2012 16.49
+2
Janković in PS v Ljubljani "JEMLJETA" dostojanstvo ljudem, ki nameravata vzeti vodo revnim družinam, ki ne morejo plačati položnic, čeprav je v ustavi zapisano, da najnujnejši življenski stadard mora biti zagotovljen in voda prav gotovo je. In on je kandidiral za predsednika vlade! Treba je očitno poplačati STOŽICE na "grbi" revnih! Ojoj........
hanoveranec
24. 04. 2012 16.51
-1
Spetsnaz
24. 04. 2012 19.23
+1
hanoveranec Nekaj me zanima! Ali bodo Stozice potem ostale brez tekoce vode?? hahaha Me prav zanima !
hanoveranec
24. 04. 2012 19.30
+1
vzel bo revnim, da bo dal v STOŽICE.......
binmister
24. 04. 2012 14.23
+8
Tega ki jo je odpustil treba počakat na pragu hiše in nikomur nič samo polomit ga skupaj .
fafajonka
24. 04. 2012 16.14
+1