Slovenija

Tisoč poškodb na sezono ...

Ljubljana, 14. 02. 2010 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

... se zgodi na slovenskih smučiščih. Z boljšo kulturo smučanja bi se lahko marsikateri izognili. Smučanje danes zahteva več previdnosti, upoštevanja drugih na smučišču in znanja kot nekoč.

Preden greste z otroki na smučišče, jih poučite o pravilih vedenja, ki tam veljajo.
Preden greste z otroki na smučišče, jih poučite o pravilih vedenja, ki tam veljajo. FOTO: Policija

Na slovenskih smučiščih se v eni sezoni poškoduje okoli 1000 smučarjev, med katerimi je petina otrok in mladostnikov, starih od 10 do 14 let. Med vzroki prednjačijo utrujenost, mišična nezrelost, neizkušenost, slabše smučarske veščine in neustrezna oprema.

Kljub napredku v razvoju smučanja se število nesreč na smučiščih ne zmanjšuje, spreminjajo pa se mehanizmi nastanka poškodb, ugotavlja specialist splošne kirurgije s travmatološkega oddelka Splošne bolnišnice Celje Franci Vindišar, ki je odgovoren tudi za organizacijo zdravniške službe na Smučišču Rogla.

Teren za smučanje izbirajte razumno.
Teren za smučanje izbirajte razumno. FOTO: Reuters
Letos že štiri žrtve

Prva žrtev je bil smučar na Starem vrhu, ki je v začetku januarja zapeljal z urejenega smučišča, pri tem pa hudo padel in je kasneje umrl v bolnišnici. Ob koncu prejšnjega meseca je na Krvavcu plaz zasul 52-letnika. Konec preteklega tedna pa je na Voglu plaz zasul 17-letnega smučarja. Včeraj je na smučišču Zelenica plaz zasul 34-letnega deskarja.

Za preprečevanje vzrokov za nastanek poškodb je na voljo več učinkovitih načinov, na katere pa je treba pomisliti, še preden si pripnemo smuči. To še posebej velja za tiste, ki na smučišče vodijo otroke. Najprej je treba preveriti stanje smučarske opreme in njeno skladnost z otrokovim razvojem. Smučarski teren naj bo primeren smučarju, torej tak, da ga sposoben obvladati. Na smučišču je treba hitrost prilagoditi razmeram na progi, številu smučarjev in osebnim smučarskim veščinam. Pomembna pa je tudi dobra telesna pripravljenost, našteva Vindišar.

Pomemben dejavnik preprečevanja poškodb je tudi zaščitna oprema. Slovenska zakonodaja določa obvezno uporabo čelade za otroke do 14. leta starosti. Biti mora ustrezno velika, pravilno zapeta in ne sme se premikati. Ob tem strokovnjaki navajajo, da so odrasli in starši, ki prav tako uporabljajo smučarsko čelado, dober zgled mladim smučarjem.

Priporočljivo je, da so smučarji primerno oblečeni. Smučarska obleka naj bo primerne velikosti in naj otroku omogoča, da lahko pod bundo in smučarske hlače obleče še dodatna oblačila. Oblačila naj smučarjev ne ovirajo pri gibanju.

Starši in smučarski učitelji bi morali otroke in mladostnike pred vključitvijo na smučišče poučiti o vedenjskih pravilih, ki veljajo na smučiščih. Vsak smučar mora biti seznanjen vsaj z 10 FIS pravili, ki urejajo obnašanje na smučišču in so praviloma na ogled na vidnih mestih vseh organiziranih smučišč.

Ob tem strokovnjaki opozarjajo tudi na spremembe, ki jih prinašajo razvoj smučarskih tehnik in opreme. Smučanje danes zahteva več previdnosti, upoštevanja drugih na smučišču in več znanja. Za varno sožitje vseh različnih smučarskih tehnik in različno starih smučarjev bi morali izboljšati kulturo smučanja in vzgojo na tem področju, poudarja Vindišar in dodaja, da ima poleg osveščanja smučarjev velik pomen tudi primerno urejeno in kakovostno pripravljeno smučišče.

