Slovenija

'Pravica je sorazmerno višja od vplačanega prispevka'

Ljubljana, 17. 01. 2013 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister za delo Andrej Vizjak opozarja, da je bil mesečni prispevek za prostovoljno vključene v obvezno pokojninsko zavarovanje po prej veljavnem pokojninskem sistemu prenizek glede na pravico, ki jo je zavarovanec dobil. Pokojnine morajo biti odvisne od vplačanih prispevkov, pravi.

Pokojnine morajo biti odvisne od vplačanih prispevkov, pravi Vizjak.
Pokojnine morajo biti odvisne od vplačanih prispevkov, pravi Vizjak. FOTO: Miro Majcen

Minister za delo Andrej Vizjak se je odzval na opozorilo Svobodnih sindikatov, da se je z novo pokojninsko reformo kar za 320 odstotkov zvišal mesečni znesek za prostovoljno vključene v obvezno pokojninsko zavarovanje.

Po starem pokojninskem zakonu je prispevek znašal 58 evrov, po reformi pa se je zvišal na 186 evrov. Po reformi je namreč najnižja osnova za plačilo prispevkov 60 odstotkov povprečne plače v državi. Menijo, da je to veliko preveč, dolgotrajno brezposelne pa poriva v revščino tudi na stara leta.

Vizjak se s tem ne strinja. "V koalicijski pogodbi smo se zavezali, da morajo biti pokojnine odvisne od vplačanih prispevkov," je dejal. "Če nekdo vplačuje nekaj manj kot 60 evrov prispevka mesečno leto dni, dobi leto dni zavarovalne dobe. A ta znesek je absolutno prenizek za pravico, ki sledi iz njega," je poudaril.

"Pravica je sorazmerno višja od vplačanega prispevka. To je bil temeljni razlog, zakaj se je prispevek dvignil," je poudaril minister.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber in poslanka SD Andreja Črnak Meglič menita, da več kot trikratni dvig prispevkov predstavlja nesorazmeren strošek, kar povečuje stopnjo tveganja revščine še posebej pri dolgotrajno brezposelnih.

Ministra v poslanski pobudi pozivata, da nemudoma preuči posledice nove ureditve prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko zavarovanje. Če se izkaže, da veljavne rešitve destimulirajo vključevanje zavarovancev v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje na prostovoljni osnovi, naj minister pripravi spremembe reforme, sta pozvala.

Zaradi reforme nekaj težav tudi na Zpizu

Nekaj težav je reforma prinesla tudi Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), a te po njihovem mnenju niso nepremostljive.

"Nekaj težav zaradi tega gotovo je," pravi direktor zavoda Marijan Papež. "Tako med drugim še ni mogoče izračunati višine pokojnine po novem. To bo mogoče šele, ko bodo znani valorizacijski količniki," je poudaril.

Opozarja pa, da prijava v obvezno zdravstveno zavarovanje tistih, ki čakajo na odločbo, ne pomeni težave. "Ko strokovni delavec ob vlogi nedvoumno ugotovi, da ima oseba pravico do upokojitve, jo prijavimo v zavarovanje," je dejal.

Kadar izdaja odločbe zahteva več časa, kot npr. v primerih upokojevanja po mednarodnih sporazumih, strokovni delavec obvesti bodočega upokojenca, naj si do izdaje odločbe sam uredi obvezno zdravstveno zavarovanje, je pojasnil.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je vsem tistim bodočim upokojencem, ki so že odjavljeni iz delovnega razmerja, a odločbe od Zpiza še niso dobili, že svetoval, da si obvezno zdravstveno zavarovanje za vmesni čas uredijo sami. Ko se bodo upokojili, jim bo znesek za zdravstveno zavarovanje v vmesnem obdobju povrnjen.

