Slovenija

Golobič uspel: Razčiščevali bodo na vrhu koalicije

Ljubljana, 07. 04. 2010 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Gregor Golobič meni, da so predčasne volitve račun brez krčmarja, Pahorju pa je v luči dogajanja okoli LDS predlagal sklic vrha koalicije. In pri tem tudi uspel.

Težke besede so padale že pred začetkom sej izvršnega odbora in nato še sveta LDS in težke besede padajo tudi po tem, ko se je maratonska razprava končala. Na vseh straneh se namreč odzivajo na ultimat LDS, ki namerava izstopiti iz vlade, če premier Borut Pahor ne bo izpolnil postavljenih zahtev.

Glede spora Brezigarjeve in Zalarja Golobič pravi, da gre za zelo resno vprašanje. Pri tem pa je Golobič izpostavil, da bi morali o predlogu razrešitve Brezigarjeve odločati na vladi, a se to ni zgodilo, ker minister predloga za razrešitev ni dal. Še več, nadaljuje, vlada je problem napotila na ustavno sodišče.

A predsednik stranke Zares Gregor Golobič pravi, da je položaj morda za koga dramatičen, a večje drame od tega, da Slovenija potrebuje vlado, ki bo bolj jasno definirala svoje cilje, jih postavila dovolj drzno, da bodo jutrišnji koraki imeli smisel, si ne more zamisliti. "Vse drugo je politična igra," je dejal Golobič.

Pravi, da vprašanje, kdo je generalna državna tožilka, ni prvorazredno vprašanje, predčasne volitve pa da so račun brez krčmarja. Golobič se je tako odločil, da premierju Pahorju predlaga sklic izrednega vrha koalicije. In njegov predlog je po naših informacijah Pahor tudi upošteval, tako da bo vrh koalicije potekal že jutri.

Na vrhu naj bi se predsedniki koalicijskih strank pogovorili o stvareh, ki so odprte, o nezadovoljstvu, ki je očitno prisotno, in o izrečenih kritikah. Tako bi po Golobičevih besedah nehali držati javnost v negotovosti glede stvari, ki niso tako dramatične, kot so videti.

Glave LDS-ovcev se niso ohladile

Pri LDS pa tudi po prespani noči govorijo z enako odločnostjo kot včeraj. Še posebej evroposlanec Jelko Kacin. Na vprašanje, ali je LDS postavila Pahorju realne zahteve, je Kacin za 24ur.com dejal: "LDS postavlja s tem standarde političnih presoj, v tem primeru smo se odločili za pravno državo, za učinkovitost sistema pravosodja in celotnega pravnega sistema. Če teh pogojev ni, potem naša stranka nima kaj delati v nobeni koaliciji, ne samo v Pahorjevi.

Jelko Kacin
Jelko Kacin FOTO: Blaž Garbajs

"Slovenska javnost ima pravico do transparentnega delovanja, samo to omogoči zaupanje v državo in izvršno vejo oblasti, v pravosodje. Zahtevamo od Pahorja, da omogoči to transparentnost, tako da umakne zahtevo zaupno iz tega poročila. Zelo hitro se bo pokazalo, ali je šlo za manipulacijo, in pokazalo se bo, kako se lahko odločajo tudi druge stranke,“ je dejal glede dostopnosti posnetkov sestanka Pahorja, Zalarja, Brezigarjeve in Zobec Hrastarjeve.

"Sedaj imamo nemogočo situacijo, ko se predsednik vlade pojavlja na vsakem ministrstvu in organizira enourne tiskovne konference, namesto da bi vsak opravil svoj posel. Treba je zagotoviti učinkovito vladanje. To, kar sedaj spremljate, vsekakor ni. Jaz sodim med 68 odstotkov državljanov v Sloveniji, ki predsedniku vlade Pahorju v njegovem načinu vladanja ne zaupa.

