Slovenija

Novico o Thalerjevem odstopu sprejeli z aplavzom

Ljubljana/Bruselj, 23. 03. 2011 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Thaler je državni zbor obvestil, da odstopa z mesta evroposlanca. Gantar bo zdaj volilno komisijo pozval, naj v treh dneh sporoči, kdo ga bo nadomestil. V EP so novico o odstopu sprejeli z aplavzom.

Zoran Thaler je državni zbor danes obvestil, da odstopa z mesta evropskega poslanca. Parlamentarna mandatno-volilna komisija (MVK) pa se je danes seznanila z odstopom Thalerja s funkcije poslanca v Evropskem parlamentu. Državnemu zboru predlaga seznanitveni sklep, po katerem na podlagi podane odstopne izjave Thalerju preneha mandat z današnjim dnem.

Thaler
Thaler FOTO: Miro Majcen

Predsednik DZ Pavel Gantar lahko sedaj Državno volilno komisijo pozove, naj v treh dneh sporoči, kdo bo Thalerja nadomestil. Glede na izide volitev v Evropski parlament leta 2009 naj bi sicer Thalerjevo mesto zasedel Andrej Horvat, vendar bo v skladu z dogovorom v SD na poslanski stolček sedla Mojca Kleva.

Tanko: Thaler ne bi odstopil, če ne bi šlo za EP

Poslanca SDS Jože Tanko in Branko Grims sta opozorila, da funkcionarji v Sloveniji ob podobnih primerih ne ravnajo enako.

Tanko je namreč prepričan, da do odstopa ne bi prišlo, če ne bi šlo za Evropski parlament in če ne bi bilo ostrih obsodb vseh, ki v njem delujejo. Ko se podobne stvari zgodijo v "domačih logih" in gre za ravnanja slovenskih izvršnih ter tudi nekaterih drugih funkcionarjev, se zadeve obravnavajo drugače, je poudaril.

Dodal je, da pri nas celo v primerih, ko je evidentno, da gre za klientelistične posle in koruptivna dejanja, ni mogoče ničesar doseči niti z interpelacijo. Njegov poslanski kolega Branko Grims pa je med drugim opozoril, da ima slovenska vlada v svojih vrstah ministrico, za katero je znano, da je znancu "dala v izjemno ugoden najem neko nepremičnino in se javno govori o sumih problematičnega poslovanj v njeni ožji družini, pa v nobenem primeru ne razmišlja o odstopu".

Buzek: Ničelna toleranca do dejanj, ki so privedla do odstopa Thalerja

Evropski parlament mora po Buzekovih besedah zaostriti svoj kodeks, vključno s kaznimi. Ta dogodek je po njegovih navedbah pokazal potrebo po pravno zavezujočem kodeksu za lobiranje v evropskih institucijah.

Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je danes v Bruslju poudaril, da je odločen uveljavljati "ničelno toleranco" do dejanj, ki so privedla do odstopa Zorana Thalerja. Povedal je tudi, da bo vzpostavil stik s slovenskim zunanjim ministrstvom, da preveri, kako bodo ukrepali pravosodni organi.

Buzek je ob začetku plenarnega zasedanja kolegom prenesel informacijo, da je Thaler odstopil in da od četrtka naprej ne bo več član parlamenta. Poslanci so obvestilo sprejeli z aplavzom. "Ti odstopi so rezultat resnih obtožb, ki so se pojavile v medijih glede neustreznega obnašanja evropskih poslancev," je povedal Buzek. Ob tem je poudaril, da je za danes sklical sestanek Predsedstva Evropskega parlamenta.

"V imenu Predsedstva in po mojem mnenju večine evropskih poslancev poudarjam, da smo odločeni uveljavljati ničelno toleranco do dejanj, ki so privedla do odstopov naših kolegov," je poudaril predsednik parlamenta in tudi za te besede požel aplavz.

Predsedstvo, ki ga sestavljajo predsednik Evropskega parlamenta, 14 podpredsednikov in šest kvestorjev, določa pravila Evropskega parlamenta. Pristojno je za pripravo predhodnega predloga proračuna Evropskega parlamenta in za urejanje upravnih, kadrovskih in organizacijskih zadev.

