Slovenija

'Tito ne spada v Ljubljano'

Ljubljana, 28. 04. 2010 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.Š./B.G./U.Z.
Komentarji
689

V podmladku Nove Slovenije so na ustavno sodišče vložili predlog za oceno ustavnosti o poimenovanju ceste po Titu. Janković odgovarja, da širijo nestrpnost.

Dan mladosti lani v Beogradu
Dan mladosti lani v Beogradu FOTO: Reuters

Podmladek Nove Slovenije je vložil na ustavno sodišče pobudo za oceno ustavnosti odloka o Titovi cesti v Ljubljani. Glavni pobudniki so predsednik MSi Jerner Vrtovec, Lidija Drobnič, ki je bila ena izmed žrtev sistema (prisilno delo pod izjemno slabimi pogoji v Kočevju), in mestna svetnika NSi Franc Slak in Ignac Polajnar.

Tito je v prvi vrsti zločinec oziroma največji zločinec nad slovenskim narodom, so prepričani predstavniki MSi.
Tito je v prvi vrsti zločinec oziroma največji zločinec nad slovenskim narodom, so prepričani predstavniki MSi. FOTO: Reuters
"Dejstva so na naši strani, zato verjamemo, da bo ustavno sodišče ugotovilo, da Titova cesta ne spada v Ljubljano! V kolikor bo takšna ugotovitev, se bo moralo odstraniti tudi vse druge Titove ceste in ulice,“ je še dejal Vrtovec.

S poimenovanjem po Titu bi bila po njihovem mnenju kršena ustava RS. Kršen bi bil 34 člen ustave, ki pravi, da ima vsakdo pravico do dostojanstva, ter 63. člen, ki prepoveduje vzpodbujanje k nasilju, nestrpnosti, vojni in drugemu, je pojasnil odvetnik Radovan Cerjak, avtor pobude.

Pravni interes za oceno ustavnosti je Cerjak utemeljil s pomočjo dveh obrazložitev ustavnega sodišča, ki izrecno ugotavljata, da so bili vsi, ki so živeli v komunističnem sistemu nekdanje Jugoslavije desetletja, podvrženi trajnemu in sistematičnemu ogrožanju človekovih pravic in svoboščin.

"Leta 1949 so prišli po nas ter približno 800 žensk odpeljali v Kočevje, kjer smo morale brez vode, hrane, med podganami opravljati sizifovo delo, s katerim so nas želeli psihično in fizično uničiti. Vse to, ker smo želeli živeti v svobodi! Globoko bi me prizadelo, če bi morala živeti v mestu, kjer Tito dobi svojo ulico!“ je dejala ena izmed žrtev Lidija Drobnič.

Izpustili že mnogo priložnosti

Kot je dejal Vrtovec, smo zadnjo priložnost, da obsodimo vodjo trdega totalitarnega komunističnega sistema v Jugoslaviji, ki je sistematično zatiral drugače misleče, zapravili lani, ko Državni zbor ni sprejel resolucije Evropskega parlamenta, ki obsoja vse tri totalitarne režime.

Prava resnica o Titu je odkritje Hude Jame, menijo v podmladku.
Prava resnica o Titu je odkritje Hude Jame, menijo v podmladku. FOTO: Tomaž Ungar

"Pod to resolucijo so podpisane ugledne evropske osebnosti, kot so Angela Mergel, Nicolas Sarkozy, predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek in Jose Emanuel Baroso," je pojasnil Vrhovec.

"Tito je v prvi vrsti zločinec oziroma največji zločinec nad slovenskim narodom! Prava resnica o Titu je odkritje Hude Jame," še dodaja.

Janković: Ustvarjajo nestrpnost

Po mnenju ljubljanskega župana Zorana Jankovića s pobudo 'namesto, da bi mladi kazali, kaj Ljubljana potrebuje, kaj bi si želeli, še vedno ustvarjajo nestrpnost in delitev'.

Kot je dejal, so v podmladku z vložitvijo pobude za oceno ustavnosti odloka, ki ga je mestni svet sprejel maja lani, čakali, da pride leto volitev. Ob tem dodaja, da mu je žal, da se mora ustavno sodišče 'ukvarjati tudi s takimi zadevami, ampak to je njihova pravica'.

