Slovenija

Titova cesta širi nestrpnost?

Ljubljana, 02. 06. 2009 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podmladek NSi je napovedal, da bo na ustavno sodišče podal pritožbo zoper odlok o Titovi cesti. "Odlok je v nasprotju s 63. členom slovenske ustave, ki med drugim prepoveduje širjenje nestrpnosti," menijo.

Janković in Mlada Slovenija
Janković in Mlada Slovenija FOTO: Blaž Garbajs

Odlok o Titovi cesti, ki ga je ljubljanski mestni svet sprejel pretekli teden, je v popolnem nasprotju s 63. členom slovenske ustave, ki med drugim prepoveduje širjenje nestrpnosti, je danes dejal predsednik Mlade Slovenije (MSi), podmladka NSi, Jernej Vrtovec. MSi zato napoveduje pritožbo na ustavnem sodišču.

Mlada Slovenija bo pritožbo na ustavno sodišče podala v roku petih dni po objavi odloka v uradnem listu, ki bo predvidoma 9. junija, je napovedal Vrtovec. Kot je dejal, mladi verjamejo, da bo ustavno sodišče naredilo vse, "da zaščiti interes vseh tistih, ki jih je sprejetje odloka in poimenovanje Titove ceste na kakršen koli način prizadelo".

Po njegovih besedah se bodo na ustavno sodišče pritožili prebivalci Ljubljane in tudi drugi, ki so bili med diktaturo Josipa Broza Tita prizadeti in oškodovani. "Pritožba je torej prvi ukrep, da preprečimo poimenovanje ceste po Titu. Verjamemo, da bo ta ukrep tudi zadnji," je dejal Vrtovec in poudaril, da želijo tako "zavarovati človekovo dostojanstvo".

"Dnevno slišimo očitke, da MSi in NSi odpirata ideološke rane in da je nasprotovanje Titovi cesti le predvolilni manever naše stranke," je omenil predsednik MSi. Kot je pojasnil, pa oni te teme niso odprli, odprl jo je "predsednik republike Danilo Türk, ko je z neprimernimi izjavami to temo postavil za drugorazredno". To temo sta po njegovih besedah nadaljevala mestni svetnik Peter Božič in ljubljanski župan Zoran Janković. "MSi in NSi sta se na to le odzvali, bili smo le glasniki zamolčanih," je poudaril.

Kot je omenil predsednik MSi, ga je Janković užalil, ko je dejal, da je Vrtovec prešprical ure zgodovine. Vrtovec je to zanikal in Jankoviću predlagal, "da najprej pomete pred svojim pragom, kar se tiče špricanja in opravljanja mature".

