Slovenija

Tik pred počitnicami vse več poškodb smučarjev in deskarjev

Ljubljana, 14. 02. 2012 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ljubljanskem kliničnem centru so v zadnjem času opazili porast poškodb smučarjev in deskarjev na snegu. Ker se bližajo šolske počitnice in bo tako tudi veliko več ljudi na smučiščih, je dobro spomniti na nekatera pravila, s katerimi lahko poškodbe preprečimo.

Smučanje
Smučanje FOTO: Blaž Garbajs

Bližajo se šolske počitnice in pričakovano je, da bodo prosti čas številni preživeli tudi na smučiščih. A veselje lahko hitro pokvari kakšna poškodba. V ljubljanskem kliničnem centru (UKC) so v zadnjem času na urgentnem kirurškem bloku in kliničnem oddelku za travmatologijo opazili porast poškodb smučarjev in deskarjev na snegu.

Tako velja spomniti, da je varnost tudi pri zimskih aktivnostih na prvem mestu. "Vsi udeleženci na smučiščih morajo upoštevati pravila varnega smučanja, upoštevati je potrebno svoje telesne zmogljivosti," je dejal vodja urgentne travmatološke ambulante v UKC Anže Kristan. Spomnil je, da se priprave na smučarsko sezono začnejo že nekaj mesecev prej, pred prvo smuko pa se mora posameznik dobro ogreti. Kristan dodaja, da je treba znati tudi prenehati, ko je smučar ali deskar utrujen. Vedno je treba upoštevati, da so na smučišču tudi slabši smučarji in otroci. Kristan smučarjem in deskarjem naroča, da uporabljajo smučarske proge in se izogibajo pitju alkohola. 

V ljubljanskem kliničnem centru sicer pravijo, da so pri smučarjih najpogostejši zlomi goleni in poškodbe kolenskih vezi, medtem ko si deskarji najpogosteje poškodujejo zapestja ali komolce. Če je hitrost visoka, si oboji lahko poškodujejo tudi notranje organe, glavo in hrbtenico. Takrat je njihovo življenje ogroženo oziroma imajo lahko zaradi  poškodb trajne posledice. "Glavo in hrbtenico lahko deloma zavarujemo z uporabo čelade oziroma posebnim ščitnikom za hrbet; t. i. želvjim oklepom," so spomnili v ljubljanskem kliničnem centru.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
14. 02. 2012 15.35
Fino, bo vsaj med počitnicami manj nesreč!
alfa133
14. 02. 2012 19.03
buderus
14. 02. 2012 12.54
+2
Zato pa bolje ostati doma...
major1
14. 02. 2012 12.51
+4
Kljub visokim cenam, dnevno slabo pripravljena smučišča - vzrok štev. 1 za poškodbe.
DarthMalgus
14. 02. 2012 11.41
-2
KK bi se malo zjokala in rekla za večjo varnost je treba napisat večje kazni!