Slovenija

Skoraj bi ostali brez ogrevanja, ob menjavi upravnice pa je z njo odšel tudi denar iz rezervnega sklada

Postojna/Pivka/Sežana, 14. 01. 2015 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S Postojnske prihaja nova zgodba o brezvestnem delu upravnikov blokov. Računi niso bili plačani, izginila so tudi sredstva iz rezervnega sklada. S primerom se ukvarja pristojna inšpekcijska služba, neuradno pa tudi policija.

Dolgoletni upravnici stanovanjskih blokov v Postojni, Pivki in Sežani Boži Blažič in njenemu podjetju GJ Vzdrževanje v zadnjih dneh številni odpovedujejo pogodbe. Do tega naj bi prišlo zaradi več nepravilnosti in sumov oškodovanja etažnih lastnikov, s čimer se zdaj ukvarjajo na pristojni inšpekcijski službi in neuradno tudi na policiji.

Nepravilnosti, zaradi katerih se stanovalci pritožujejo, je veliko, so danes poročale Primorske novice. Med večjimi je neplačevanje računov, zaradi česar so nekateri v začetku letošnje kurilne sezone skoraj ostali brez gretja. Tudi računi za porabljeno vodo niso plačani v celoti.

Ločeno plačevanje je rešitev, ki pa je ne morejo uporabiti povsod

V postojnskem Kovodu so povedali, da so z Blažičevo že večkrat skušali stopiti v stik, vendar doslej neuspešno, zato se za vse zapadle terjatve, ki jih ima podjetje v razmerju z upravnico, vodijo pravni postopki. "Interes podjetja vsekakor ni usmerjen v škodo etažnih lastnikov (da bi npr. vodo plačevali dvakrat), četudi pravna ureditev to v naši državi očitno dopušča," so v odgovoru zapisali v Kovodu.

Kot so dodali, so v zadnjem času od številnih etažnih lastnikov prejeli vloge za neposredno obračunavanje vode, kar je v določenih primerih sicer rešilo problem, vendar je ta rešitev mogoča le v objektih z ločenimi števci, kjer je možna odčitava po etažnem lastniku oz. stanovanju.

Ob zamenjavi upravnika ostali brez sredstev iz rezervnega sklada

Na inšpektoratu za okolje in prostor RS so pojasnili, da je zoper Blažičevo stanovanjska inšpekcija prejela dve prijavi zaradi domnevnih nepravilnosti ob prenehanju upravljanja v več večstanovanjskih stavbah. "V obeh primerih se vodita ločena prekrškovna postopka oz. bodo postopki uvedeni po uradni dolžnosti," so še povedali, vendar do odločitve v teh postopkih dodatnih pojasnil ne morejo dati.

Številni so se odločili za menjavo upravnika, a so ob tem ostali brez sredstev z rezervnega sklada. (Slika je simbolična.)
Številni so se odločili za menjavo upravnika, a so ob tem ostali brez sredstev z rezervnega sklada. (Slika je simbolična.) FOTO: Thinkstock

Stanovalci nekaterih stanovanjskih blokov, ki so zaradi nezadovoljstva že zamenjali upravnika, so s presenečenjem ugotovili, da so ostali tudi brez denarja v rezervnem skladu. Upravnica naj ne bi imela ločenih računov za posamezne postavke, ob zamenjavi upravnika pa na novega ni prenesla denarja iz rezervnega sklada.

Po pojasnilih stanovanjske inšpekcijske službe bi morala stara upravnica na novega prenesti vsa sredstva iz rezervnega sklada, v nasprotnem primeru ji grozi plačilo globe. Opeharjenim stanovalcem pa v primeru, da sredstev iz rezervnega sklada ni, ostaja le možnost reševanja spora po sodni poti.

Na delu tudi policija?

Neuradno naj bi se za nepravilnosti Bože Blažič in njenega podjetja začela zanimati tudi policija; vendar na Policijski upravi Koper podatkov niso želeli razkriti zaradi varstva osebnih podatkov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Timy15
15. 01. 2015 11.41
+4
Seveda je kriva država,katera to omogoča.Upravnik,ki dela nepošteno,bi se moral od upravniškega posla nemudoma posloviti!
Condor
15. 01. 2015 19.23
+2
Navedi prosim zakon kateri omogoča takšno dejanje tej podjetnici.
DarthRevan
15. 01. 2015 06.35
In kot ponavadi bo spet kriva država.
odpisan2x
14. 01. 2015 19.22
+3
podjetje conzal v kamniku distributer vsiljene storitve ogrevanja je lastnik mnogih stanovanj in oddaja sobe
odpisan2x
14. 01. 2015 19.44
uradno sicer doo.verjetno pa stricev kamniške občine oz ne vem kat/erega boga , ker drugač to ne bi mogl lavfat.izgleda ,da v kamniku nima nihče jajc ,da bi se tega modela od mikuža,ki igra tenis kdo lotiv
Condor
15. 01. 2015 19.26
+1
Vse možnosti za to imajo v rokah stanovalci.
bandit1
14. 01. 2015 19.11
+9
No sedaj pa naj tej "Podjetnici" in možu "Podjetniku" na sodišču sprožijo izvržbo in ji prodajo njeno imetje za poplačilo goljufij, kot je ona dajala za tiste reveže ki niso mogli plačati določenih stroškov. Za 500€ je dala na sodišče izvržbe in so ljudem na dražbi prodajali stanovanja da so poplačali 250 do 500€ dolga. Sramota, ona pa na veliki nogi Toyota land cruiser nov za ?? socialni prispevki itd... Neplačevanje prispevkov in plač delavcem ki so bili zaposleni v njenih hčerinskih družbah ....To je očitno demokracija.