Slovenija

Težavnih otrok vedno več tudi v nižjih razredih

Ljubljana, 10. 04. 2012 20.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Preverjeno!
Komentarji
63

Na eni od slovenskih osnovnih šol so v enem tednu štirikrat klicali policijo, ker niso uspeli umiriti 10-letnega učenca z vedenjskimi težavami, prostora v zavodu pa pristojni center za socialno delo ni našel. Ravnatelji opozarjajo, da je težavnih otrok vedno več tudi v nižjih razredih, starši pa odgovornost za vzgojo prelagajo na šolo.

Pridružite se uradni strani oddaje Preverjeno! na Facebooku s klikom na

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mr.JanHara
12. 04. 2012 10.11
+3
Upam, da Črtomir ne bo tak, sicer ga pa bodo starši verjetno dali v kakšno zasebno šolo, da bo iz njega postal spodoben človek ne pa kot Jankovičevi "kaubojci".
Mr.JanHara
12. 04. 2012 10.09
+1
Neoliberalna vzgoja na vseh ravneh, doma in v šoli! Menim, da gre predvsem za otroke premožnejših staršev, ki so bili navdušeni nad bivšim vladnim tročkom, ki ga je "uzela magla".
Buena Vita
11. 04. 2012 22.49
+1
VUAU,VUAU,KAKO SO NAENKRAT VSI PRIDNI
Nimivseeno
11. 04. 2012 20.13
+7
Uvedite dve čez rito, pa bo takoj bolje. Nas so tako vzgajali. Mojega sošolca je učiteljica pretepla v drugem razredu pred tablo, ker ji je lagal in ni imel domače naloge. Bila je taka tišina, da bi lahko miško slišal.
janasocped
11. 04. 2012 20.08
-7
Kolikor jaz vem imajo na šoli ravnatelja socialnega pedagoga, učiteljico športne vzgoje, ki študira ali je že končala magisterij socilane pedagogike, socialno delavko in še enega športnega učitelja, ki naj bi bil vrhunski strokovnjak za športno gimnastiko dečkov. Polg tega imajo dve telovadnici in še marsikaj ampak očitno niso sposobni takega in podobnih otrok zmotivirat in delat z njimi mal na drugačen način in prepoznat njihove potrebe in mogoče s tem tudi težave. Pol so pa vse krivi starši, ker da ne obvladajo svojih otrok ( je tudi njihova krivica vsekakor). Glavno , da so imeli \" NBA-ajovce na šoli\" ???!!!! in se s tem promovirali; pa kakšno strpnost in multikulturnost. Očitno novi ravnatelj ni sposoben soc.ped. dela, kar naj bi bila njegova specialnost. Vem iz lastnega primera kako je z njegovo \"permisivno vzgojo\", ko jo je še izvajal v zavodu Logatec, kjer so fantje neprimerno bolj težavni. Zaradi te njegove permisije smo imeli ostali vzgojitelji kar nemalo težav z svojimi gojenci in sva s kolegom s katerim sva imela svojo vzgojno skupino kar parkrat skočila v lase zaradi njegovih postopkov. Tle imate en klasičen primer šole, kjer je so otroci na šoli za to, da imajo vsi tam službo in da vlečejo kar lepe plače, potne stroške, plačila izobraževanje...... Glavno, da se prijavljajo projekti, beri \"delavnice\"ki so medijsko zanimivi in odmevni in jih pol plasirajo ( beri: po domače nategnejo) raznim sofinancerjem in pol vsi pravijo kaj da delajo z otroci. Pa sej tak otrok ni od včeraj, na tej šoli je kar nekaj podobnih že par let, odvisno pa je od ravnatelja kako se zadeve lotil tudi sam - je dejansko sposoben kaj vzgojno delovati ali je samo \"menadžer\" in kako zna iskoristit potenciale svojih zaposlenih (ki pa očitno zdaj samo čakajo kaj bodo drugi naredili). Ne vem zakaj imajo tisto učiteljico šp.vzgoje, ki naj bi bila še magistra socialne pedagogike, če vsa ta leta ne dela nič v tej smeri. Za koji (da ne rečem kaj bolj nazornega) ji je država financirala magisterij???!!!!, če na taki šoli z znano problematično populacijo ne dela nič kar naj bi se naučila na Pedagoški Fakulteti ( ni tle FDV glavni krivec in kadri ki pridejo iz tam). Mogoče pa bo zdaj, ko so se losali fanta kaj boljše. Ma vam jaz pravim, da ne bo, ker bo spet kakšen prišel na plano, pa se bodo taprvo na dolgo in široko zgovarjali in pogovarjali z njim, namesto, da bi kaj začeli delati pametnega že z tamalimi v 1.2 razredu. Je kar prav, da je prišlo do TV, mogoče se bo pa kdo od \"pametnih\" psihologov, socialnih delavcev, defektologov, športnih pedagogov (ki so pravi biser kar se tiče otrok z vedenjskimi težavami v SLO prostoru) mal zamislil, če se še dosedaj ni. Da ne pozabim strokovnih cvetk na oddelku za socialno pedagogiko in mnogih drugig soc.ped.-ov ki že delajo v praksi in nobene prave koristi od njih, ki so biser na kar se tiče praktičnega-življenskega vzgojnega dela vedenjci.