PS SD zahteve vidi kot željo po kakovostnem sodelovanju

Vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič pa se je na zahteve LDS odzval dokaj mirno. Pravi, da je že iz odgovorov premierja Pahorja na zahteve LDS jasno, da krize v koaliciji pravzaprav ni, da gre mogoče za nesporazum, ni pa nesoglasij.

Kontič je sicer prepričan, da namen zahtev LDS ni zaostrovanje in izsiljevanje, ampak želja po kakovostnem sodelovanju v prihodnje. V tej želji pa po njegovih besedah sporočajo tudi to, kar želijo, da bi se v prihodnje spremenilo. Kot pravi Kontič, ni najbolj zadovoljen, ko partnerji postavljajo pogoje, ampak v politiki je pogosto tako.

Glede tega, da tudi znotraj SD niso vsi zadovoljni s slogom vladanja premierja, je Kontič dejal, da tudi z njim niso zadovoljni vsi in tudi sam ni zadovoljen z vsemi, ki ga obkrožajo, ampak takšno je pač življenje. Ob tem je zagotovil, da poslanska skupina SD trdno stoji za svojim predsednikom.

Bojan Kontič (na levi)
Bojan Kontič (na levi) FOTO: Blaž Garbajs

Erjavec: Vprašanje Pahorjeve kredibilnosti

Erjavcu se velika koalicija ne zdi verjetna. S tem je povezana vrsta problemov, od konceptualnih do praktičnih. Med drugim zato, ker ne ve, če bi se prvak opozicije v takem primeru strinjal, da ne bo predsednik vlade.

"Če bo premier preklical svoje izjave, pomeni, da se breme nekredibilnosti, ki ga ima trenutno minister za pravosodje Aleš Zalar, ker pač ni prepričal predsednika vlade, da je generalna državna tožilka Barbara Brezigar kršila ustavo in zakon, sedaj lahko prevali na predsednika vlade, če bo spremenil svoje izjave," pa meni predsednik DeSUS Karl Erjavec.

"Če bo Pahor podlegel tem pogojem, se postavlja vprašanje kredibilnosti predsednika vlade. Sam ne verjamem, da bo spremenil izjavo, kolikor ga jaz poznam, je zelo načelen. Ne vem, kaj se bo zgodilo, bomo videli. Če ne bo izpolnil pogojev, ki jih je postavila LDS, se lahko zgodi, da bodo res odšli iz koalicije. Ne predstavljam si, da bi LDS v opoziciji glasovala enako kot Zmago Jelinčič ali kot Janez Janša. Mislim, da bi bili zelo konstruktivna opozicija,“ je še komentiral za 24ur.com.

"Težko človek vsak teden spremeni mnenje, še posebej, če je predsednik vlade. Moram reči, da je vlada neučinkovita, glede na krizo bi morala hitreje sprejeti ukrepe. Vendar pa se čudim, da sedaj LDS daje te očitke (o neučinkovitosti vlade), saj se vlada nima časa ukvarjati s tem, ker se ukvarja z aferami, ki jih v glavnem sproža LDS – bulmastifi, nacionalni preiskovalni urad, afera prehitra vožnja, afera generalna državna tožilka. S tem onemogočajo delo vlade. Oni so vpleteni v vseh teh aferah. Zadnje tri mesece se ukvarjamo samo s stranko LDS,“ še dodaja.

Izstopa iz LDS ne podpirajo tisti, ki so odvisni od služb, ki jim jih je dala LDS – Aleš Gulič, Anton Anderlič, gre predvsem za te interese, je zaključil Erjavec.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Blaž Garbajs

Svoje pristavi še opozicija ...

Grims pravi, da je odločitev LDS pravzaprav neodločitev. "Porabili so dvanajst ur, da so se ukvarjali sami s seboj, da se niso dogovorili pravzaprav o ničemer, vsaj ničemer dokončnem," je poudaril Grims.