Na Zpizu opažajo nejevoljo posameznikov, saj je do pravic po reformi težje priti. "Nekateri so v posameznih primerih v slabšem položaju kot po dozdajšnjem sistemu. Namen reforme je namreč doseči poznejše upokojevanje," je še pojasnil generalni direktor zavoda.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fedor Anton Umek
18. 01. 2013 08.27
+2
Pokojnina bi morala biti v "premem" sorazmerju s plačanimi prospevki.Ni socialna podpora temveč denar zasužen z delom
N.E.K
17. 02. 2013 12.13
-1
španec
18. 01. 2013 06.31
+5
Vizjak:Pravica je sorazmerno višja od plačanega prispevka Popolno zavajanje. Po novem je prispevek za prostovoljno zavarovanje obračunan od minimalne plače. Torej tisti ki dela in dobi minimalno plačo, plača isto kot brezposelni, vendar pazite, če hoče brezposelni to dobo uveljavljati ga pri odmeri pokojnine čakajo odbitki in to kar 0,3% odstotka za vsako leto take plačane dobe, vse do 18% oz.5 let. In kako je sedaj pravica sorazmerno višja od plačanega prispevka?????Razen če minister ne govori za kmete, tem je ostalo po starem....se pozna da je ljudska stranka v koaliciji, ki je očitno poskrbela za kmete, za brezposelne in študente, pa očitno nihče ne skrbi....
domia
17. 01. 2013 22.28
+1
"Nekaj težav zaradi tega gotovo je," pravi direktor zavoda Marijan Papež. " Nekaj ??? Osnovnih izračunov ne morejo ali neznajo narest !!!!!!!!!!
Seancy
17. 01. 2013 21.47
+8
Naj mojster razloži kako naj si človek plača z minimalcem zavoda prispevek, plača najemnino in ostale položnice ter preživi recimo 2 šolo obvezna otroka?
N.E.K
17. 02. 2013 12.14
+2
briga njih za navadno rajo !! oni so poskrbeli tako zase in svoje bliznje !!! tukaj je lep primer vizjak sam !!!
Purgatory
17. 01. 2013 21.45
+6
Reforma bo, ko bo Vizjakov prijatelj Tomaž Jeršič vrnil 11 milijonov nezavarovanih kreditov !
+9
ko bo minimalna plača 1000 eur neto + stroški,nezaposlenih skoraj ne bo več !
AmonGoeth
17. 01. 2013 21.15
+6
Vizjak Soprano...tud ti si lump in prevarant...
ian00
17. 01. 2013 20.58
+8
blablabla........spet so Z.....i malega človeka. prvo naj se na zavodu preštejejo in nato bodo ugotovili, da jih je še preveč za mešanje megle, nato pa naj prispevke plačujejo tudi tisti,kateri "študirajo" do 50 leta, pa bo kar naenkrat blagajna polna.
Jinks
17. 01. 2013 22.28
+5
pa vsi tisti ki meglo mešjo v javni upravi, na MNZ, MORS-u... da ne govorim o politikih, ti bi morali plačevati 3000 € mesečno za 100€ mesečne pokojnine !!
olyca
17. 01. 2013 19.19
+8
Naj gre cviček majster malo v Haloze k Lujzeki, da mu da malo TUKLE za pit, da mu po dilah porihta !!!!!!!!!!!!!!
Dakota 100
17. 01. 2013 19.04
+14
Vizjak pride okoli vogala stavbe--za njim pa roj vinskih mušic.
olyca
17. 01. 2013 19.20
+4
Ja, baje na jesen spi v žaklu zavezan zaradi vinskih mušic !!!!
AmonGoeth
17. 01. 2013 21.15
+4
Enak kot šeks v cro saborju...vinotočni fant :-)
Darko Oblak
17. 01. 2013 18.59
+31
