Slovenija

Mladi zdravniki: Mi nismo odgovorni za nastanek čakalnih dob, z njimi se srečujejo v najrazvitejših državah sveta

Ljubljana, 05. 03. 2017 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Tisti, ki so čakalne vrste ustvarili, bodo zdaj dobili nagrado, če jih skrajšajo. Seveda bodo morali zaradi tega delati več, a bodo lahko brez skrbi, saj bodo več tudi plačani," so po parafiranju sporazuma med Kolar Celarčevo in Kuštrinom sporočili iz Sindikata zdravstva Slovenije. Mladi zdravniki pa jim odgovarjajo: Zdravniki niso odgovorni za nastanek čakalnih dob.

V Sindikatu zdravstva Slovenije (SPUKC) niso navdušeni nad sobotnim parafiranjem sporazuma med ministrstvom za zdravje in sindikatom Fides.

"Tisti, ki so čakalne vrste ustvarili, bodo zdaj dobili nagrado, če jih skrajšajo. Seveda bodo morali zaradi tega delati več, a bodo lahko brez skrbi, saj bodo več tudi plačani. Ker pa nihče pri tem ne omenja ostalih profilov v zdravstvu, torej medicinskih sester, strežnic, vzdrževalcev, zdravstvenih administratork itd., lahko torej upravičeno domnevamo, da bodo zdravniki v času, ko bodo dodatno delali, zato da se bodo čakalne vrste skrajševale, tudi sami čistili operacijske sobe, iskali kartoteke, asistirali in opravljali vse drugo delo, zaradi katerega lahko delovni proces v zdravstvu sploh teče?" so zapisali v sporočilu za javnost.

Ker samo v takem primeru je jasno, zakaj je ministrstvo tako velikodušno pripravljeno nagraditi zdravnike, ostalo osebje pa lahko mirno spregleda, še dodajajo. "Skoraj ne verjamemo, da je ministrica s tem hotela povedati, da so v zdravstvu pomembni le zdravniki, ostali pa naj kar delajo malo več, ker ničesar ne prispevajo niti k zdravstvu niti k čakalnim vrstam. Ali pač?" sprašujejo.

V Sindikatu zdravstva Slovenije ne delijo navdušenja nad dogovorom ministrstva s Fidesom.
V Sindikatu zdravstva Slovenije ne delijo navdušenja nad dogovorom ministrstva s Fidesom. FOTO: Thinkstock

Mladi zdravniki: Te izjave so lažne in zlonamerne

Na izjave SPUKC so se že odzvali mladi zdravniki, ki so sporočili, da podpirajo prizadevanja drugih sindikatov, vključno s SPUKC, za izboljšanje delovnih pogojev in boljše nagrajevanje vseh zdravstvenih profilov. "Težko pa razumemo tak odziv SPUKC na dosežen sporazum med Vlado in Fidesom, ki vsebuje lažne in zlonamerne izjave."

Kot pravijo, zdravniki niso odgovorni za nastanek čakalnih dob. Z njimi se srečujejo v najrazvitejših državah sveta, kjer imajo veliko več zdravnikov, ki opravijo veliko manj pregledov od slovenskih kolegov. "Se pa v teh državah ne srečujejo s podtikanji, da so za čakalne dobe odgovorni zdravniki, saj se deležniki v zdravstvu zavedajo, da je za nastanek čakalnih dob najbolj odgovorna zdravstvena politika, ki ima v rokah škarje in platno pri ustvarjanju zdravstvene zakonodaje in pri formiranju zdravstvene organizacijske strukture."

Poudarili so, da omenjen sporazum primarno ureja standarde in normative za zdravniške poklice, ki so rezultat dolgoletnih pogajanj in obsežnih analiz, podkrepljenih s tujimi primerjavami. Čakalnih dob in višje kakovosti zdravstvene obravnave se namreč ni mogoče lotiti brez uveljavitve standardov in normativov, variabilnega nagrajevanja in enakomerno razporejenostjo zdravstvenega kadra za vse prebivalce. Sprejeta prizadevanja so vezana na zdravstveni tim, saj je delo v zdravstvu timsko in ne individualno.

"Zdravniki ves čas opozarjamo, da je treba v plačni sistem vpeljati plačevanje po uspešnosti. Tega trenutni enotni plačni sistem, ki ga tako vztrajno zagovarjajo vsi sindikati (vključno s SPUKC), žal ne omogoča. Zato štejemo projekt variabilnega nagrajevanja kot odlično priložnost, da tudi drugi javni uslužbenci uvidijo tak način kot pravo pot za nagrajevanje vseh tistih (ne zgolj zdravnikov), ki bodo s svojim delom doprinesli koristi uporabnikom storitev - našim bolnikom."