Na dogajanje okoli LDS in koalicije so se odzvali tudi v SDS. Branko Grims je tako dejal, da bi bil že čas, da se koalicija spomni, da so jo volivke in volivci volili zato, da bi vodila to državo in da bi postavila okvir za hitrejši gospodarski razvoj. Pravi, da se koalicija vedno znova zapleta v medsebojne politične igrice in izgublja neskončno časa za ukvarjanje sama s seboj. "In zato smo žal pač tam, kjer smo,“ je pristavil Grims.

Da je šla zadeva kar daleč in koalicija praktično ne deluje več, pa meni vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik. Pričakuje, da se bodo stvari uredile do začetka naslednjega tedna. Ob tem dodaja, da je v Sloveniji preveč drugih problemov, da bi se koalicija ukvarjala sama s seboj.

SLS meni, da če ima nekdo resen namen izstopiti iz vladne koalicije, to tudi stori brez sprenevedanja, ultimativnega zavlačevanja in pridobivanja na času.

Odziv premiera Boruta Pahorja je po besedah Presečnika na nek način udarec in grožnja nazaj. Ob tem je še dodal, da bodo morali, zaradi interesov države, strniti vrste, zgladiti spore in delati naprej.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je po vsem skupaj ocenil, da so zahteve LDS in izsiljevanje premierja z izstopom iz koalicije nedopustne v normalnih demokracijah. Znova je izpostavil svoje prepričanje, da predsednica LDS Katarina Kresal želi prevzeti Pahorjevo pozicijo. "Če bi LDS imela kakšno pravo stališče in pravi odnos do demokracije, bi v tem primeru morala izstopiti iz koalicije," je povedal Jelinčič. Vendar pa se po njegovih besedah tega enostavno ne upa.

Poziv k streznitvi

Na odnose v koaliciji se je odzvala tudi Slovenska demokratska mladina (SDM). Trdijo, da je neodgovorno, da imajo v času krize nekatere stranke 12-urne sestanke. "Presenetljivo je namreč, da najmanjša koalicijska stranka na čelu s predsednico, ki so ji na zadnjih volitvah zaupali le 904 ljudje, obvladuje celotno sodstvo in policijo in očitno še ni nasitena. Postavljanje pogojev se zdi kot farsa, poteza užaljenega otročička, ki ne dobi želene igrače,“ so zapisali v sporočilu za javnost.