Thaler je DZ obvestil o odstopu.
Thaler je DZ obvestil o odstopu. FOTO: Blaž Garbajs

Buzek je še poudaril, da je kot predsednik parlamenta "odločen varovati poštenost tega telesa in njegovih članov". "Nosimo veliko breme odgovornosti," je še izpostavil. Ob tem je dodal, da parlament kot edina neposredno izvoljena institucija EU "ne sme izdati zaupanja ljudi".

Thaler odstopil v ponedeljek

Thaler je v ponedeljek odstopil z mesta evropskega poslanca (S&D) zaradi domnevne vpletenosti v korupcijsko afero, ki jo je razkril Sunday Times. Thaler je pojasnil, da odstopa zato, da bi preiskava domnevne koruptivnosti, katere ga je obtožil Sunday Times, potekala neobremenjeno. S preiskovanjem suma koruptivnega dejanja se že ukvarjata NPU in protikorupcijska komisija.

Nove podrobnosti v zvezi s primerom

Evropski parlament mora po Buzekovih besedah zaostriti svoj kodeks, vključno s kaznimi. Ta dogodek je po njegovih navedbah pokazal potrebo po pravno zavezujočem kodeksu za lobiranje v evropskih institucijah.

Časnik Delo pa danes razkriva nekatere nove podrobnosti v zvezi s primerom. Tako navaja trditve urednika Sunday Timesa Jonathana Calverta, da je Thaler poskušal nagovoriti njihovo fiktivno rusko stranko, da bi investirala 1,5 milijona evrov v Istranovo, gostilno s toskanskim pridihom v istrski vasici Padna. Thaler je namreč solastnik podjetja, ki ima v lasti Istranovo.

"Pri večerji je o tem naredil veliko animirano zgodbo in nam nato poslal e-pošto, ki da naj jo posredujemo tej ruski stranki," je za Delo povedal Calvert. Zagotovil je, da imajo vse posneto, Delu pa je posredoval tudi elektronsko sporočilo, v katerem je Thaler razložil vse o gostilni v Padni, napisal njeno vrednost in še, da se išče investitor.

