Slovenija

Tik pred vstopom v Nato

Washington, 28. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š./STA
Komentarji
0

Predsedniki vlad sedmih novih članic zveze Nato, med njimi tudi Slovenije, se bodo v ponedeljek udeležili slovesnosti v Beli hiši.

Slovenijo bo na slovesnosti zastopal premier Rop
Slovenijo bo na slovesnosti zastopal premier Rop FOTO: POP TV

Slovesnost bo predvidoma ob 15.40 po lokalnem času. Slovesnosti bo sledila predaja listine o pristopu k Severnoatlantski pogodbi ameriškemu državnemu sekretarju Colinu Powellu, s čimer bodo Estonija, Latvija, Litva, Bolgarija, Romunija, Slovaška in Slovenija uradno sprejete v članstvo zveze Nato. Našo državo bosta na slovesnosti zastopala premier Anton Rop in zunanji minister Dimitrij Rupel.

Pot Slovenije v Nato

V zvezo Nato bo poslej vključenih 26 držav
V zvezo Nato bo poslej vključenih 26 držav FOTO: Reuters

Na vrhunskem zasedanju Nato v Pragi, 21. in 22. novembra 2002, je Slovenija dočakala povabilo za začetek pristopnih pogovorov za članstvo v zavezništvu. Štiri dni po vrhu je Slovenija prejela tudi formalno pisno povabilo takratnega generalnega sekretarja zveze Georgea Robertsona za začetek pristopnih pogovorov, ki so v dveh krogih potekali januarja 2003.

Pred referendumom o vstopu Slovenije v Nato je podpora javnosti za članstvo nihala, a je na referendumu 23. marca 2003 vključitev v zavezništvo presenetljivo podprlo 66 odstotkov volivcev. Dan po referendumu je zunanji minister Rupel generalnemu sekretarju zveze poslal pismo in časovnico reform, 26. marca 2003 pa so stalni predstavniki 19 držav članic Nato v Bruslju podpisali protokol o pristopu Slovenije k zavezništvu. Postopek ratifikacije v državah članicah Nato se je končal spomladi letos.

Na sedežu zveze Nato bodo širitev obeležili 2. aprila z dvigom zastav novih članic.

Državni zbor je Severnoatlantsko pogodbo s priloženimi pristopnimi protokoli ratificiral 24. februarja letos, s tem pa je Slovenija naredila še zadnji korak na poti do polnopravnega članstva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3