V SDM so pozvali celotno vlado, da začne delati in opravljati naloge, ki ji pripadajo, saj je stanje v Sloveniji vse prej kot rožnato.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (381)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bluzer Bluzoviti
13. 08. 2010 00.39
tako bo do takrat, dokler bo vladala policiji in sodišču pasja princesa, ki so jo volili 904 volilci.
Jože Pernek
10. 05. 2010 16.12
Tako bo kot jaz hočem če pa ne, bom emparček in lopatko vzel in v peskovniku sam delal potičke!
Bluzer Bluzoviti
10. 05. 2010 15.57
pa res... če so jo volili samo 904, naj gre z njimi na samotni otok, slovensko policijo pa pusti pri miru...
adamus
13. 04. 2010 08.15
LAHKO BI MARSIKAJ NAPISAL,PA ITAK VSE BRIŠETE.ŠKODA BESED...LDS MORA VEN...DRUGAČE NE BO NIKOL MIRA....VEN KRESALKA,GOLOBIČ....ŠE VEČ TA DVA BI MORALA POPOLNOMA IZSTOPIT IZ POLITIKE....FUJ....
mamica55***
09. 04. 2010 14.34
pahor, jst mislm, da ti morjo ene fajn mustače zrast . . .
tali?ni tom
08. 04. 2010 21.06
golobič je pa prvi ki bi moral oditi ker je nakladal pravljice za lahko noč ne pa da sedaj pametuje
bluzer
08. 04. 2010 11.42
kresalka pa pravi v izjavi, da naj držijo zakoni enako za vse, ne glede na politično pripadnost, phahaha!!! pa saj ta baba je nora: ravno ona ruši ta načela, in išče privilegije zase in za svoje!! KDAJ BO ODGOVARJALA; ZAKAJ JE KLICALA STENICO TAKOJ PO BULMASTIFIH????? zanimalo jo je, če je mirek še bil zraven, al je pravočasno pobegnil...,
bluzer
08. 04. 2010 10.52
včeraj je bil dan za sanje, danes je nov dan! po včerajšnji evforiji, se moramo danes streznit: ker je golobič urgiral, se bodo vsi trije še enkrat sestali, in KK se bo pustila prepričat, da ostane v koaliciji. tako ne bo nič z odhodom KK, zalarja, andija, školča..., in zakon o posvojitvah bo šel skozi-... žalostno, šmrk :o(
santamaura
08. 04. 2010 10.44
Sedaj je ravno pravi čas, da se naša dežela znebi škodljivega mrčesa in nekoristnega plevela ter zacveti v vsej svoji lepoti
RADO62
08. 04. 2010 09.53
Zajlerja in Prdalovo na zbrcajo iz stranke sicer bo LDS pogorela po celi črti.... Že tako si ta strančica zasluži bolj status društva kot kaj druzga.... heh
soola
08. 04. 2010 09.52
Tonček Balonček08.04.2010, 09:10 A imamo Slovenci res le dve možnosti? Črne ali rdeče? Očitno.......
kapitalist
08. 04. 2010 09.46
Dajta že enkrat - Golobič in Kresalka zapustit politično sceno - ali ne vidita da smo vaju siti ,da delata preveč škode Sloveniji - če ne zapustita sama te scene bo res treba na ulice kot je Janša napovedal. ali sta res tako bu.asta da ne vidita kakšno škodo povzročata in koliko zdrah sta naredila z vajinimi strankami LDS in Zares - pa še Jankoviča z njegovo balkan maf.jo poberta in se zgubite nekam
vetlan
08. 04. 2010 09.43
Sicer lahko po mili želji tukaj kvačkate še naprej, izražate svoje nezadovolstvo itd., ampak se ne bo nič spremenilo v Sloveniji, ker je narod tukaj navadna ovca.
vetlan
08. 04. 2010 09.41
V redu, Tonček. Če enačiš komunajzerje z lopovi, izdajalci ipd. Potem so vsi komunajzerji, tako "levi" kot "desni". Kar se pa tiče zavzemanja za zdravstvo, šolstvo ipd. so to bili komunisti, če si pozabil. Korupcija pa je bila in bo tako v socializmu kot v kapitalizmu (pri nas je to sicer fevdalizem).
Tonček Balonček
08. 04. 2010 09.39
Meni se ta hip zdi veliko večji problem kako ustaviti Messija!!
coprnjak
08. 04. 2010 09.37
tudi golobića bi bilo nuja nagnati iz vlade..... in to kar čez zaprta vrata
Tonček Balonček
08. 04. 2010 09.33
Sevedas da ne, saj tudi desničarji niso dediči politike Rožmana, Rupnika in drugih izdajalcev slovenskega naroda, ampak gre za domoljube, da ne omenjam Jelinčilča in Prijatelja ter drugih resničnih privržencev slovenski stvari! Vsi smo za nas! A si kdo predstavlja politike in stranko, ki bi se zavzemali za slabšanje pogojev dela, zdravstva, šolstva, za korupcijo, razvoj kriminala itd? Takih seveda ni!
vetlan
08. 04. 2010 09.24
Tonček Balonček 08.04.2010, 07:54 0 Pa kdo je zdaj komunajzar,....? Nihče od njih.
nefretete
08. 04. 2010 09.20
M, kar v miru opravi. Bom z enim očesom tukaj.
M-teorija
08. 04. 2010 09.12
nefretete08.04.2010, 09:05 He he, sem opazil. Tako si bla huda, da sem že mislil, da ti bo pokrivalo z nicka dol padlo. No upam, da boš imela tokrat več sreče z ostalimi, ker moram za nekja časa prekiniti.