Odločitev v mestnem svetu je bila zelo jasna, poudarja Janković. Ob tem meni, da bo ta Titova cesta dobro živela. Poimenovanje ceste po Titu je predlagal pokojni član Liste Zorana Jankovića Peter Božič, vse ankete, ki so bile izvedene, pa so pokazale, da si Ljubljančani to ulico želijo, pravi župan.

Po njegovem mnenju bi se morali ob nasprotovanju nekaterih vprašati, ali je Ljubljana tako upravičena do naziva mesto heroj, ki ga je dobila v času Titove Jugoslavije. "Vse povojne poboje je treba obsoditi, pri tem pa ne pozabiti, da je bila ravno partizanska borba na strani tistih, ki so osvobodili Evropo fašizma in nacizma. In Tito je bil vodja te države in te svobode, ki jo še danes uživamo," poudarja Janković.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (689)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezštajerski
04. 10. 2011 21.49
Ej pebi,planice vam bo treba menjat.Ne poslušajte teh starih izdajalcev slovenskega naroda,ki so se do leta 91 skrivali po argentini zaradi takšnih ali drugačnih izdaj proti SLOVENSTVU! Njih še sedaj ne rabimo!
Tone 12345
04. 10. 2011 18.05
On je mali hrček ki ni nikoli živel v prejšnem sistemu in sploh ne ve za kaj se gre!raj naj gre mal delat tist ki je mogoče sposoben!Ne morem spremenit nekaj kar je res!
Tone 12345
04. 10. 2011 17.57
Ej domi!Nehite!
Tone 12345
04. 10. 2011 17.55
+1
Tito je bil špica!Pošten do poštenih!!!
arhimed_33
01. 05. 2010 19.47
Musti,zanimivo razmišljaš,te podpiram.....
Musti
30. 04. 2010 10.57
mogoče bi jih pa moral. Po vsem tem kar prihaja v javnost o RKC, je najmanj to da bi jih izgnal in podrli stvari. 2000 let laži, umorov, holokavstov, zatiranj, pedofilije, gospodarskiga kriminala, zlorabljanj in še bi lahko našteval, pa ljudje še zmer hodijo v ta hram zla. Potem se pa najde skupinca domobrancev, ki z RKC-jem simpatizira in izdaja ter krade slovence, pljuva po človeku, ki je ohranil slovence kot narod, slovensko besedo in identiteto. Če bi zmagal izdajalci, bi se tukaj pisala in govorila nemščina, o slovencih bi pa lahko v nemškem jeziku lahko brali samo še v knjigah in učbenikih. Sedaj pa jokajo in poskušajo rehabilitirat isto idejo ki so jo imeli takrat ko so kolaboriral s Hitlerjem. Žalostno za SLOVENCE je pa to, da so ti ljudje danes še zmer na našem prostoru, celo v politiki jih imamo.Namesto da jim kupimo letalaske karte (enosmerne) za v Argentino. Še več, danes bi oni radi pisali zgodovino na novo in sejejo laži v javnosti.
saintjozef
29. 04. 2010 22.05
A je Tito mogoče dal kakšno cerkev podret?
M-teorija
29. 04. 2010 16.10
mami5529.04.2010, 15:43 ~sbosbo: vendar komunizma že dolgo ni u bistvu komunizma nkoli ni bilo !~ Približno! Komunizem je ideja in kot tak bo vedno obstajal, odvisno od razmer. V praksi pa ga res nikoli ni bilo, ker so bile v praksi le njegove popačenke najslabše vrste kot je bil Stalinizem in podobni IZMI in kot takšni se res veliko ( v praksi) ne razlikujejo fašizmov in podobnih ,izmov ki pa so v že ideji slabi in nečloveški in vsake obsodbe vredni.
vetlan
29. 04. 2010 16.02
