Slovenija

Kako je pri vas doma? Je res ženska boljša gospodinja in moški boljši vodja?

Ljubljana, 28. 01. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
112

Čeprav je v Sloveniji delež delovno aktivnih žensk nad evropskim povprečjem, so predstave o vlogah spolov še vedno precej tradicionalne. Voditelj Boštjan Romih pravi, da pri njih doma ni klasične delitve dela. Glede usklajevanja poklicnega in družinskega življenja pa: "Včasih je treba znati kar malo čarati."

Ženske so preveč čustvene, zato niso sposobne sprejemati resnih poslovnih odločitev. Ženske so slabše šoferke od moških. Ženske nimajo v domači delavnici kaj iskati, razen, ko iščejo moškega, da ga obvestijo o pripravljenem kosilu. To je le nekaj prežvečenih sterotipov o ženskih vlogah v družbi.

Okolica od žensk in moških v vseh obdobjih življenja velikokrat pričakuje točno določeno obnašanje. Gre za trdovratne in zakoreninjene predstave, kaj je bolj primerno za en in kaj za drugi spol, recimo ženske so bolj primerne za gospodinjenje, moški so boljši vodje, punčke se ne igrajo z avtomobilčki ... Da bi še vedno močno prisotni stereotipi ne le o ženskih, ampak tudi moških vlogah tako v zasebni kot javni sferi postali le še stvar preteklosti, so se na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti odločili, da s projektom 'Uravnotežimo odnose moči med spoloma' nagovorijo javnost.

V Sloveniji je delež delovno aktivnih žensk nad evropskim povprečjem, a predstave o vlogah spolov v zvezi z gospodinjskim delom in skrbjo za družinske člane so še vedno zelo tradicionalne, poudarjajo na ministrstvo. Ženske gospodinjskim opravilom in skrbi za družino namenijo skoraj dvakrat toliko časa kot moški. Usklajevanje kariere in družinskega življenja zna zato biti v današnjem času kar velik zalogaj. Tudi o tem so spregovorili na okrogli mizi 'Težko, težje, ravnotežje?', ki jo je v sklopu projekta pripravilo ministrstvo. 

Na okrogli mizi so sodelovali Tina Deu, Martina Vuk, Boštjan Napotnik, Anita Grbič in Boštjan Romih.
Na okrogli mizi so sodelovali Tina Deu, Martina Vuk, Boštjan Napotnik, Anita Grbič in Boštjan Romih. FOTO: Tea Rojec

'Včasih je treba kar malo čarati'

"Pri treh otrocih bi o usklajevanju dela in družine lahko napisal diplomo," je na okrogli mizi dejal televizijski in radijski voditelj Boštjan Romih. Ključna je organizacija in včasih je treba "znati kar malo čarati", je hudomušno pripomnil. Pri tem pa je poudaril, da v njihovi družini ni klasične delitve dela, temveč da oba z ženo delata vse.

Da sta nenehno usklajevanje in predvsem dobra organizacija ključni, je pojasnil tudi publicist in avtor kuharskih knjig Boštjan Napotnik"Vsak teden sestavim tabelo, ki vsebuje jedilnik ter popoldanske obveznosti vsakega člana. Tako lažje vse uskladim, obroki pa se ne ponavljajo," je dejal in s tem ovrgel stereotip, da samo ženske sodijo v kuhinjo.

Da s pomočjo tabele z možem organizirata čas in razporedita družinske aktivnosti, priznava tudi državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk. Vsaj dvakrat na teden in čez vikend pa si vzamejo čas in so vsi skupaj. Prepričana je, da je pomembno tudi, da si zna ženska brez slabe vesti vzeti čas zase. "Čeprav okolica od žensk in moških pričakuje določena ravnanja, tovrstna sterotipna pričakovanja ne smejo vplivati na to, da ne izkoristimo svojih potencialov, talentov in želja, ne glede na naš spol," še meni Vukova.

Moderatorka dogodka Tina Deu ter avtorica boga Tina in fantje in mama treh sinov pravi, da nima slabe vesti, ker jutranjo rutino trikrat na teden prepušča možu. 