"To s tem Rusom, to je bil krasen preizkus, da vidim, kaj je s temi lobisti. To njihovo motoviljenje je bilo zame dodaten dokaz, da je vse en ponaredek," pa je za današnje Delo pojasnil Thaler.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danijel Fric
27. 03. 2011 21.03
Dokler bo imel take zagovornike kot so Vagl, Potrč mu ne bo hudega
Andrej Roblek 1
24. 03. 2011 21.58
pravilno tako je trebe delat saj bo ko ni več poslanec v evropskem parlamentu bo sedaj še nagrajen s 50.ooo odpravnine in ne vem koliko plač še dobi za brez poslnost kdaj bomo spregledali narod in vzeli vajeti v svoje roke in naredili čistko tej bandi.Sloveskega naroda je 2 mil. toda lopovov je za 100 mil.
waris
24. 03. 2011 11.12
Lahko sploh še komu zaupamo???
Tonček Balonček
24. 03. 2011 08.24
Tožiti bi moral Sundayimes, dopolnilo je v parlamentu vložil, a bo zdaj dobil denar ali ne? Zanima me, če bodo naši poslanci proti temu dopolnilu ali za!
sherum
24. 03. 2011 08.11
Prišel je čas da se sprejme zakon , da vsi tisti ki imajo nepremečnine , naložen denar v tujih bankah , in nimajo , ali pa nočejo dokazovat od kje jim taka sredstva začne obravnavat sodišče , kot krajo družbene lastnine. Kaže se da vsaki dan se koga odkrije , pa ne odgovarja za nič . ALI JE TO ZAKONSKA PRAVNA DRŽAVA ?????
panucci
24. 03. 2011 08.04
Thaler že tolko laže,da verjame sam sebi..Dobili so ga s prsti v marmeladi a on še vedno ustraja da ni nič naredil..S takimi izgovori kot jih ima on je na ravni 3 letnega otroka,no zdaj pa vidite kakšni poslanci nas zastopajo v svetu..Še dobro da se evropski parlament zavzema in da bodo spremljali kaj bodo naši pravni organi storili glede tega.Zdaj naši tega ne bodo mogli pomest pod preprogo...Zaprt Thalerja.....
Frane Šajn
24. 03. 2011 07.40
BOSTE VIDELI APLAVZ ČE BO ENKRAT ODSTOPIL TA PARLAMENT! JAZ MISLIM, DA JIH BODO ENIH 10X POKLICALI NAZAJ NA ODER!
Milan Koleznik
24. 03. 2011 07.34
kje je več političnih novic,a se ne sme pisati o vseh,
Frane Šajn
24. 03. 2011 07.22
O JA ZA POVRH PA ŠE 30 000€ ZA BREZPOSELNEGA REVEŽA S SVOJO FIRMO NAM PA DELO DO DO 65.! KDAJ JIH BOMO ZMELII KRVOSESE ZA VSE VEČNE ČASE.?
cirenij
24. 03. 2011 07.22
Pa koliko potrebujejo ti ljudje? Jim ni mar svojega naroda? Nič ne bodo odnesli s seboj. Glede na njegove zagovore in izvajanja je potencialno kriv. Ja, ampak snemanje njegovih pregovorov je nezakonito. Adijo pravna država.
mlutherking
24. 03. 2011 07.17
Mogoče je letel, ker se je obrnil na Ruse namesto na kavbojce.
cirenij
24. 03. 2011 07.13
Odstop so sprejeli z aplavzom. Krvosesi našega denarja. Thaler bi moral bit rdeč od paradajza ali jajčnih rumenjakov. Se pravi, da njegova izkoriščevalska dejanja tudi EP podpira. Ni čudno, pri mesečnih plačah nekajletnih plač delavca. Gliha pač skup štriha. Obleka in kravata EU poslanca je vredna toliko, kot marsikateri delavec s svojo plačico ne dobi nekajletnega kredita. V EP jih je kot listja in trave . In tudi v našem 2/3 preveč.
muhabc
24. 03. 2011 07.07
Bilo ja videti, da je v tem profesionelec in da to ni bil osamljen primer. Pustimo se presenetiti.
cirenij
24. 03. 2011 07.06
Odstop so sprejeli z aplavzom. Krvosesi našega denarja. Thaler bi moral bit rdeč od paradajza ali jajčnih rumenjakov. Se pravi, da njegova izkoriščevalska dejanja tudi EP podpira. Ni čudno, pri mesečnih plačah nekajletnih plač delavca. Gliha pač skup štriha. Obleka in kravata EU poslanca je vredna toliko, kot marsikateri delavec s svojo plačico ne dobi nekajletnega kredita. V EP jih je kot listja in trave . In tudi v našem 2/3 preveč.
macolla
24. 03. 2011 07.03
dobis ga na delu, pa se zmeraj laze !!!! vsi nasi politiki so ze dolgo nazaj izgubili stik z realnostjo, laze ampak on bo se zmeraj verjel da govori resnico, ga dobis na delu, mu dokazes, on pa se zmeraj verjame v svojo laz... ze vsi z prstom kazejo na njega, on pa se zmeraj "strelja" z svojo lazjo, kam smo to prisli se jaz vprasam, ali se ima sploh kaksen recimo nas slovenski politik stik z resnico!!!!???? ali je pa vse samo se ena namisljena matrica v namisljenem svetu, ki je zal samo v glavah nasih politikov
GRAJENA
24. 03. 2011 07.00
takioj pred sodišče in 5 let sedenja . ima čas 1 mesec za odajo koliko ima premoženja do takrat bo že vse prepisal na kolege in sorodnike
CSI-Morost
24. 03. 2011 06.49
Novico o Thalerjevem odstopu sprejeli z aplavzom ________________________________________... je potrebno rdečeperkam redno in z povečano dozo utirati sol na prste s populjenimi nohti. Rahlo, v krožnih gibih in paziti, da se rana ne zaceli.
cirenij
24. 03. 2011 06.42
Popravljam: ne odpravnino ampak odškodnino.
cirenij
24. 03. 2011 06.40
Take takoj za rešetke. Pa naj se potem branijo.Navaden folk pa maltretirajo za 100E. Nekako sem vedno bolj prepričan, da imajo diktatorji prav. Represivni organi in sodišča meljejo prepočasi. Nazadnje obtoženci celo iztožijo odpravnino, ker se je zgodila napaka v formalnem postopku.
samajajca
24. 03. 2011 06.33
Zdaj bo pa doma dobil krasno funkcionarsko mesto, kjer bo lahko mirne vesti in brez strahu ropal.