Zato pozdravljajo vse vladne in sindikalne aktivnosti, ki bodo omogočile, da bo prav vsak zaposleni vedel, na kakšen način in v kolikšnem obsegu mora prinesti korist uporabnikom, pacientom, da bo v zameno prejel finančno spodbudo. Variabilni del plačila pa je element, ki bo moral postati stalnica za vse poklicne skupine. "V upanju na nadaljnje dobro sodelovanje pozdravljamo vse zaposlene v zdravstvu. Prepričani smo, da se bo z delom po normativih to sodelovanje le še krepilo," so še zapisali.

Parafiranje sporazuma med vlado in Fidesom.
Parafiranje sporazuma med vlado in Fidesom. FOTO: Fides

Kot je znano, sta ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin včeraj zvečer po celodnevnem usklajevanju besedila vendarle parafirala sporazum o začasni prekinitvi zdravniške stavke. Ta poleg projekta skrajševanja čakalnih dob obsega aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, v katerem so na novo ovrednotena delovna mesta specializantov, višjih zdravnikov in zobozdravnikov z licenco ter višjih specialistov. Vključuje pa tudi dogovor o spremembah pravilnika o plačilu za delo po podjemnih pogodbah ter o umiku pravilnika o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva. Da bo sporazum veljaven, ga mora potrditi še vlada, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih dveh tednih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (397)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