10 FIS pravil
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kritik19
15. 02. 2010 08.35
Problem je v glavah in nikjer drugje. So pa seveda ljudje, ki so prepametni, da bi ugotovili, da v njihovem podstrešju nekaj ne štima.
naivna
15. 02. 2010 01.01
Ne vem kaj mislijo z pravilno opremo? Kaksna bi naj bila, da nebi bilo nesrec? Gneca in neizkuseni smucarji so problem, posebno tisti , ki se silijo na crne proge in komaj obvladajo zeleno.
bergfurer
14. 02. 2010 23.49
Na kavavcu smućišče ni krivo, na Starem vrhu tudi ne, na Zelenici tudi ne, na Pohorju bi se pa o tem dalo razpravljat, samo prepustimo to strokovnjakom. Je pa res, da vsaka sanacija nekaj stane in vse to gre iz letnega dobišča smučišča. No saj je v tujini enako samo mi ne vemo
osnmse1s
14. 02. 2010 20.39
Vsi so krivi, samo upravljalci smučišč nič! To preprosto ne drži! Počasno dvosedežnico zamenja hitra štiri,ali šestsedežnica, s katero se smučišče HVALI !!! Proga pa ob tem ostane nespremenjena: gostota smučarjev na njej SE VEČ KOT POTROJI - potroji se tude verjetnost nesreč. Izrazit primer tega je KRVAVEC. Da ne govorim o dogajanju po nesreči: z zlomljeno ključnico sem moral peš z vrha Krvavca do reševalne postaje, ker nisem dočakal reševalcev. Če je potrebno rad postrežem s podrobnostmi in pričami.
buderus
14. 02. 2010 18.53
....in jamramo kako ne moremo preživet s takšno plačo.
Tonček Balonček
14. 02. 2010 17.57
janez20000, odvisno je,katero drogo jemlješ!
ietsspesiaals
14. 02. 2010 17.25
krvavc je raou podn dons je blo sicr se kr ampk proge nc zratrakirane cist zjebane pol ti pa polcaj tezi d se smucas izven urejenega smucisca
murkecc
14. 02. 2010 14.13
janez20000
14. 02. 2010 13.15
človek bi pomislil, da je drogiranje bolj varno kot smučanje...
MCX
14. 02. 2010 12.07
Na smučišču je podobno kot na cesti. Kljub temu, da vsi pazijo se dogajajo nesreče. Bi pa morali določiti kolikšno je maksimalno število smučarjev, ki lahko smuča na dol. smučišču, da je smuka še varna. Ni isto ali je smučarjev 1000 ali pa 4000 tisoč na istih progah, saj se že dogaja, da je ob vikendih nepopisna gneča :(
Ulikses
14. 02. 2010 12.02
bojankoder ma kaj bluziš?!
PERO2589
14. 02. 2010 11.09
Neodgovornost ostalih smučarjev in bordarjev je RAZLOG da NE smučam več na naših sumučiščih.
Tonček Balonček
14. 02. 2010 11.00
Plačujmo premije, sicer pa si kupimo sobno kolo ter kvihte, pilule masti iz tjulnov in glejmo TV ter se navdušujmo nad lastno varnostjo!
bojankoder
14. 02. 2010 10.57
REVEŽU KI ZASLUŽI 420 EUROV NA MESEC IN ŽENA IN MORA ŠOLATI 2 OTROKA SE TO NE MORE ZGODITI, TO SE DOGAJA SNOBOM KI MISLIJO DA JIM NIČ NE MORE DO ŽIVEGA, ČISTI PRIMER BARIČEVIČ, SENICA, KRESALOVA, POGAČNIK IN NJIHOVI CUCKI
IztokGReddy
14. 02. 2010 10.36
normalno da se zgodijo poškodbe če so pa proge totalno uničene, včeraj sem spet bil na mariborskem pohorju na nočni uničena, na ko sem se peljal proti stadionu sem si že mislil sneti smuči in iti peš dol, ker se je blo res težko peljat, tako da bi lahko malo več ratrake dajali na smučišča.
B23
14. 02. 2010 10.36
Jaz pa mislim ,da če ima smučar vsako leto za nove smučke bundo za 500eur ,za karte po 30-50eur....,potem lahko nameni še kakšen Euro ali dva za zavarovanje v primeru poškodbe.Smučanja nikakor ne moremo primerjati s tekom ali kolesarjenjem kot rekreacijo, je bistveno bolj nevarno in prinaša manj v smislu pridobivanja kondicije...
00246
14. 02. 2010 10.31
no ja kaj naj rečem na tak komentar sam hmm zavarovalnicee nič bat sej vsako leto premije dvigujejoo glavno da plačajo živii mrtvim tak nemorjo izplačat teh premij važn da dobijo oni ne mii ja je pa res sej konec koncev se vsi gibljemoo sam razlika je v tem kolk kdo tud dihanje je gibanje
Tonček Balonček
14. 02. 2010 10.14
Ko s enihče ne bo več poškodoval in bomo vsi zdravi, bo zdravstvena blagajna polna. Enako je z zavarovalnocami. Plačujmo premoje in glejmo, da ne bi kdaj iz tega naslova česa terjali, tu so pač Jakliči, Miklavčiči itd., oz, njihovi nasledniki! Živim da delam, plačujem in sem zdrav ter čimprej umrem!!!! To naj bo geslo ljudi, kis e poškododujejo, s estarajo ali zbolevajo! Tako ne gre več!!! Hočemo drugo republiko in sproščenost!!!! Naše zavarovalnice potrebujejo ljudi, ki bodo šlo enkrat dbevno an sprehod, s ospešeno hojo do 150 obr/min za pol ure, malo razgibavanja in jopge, sicer pa anj doma geldajo olimpiado, ligo prvakov, vendar pozor, brez stresov ob golih, ofsajdih itd. Še žene, ki možove sekirajo, bi morale plačevati dodatno premijo!!!!