Slovenija

FOTO: Cerar Thaciju: Slovenija ostaja trdna podpornica samostojnega Kosova

Ljubljana, 10. 04. 2015 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Cerar pravi, da bo Slovenija podpirala Kosovo v integracijskem procesu EU še naprej, pri čemer od Kosova pričakuje resno, zavzeto in pravočasno izpolnjevanje zavez. Poudaril je, da je dialog med Prištino in Beogradom pomemben za stabilnost regije.

Kosovskega zunanjega ministra in podpredsednika kosovske vlade Thacija, ki je na delovnem obisku v Sloveniji, sta danes sprejela še predsednik republike Borut Pahor in premier Miro Cerar.

Zunanja ministra Slovenije in Kosova, Karl Erjavec in Hashim Thaci, sta danes podpisala sporazum med vladama obeh držav o gospodarskem sodelovanju. Thaci je ob tej priložnosti slovenske vlagatelje povabil, naj izkoristijo možnosti, ki jih ponuja Kosovo. Oba zunanja ministra sta odnose med državama ocenila kot odlične in prijateljske. Sicer sta se med pogovori dotaknila tudi razmer v regiji, dialoga med Srbijo in Kosovom in kosovskih reform.

Thaci se je Sloveniji zahvalil za podporo

Thaci se je v izjavi za javnost po podpisu sporazuma zahvalil za podporo Slovenije Kosovu in njegovim prizadevanjem za vključitev v evroatlantske povezave. Erjavec je Kosovu zagotovil še nadaljnjo podporo.

Slovenija kot članica EU in Nata močno podpira kosovsko pot proti evroatlantskim organizacijam in vizumsko liberalizacijo ob spoštovanju vseh pogojev za njeno uvedbo, je še dejal vodja slovenske diplomacije. "Kosovo ima v Sloveniji veliko zagovornico, da postane članica čim več mednarodnih organizacij," je dodal.

Slovenija med najpomembnejšimi tujimi vlagatelji na Kosovu

Danes podpisani sporazum o gospodarskem sodelovanju bo po besedah vodje slovenske diplomacije omogočil povečanje dvostranskega sodelovanja v prihodnjih letih. Kot je MZZ zapisal v sporočilu za javnost, sporazum o gospodarskem sodelovanju med državama predstavlja primerno podlago za ustanovitev mešane komisije za gospodarsko sodelovanje.

Slovenija poleg Nemčije, Avstrije in Italije sodi med najpomembnejše tuje vlagatelje na Kosovu. Slovenske naložbe na Kosovu znašajo do 450 milijonov evrov. Blagovna menjava med Slovenijo in Kosovom je lani znašala 84 milijonov evrov, kar je po besedah Erjavca za tri odstotke več kot leto prej. Po Thacijevih besedah je na Kosovu okoli 250 slovenskih podjetij, ki so doslej ustvarila dva tisoč delovnih mest.

Oba zunanja ministra sta tudi izrazila željo, da Kosovo še letos z EU podpiše sporazum o stabilizaciji in približevanju.

'Slovenija zelo ceni boj Kosova proti terorizmu'

Erjavec je dejal, da Slovenija zelo ceni boj Kosova proti terorizmu, predvsem, ko gre za novačenje mladih borcev. Thaci je napovedal, da bo Kosovo še naprej aktivno sodelovalo v protiterorističnemu boju.

Ideja velike Albanije?

Na vprašanje o ideji velike Albanije, je Thaci dejal, da to ni albanski projekt, pač pa gre za projekt nasprotnikov Albanije.

"Kosovo je neodvisna država ... Nihče noče premikanja meja. Delamo na tem, da se meje dojemajo, kot se dojemajo v evropski perspektivi. Vsi skupaj, Srbija, Črna gora, Kosovo, Makedonija in ostali, se moramo integrirati v evropsko družino. Nihče se ne sme bati odpiranja meja v regiji. Odpiranje meja ne pomeni združitve, pač pa evropeizacijo," je še dejal Thaci.

Tudi Cerar in Thaci potrdila tesne in prijateljske odnose med državama

Thaci in Cerar
Thaci in Cerar FOTO: Aljoša Kravanja
Cerar in Thaci sta govorila tudi o ukrajinski krizi, glede katere je kosovski zunanji minister dejal, da je kosovsko stališče enako stališču držav EU ter poudaril, da kakršnakoli podobnost med razmerami na Krimu in Kosovu ni sprejemljiva. Ob tem je dodal, da je tudi Kosovo del mednarodne protiteroristične koalicije.

