Slovenija

Težave z videokonferenco: zaslišanje Riedla odpadlo

Ljubljana, 26. 03. 2012 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sodnica v primeru Patria bi morala zaslišati avstrijskega poslovneža Hansa Wolfganga Riedla, a se zaradi zapletov z dovoljenjem to ni zgodilo. Je pa na sodišče, kjer se nadaljuje obravnava, prišel aktualni premier Janez Janša.

Riedl naj bi od Patrie dobil 7,5 odstotka provizije v 278 milijonov evrov vrednem poslu med Patrio in Slovenijo za nakup 135 osemkolesnikov.

V nadaljevanju sojenja v zadevi Patria bi morala ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek zaslišati avstrijskega poslovneža Hansa Wolfganga Riedla, ki je eden od obtoženih v avstrijskem postopku afere Patria, vendar je zaslišanje zaradi težav z videokonferenco odpadlo. Slovensko sodišče namreč ni pridobilo dovoljenja avstrijskega sodišča za pričanje.

Kot je pojasnila sodnica Klajnškova, še vedno čakajo na odgovor z Dunaja, zato tudi ne vedo, ali bodo prihodnji teden sploh kakšna zaslišanja ali ne – slovensko sodišče želi namreč zaslišati tudi direktorja družbe ICB Hansa-Petra Wilhelmerja in bančnika Christiana Ivankovskega.

Janez Janša z odvetnikom Francijem Matozom
Janez Janša z odvetnikom Francijem Matozom FOTO: Miro Majcen

Poleg Riedla je v avstrijskem postopku afere Patria obtožen tudi poslovnež Walter Wolf, ki sedi tudi na slovenski zatožni klopi. Vendar Wolfa na obravnave ni že več tednov. Njegov zagovornik Andrej Kac je danes sodnici pojasnil, da je Wolf v Kanadi in zaradi zdravstvenih težav ni sposoben za pot v Evropo. Kljub temu pa so zagovorniki ostalih slovenskih obtožencev danes vztrajali, da je treba Riedla zaslišati na ljubljanskem sodišču in ne preko videokonference ter v Wolfovi prisotnosti. Riedl je namreč ena ključnih prič, zagovorniki obtoženih pa mu želijo med zaslišanjem pokazati nekatere dokumente, prav tako bi radi njegovo soočenje z Wolfom.

Kot je znano, je peterica – poleg Janše še nekdanji prvi mož HSE Jože Zagožen, brigadir Tone Krkovič, direktor Rotisa Ivan Črnkovič in poslovnež Walter Wolf – obtožena kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa oklepnikov patria. Vsi krivdo zanikajo.

Riedla sicer avstrijska obtožnica poleg treh soobtožencev bremeni suma podkupovanja, posredovanja informacij o poslovnih skrivnostih tujcem, kriminalnega združevanja, poskusa težke goljufije in utaje davkov. Na sojenju na Dunaju je sicer že dejal, da je Patria poskušala priti v stik s takratnim slovenskim premierjem Janezom Janšo in da so izbrali Rotis, ker da je bil bolj blizu vladni SDS.

Je pa na nadaljevanje sojenja danes prišel Janez Janša v spremstvu svojega odvetnika Francija Matoza, saj se je sojenje nadaljevalo tudi brez zaslišanja Riedla. Sodnica je postopek nadaljevala z branjem listin, ki so jih posredovali finski in avstrijski organi. A tudi tukaj ni šlo brez zapletov. Klajnškova je začela z branjem elektronskih sporočil iz leta 2003 – večinoma je šlo za komunikacijo med Riedlom in Patrio – obramba pa je ob tem zatrjevala, da ta sporočila nimajo nobene povezave s slovenskim sojenjem.