In zapomnite si Slovenci. Nekaj ozemlja ste izgubili, vendar brez Titota še tega ozemlja, ki ga imate sedaj ne bi imeli, vse bi zgrabili Italijani in Avstrijci, zato je Tito stopil za nekaj časa na stran Rusov. Žal, vsaka bitka terja svoj krvavi dolg. Tako je bilo tudi tukaj, takoj po vojni, pod stalinsko diktaturo (do leta 48). Vendar odločitev je bila pravilna, če gledamo dolgoročno. Če bi zmagali domobranci (torej Hitler), ne samo, da ne bi bilo Slovenije in ne bi govorili slovensko, ampak bi tudi domobranci skupaj z drugimi goreli v pečeh, ker tudi Hitler ni maral izdajalcev in potreboval jih le za kratki čas. Njegova ideja o čisti arijski rasi pa najbrž itak vsem znana. Torej ne klatite neumnosti. Še enkrat VEČNA SLAVA TITU.
saintjozef
29. 04. 2010 16.02
Tisti, ki se "kregate" a komunisti so, ali jih ni, da ne bo dileme : KOMUNISTI SO. In kaj je s tem narobe? Komunizma pa ni, vsaj dokler ga ne bodo kapitalisti spet naredili.
mamica55***
29. 04. 2010 15.43
sbosbo: vendar komunizma že dolgo ni u bistvu komunizma nkoli ni bilo ! bol pravilno je zadnji zdihljaji - lumparije "komunistov" ! ! !
saintjozef
29. 04. 2010 15.37
M-teorija potegnu je ven metodo izdajalcev, ki so se preoblekli v partizane. Desna klasika.
sbosbo
29. 04. 2010 15.35
mami55 29.04.2010, 15:22 -1 tisti ki se kregate okol števila žrtev, kdo ima bol krvave roke, pa na kateri strani že ste, je vsakega življenja škoda, vsak je imel nekoga ki ga je imel rad ! ! ! drgač pa jst mislm, da so tole zadnji zdihljaji komunizma ! ! ! Pametno razmišljanje! Vendar komunizma že dolgo ni.
sbosbo
29. 04. 2010 15.34
M-teorija 29.04.2010, 15:22 0 sbosbo29.04.2010, 15:10 Ker se skriva za tvojin nickom in avatarjem, pa piše nasprotno kot bi ti,te prikazuje v drugi luči kot si oziroma kot so tvoja stališča,Za to gre! ah, pusti ga uživat:)
M-teorija
29. 04. 2010 15.22
sbosbo29.04.2010, 15:10 Ker se skriva za tvojin nickom in avatarjem, pa piše nasprotno kot bi ti,te prikazuje v drugi luči kot si oziroma kot so tvoja stališča,Za to gre!
sbosbo
29. 04. 2010 15.10
M-teorija 29.04.2010, 14:47 0 Se strinjam. Kar se pa tiče tistega včerajšnega in današnjega Ninđe, pa se ga da obraniti, le če se ti da , men se ravno ne da ukvarjati z njim. ...ninđa loooool:)... Kaj pa se je za braniti proti njemu? Sej ponavlja eno in isto kakor papiga. Lahko mu pišeš kontraargumente in pozivaš na debato, a mu niti ni do tega, frustracije. Usmilite se ga,saj smo edina družba, ki jo ima v življenju:)
saintjozef
29. 04. 2010 15.00
M-teorija, hvala enako, men tud ne.
M-teorija
29. 04. 2010 14.50
pkorosec29.04.2010, 14:40 Seveda! Na to temo se da še veliko povedati in zgleda, da mladim nevednežem bo treba še marsikaj razjasniti.
M-teorija
29. 04. 2010 14.47
Se strinjam. Kar se pa tiče tistega včerajšnega in današnjega Ninđe, pa se ga da obraniti, le če se ti da , men se ravno ne da ukvarjati z njim.
saintjozef
29. 04. 2010 14.45
+1
@ nog, Daj povej, koliko Slovencev je v vseh jamah. Ampak odštej vse četnike, ustaše, nemce, itd. od številke, ki jo reklamirate. Saj ni blo prav. Pa tud morilcev je blo bolj malo Slovencev, pobijali so najhujši ubijalci iz vse juge. Čistke so se delale po vsej Evropi, sovraštvo je bilo hudo. Edino pri nas revanšizem pa traja, pa traja...Kdo ga podpihuje, se pa ve : CERKEV