Slovenija

Težave z radonom na OŠ: kmalu konec prezračevanja in začetek prave sanacije?

Dolenjske Toplice, 28. 09. 2016 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Osnovni šoli Dolenjske Toplice, kjer so maja izmerili prisotnost škodljivega plina radon nad dovoljeno mejo, oktobra pričakujejo predstavnike ljubljanskega Zavoda za gradbeništvo, ki bodo opravili meritve in nato izdelali načrt sanacije. Koliko naj bi stala, še ni znano, težavo pa za zdaj odpravljajo z rednim prezračevanjem.

Ravnateljica Osnovne šole Dolenjske Toplice Maja Bobnar je povedala, da bi radi s sanacijo začeli takoj, ko dobijo analizo podrobnega pregleda prostorov in sanacijske usmeritve, od omenjene analize in sanacijskega načrta pa bo odvisna tudi cena naložbe. Denar zanjo naj bi s pomočjo pristojnega ministrstva zagotovila domača Občina Dolenjske Toplice, je dodala.

učilnica
učilnica FOTO: Thinkstock

Pojasnila je tudi, da so se s prisotnostjo omenjenega radioaktivnega plina v šestih pritličnih šolskih prostorih in prostorih otroškega vrtca srečevali že pred zadnjo, pred dvema letoma izvedeno energetsko stavbno prenovo, težavo pa so pred tem uspešno reševali z rednim prezračevanjem.

Po omenjeni prenovi in zaskrbljujočih majskih meritvah Zavoda za varstvo pri delu je šolo nato obiskal inšpektor s področja varstva pred ionizirajočimi sevanji. Njenemu vodstvu je svetoval temeljito ter redno dnevno večkratno prezračevanje. Hkrati je svetoval še dodatne meritve v drugih prostorih, iskanje virov plinskega vdiranja in ustrezno sanacijo.

Ravnateljica je dodala, da je o inšpektorjevih ugotovitvah obvestila zaposlene v šoli, svet staršev in topliško občino, v šoli pa naročila še dodatno prezračevanje, ki ga redno opravljajo.

V topliški šoli so kupili tudi prenosni merilec radona, s katerim so izmerili prisotnost radona še v drugih šolskih prostorih in ugotovili, da njegove tamkajšnje vrednosti ne presegajo dovoljene meje.

Hkrati so omenjeni Zavod za gradbeništvo zaprosili za načrt sanacije. Med možnimi končnimi rešitvami je Bobnarjeva navedla vgradnjo ločenega podtlačnega prezračevalnega sistema ali zatesnitev mest oz. špranj, kjer naj bi vdiral škodljivi plin.

Topliško šolsko stavbo so sicer zgradili leta 1973. V zadnjem šolskem letu je v topliško osnovno šolo vpisanih nekaj več kot 300 otrok, v njenih pritličnih prostorih pa deluje tudi zobna ambulanta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FesterAdams
28. 09. 2016 22.05
-1
Pri članku o pedofilih imajo ekskluzivno pravico do besede samo proameričani. Mi nimamo pravice do izraza svojega mnenja, še najmanj pa demokratične...
Jožajoža
28. 09. 2016 15.54
+0
in kaj potem, raje dajte tem otrokom hrano, oblačila in identiteto. katera jim je bila 91 odvzeta, to, o nekem radonu, je pa norčevanje sistema iz ljudi, da izgleda, da ima gnili kapitalizem sočutje do ljudi. pa nima. sanacija je pa v naprej pripravljena za točno določeno firmo nekega desničarskega politika
wolfterier
29. 09. 2016 09.57
+1
mbedrac
28. 09. 2016 13.51
+3
Jaz tudi ne razumem, od kod vendar vdira škodljivi plin. Pa, saj se menda ne dela kar sproti iz nič? Kakšen članek je to? Napisano je vse o sanaciji, nič pa o viru plina.
Ramzess
28. 09. 2016 14.31
+3
Če ga niso kao sposobni najt. Ne vem kaj delajo.
Ramzess
28. 09. 2016 14.32
+3
wolfterier
29. 09. 2016 10.32
+1
Poleg senzorjev za plin nam bodo predpisali še Geigerjeve števce...Golobić in Zemljarić že iščeta dobavitelje,nje...
Ramzess
28. 09. 2016 11.21
+2
Kaj še niso odkrili vira, ... potem sanacija šole ne bo pomagala. Koliko tega pa imajo otroci že v sebi pa je drugo vprašanje. Jaz otroka ne bi pošilja v radioaktivno šolo. Potem pa se bodo čudili, če bodo kasneje imeli težave z zdarvjem.