Zagovornik Toneta Krkoviča Jože Hribernik je zahteval, naj tožilstvo količino teh sporočil zmanjša na tiste, ki so pomembna za slovenski proces. Dodal je, da danes teče že deseta obravnava in da na sodišču sedijo že okoli 50 ur, a da tožilstvo še ni postreglo z dokazi, ki bi utemeljevali sum kaznivega dejanja, in dodal, "da to ni več ničemur podobno". Sodnica mu je odvrnila, da so dokazi tudi listine v spisu, tožilec Andrej Ferlinc pa je menil, da treba imeti celotno sliko.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pompui
02. 04. 2012 14.32
Spil sem ze dva velikega Chang pira pa se vedno ni tvojega odgovora Pridelek riza je bil dober in jih lahko se spijem par pirov ko cakam na tvoj odgovor..
pompui
02. 04. 2012 14.21
Koj so yelow shirtssedeli na letaliscu Suvarnabimi v Bankoko teden dni so naredili kraljevini Tajski caa. 30 miljonov eurov skode. Koliko jo boste v vladevini vasega velikega vodjje vi
pompui
02. 04. 2012 14.06
Kaj je rumenosrajcniki Prekmurje Slovenija, Beton Andy1 ko slisite konkretna dejjsva ne samo ideologije Vasega velikega vodja ste brez besed, Naredite nekaj ne samo gobcat. Jaz sem ceprav pjuvate po meni
pompui
02. 04. 2012 13.48
Pa da ne bo nesporzuma in misljeja da govorim nekaj v prazno jaz sem bil na Silom roadu v Bangkoku kjer so se moji vascani kmetje borili za svojenpravice in boljse zivljenje in boljsi zasluzek, Ne govorim v prazno, Poglejte na You tubo kako smo se borili, Red shirts fightin in Bangkonk,
pompui
02. 04. 2012 13.31
Sicer ni moj nacin da bi druge ucil., Toda jaz z uzitkom delam stiri ali tri mesece odvisno od dezja in pridelam caa. 60 ton riza. Od tega lagodno zivim v najini pocitniski hisi v mondeni Pattayi, Imamo pa se hiso v Aranjapratetu kjer imamo plantaze riza, Pa ne mislit da mi je bilo v zivljenu kaj podarjenega Ce imas jajca in dobro roko lahko vse naredis, Zakaj to prvim. ce sedis doma pred rucalnikom, lahko veliko ves nimas pa lepega in ugodnega zivljenja. Pa ne govorim pravljic, svet je velik, najdi svoj kraj in priloznost za lepo in ugodno zivljenje
pompui
02. 04. 2012 13.06
-1
No kaj je Titovka odgovor na tvoje vpasanje,
pompui
02. 04. 2012 12.59
-1
Titovka Od komentiranjo ne bo sprememb spravi se na ulico. Tam se delajo spremembe, pa z dobro placanimi in godnimi ze za pezijo Semelici in podobnim ne bo spememb.
pompui
02. 04. 2012 12.47
Saj me tukaj stalno brisejo, nehajte komentirati i sedeti pred racunalniki, Poglejte si na You tubo kako so se Red shirtsi v Bangkoku borili za boljse zivljenje in prelivali svojo kri, Parlamentarci so skozi okna bezali predsednika parlamenta pa so s helekopterjem vozili na varno. Sedaj imajo oblast in Tinlak Taksin za predsednico parlamenta, Pojdite na ulice, tam se delajo revolucije, Hoceti biti posteno placni za svoje delo ali pa suznji kapitala.
titovka
26. 03. 2012 20.42
kaj nihče ne upa tukaj komentirati......????
Mijta1
26. 03. 2012 20.06
+2
Tam kjer je Matoz zraven bi moral bit branjeni že po defaultu kriv ... Torej ti, Ivan Janez Janša, kriv si!
upornik_007
26. 03. 2012 18.31
+2
sramota da imamo predsednika vlade ki je v kazenskem postopku zaradi korupcije itd v zdravi drzavi bi tak odstopil ali po sploh ne bi se na volitve in bi lpo urihtal zadeve na sodiscu ampak za JJ to ne velja on je lacen oblasti in se na oblast je prisel z prevaro ma sramota!!!
Darko32
26. 03. 2012 17.49
+1
A mislite, da bo vsak, ki ima pet minut časa lahko zajebaval drugo državo in zahteval, kar se mu zljubi. Poglejmo sliko na KOroškem kako deluje pravna država pa bo vsem jasno zakaj niso dobili dovoljenja. Tudi jaz ga jim nebi dal.
komarec
26. 03. 2012 16.58
+2
Z JJ in njegovim odvetnikom so težave stalno.
Armin Suba
26. 03. 2012 15.05
+4
in kako je lahko janša premier predsednik vlade???
zajfa
26. 03. 2012 17.38
-4
Ker edini od vseh banditov hodi na sodišče že več let..
I G N O R A N T
26. 03. 2012 14.24
+6
Kaj se ni ta primer zastaral?
Mijta1
26. 03. 2012 22.46
Bo počasi ... do zastaranja pa lepo "lagano".
HooplaToopla
26. 03. 2012 14.16
+11
Slovenija je premajhna. Vsi ki imajo kakršenkoli resen politični in gospodarski vpliv v Sloveniji so med seboj tako ali drugače zlizani. Že res, da so med nekaterimi hude osebne zamere, vendar se njihovo poslovanje in "poslovanje" na različne načine prekrivata. Skoraj nemogoče je, da bi kdo pričal o čemerkoli večjem, ker bi skoraj zagotovo 'okrog ovinka' s tem vsaj indirektno škodoval samemu sebi. Leta 91 so se kazale dve možnosti. Da svojo majhnost izkoristimo in se gospodarsko in politično izstrelimo med zvezde. Ali pa dopustimo ljudem, ki so od samega začetka v 80. letih, osamosvojitev zahtevali in se tudi aktivno angažirali z enim samim namenom. Da jim bo nova država "trud poplačala". Ko so ugotovili, da se jemanju "plačila za trud in strah" nihče ne upira, so zastavili bolj resno, in v nekaj letih popolnoma uničili gospodarstvo in voljo državljanov. Niso se obotavljali uničiti denimo 100 milijonov vredno uspešno podjetje, da so lahko v lastni žep dali 5 milijonov, kolikor so še lahko iztržili za pogorišče, ki je ostalo ko so ga kako leto vodili njihovi podrepniki. Tisoče ljudi, ki so jih s tem spravili na in pod eksistenčni minimum še danes vidijo le kot 'kalo'. Ti isti ljudje pa se danes predstavljajo kot edini, ki so zmožni državo potegniti iz blata. V resnici pa gre zato, da so zabredli tako globoko, da se oblasti enostavno MORAJO oklepati, da imajo nadzor nad institucijami, ki bi ob neodvisnem delu kaj kmalu poskrbele, da bi se naši osamosvojitveni junaki in gospodarski mojstri za dlje časa znašli na Dobu.
titovka
26. 03. 2012 13.39
+3
hahaha........
Vance
26. 03. 2012 17.29
+2