Res ne vem več. Sem jaz nestrpen, ali kaj???? Pa kaj zavajate slovenski narod. Kakšna prenizka vplačila? Res mi ni jasno, kdo je tu zmešan. Že vrabci na strehi čivkajo, da tako pokojnino , kot jo prejemamo, zaslužimo z vplačevanjem po 10 letih. Moj sin dela družinsko drevo in kaj smo odkrili. Tudi v preteklosti, so ljudje doživeli, tudi 100 let. Pa pravijo, da vse dlje živimo. Kdo dlje živi??? Mali delavski bedniki, ki jih menedžerji obravnavajo s sužnjelastniškimi prijemi prav gotovo ne morejo dlje živeti, pa tudi njihov vpliv na blagajno je zanemarljiv. Problem so tisti nesposobneži, ki so uničevali podjetja, si izplačevali visoke plače, lagodno in kvalitetno živeli. Ko se upokojijo, bodo tudi dolgo črpali, saj bodo imeli sredstva za daljše in kvalitetnejše življenje, kljub temu, da je bil njihov prispevek za družbo BEDEN ali ZANEMARLJIV. Ampak, nekdo je v tej državi nenasiten in pobira denar, TER GA VOZI IZ DRŽAVE!!!!. Iz pokojninske blagajne ste že večkrat pobrali sredstva, potem pa kričali, da denarja primanjkuje barabe kravatarske. Pa ne bit nori, in nasedat, tem lažnjivim Kljukcem. Preprosta logika pove, da bi bilo povsem dovolj denarja za vse, če nebi barabe nakazovale denar v tujino - beri CIPER, DUBAJ in ostalo. Če bi denar ostajal v Sloveniji, bi vsi imeli še kako dobro gospodarsko rast - razvoj. NE KRAVATARJI ga nosijo ven , da ne moremo videti in kontrolirati, kaj vse že imajo, oz. kolikšno je njihovo nakopičeno bogastvo. Pol se gredo BOTRE, IN DOBROTNIKE. Marš u foj bo barabe. Pa še to, prosim, da me ne brišete, hlapci imperialističnih diktatorskih barab. Zakaj dragi kravatarji, z vestnim delom in takim znanjem, kot ga premorete in se bahate, ne poskrbite za gospodarsko rast in razvoj. Plačevali ste si visoke nagrade zato, da ste uničili gospodarstvo. SRAM NAJ VAS BO. ČAS JE DA DENAR, KI STE GA ODNESLI VRNETE! POTEM BO ZA VSE DOVOLJ!
olyca
17. 01. 2013 19.10
+13
Vizjak to ne vidi, ki je sam eden tistih, ki so pomagali prazniti razne blagajne, ne samo pokojninsko. Vse je treba nagnat pred roko pravice in naprej na Dob. Točno tako je denar se je v tovornjakih vozil iz države. Sam pa iz izkušenj vem kako zadeva zgleda še iz bivše juge. Dobro stoječe firme so imele TRR-je po tujini, sploh tiste, ki so delale za izvoz, vendar niti dinar ali tolar ni prišel nazaj v firmo, ampak se je denar porazgubil po raznih privat računi gnilih direktorjev in tudi danes se ista zadeva ponavlja, sploh v firmah v katerih je država solastnik !!!!!!!
modri007
17. 01. 2013 20.22
-5
darko oblak Izračunaj vplačila tistih, ki imajo pokojnine danes napr.500 eur in so napr.delali 40 let: 20 let v RS in 20 let v biv.JUgi. Leta 1991 je bila povprečna plača v RS cca 40 eur, od tega si izmislimo prispevke v pokojninsko blagajno 10 eur
Darko Oblak
17. 01. 2013 20.32
+8
dargi 007 Kaj so pa potem dvajset let kradli, če je bilo v prejšnjem režimu tako slabo? Ko smo se osamosvojili smo imeli 2 milijardi $ ali€ dolga. Danes ga je verjetno 100 milijard glede na to, da je skupni solg Slovenije leta 2009 znašal 69 milijard. Izračunajte si Slovenclni, koliko litrov bencina si lahko kupil nekdaj za eno plačo in koliko sedaj. Vsi ki ne vidite tega kaj deljo vlade nam, VSEM NAM VAM NI POMOČI. Živite svoje življenje in pustite šedrugim živet. Sicer pa vsi ki niste na PS in SDS vlaku boste( bomo ) popušili. Pol se bodo pa še med sabo požrli, ker drugega ne bo!!!!!!
Darko Oblak
17. 01. 2013 20.34
+12
Pa še to KAJ SO POTEM VLADE KRADLE IZ BLAGAJNE ČE JE BILO TAKO MALO NOTRI???????????? To je vprašanje za vse idio te, ki mislijo, da se je pokojninska blagajna izpraznila sama od sebe......
AmonGoeth
17. 01. 2013 21.16
+5
modri007
17. 01. 2013 21.40
modri007
17. 01. 2013 21.46
-3