Tudi premier Miro Cerar se je sestal s Thacijem. Sogovornika sta potrdila tesne in prijateljske odnose med državama, med katerima ni odprtih vprašanj, so po pogovorih sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Cerar je izrazil zadovoljstvo nad današnjim podpisom sporazuma o gospodarskem sodelovanju med državama, ki sta ga v luči nadaljnje krepitve gospodarskega sodelovanja podpisala zunanja ministra obeh držav.

Slovenski premier je kosovskemu zunanjemu ministru tudi dejal, da Slovenija ostaja trdna podpornica samostojnega Kosova. Dodal je, da bo Slovenija podpirala Kosovo v integracijskem procesu EU še naprej, pri čemer od Kosova pričakuje resno, zavzeto in pravočasno izpolnjevanje zavez. Prav tako bo Slovenija še naprej podpirala Kosovo pri vključevanju v mednarodne organizacije. Pri tem je Cerar kot posebej pomembnega za stabilnost regije Zahodnega Balkana izpostavil dialog med Prištino in Beogradom. Kosovski zunanji minister je slovenskega premierja podrobneje seznanil z njihovimi odnosi s posameznimi državami regije, pri čemer je dejal, da bi si želeli večjo osredotočenost EU na Makedonijo.

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da bo Slovenijo 12. maja obiskal kosovski premier Isa Mustafa. To bo prvi dvostranski obisk kakega kosovskega premierja v Sloveniji.

Slovenski premier je kosovskega zunanjega ministra seznanil tudi s političnimi razmerami v Sloveniji in poudaril, da se Slovenija počasi prebija iz gospodarske krize. Obe državi še čaka izvedba strukturnih reform, saj je to najverjetneje edini učinkovit način za gospodarsko uspešnost obeh držav, je ocenil Cerar. Na tej točki sta sogovornika izmenjala tudi svoje poglede na proces vizumske liberalizacije. Slovenija izvaja podporni projekt usposabljanja kosovskih javnih uslužbencev za izpolnjevanje nalog iz zahtev za vizumsko liberalizacijo.

Thaci tudi pri Pahorju

Thaci in Pahor
Thaci in Pahor FOTO: Aljoša Kravanja

Thacija je sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor. Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama zelo dobri, brez odprtih vprašanj. Dvostransko sodelovanje je najintenzivnejše na gospodarskem področju, saj je Slovenija, ko gre za tuje naložbe, na tretjem mestu med investitorji na Kosovu, ostaja pa tudi med največjimi gospodarskimi partnerji na Kosovu. Thaci je izrazil zadovoljstvo nad tem in poudaril, da so slovenski investitorji na Kosovu dobrodošli, da pa je še vedno veliko potencialov za izboljšanje gospodarskega sodelovanja. Nov zagon za to vidi tudi po podpisu pridružitvenega sporazuma z EU.