Nimivseeno
11. 04. 2012 20.14
+3
Kdo bo to bral, ti si gotovo pedagoginja, ki ima preveč časa.
nekdo...
11. 04. 2012 18.29
+3
Vsak starš ki se boji da ga bo prijavil lastni otrok na CSD je slab starš! Starš ki je pripeljal eno poriti al pa zaušnico lastnemu otroku in ve zakaj jo je le ta dobil prav tako pa ve tudi otrok zakaj jih je dobil se nima česa bat! Če je treba prtegnit kakšno delavki CSD pa naj prpelje še njej eno. Oz tako je iz vašega dvorišča se CSD itak lahko odpelje. Vsaj iz mojega bi se. Sicer pa otrok ki je vzgojen in ki ve zakaj jih je dobil ne bo klical CSD ker bo vedel da jih je dobil opravičeno (če jih je res dobil). Ne zagovarjam tepeža ampak dve vzgojne še nikomur nista škodile prej koristile. Pa govorim iz izkušenj otroka kot tudi iz izkušenj očeta.
SOLbranko
11. 04. 2012 14.30
+8
Dejte mu kak cookie :)))
nikiz123
11. 04. 2012 14.08
+11
Tle so predvsem starši krivi..žal..ni vsak za met otroke, če se ne misliš al ne znaš z njim ukvarjat ne jih met..
Piškica
11. 04. 2012 13.59
+9
valda da je vedno vec takih, ko pa so starsi tako zaljubljeni v svoje indigo oz. mavrične otroke.... in ti otroci so doma že pri 3 letih capo di banda....pol pa pridejo v šolo, pa mislijo da bo isto..... ampak hvala bogu da ostali učimo svoje otroke, da se ne pustijo ebat takim luzerčkom.....žal jih pa ni več v razmerju 1/razred (kot je bilo pri nas) tko da je težje...
dareoo1
11. 04. 2012 13.06
+8
hehhehe zde bo treba v osnovne šole uvest varnostnike :)
Piškica
11. 04. 2012 14.13
+6
ja, sam zato da se zascitijo delavci sole, ne pa otroci.....
Ramzess
11. 04. 2012 12.18
-2
Šola trdi da starši svojo odgovornost prelaga na šolo, pri tem pa pozablja, da tudi sama počne isto (ne glede na zakonske obveze šole do oblasti, zoper vsak odklon od zahtev sistema pri otrocih, ker to pač ne more opravičilo za čisto vsak primer), svojo odgovornost (pedagoško, čeprav o pedagogiki v šolah praktično ne moremo več govoriti) prelagajo na policijo in CSD, ne oziraje se na posledica na otroke, ker ti pristojni delajo po svojih pravilih. Pa naj še kdo reče, da ni sistem kriv, vsi so že izgubili pravi vid in pravo smer.