Na vprašanje, ali se po prihodu domov popolnoma "odklopi" od službe ter ugasne telefon in se posveti samo družini, vodja marketinga v Union hotelih Anita Grbič odgovarja, da sicer imata z možem tak dogovor, a se ga je včasih težko držati. Ponavadi zvečer, ko otroci že spijo, vseeno še kaj postorita za službo. Glede hišnih opravil pa pojasnjuje, da tudi pri njih ni delitve po spolu. "Tudi zaradi časovne stiske oba vse delava," pojasnjuje.

Pomembno je enako vrednotenje vlog, norm in pričakovanj 

Udeleženci okrogle mize so se strinjali, da je usklajevanje poklicnega in družinskega življenja včasih precej naporno, a pomembna je komunikacija in prilagajanje, ne pa strogo ločevanje vlog. Na ministrstvu pojasnjujejo, da "enakost spolov ne pomeni istosti žensk in moških in je tudi ni mogoče enačiti z enakopravnostjo spolov. Vodilno načelo koncepta enakosti spolov je sprejemanje različnosti med moškimi in ženskami, enako vrednotenje vlog, norm in pričakovanj, omogočanje izbire ter polnega sodelovanja in razvoja potenciala žensk in moških v družbi brez omejevanja s stereotipi o izbranem spolu".

Ženske so bolj primerne za gospodinjenje, moški so boljši vodje. Še en stereotip, ki ga je treba izkoreniniti.
Ženske so bolj primerne za gospodinjenje, moški so boljši vodje. Še en stereotip, ki ga je treba izkoreniniti. FOTO: Thinkstock

Premiki se dogajajo, a kljub temu ženske še vedno pogosteje v slabšem položaju kot moški

Spremembe na področju enakosti spolov se dogajajo. Kot je dejal Napotnik, k temu prispevajo tudi zgledi, ki jih imajo odraščajoči fanti. Generacija njegovega očeta se je recimo zgledovala le po moških iz svoje družine ali drugih družin iz vasi, sam je preko televizijskih programov že srečal različne vzorce, danes pa splet mladih ponuja še mnogo drugih vzorcev.

Romih je opozoril tudi na velike razlike med fanti in dekleti pri prepoznavanju čustev, ki se odražajo že pri vzgoji. Eden takšnih stereotipov je, da fantje ne jočejo. Sam se trudi svoje otroke vzgajati v duhu, da s solzami pri fantih ni nič narobe. 

A kljub vidnim spremembam pa še vedno ne moremo mimo dejstava, da so na večini področij zasebnega in družbenega življenja ženske pogosteje v slabšem položaju kot moški.

Poglejmo kaj pravijo raziskave.

Med 20 največjimi podjetji, ki kotirajo na borzi, je na predsedniških mestih uprav le 10 odstotkov žensk, v članstvu uprav pa 22 odstotkov. Neizvršna direktorska mesta le v 22 odstotkih primerov zasedajo ženske, izvršna pa le v 24 odstotkih. V poslovnem svetu torej dominirajo moški, kljub temu, da so ženske v povprečju bolje izobražene in da jih ima celo višji delež kakor moških diplomo ekonomske smeri.

Če pogledamo še zastopanost spolov v politični sferi, ugotovimo, da uravnoteženosti ne dosegamo. Najbolje je na nacionalni ravni, kjer je bil po volitvah 2014 delež izvoljenih poslank 36 odstotkov, slabše je na lokalni ravni, kjer je bil po volitvah 2014 delež izvoljenih svetnic 32 odstotkov, delež županj pa zgolj 8 odstotkov. Maja 2015 se je sicer prvič zgodilo, da je bila uravnotežena ministrska ekipa, saj smo imeli 8 ministrov in 8 ministric, so zapisali na ministrstvu.

