Slovenija

Thaler: Za pogovor sem zaprosil sam

Bruselj/Ljubljana, 22. 09. 2011 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zoran Thaler se je sestal s preiskovalci Evropskega urada za boj proti goljufijam. Glede na njihove odzive je optimističen, da se bo zadeva ugodno razpletla tako zanj kot za ugled Slovenije.

Zoran Thaler
Zoran Thaler FOTO: Miro Majcen
Thaler se je pred meseci skupaj s še tremi evropskimi poslanci iz Romunije, Španije in Avstrije znašel v središču korupcijske afere. Britanski časnik Sunday Times, ki je del medijskega imperija Ruperta Murdocha, je namreč marca poročal, da so bili poslanci pripravljeni sprejeti denar v zameno za vlaganje "pravih" dopolnil k evropski zakonodaji, svoje navedbe pa je podkrepil tudi z na skrivaj posnetimi video posnetki. Thaler je nato s položaja evropskega poslanca odstopil.

Nekdanji evropski poslanec Zoran Thaler se je danes sestal s preiskovalci Evropskega urada za boj proti goljufijam (Olaf). Sestanek je potekal v Bruslju, Thaler pa je preiskovalcem pojasnil svojo plat zgodbe glede korupcijskih obtožb. Po sestanku je dejal, da je glede na odzive preiskovalcev optimističen, da se bo zadeva ugodno razpletla tako zanj kot za ugled Slovenije.

Za pogovor s preiskovalci Olafa je Thaler, kot je dejal, zaprosil sam, z rezultatom današnjega sestanka pa je, kot že rečeno, zadovoljen. "V pogovoru mi je bila dana možnost, da predstavim vrsto dejstev in dokazov, da se sliši tudi druga stran. Dejstva in dokazi pa kažejo, da v času tega škandala, poskusa medijske kompromitacije s strani Murdochovega imperija nikoli ni bilo materialnih pogojev, da bi prišlo do kakršne koli podkupnine," je dejal Thaler.

Iz Olafa so sporočili, da danes ne morejo zagotoviti odziva na vprašanja o poteku zaslišanja in o tem, kakšno odločitev je mogoče pričakovati.

Thaler sedaj glede na odzive preiskovalcev meni, da "se bo stvar v redu iztekla in da bo šla v smeri oprostitve", kot se je to zgodilo v primeru španskega poslanca Pabla Zalbe Bidegaina, ki ga je Olaf oprostil vseh obtožb. "To bi bilo vsekakor dobro zame in mislim da tudi za ugled Slovenije, da se ta agonija tega bizarnega primera konča. Tako da danes vidim velik razlog za optimizem," je dejal Thaler.

"Mislim, da je tudi Olafu vse bolj jasno, da je šlo za v bistvu medijsko mafijo, kot se je to pokazalo tudi v zadnjih šestih mesecih dogajanja v Veliki Britaniji glede Murdochovega imperija. Zadovoljen sem, da bo, kot sem napovedal že prvi dan, resnica, čeprav počasi, na koncu prišla na dan in da bo zmagala," je dejal.