oxy.elite
11. 04. 2012 13.15
+12
Če že hočeš komentar na tvoje replike: osebno fizičnega nasilja en zagovarjam, ampak če sem kot mulc dobil 2 okrog ušes vem zakaj sem dobil in tega nisem več počel. Danes da položiš roko na otroka imaš lahko vratih takoj policijo, socialno ne vem katere zakone ki ščitijo otrokove pravice itd . Ta zakon je neprimeren, saj so se otroci začeli zavedati, da lahko s svojimi pravicami izsilijo dobesedno vse. Tukaj pa se začne odgovornost prelagati starši na šolstvo, šolstvo na sistem, sistem na luknje v zakonu, postopke itd ... in tle se vsi vrtimo v začaranem krogu, med tem ko razvajena mladina počne po mili volji kar jim paše. Starši ki se izgovarjajo na sistem bi vprašal, zakaj se je potem sploh odločil za družino, če ni sposoben vzgajat otroka?
oxy.elite
11. 04. 2012 13.15
+8
Moje mnenje je, da pod mojo streho in ga bom jaz financiral, bo otrok delal tako kot bom jaz rekel. Če si starš in nimaš te avtoritete pri otrocih jih nisi sposoben vzgajat in te bodo vedno vrteli okrog prsta!
Alojz Železnik 1
11. 04. 2012 13.18
-5
Gospod OXY, mislim, da boste razumeli, da obstaja: a) nasilje in b) vzgoja z nagrado in kaznijo. Teh dveh pojavov ne kaže mešati.
oxy.elite
11. 04. 2012 13.40
+5
@ALFe - tukaj moramo biti natančni, kaj je to nasilje? Če je otrok trpinčen psihično ali fizično, potem je to nasilje. Če pa otrok dobi 2 vzgojni po riti ali prstih, potem to pač ni nasilje. Definitivno pa nagrada za pridnost mora biti, vendar tukaj zopet pridemo do druge težave - kje je meja oz. s čim boš otroka zadovoljil?
Ramzess
11. 04. 2012 12.12
+6
Pravi učitelj (pedagog) in vzgojitelj ni izzšolan, pač ima modrost in talent da opravlja takšno delo. Uradna izobrazba je itak nasprotje sama sebi, ...teorija je eno, praksa pa drugo.
Ramzess
11. 04. 2012 12.07
+2
Ne policija ne zavod nista rešitev, ...težave je treba rešiti, ne pa jih prelagati, ...če so kar štirikrat morali klicati pristojne zaradi otroka, potem ni problem pri otroku, za začetek, pač pa pri pristojnih, ki ne premorejo niti enega sposobnega človeka, strokovnjaka nebirokrata, ki bi si vzel čas za otroka in njegovo družino, raziskal težavo ali težavo in poiskal pot iz nje, oz. iz njih. Na koncu plača otrok, žal visoko ceno, da njegove družine niti ne omenjamo. Tako ali tako preslabo poznamo primer, da bi lahko sodili.
Ramzess
11. 04. 2012 12.09
+2
Kaže da bodo raje počakali še kakšna štiri leta, potem je najstnik po zakonu sam odgovoren za svoja dejanja, in bodo lažje zanj našli rešitev in mesto v ...'zaporu'.
Ramzess
11. 04. 2012 12.03
+0
Kakšnimi vedenjskimi težavami, ...nevem zakaj policijo, saj nismo v Ameriki, a so otroka olisičili in odvedli. Policija ni rešitev, ...se 'pedagoški' delavci zavedajo kje in kako se lahko to konča, ko policija primere obravnava po svoje, in vključi CSD, ti pa spet po svoje. Naslov članka je eno veliko posploševanje, niso vsi otroci enaki, in vsi vzroki enaki, vsak primer je unikaten, tu ne gre ničesar posploševati, ...otroci nove dobe pa so jasno uporniki priti omejujočem sistemu. Na koncu je tako ali tako kriv sistem, ...lahko je reči, da vzgoja otrok odgovornost staršev, saj je, a kaj ko jim zahteve sistema ne dopuščajo da bi vzgojo izvajali v polno, sistem izkorišča starše zase in polno zaposli za, skoraj nič, ...otroke posledično prevzame isti sistem, druga veja, indokrinacijski sistem. Vse ima na nekem nivoju svoj namen.
oxy.elite
11. 04. 2012 09.57
+22
Naš zakon je napisan slabo, predvsem na račun razvajenih otrok, ki želijo samo pravice, pravice, pravice. Kje so pa dolžnosti?