Dopust za nego in varstvo otroka v več kot 90 odstotkih izkoristijo ženske.
Dopust za nego in varstvo otroka v več kot 90 odstotkih izkoristijo ženske. FOTO: Thinkstock

In če se spet vrnemo v zasebno sfero - zaradi lažjega usklajevanja družinskih in poklicnih obveznosti je službo že kdaj zamenjalo kar 31,6 odstotka žensk in 14,7 odstotka moških, družinske razmere pa so predstavljale oviro pri menjavi službe za 15,8 odstotka žensk in 7,4 odstotka moških, je pokazala raziskava ministrstva za delo. Ena od glavnih ovir za neenako sodelovanje žensk na trgu dela je tudi dejstvo, da dopust za nego in varstvo otroka v več kot 90 odstotkih izkoristijo ženske.

Kaj je torej cilj omenjenega projekta?

Odločitve, ki jih sprejema samo ena skupina, so praviloma manj celovite in ne naslavljajo potreb vseh družbenih skupin, poudarjajo na ministrstvu. Ravno zato želijo s projektom spodbuditi ozaveščenost in krepiti znanje o enakosti spolov. Uravnotežena zastopanost namreč pomeni, da je delež vsakega od spolov najmanj 40-odstoten, saj imata tako oba spola dejansko moč vplivanja na odločitve.