Pojasnil je še, da je Olafu predal tudi veliko dokumentacije, predvsem elektronsko pošto iz časa afere, pa tudi drugo dokumentacijo o njegovem delu v parlamentu. Kot razume sam, ga na nov pogovor ne bodo vabili, upa pa, da bo Olaf s preiskavo zaključil nekako do konca leta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule100
23. 09. 2011 10.33
Saj res, na tega levaka smo pa čist pozabili !
resslovenka
23. 09. 2011 08.51
Tale o medijski mafiji je pa res bosa. Če ne bi bilo medijev bi marsikaj ostalo očem skrito. G. Zoran no?? Vsaj toliko samokritike bi pa lahko imeli, da bi rekli da ste naredili napako oz. ste se zmotili. Taka je praksa v naši politiki.
Peter Kralj 1
23. 09. 2011 03.13
Zdaj pa še Slovenijo vpleta. Novinarji imate pa res kratek spomin. Ga je bilo potrebno kar močno porivati in pritiskati, da je odstopil.
suckers
22. 09. 2011 22.34
Thaler: "Za pogovor sem prosil sam". Yeah right. Vemo dobro kdo je OLAF. Si moral iti na pogovor in nisi zaprosil !
Foen
22. 09. 2011 21.51
se je 3 mesece učil kako zgodbo bo govoril... upam da majo še kak skrit posnetek za rezervo, da ga pozneje čist razkrinkajo...
tony_abcde@yahoo.com
22. 09. 2011 21.38
Vsak, ki zna sešteti 1 plus 1 ve, da video posnetek nazorno pokaže kaj je resnica in kaj so dejstva. Vsi nadaljni poskusi prepričevanja kot jih vidimo so praktično "pihanje v veter".
loden
22. 09. 2011 21.19
Thaler... prodana duša, tih, bodi, pa vesel bodi, da nisi za rešetkami....bog ve zakaj:=))
saintjozef
22. 09. 2011 21.17
Ker jih je poslušal, je narobe. če jih ne bi, bi blo tud narobe.
major1
22. 09. 2011 21.01
Ugodno de je razpletlo tudi za Pahorja - sedaj dobiva plačo, ne da kaj dela ali za kaj odgovarja.
viking76
22. 09. 2011 20.02
meni se zdi, da bi on moral delati družbo Prijatelju. Mogoče bo lahko na zgornjem pogradu spal.
VURDERINGER
22. 09. 2011 19.43
Buena Vita 22.09.2011, 19:05 1 KAKO JE PRIŠEL DO KMETIJSKE ZEMLJE IN KDO MU JE PODPISAKL PAPERJE ZA GRADNJO,NA EDINI NJIVI NA PADNI JE ZGRADIL KUPLERAJ,-GOSTIŠČE,REGIOSTRIRAL JE KOT KMETIJSKI OBJEKT-ŠTALO, JE IZNAJDLJIV,A V celoti se strinjam, poznam zadevo, na edini ravni in kolikor toliko vredni kmetijski parceli na Padni je dal sezidati KUPLERAJ, v katerem se dobiva izbrana ljubljanska sumljivohitroobogatujoča drhal, seveda z Ukrajinkami na "krožniku".
Maady
22. 09. 2011 19.27
Na sliki je, in palamudi moral bi biti že pol leta v zaporu.
pkorosec
22. 09. 2011 19.20
No sedaj ko bo v Sloveniji konec mračnega obdobja komunizma in bodo prišli svetli časi kralja Janeza prvega. sem prepričan, da bodo to barabo Zalersko ustrezno spravili tja kamor spada. Drugače so ravnotako nesposobni. Pa bomo vidli. Sedaj pa resno. Nihce ne bo sel sedet. Ne zoran taler, ne simona simic, ne hilda tovsek, ne ivan zidar, ne kordez, ne jankovicev sin, ne jelincic, ne igor bavcar, NIHČE! Zakaj, ker vrana vrani ne izkljuva oči. To sicer ve vsak kmet, le politični kmetavzari ne.
Buena Vita
22. 09. 2011 19.12
ZA VSE ZLO V SLOVENIJI SO KRIVI MEDIJI ČE BI BILI VSAJ MALO POŠTENI IN KOREKTNI BI SLOVENIJA BILA RAJ V PRAVEM POMENU BESEDE, TAKO JE RAJ ZLOČINCEM,KRIMINALCEM GOLJUFOM,LOPOVOM IN VSEJ MOŽNI DRHALJI
Buena Vita
22. 09. 2011 19.10
ALČI JE MORDA,MORDA KDO KADARKOLI IN KJERKOLI SLIŠAL ZA KAKŠNEGA TOVARIŠA DA ZNA POPRIJETI ZA DELO NJIHOVO DELO JE LAŽNIVI JEZIČINA
Buena Vita
22. 09. 2011 19.08
DOBIL JE NEPOVRATNA SREDSTVA ZA KUPLERAJ NA PADNI ZATO SO TUKAJŠNJI LJUDJE TAKO OGORČENI,KOLIKO KRAT SO KLICALI RAZLIČNE MEDIJE V POMOČ,A MISLITE DA SO PO RESNICI OBVESTILI JAVNOST... KJE IMA TISTE OLJČNE NASADE KI SE HVALI PO MEDIJIH,OLJKE KUPUJE PRI KMETIH,GROZDJE RAVNO TAKO ,,POTEM PA ZAPITIM NOVINARJEM RAZKAZUJE KLETI
Buena Vita
22. 09. 2011 19.05
KAKO JE PRIŠEL DO KMETIJSKE ZEMLJE IN KDO MU JE PODPISAKL PAPERJE ZA GRADNJO,NA EDINI NJIVI NA PADNI JE ZGRADIL KUPLERAJ,-GOSTIŠČE,REGIOSTRIRAL JE KOT KMETIJSKI OBJEKT-ŠTALO, JE IZNAJDLJIV,A
VURDERINGER
22. 09. 2011 18.06
Taler vsi vemo, da si ena podkupljiva baraba. Seveda si predstavil svojo plaat zgodbe, dejstva pa so takšna kot so in se ne morejo spremeniti, si podkupliv in izkoriščaš javno državno službo za osebne interese in osebno pridobitno dejavnost, to so ugotovili tako v Evropi kot tudi doma. Če bi imel čisto vest se ne bi skrival za Lichtensteinsko firmo in grabil nepremičnine v slo. Istri. A lahko razložiš, kje si dobil 1 miljon eur ali celo več, da si si postavil pravo graščino v Padni. Jelenčič vemo, da je bogat že od prej, pa ga je...bejo za tistih 400 tisočakov, od kje pa tebi takšne vsote !!!!?
Jimi1
22. 09. 2011 18.05
Kot LDS levičar me Zoran sploh ni nepričakovano razočaral.... Dolge nosove ob njemu imate lahko zgolj oni, ki ste ga volili....
pehtateta
22. 09. 2011 17.49
Se vid da je tardeč, ne odneha, pa ne odneha!