Pahor je Thaciju zagotovil podporo Slovenije pri nadaljnjem vključevanju Kosova v multilateralne organizacije ter še posebej na njihovi poti približevanja EU. Posebno pozornost sta posvetila aktualnim vprašanjem in izzivom regije Zahodnega Balkana, so še sporočili iz urada predsednika.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pepikrlinca
11. 04. 2015 08.46
+2
pa še malo... Namesto da bi zidal, bo še dobro leto dni sedel v zaporu Leto dni in štiri mesece bo moral v naših zaporih preživeti 48-letni državljan Kosova, ki je od novembra leta 2008 do februarja leta 2009 z lažnimi pogodbami o zaposlitvi v Slovenijo pripeljal 51 rojakov. ..
walter2
11. 04. 2015 11.09
+1
Izgnat iz države ne pa ga hranit v zaporu na davkoplačevalske stroške!
pepikrlinca
11. 04. 2015 08.45
+1
malo črne kronike.... Obtožba še proti trem članom združbe Specializirano državno tožilstvo je pred kratkim vložilo obtožbe še proti trem domnevnim članom oziroma pomočnikom kriminalne združbe, ki je s Kosova tihotapila prepovedane droge v zahodno Evropo. Sojenje ...
VSEZNALECno1
11. 04. 2015 08.07
+1
A majo naši še vse organe po teh burek sestankih....
I G N O R A N T
11. 04. 2015 07.26
+1
Zakaj pa takšen exodus iz Kosova?
Infraping
11. 04. 2015 07.11
Prostor in čas sem ukrivil v pravo smer, drgač bi bilo težko s.ranje.
butalistan
11. 04. 2015 06.50
+1
saj jih je več že v Kranju kot na kosovu! ZAkaj sploh rabijo državo
slovenicu
11. 04. 2015 01.12
+12
Zakaj podpirate Kosovo, Krima pa ne? Pokvarjenost politična!
NoExit
11. 04. 2015 00.24
+3
Je reko Lepi dečko : bolje biti prvi na vAssi ,ko pa zadnji v mestu...
Mamas&Papas
11. 04. 2015 00.11
-4
TO je prava zunanja politika! Ne pa Bratuškova, ko je kar naprej visela pri Merklovi, Sarkozyju in papežu .....
woche
10. 04. 2015 22.47
+7
Svašta... Najboljše da se mi pa vsi odecepimo kot Štajerska,Dolenjska,Primorska itd., pa hrvati na Dalmacija,Slavonija itd.
nikhrast
10. 04. 2015 21.49
+0
Pa saj smo odpustili Srbom kaj vse so delali po Balkanu, še v EU smo jih povabili.
PrleškaMafia
12. 04. 2015 09.36
+1
Srbi so vredu ljudje, oni imajo radi slovence, bili smo tam z minimalnimi plačami so nam hoteli kupiti vse, ker vedo da nimamo nič proti njim. Z srbi smo si najboljši od vseh balkanskih držav !
Kritik19
10. 04. 2015 21.47
+6
Če bi Kosovo šlo v EU, bi ostali brez prebivalcev, saj bi vsi emigrirali. Le zakaj potem rabijo državo???
.jest
10. 04. 2015 21.30
+0
Me je admin že zbrisal, ko sem napisal tako zahodno opevano demokratično svobodno mišljenje državljanov.
VSEZNALECno1
10. 04. 2015 21.21
+6
Dve burek Vladi
Sniper82
10. 04. 2015 21.15
+8
Kosovo je postalo samostojna drzava samo zaradi tega,da se je postavila ameriska baza.Americanom dol visi za kosovarje pa ce jutri vsi izginejo.Sej ko malo spremljas so stvari jasne. 1.Kje je postavljena baza (kaj se nahaja pod njo) 2.Zakaj hocejo na vse nacine suvereno kosovo.Kaj se skriva pod zemljo v Mitrovici (Srbski del) 3.Ker iz srbskega dela nebo nic in ker so pocrpali resurse se umikajo iz kosova. 4.In sedaj se naj bebasta EU zajebava z revnim folkom in njihovim kriminalom. 5.Ker je revscina imajo v zadnjem letu za 70% povecanje ekstremizma borcev ISIS in njihovih simpatizerjev. Srbi se lahko smejijo res ceprav so zgubili ozemlje so lahko veseli saj so se resili velikega problema. Sicer je res da narod trpi ampak definitivno bi morala biti prioriteta nasi ljudje otroci druzine......Nemorem vec gledat kako dobi socialno stanovanje in podporo.Slovenski starsi pa nimajo za hrano nimajo za malico njihovim otrokom v soli. Zato za tako politiko se splaca kaj naredit
pridnaov?ka
10. 04. 2015 21.09
+2
..takle mamo..
krtaksn
10. 04. 2015 20.54
+15
Kosovo je srbija. Pika.
mbtukaj
10. 04. 2015 21.03
+0
.jest
10. 04. 2015 21.24
+9
Sloveneci7
12. 04. 2015 09.27
-3
br.0001s
10. 04. 2015 20.46
+7
25.000 so jih zbrisali pol pa tavžnte novih navouzli...
Balki30
10. 04. 2015 20.43
+3
Sreča da LDS ni več aktualen...ta bi tak prpelu 100 k novih volivcev takoj....upam da jih tud ne bo več de?
AtaAufbiks
10. 04. 2015 20.36
+18
Ponovno se je izkazalo, da je Miro Cerar delovni pes, pasme ameriški pudelj!