estelle.r
06. 03. 2017 20.50
Meni je žal mladih zdravnikov. V času stavke smo bili v bolnici - delali so skoraj samo mladi, stari pa stavkali, medtem ko je mladina letela na vse strani, da bi opravila še njihovo delo. Specializacije so veliki večini onemogočene oz. jim postavijo veliko ovir na poti do njih, saj jih ta stari dohtarji šparajo za svoje sorodstvo in prijatelje. In vendar se mi zdi - ko sem pristala na urgenci - da se mi je samo mlada zdravnica res posvetila, poslala na vse možne preiskave (ker se je zavedala, da ne ve vsega, in ni Bog), medtem ko te kakšen ta stari zelo hitro odslovi z besedami: nič ti ni, ajde ciao... Poskrbimo raje za mlade zdravnike tako, da tem starim malo odvzamemo od plače-
prašek
06. 03. 2017 11.02
+2
Kolikšne bodo plače zdravnikov ? Aneks h kolektivni pogodbi prinaša tudi na novo ovrednotena delovna mesta. Mladi zdravniki – specializanti – bodo po šestletnem študiju in strokovnem izpitu tako kot doslej začeli v 38. plačnem razredu, kar pomeni 1853 evrov bruto plače (11 evrov bruto na uro) oziroma 1201 evro neto (7,5 evra neto na uro). Novost je, da bodo v času specializacije napredovali. Po koncu 4- ali 6-letne specializacije – po specialističnem izpitu – bodo vsi zdravniki, tudi družinski, v 45. plačnem razredu (zdaj so bili družinski v 43.), to pomeni 2422 evrov bruto (1525 evrov neto). Po 12 letih delovne dobe bodo zdravniki in zobozdravniki napredovali v naziv višji specialist; prinesel jim bo dodatnih pet plačnih razredov (50. razred), kar pomeni plačo 2929 evrov bruto (1792 evrov neto ali 11,2 evra neto na uro). Zdravnik z vsemi napredovanji pred upokojitvijo lahko doseže 57. plačni razred, kar je 3814 evrov bruto oziroma 2247 evrov neto (to je 14 evrov neto na uro). To je za redno, 8-urno delo.
Janezek1a
06. 03. 2017 13.26
-1
Drobiž za enega NOB-jevca, ki dobi cca. 3.000€- neto pokojnine (imamo jih 30.000,72 let po končani vojni). Za dobrega zdravnika tudi 5.000€ neto ni veliko, za zdravico v bolnici Sežana, ki je bolniku v zadnjem stadiju raka predpisala Lekadol za blaženje bolečin, je dovolj minimalna plača in tečaj slovenščine! Če novi dogovor to omogoča, je dober!
Kollerik
06. 03. 2017 14.29
+1
huh, koliko pa je bilo potem teh NOB-jevcev... ti si to zraven vštel tudi novodobne, od malega krkota naprej....
Darko32
06. 03. 2017 10.17
+4
Pokvarjenci do konca. Prvo so blokirali, da niso mogli mladi zdravniki priti zraven, ker bi jih povozili. Sedaj so ustvarili čakalne vrste in si zagotovili, da lahko še naprej delajo lumparije. Za nameček pa se jih nagradi. To početje lepo kaže, da izsiljujejo avkoplačevalce prav največji kriminalci. Spustijo smejalni plin in pobijejo nekaj ljudi. VSE TIHO. Potem da bi si olajali delo bi kar porezali noge otrokom in si z tem zagotovili delo za naprej. VSE TIHO. Potem imamo goljufe, k iv delovnem času po pogodbi o zaposlitvi delajo še privat za svoj žep. Sočasno nastajajo še večje čakalne vrste in rezultat je, da se takšne barabe še nagradi, ker je prej goljufal in kradel. Tukaj je edina rešitev, da se prepove vse oblike dela vsem tistim, ki so zaposleni za nedoločen čas v javnem zavodu in sočasno še fušajo v privat seveda za svoj žep. To početje je pokazalo, da gre v bistvu za povzročanje škode, saj sami priznavjo, da povzročajo čakalne vrste. Potem pa imamo iste barabe, kateri so svetovali ministrici za podpis tašnega predloga. NI KAJ SMO IZPIJENI DO KONCA IN TO ZDRAVNIKI. Ali smo res tako primitivni?????????????????????????????????????????????'
prašek
06. 03. 2017 10.23
+4
Marjanca Haškova
06. 03. 2017 09.27
+3
Se mi zdi, da je od vsega tega pregovarjanja in usklajevanja med zdravniki in ministrico samo: "tresla se je gora, rodila se je miš". Kakšni so konkretni dogovori v korist skrajševanja vrste za obisk pri specialistih, pa nihče ne ve. Kup obljub, čakamo pa še naprej...
mufic
06. 03. 2017 09.21
-1
ne prezivim z 2850 e na mesec.Koncno da bo vc dnarja
robespierre16
06. 03. 2017 09.09
+2
že kupujem nove gume....pa kašen hud spojler bo tud pršu prov...zdej k bo povišica nau problem priti skoz mesec...hahahaha
aloonyindahaus
05. 03. 2017 20.51
+7
dejansko bi bla edina rešitev vse privat naredit. Nujne primere naj krije zavarovalnica (osnovno) dodatno pa ukint, bo iz samega štarta manj ljudi "bolanih"
Uporabnik113189
05. 03. 2017 21.43
+18
Kot mi je znano so obljubljali da bo dodatno ukinjeno. Pri vsem kričanju ugotavljam, da je posledica podražitev zavarovanj, o ukinitvi pa ni duha, ne sluha, zdravniki imajo tudi višje plače. Odgovoren zopet ni nihče. Kdo je sedaj butec?
optimist11