Želite tudi vi izkoreniniti sterotipe? To lahko storite virtualno

Posebno mesto v projektu ima Muzej stereotipov, kjer zbirajo stereotipe o moških in ženskih vlogah v družbi. Akciji se lahko pridružite tudi vi in svoj stereotip oddate tukaj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomi.passion@gmail.com
30. 01. 2016 20.45
-1
POGLEJTE OKOLI SEBE IN SE VPRAŠAJTE, ALI JE TA RADIKALNI FEMINIZEM RES TAKO DOBER ZA DRUŽBO? MOŠKI POŽENŠČENI IN IZGUBLJENI, KI SE VES ČAS DRŽIJO ŽENSKE KIKLE IN JI SAMO KIMAJO. ŽENSKE POLNE SAME SEBE, ZVEČER S KOLEGICAMI ZAPITE V LOKALIH, GOSPODINJSKA DELA PA SO ZA NJIH LE ŠE ZNANSTVENA FANTASTIKA. AMPAK TA TREND PRIHAJA IZ AMERIKE, KATEREGA CILJ JE JASEN. RAZBITJE KLASIČNE DRUŽBE IN DRUŽINE, TER VZPOSTAVITEV NOVE SVETOVNE UREDITVE, KJER BO RADIKALNI FEMINIZEM IGRAL KLJUČNO IDEOLOŠKO, DA NE REČEM CELO VERSKO DOGMO. HVALA LEPA. JAZ PRIHAJAM IZ ČASOV, KJER JE MOŠKI BIL MOŠKI, ŽENSKA ŽENSKA IN SE NI GLEDE TEGA NIHČE PRITOŽEVAL IN KJER SO BILI VSI VELIKO BOLJ SREČNI IN ZADOVOLJNI.
0100011110111
30. 01. 2016 21.28
+1
ti si bolan, res. svet ni in nikdar ne bo samo črnobeli.
laznivec
30. 01. 2016 09.08
+3
Glede na to, da ne podim žene v gozd delat drva, dela ona večino gospodinjskih opravil... Ji pa pomagam veliko in pomagam vedno, ko je treba... Nobeden ne lenari in nobeden ne gara... Vem pa za par, kjer žena dela VSA dela, ded pa pijan leži pred TV... Ma če sem ženska, ga dam na čevelj v minuti!
devede
28. 01. 2016 18.22
+5
Definitivno so moski boljsi kuharji.O ostalem bi se lahko pogovarjali.
nevica
28. 01. 2016 17.32
+4
Kakšen neumen naslov! Če mislite, da se gospodinjstva ne vodi!
ONniON
28. 01. 2016 17.21
+7
slovenec sem ne jamram in iščem rešitve.
mikkki
28. 01. 2016 21.01
+1
Mejduš
28. 01. 2016 17.03
+3
Odkrito povem da raj videm da nč ne dela in da zjezikom ne ropota,kakor da dela zraven pa zjezikom ropota in to stalnoenoisto,vse moram naedit pa nimam nč od tega,zato rajši vse sam naredim in je lep mir.
ONniON
28. 01. 2016 16.51
+7
vsi moramo delati ne glede na spol
Ov3r9000
28. 01. 2016 16.45
+0
Ni dokazov da starodavne družbe nebi poznale enakosti med spoloma, veliko "ugotovitvev" je bilo ekstrapolacij takratnega časa stanja v družbi (18,19 itd. stol) na preteklost.
Transformerji
28. 01. 2016 13.45
-2
Še vedno je pomembno koliko denarja kdo prispeva k skupnega družinskemu in gospodinjskemu proračunu. Drugo pa je vzgoja, spet odvisna od denarja......
Transformerji
28. 01. 2016 13.49
+3
To bo še ena oddaja, namenjena poneumljanju ljudi - kajti vsi smo unikati!
tedo9GWTSmedo
28. 01. 2016 13.35
+0
Vidim, da mi je to, napisano ob osmih, zbrisano: "Je res ženska boljša gospodinja in moški boljši vodja?" Ja, takšna je v cyganskih, muslimanskih okoljih in na revnih celinah. Ženska v Evropi in severni Ameriki pa ve, da lahko moža zayebava, zahteva od njega vse mogoče, da mu da posteljno nagrado ali nekaj dni miru. Če mož teži ženski, gre ona tudi na policijo in si izmisli, da jo je mož mučil (saj se ne da dokazati, da tega ni bilo) in je mož še na slabšem..... . . . . . ................... ............ ... ............. ................. ............. ... ....... ..... .... Slovenci, kar obiščimo nepovabljene Sirijke, te bodo še nekaj časa uporabne, ko se bodo navadile na naša socialna pravila, bodo enake, kot vse druge tukaj."
ooResnicA
28. 01. 2016 13.24
-10
....prihajajo begunci da naredijo red v evropi...da postavijo žensko tja kjer spada.. za šporget!
Abrams
28. 01. 2016 12.57
-2
Pač vsak naj najprej opravi svojo vlogo, pol pa nej gre k drugmu v zelje. Če si rojena kot ženska si pač ženska, ali obratno. Se pa dogaja, da bi ženske bile moški, pol je pa in v kuhni vse zanič in okol bajte vse zanič. Da ne govorimo o družini ki to ni. Enako, čeprav bolj redko velja tud za moške.
bullitt
28. 01. 2016 12.54
+6
vsakič, ko grem z dvema kolegoma na pijačo, in čim jima tel. zazvoni k kliče ženka, obadva takoj posrano odpikata domov, men je to glupo in bedno, to ni nič drugega kot ženska s penisom, imam srečo, da imam tako ženko, ki mi nikol ne sika, je pa že sama povedala na začetku, da copatarjev ne mara
