Slovenija

Thaler bo moral na izid preiskave še počakati

Bruselj/Ljubljana, 18. 11. 2011 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski preiskovalci bodo domnevno vpletenost Zorana Thalerja v korupcijsko afero očitno preiskovali dlje, kot so prvotno napovedali. Thalerjev odvetnik je optimističen in pričakuje ugodno rešitev.

Thaler
Thaler FOTO: Miro Majcen

Evropski urad za boj proti goljufijam Olaf bo primer nekdanjega evropskega poslanca Zorana Thalerja očitno preiskoval dlje, kot je bilo sprva napovedano.

Thalerjev odvetnik Boštjan Penko je pojasnil, da je bil prisoten na Thalerjevem pogovoru s predstavniki Olafa, ki so takrat neformalno dejali, da bodo preiskavo predvidoma končali do novembra letos.

"To ni rok, ki bi njih obvezoval, tudi nimamo nobenega pisnega, uradnega potrdila, da bo res tako, a gospodu Thalerju je zagotovo v interesu, da se ta zadeva čim prej razčisti," je povedal Penko.

Thaler je Olafu dal pisno dovoljenje, da lahko brez odredbe sodišča pregleda njegovo pisarno in računalnike. Ali je to Olaf že storil, Penko ni mogel potrditi. Izrazil je pričakovanje, da bo Olaf preiskavo opravil temeljito in hitro ter čim prej sprejel ukrepe, za katere pričakuje, da bodo ugodni za Thalerja, kot je to bilo v primeru španskega poslanca Pabla Zalbe Bidegaina, pri katerem je Olaf presodil, da obtožbe niso utemeljene.

V Olafu so v četrtek potrdili, da preiskava Thalerjevega primera še poteka, o dolžini pa niso želeli ugibati. Več informacij naj bi imeli čez šest mesecev.

Thaler se je s predstavniki Olafa sestal septembra. Tedaj je preiskovalcem pojasnil svojo plat zgodbe glede korupcijskih obtožb britanskega časnika Sunday Times in na podlagi odzivov preiskovalcev izrazil optimizem, da se bo zadeva ugodno razpletla tako zanj kot za ugled Slovenije.

Gre za korupcijsko afero, ki jo je marca razkril britanski časnik Sunday Times, vanjo pa so bili poleg Thalerja vpleteni še trije evropski poslanci. Sunday Times, ki je del medijskega imperija Ruperta Murdocha, je poročal o tem, kako so se njegovi novinarji pod krinko lobistov z omenjenimi poslanci dogovorili, da bodo ti v zameno za denar poskrbeli za sprejetje določenih dopolnil k evropski zakonodaji na področju financ.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Desktop.Messiah
19. 11. 2011 12.14
Vsega 6 komentarjev? Kot me pomanjkanje interesa javnosti za Thalerja žalosti, pa je vsekakor dobro, da gre prenapihnjena aferica čiprej v pozabo. Zoran, drži se!
povrsniste24kur
18. 11. 2011 23.31
aja to s thalerjem se še kar vleče?? kaj ni dovolj dokazov za korupcijo ali kako?
tony_abcde@yahoo.com
18. 11. 2011 21.49
Je že dobil licenco za detektiva? Če ne drugega bi lahko dobil kakšno nagrado za izvirnost zgodbe, ki nam jo prodaja.
Schallabweiser
18. 11. 2011 19.48
a je tudi dr. thaler, tako kot dr. virant, najel posojilo? mislim, zaradi družine.
Desktop.Messiah
18. 11. 2011 17.18
Namesto, da njegove ime povezujete z afero napišite kaj o Thalerjevih načrtih za prihodnost. Namerava vidni predstavnik zlate dobe slovenske demokracije ustanoviti lastno stranko, kandidirati v okvirih katere izmed obstoječih ali pa ima v glavi kak drug obetaven projekt?
Desktop.Messiah
18. 11. 2011 17.14
Pričakujem, da bo pravna država opravila svoje poslanstvo in oprostila korupcijskih obtožb uglednega evropskega poslanca, ki je na lastno pest razkrinkal podkupovalsko mrežo senzacionalističnih novinarjev britanskega tabloida.
Danijel Fric
18. 11. 2011 17.08
Ja za katerega političarja pa še niso našli ugodne rešitve, Pahor o ničemer čuti ni hotel, vse je šlo pod preprogo. Sedaj se pe še ne zaveda da so ON in njegva stranka adijo.....