05. 03. 2017 20.38
+9
Vse to umogoča sistem, ki ga ne postavljajo zdravniki. Ti ga le z pridom izkoriščajo!!! Kdo pa je odgovoren za sistem pa vemo.
Podborsky
05. 03. 2017 20.30
+20
Resitev cakalnih vrst je hitro resljiva. Zdravnike dat delat v turnus, kot ostale zdravstvene delavce, pa bo stvar resena v treh mesecih. Zjutraj je zdravnikov v sluzbu, do so eden drugemu napoti, popoldan pa prazne ambulante in aparati stojijo. Ampak gospodje se ne bodo odrekli dezurstvu, to je biznis, ki ga ne bodo izpustili iz rok. Kdor dele v javnem sektorju, ne sme delat v privat ambulantah in fusat, kjer se mu zljubi. Simpel, kot pasulj, ampak ni nikogor, ki bi upal stopit bogovom v belih haljah na prste. Se opravicujem postenim zdravnikom, ki jih je se vedno vecina, ampak njihov sindikalist je pokvarjenec, da mu ni para.
o22
06. 03. 2017 08.18
+3
O ja,pa lahko stopimo na prste tudi tem bogovom ,pa še kako ,če bi bili složni in šli na ulice iskat pravico za vse.Javni sektor bo povzročil ponovno še hujšo krizo ,ki je bila .Sedaj pripravljajo svoje denarnice spet učitelji itd.......
ravtar
05. 03. 2017 20.14
+8
Pa zakaj se sploh plačuje zavarovanje, da greš k zdravniku? Zdravniki bi mogli biti kot obrtniki, ko ga rabiš greš k njemu, mu plačeš 50 eu na uro, in to je to. Mi bedaki pa plačujemo razna brezvezna zavarovanja, ko pa rabiš uslugo pa čakaš mesece, lahko si vesel, da te prej ne pobere...
Borec21
05. 03. 2017 20.33
+14
zato ker je že 3/4 Slovenije na sociali po domače ne delajo nič ....in je to že večina
Uporabnik113189
05. 03. 2017 21.35
+4
Torej, če ne bi zbirali v zavarovalnice z nekakšnim davkom, bi pač tisti, ki nimajo dovolj denarja ostali pred vrati in pili čajčke dokler jih ne bi pobralo. Kot si napisal zgoraj, revna je večina in zdravniški ceh bi ostal brez služb, imeli bi bore malo strank, šli bi po poti banana držav. Sicer pa je že danes kakovost v našem zdravstvu zelo širok pojem..
Uporabnik4603
05. 03. 2017 19.57
+4
Res čudno, med stavko sem bila dvakrat pri zdravnici in takoj bila na vrsti, nič čakanja, le kam so dali vse druge paciente, da se skoz čaka najmanj eno uro, kje so bili med stavko?
sinhron
05. 03. 2017 19.56
+14
Če bi zdravniki res delali tako kot govorijo , da izgorevajo , potem nebi mogli še dodatno delati na več ambulantah in svetovalnicah hkrati - sama požrešnost jih je in zato tudi ne dopustijo , da bi zdravniki , ki so končali fakulteto dobili možnost specializacije in služb , ker se bojijo , da jim bodo ti mladi odžirali denar !
repeat
05. 03. 2017 19.49
+8
Bravo SPUKC! Sedaj pa jih je potrebno dati ven iz kolektivne pogodbe in naj sami skrbijo v intenzivnah za bolnike in čistijo tla,asistirajo pri operacijah in si res zaslužijo 25% več dodatka na plačo, ko bodo delali dodatne paciente za skrajševanje čv. Me zanima kako bi bilo,če bi bilo obratno??! Tisti, ki pa bodo res še dodatno delali ob njih za njihovih dodatnih 25% naj jih pa nadzirajo če bodo dobro opravili njihovo delo. In slednji naj jih tudi fino nahrulijo kakor le to ne bo dobro izvedeno. Mislim porazno kam smo prišli samo še denar, sevede bodo pa zmanjšali čakalne vrste z 25% več plače na mesec...
Kollerik
05. 03. 2017 19.48
+8
V tako gnilem sistemu so čakalne dobe nekaj normalnega. Razen za gospodo.
DonDonDan
05. 03. 2017 20.28
+3
Castrum
05. 03. 2017 19.42
+10
"Tisti, ki so čakalne vrste ustvarili, bodo zdaj dobili nagrado, če jih skrajšajo." ...spet in spet
Castrum
05. 03. 2017 19.42
-1
"Tisti, ki so čakalne vrste ustvarili, bodo zdaj dobili nagrado, če jih skrajšajo. nr 2
Castrum
05. 03. 2017 19.42
-2
"Tisti, ki so čakalne vrste ustvarili, bodo zdaj dobili nagrado, če jih skrajšajo.
sodelujem
05. 03. 2017 19.22
+8
ČE........! Le kdo bi opravil delo v enem dnevu,če je plačan za cel mesec????? Advokati,sodniki,dohtarji,razne komisije z dosmrtnimi mandati..itd. se načrtno ne lotijo dela.! Delo zagotovljeno(nedelo) plača sigurna, z povečanji do nerazumnih meja,raja pa........Bolano.!
Janez Nasrase
05. 03. 2017 19.07
+8
Seveda so zdravniki popolnoma odgovorni za čakalne dobe, kajti zaradi njihovih previsokih plač v zdravstvu primanjkuje denarja. Več denarja pa obubožani narod pač ne more skrampati skupaj.
DonDonDan
05. 03. 2017 18.31
-4
Dokler bo vladajoči režim iz bank kradu milijarde in jih obešal nam, davkoplačevalcem za vrat, je govorjenje o premalo denarja za zdravstvo PREZPREDMETNO oziroma NESMISELNO !!!! Treba je se otrest tega zločinskega režima, ki nam že več kot 70 let pije kri !!!!!!!!!
Brakedirt
05. 03. 2017 19.29
+1
pod clankom o francoski desnici ste pa tiho....