santamaura
28. 01. 2016 11.30
+6
Pri nas doma je vse v redu. Ata vedno otroke vpraša, če lahko mami pove, da je narobe pizzo naročila za večerjo
nesre?ko
28. 01. 2016 11.13
-13
Ženska ve kaj je njeno delo in jaz se vto ne spuščam in tudi nič ne pritaknem.Kam bi pa prišli,če bi bli vsi copate.Narobe svet,v vednost:!
bullitt
28. 01. 2016 12.43
-3
pincesa
28. 01. 2016 13.40
+9
Nesrecko, še en pametnjakovič ki uživa v udobju mama hotela, ker zaradi svojega vzvišenega vedenja ne more obdržati nobene punce...
periot22
28. 01. 2016 21.31
+1
nesreččko v katerem stoletju ti živiš?
devlon
28. 01. 2016 11.05
-4
copaaaateee!!!
Mejduš
28. 01. 2016 11.01
+1
To je vse stvar dogovora samo jaz sem tiho če je treba pa tudi pobrišem bifet.
yaks
28. 01. 2016 10.51
+22
Pri nas ni bilo delitve na spol. Tisti, ki je prej prišel iz službe je kuhal, drug pomil posodo. Pri čiščenju in ostalih zadevah isto.
analko
28. 01. 2016 10.48
+18
Pri nas je tako, da jaz kuham kot mama, moja pa pije kot ata :D
janezpodre
28. 01. 2016 11.00
+7
Na Ministrstvu so se odločil, da ponovno odkrijejo toplo vodo, iz tehtnega razloga, da jim ne bi kdo očital resnice-da nič ne delajo.
jakec1575
28. 01. 2016 10.09
+1
Problem je veliko globji. 80% vse tekstilne industrije je za zenske, 90% vse kozmeticne industrije je za zenske, Mnogo ostale kemicne, bioloske industrije je namenjene zenskam. Moskim ostaja del zabavne digitalne industrije, avtomobili in vojne. Celotni model potrosnistva je narejen za zenske. Reklamni bloki. Proizvajalci racunajo tudi na vpliv zensk na partnerja pri drugih odlocitvah, kot je dom, pocitnice itd. Celotnemu kapitalizmu v potrosniskem delu odgovarja pozenscevanje druzbe in kvazi enakost. Glavni kapitalski igralci pa ostajajo moski. Tako se znebijo tudi konkurence med moskimi. Prisli smo v dobo, ko zenske hocejo zaradi vpliva revij reklam doma vzgojiti 24 urno jagnje s katerim pa v postelji nimajo kaj poceti, zato iscejo posteljnega leva-izziv zunaj zakona. Videl sem kar nekaj taksnih nesrecnih tajnih zgodb. Clovek mora ohraniti zid in zdravo mero individualnosti. Zid, ki ga je treba celo zivljenje osvajati. Vsi ostali ekstremi se koncajo v razsutih zakonih.
NotMe
28. 01. 2016 10.51
+5
Sploh se ne gre za to, da bi želele imeti 24-urno jagnje. Problem je, da današnji življenjski slog in s tem povezani (minimalni) stroški zahtevajo dvojni dohodek (z eno povprečno plačo je družina pod pragom revščine). Čeprav se zdi, da je večina izdelkov namenjenim ženskam, so skupni stroški vseh cunjic in vse kozmetike po nekaj deset evrov še vedno manjši od zneska, ki ga moški potrebujejo za "svoje" veselje na štirih kolesih ali pa za tehnične cukre, kot so razni Maci in Iphoni. Verjetno bi mnogo žensk z veseljem ostalo doma v hišici z vrtom, se ukvarjalo z otroki, skrbele bi za red, šle občasno na kavice in v šoping s prijateljicami, njihov alfa samec pa bi skrbel, da bi finance vse to omogočale.
rossi66
28. 01. 2016 13.35
+4
@Tarararara... vse se da če se hoce. Pa sam čem niti ni treba biti alfa, je beta ali gama dovolj... Se pa strinjam s tabo, da če ima družinski moški prevladujoče mnenje sodobnega metro-seksualca, ki so mu razni modni dodatki in napravice prvotnega pomena..., potem je težko igrati vlogo družinskega stebra. Midva z ženo sva to postimala pred 20 leti, ko smo postali nomadi... Njej, kljub in tudi zaradi trem otrokom, ki sva jih pokonci spravila v tujini, ni bilo treba več v sluzbo. Ampak kot sem že spodaj omenil, ona opravi veliko večino aktivnosti in managementa, da družina funkcionira. Jaz prispevam dohodek. Takšna odločitev ni vedno enostavna, saj bi bila tudi žena z visoko izobrazbo zelo sposobna dobiti sluzbo. Samo, tako sva se skupno odločila pred 20 leti in že dolgo časa ugotavljamo, da recept deluje 100 na uro. Je pa res, da nikogar v naši družini pritikline moderne mobilne dobe kaj pretirano ne zanimajo... je toliko bolj pomembnih stvari...:-))
rossi66
28. 01. 2016 13.37
+1
Typo zgoraj... ne "sam čem" ampak samcem...