MSi tudi poziva vse kandidate na evropskih volitvah, da se javno opredelijo do resolucije o obsodbi vseh treh totalitarnih režimov, ki jo je letos sprejel Evropski parlament. Če vsi kandidati omenjene resolucije "niso zmožni sprejeti kot njihovega sestavnega dela bodočega delovanja v Evropskem parlamentu, si ne zaslužijo in ne nazadnje niti ne smejo biti izvoljeni", je še dejal Vrtovec.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (222)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mucaMarty
10. 07. 2009 17.34
Peter Božič počivaj v miru in naj Ti bo lahka domača zemlja.
mucaMarty
10. 07. 2009 17.31
Tonček Balonček, si me pa razočaral s te, dapredlagač imena ulic z samimi, da ne rečem kaj hujšega, ŠARLATANI!!! Pa naj kar ostanejo TITOVE ulice, med drugim tudi pri nas !!!!!
mickey2
04. 06. 2009 12.06
hehehehehehehehehe spet polna stran komunistov...hjoj je vas kot muhe ej...pa pojdite na kitajsko ali v rusijo ze enkrat in nam ne onesnazujte zraka!!!!
ankosir
03. 06. 2009 22.27
Do sedaj je še vsak sistem propadel, tako je propadel prejšnji, pa tudi zdajšnjemu so šteti dnevi. Slabost kapitalizma je ta, da za svoj obstoj nujno potrebuje gospodarsko rast, ta pa ne more trajati večno. Zato pluvat po nekom, kar ima neki rok trajanja????? In če že govorimo o sistemih in ne o LJUDEH, je bil gotovo prejšnji veliko bolj socialno usmerjen kot ta. Ni mu bil osnovni namen ustvarjanje neskončnega kapitala.Za razliko od zdajšnjega TRŽNEGA, je imel PLANSKO gospodarstvo. Z samo ideologijo prejšnjega sistema ni narobe nič, narobe je z ljudmi, ki se ne znamo omejit kdaj imamo dovolj, ter zato plani ne vzdržijo.... Gotovo pa drži, da se bomo v bodočnosti morali omejit, kar pomeni, da bomo morali proizvajati izdelke, ki bojo zdržali vsaj eno generacijo (npr. avto). Drugače nam grozi samo-uničenje
Milla82
03. 06. 2009 21.48
pa dejte titovo ulico v NG pa se razen hvalice ne bo nben bunu
No_pasaran
03. 06. 2009 15.59
Nsi, kaj vas opomnim da so vaše cerkve kot pasji kakci, na vsakem travniku je ena. Zatorej pustite nam titovo cesto. Pa tudi zaradi simbola, še vedno je komunizem čist ko solza nasproti klerikalizmu, ki ga podpirate.
sugarhill
03. 06. 2009 12.11
NSi ... Stranka, ki res nima ničesar več za povedat civiliziranemu narodu. Če jih ne moti Tito, so pa problem splav, evtanazija, mehke droge, homoseksualci. Zgodovinska nepismenost še zdaleč ni edini njihov edini problem, da o širjenju nestrpnosti sploh ne govorimo. Kdor pa obuja klerofašistično zver, kliče tudi viteza, ki jo je že enkrat pokončal.
Damir Zor?i?
03. 06. 2009 08.24
@Morana7 - hvala in tudi jaz se s tvojim postom močno strinjam, hvalabogu še nekdo razmišlja z lastno glavo, le tako naprej! Pajterca - tista izjava o Rockafelerju je pa popolna brca v temo, tisti, ki je vse pordajal po 1 dolar je bil praded od današnjega Rockafelerja in on že ni sanjal o zasužnjevanju celotnega sveta, če bi on vedel kaj njegova mularija počne bi se mulci lahko lepo poslovili od dediščine. Prosim ne spuščaj se v debate z mano, ker si prešibka. Hvala
Tonček Balonček
03. 06. 2009 07.18
Ne razumem, kako v drugih mestih po Sloevniji preživijo s temi Titovimi cestami in trgi! Kaj če bi s eta MSI oziroma mladi zavzemali, da s epo teh krajih ta poimenovanja ukinejo in poimenovanja zamenjajo z Janezom Pavlom II, Rožmanom, Rupnikom in drugimi plemenitimi ljudmi! Gotovo bi jih podprle široke množice.
arhimed_33
02. 06. 2009 21.33
pajtlerblanka,pokaži mi enega voditelja demokratične države,ki je sposoben združiti narode,ponudit ideologijo in jo tudi izpolnit,TO JE NAREDIL tov. TITO.Današnji voditelji samo obljubljajo in na tem večina tudi ostane.
testarossa
02. 06. 2009 20.55
Tito je bil in bo gospod za vse tele Vrtovce in njemu podobne klošarje........
vratio se Valter
02. 06. 2009 20.47
EJ NOVI MLADI ARSLOTINCI OBRIŠITE SI MLEJO PO BRADI
vratio se Valter
02. 06. 2009 20.42
PAJTLERBLANKA TVOJ LOGOS TI PRISTOJI
vratio se Valter
02. 06. 2009 20.39
TITOVA JE BILA IN TITOVA JE PRAV DA JE PA ČEPRAV NEKA DRUGA TITO JE KARIZMA KATERE SE NIMAMO KAJ SRAMOVAT ON JE VEDNO BIL IN VEDNO BO VAS MOTI V LJUBLJANI KAKOR FAŠISTE NAD GORICI NAM PRIMORCEM NI PRAV NIČ V NAPOTO KER IMAJO NAŠI DEDJE ČISTO VEST ŽIVEL TIGR
Buena Vita
02. 06. 2009 19.58
Buena Vita
02. 06. 2009 19.38
ne,boljševiki in komunisti še ne bodo nehali širiti sovraštva,pa veste zakaj,ker nimajo več kaj krast,nimajo komu lagat,tujina jim je zaloputnila vrata,pa bes stresajo v ljubi nam deželici---le doklej
Morana7
02. 06. 2009 18.30
dz 22 se strinjam z vsemi tvojimi posti. Vsaka čast! Rabimo spravo in slogo ne pa razdor....
Morana7
02. 06. 2009 18.23
Tito bo očitno še nekaj časa služil provokacijam in naši wana be politiki se tega dobro zavedajo....Namesto, da bi dali pod drobnogled njihovo trenutno delo od katerega zavisi naša prihodnost se ukvarjamo z stresanjem gnojnice na človeka, ki ga že zdavnaj ni več. Potem pa pristanemo na verskih debatah in se začnemo kregat še o nekomu, ki "morda" obstaja. Kriza je če se še morda kdo spomni, na vodilnih mestih mnogih firm in seveda v politiki pa so ljudje, ki ji niso kos in bodo za svoje blagostanje žrtvovali našega. Zraven pa nas bodo drmali z podobnimi novičkami, da bomo lahko znova in znova dokazovali kako neenotni smo. Tisi, ki so čas Tita doživeli na lastni koži imajo normalno lahko nostalgičen odnos do njega, saj so firme nastajale in ne propadale kot danes, ko si se zaposlil, nisi živel v strahu, kdaj ti pogodbe ne bodo podaljšali ipd. Kaj pa danes ? Nadzor je še toliko večji, le manj občuten pa vendar smo brez dvoma pod drobnogledom. Časa za življenje je čedalje manj in raznih tehnoloških pripomočkov človeštvo ni ustvarilo za boljšo kvaliteto življenja temveč zgolj zato, da lažje zdržimo daljši delavni čas. Če se upreš pa preprosto zgubiš službo....in s tem postaviš na kocko svoj obstoj. Je torej čudno, da upamo lajat samo na forumih ?
Muha137
02. 06. 2009 18.21
admin, a se še nis naveličal? jst tud ne ;)
Muha137
02. 06. 2009 18.20
@luciferium 02.06.2009, 18:15 In kaj dobimo??? Eno pof... skorumpirano EU,ki deluje v interesu največjih in zlorablja idejo o širitvi EU za to,da se lahko pita na državah prišlekih in jih 100X bolj izkorišča in jih ima za odpad Evrope. ------------------------- ...dobimo državo, ki so jo skor 15 let vodili tisti, ki si jih najbrž volil ti ;)