BlaBlaGluposti
11. 04. 2012 11.11
+10
Tega bi jih pa mogli prvo starši naučiti, potem v šoli še učitelji izpiliti. A kaj, ko so starši cele dneve v službi, drugi pred TV celi dan, zafrustrirani, osramočeni, zatirani, lačni.... Kdo bo otroke vzgajal? Ohromljeno ljudstvo tega ne more storiti! DEJSTVO!!!! Dejstva so pomembna ne te zgodbice za še večje slepilo!!!
sonas
11. 04. 2012 08.17
+23
za take starše je samo ene rešitev: kemična kastracija! da pa imajo 3 problematične mulce pa je too much! grozno pa je tudi to, da ima ta nasilen otrok več pravic, kot pa uni reveži, ki jih tepe :( ta otrok bi moral že zdavnaj v zavod!
BojanMahr
11. 04. 2012 08.17
+18
vse to je prinesla amerikanizacija in turbo kapitalizem. etika in morala sta zastarela pojma. otroke morajo vzgajat starši ne pa slabo plačani vzgojitelji/ce oziroma ulica. splošne smernice v naši državi pa so: nepoštenje , korupcija , kriminal , nasilje , bahaštvo , aroganca ...itd delo je razvrednoteno , kriminal in korupcija pa povzdignjena v višave. če otroci niso deležni vzgoje doma jo pobirajo na ulici.
sonas
11. 04. 2012 08.20
+7
se strinjam s tabo! tudi sam včasih v dilemi, kako zgajat svoja dva otroka! smo katoliška družina in vse bolj ugotavljam, da brez tega, da ga naučim "osnovnih tehnik" preživetja ne bo nič :( pa katoliška morala in etika gor ali dol, otroka je treba naučiti preživeti ... se mi pa upira
BojanMahr
11. 04. 2012 08.26
sonas , če boš ti popustil pod pritiskom te bodo otroci posnemali...
BojanMahr
11. 04. 2012 08.26
+4
zatorej , najprej etika in morala potem denarci.
Saloreich
11. 04. 2012 05.06
+27
Palico je treba nazaj v šole!
Ramzess
11. 04. 2012 11.44
-7
Ne pretiravaj, ...v razmerah kakšne vladajo v okolju, bi marsikaterega učitelja predaleč zaneslo, kaj bi pa potem bilo.
Faust
11. 04. 2012 00.40
+17
Otroke je tud treba naučiti, da stopijo skupaj, ne pa da se mora vsak sam spopadat s takimi divjaki
HooplaToopla
10. 04. 2012 23.36
+22
Živimo v državi, kjer je popolna brezobzirnost vrednota. Otroci vidijo svoje starše - delavce ali brezposelne, ki jim ne morejo kupiti razen hrane in najnujnejših oblačil ter kitajskih igrač ničesar. Hkrati pa opažajo od sebe ne prav dosti starejše fante, ki se vozijo okrog z avtomobili vrednimi več deset tisočakov, v oblačilih katerih vsak kos stane toliko, kot je letni proračun delavske družine za oblačila. Lepa dekleta pa se lepijo nanje. Večina teh mojstrov se praktično javno ukvarja z nelegalnimi posli, pri katerih je glavna vrlina nasilje. Policaji, ki imajo podobne plače, kot delavci na minimalcu, pa tem junakom, ko delajo prekrške iz čiste objesti, kvečjemu zavistno salutirajo. Jasno, da bo otroke potem praktično nemogoče krotiti.
BUN8
11. 04. 2012 09.47
+3
kar precej otrok delavcev ali brezposelnih vedo kaj je skromnost.Kaj misliš da tisti ,ki dobijo najdražje igrače pa so vajeni skromnosti in katerih starši ne rabijo gledat na vsak evro
HooplaToopla
11. 04. 2012 14.17
-4
Skromnost je lastnost, ki jo propagira katoliška cerkev, zaradi lažjega obvladovanja ljudi. V bistva je pa škodljiva in onemogoča napredek. Povzdigovanje skromnosti v vrednoto pa je seveda voda na mlin vseh kriminalnih oblasti. In en od razlogov za stanje v kakršnem je Slovenija.
BUN8
11. 04. 2012 14.53
+1
če preberem tvoj prvi komentar dobim občutek ,da so problematični samo otroci delavcev in brezposelnih staršev
HooplaToopla
11. 04. 2012 14.54
+1
Problematični so potencialno vsi, ker vidijo, da se nasilje dejansko izplača.