Vse zapisano je nekdo zbrisal. Bencin: 1991 cca 450 litrov, 2011 cca 750 litrov. Upam, da ne želiš še primerjave napr.voznega parka, ponudbe v trgovini,.... Point je v tem, da imamo sedaj cca 150.000 javnih uslužbencev (prej cca 45.000), sedaj cca 550.000 upokojencev (prej
domia
17. 01. 2013 21.49
+2
Darko Oblak
17. 01. 2013 22.19
+3
Kaj ti bo ponudba v trgovini, če nimaš s čim kupit.
modri007
17. 01. 2013 22.32
Darko Oblak In kaj predlagaš za rešitev? Se zadolžujemo še najprej, enkrat bo zapitek potrebno plačati. Enostavno je denarja letno 9 milijard, toliko ga lahko zapravimo. Nekaterim stvarem se moramo odpovedati, se pa strinjam, da je sedanja pokojninska reforma nepravična, posebej pa do sedanjih generacij, ki vplačujejo zato, da ne bodo od tega tako nikoli ničesar imele, ampak samo pedenajo generacijo staršev. Samo enostavna primerjava: 1990 so Avstrijci imeli že zgrajene avtoceste, ker so jih zgradili v preteklih 50 letih, mi smo jih morali šele po 1990 v 20 letih in tudi od tod sedaj dolgovi.
Darko Oblak
17. 01. 2013 22.59
+4
Vsekakor ni rešitev v zadolževanju, z namenom plačevanja za pokojnine. Sem že omenil, da so vlade večkrat zavestno spraznile pokojninsko blagajno. S tem so storili genocid nad določeno skupino ljudi- upokojenci ( pa tudi nad nami, ki moramo to flikati), kateri imajo sedaj pogoje za stagnacijo in propad. Potrebno je bilo graditi avtoceste- DA. Ampak, mi smo tukaj spet fenomen, po tem, da imamo najdražje avtoceste na svetu. Tudi to je kraja. Žal sem tudi jaz bil nekajkrat okraden s strani držve in državljanov. Ker sem bil delaven in skromen, ter izredno varčno naravnan, bi moral imeti sedaj 1/4 miliona € pa jih ni , ker kamorkoli sem denar vlagal so mi ga sproti kradli od bank, zavarovalnic, skladov, delnic, prijateljev, skupaj z državno pomočjo. Žal sem izgubil sleherno upanje v ta sistem, ki ga krasijo tri vrline: 1.LAŽI 2. KRAJE 3. SUŽNJELASTNIŠTVO , genocid Spet sem se zaplezal. Ja kaj predlagam. Predlagam, da gospodje kravatarji, ves denar, ki so ga z nečednimi posli speljali iz države, vrnejo v obtok v Slovenijo, pa bomo imeli hitro Indijo-koromndijo. Denar, ki ga plasirajo v tujini, bi lahko ravno tako lahko namenili za razvoj naše države. Delovati pa je treba na načelih, ki se razlikujejo od zgoraj naštetih vrlin današnjega sistema. Sicer pa sm se že družim z ljudmi, ki so pozitivno naravnani, ravno tako zavračajo obstoječi sistem, se družimo in med seboj ustvarjamo nove poslovne vezi. Ker za barabe ni prostora, jih bo-mo prej ali slej izločili. Potrebno je samo še nekaj več somišljenikov in časa.
cuca
17. 01. 2013 18.07
+9
Vizjak,in cviček
Kwaj
17. 01. 2013 17.41
+12
Tale še vedno kolca naokrog????Bolje bi biti brez vlade kot pa ..........
UDŽAT
17. 01. 2013 17.15
+14
Edina pravica bi bila,da se ga Vizjak v vinski kleti vsipa do amena!
24vohomurckov
17. 01. 2013 17.09
+15
...pravna ,socialna in demokratična je država slovenijajdžan,samo še na papirju.......ministru je figo mar,četudi storimo množični samomor....ane,drejček??!!
tali?ni tom
17. 01. 2013 17.07
+8
na žalost je z vsakim prihodom sds na oblast slabše !vizjak pa itak ne zna računat ! nima pojma o ekonomiji , še vedel ni kaj je zlato fiskalno pravilo , je slišal pa je mislil da je boga za cohones prijel ! po moje , če so dvigbnili , bi dvignili tam na ene 60 evrov in gotovo! ne pa tako mim usekat ker tako in tako narod nima dnarja pa je nekak tak znesek napraskal čez mesec , tam dvesto skoraj evrov so pa samo sanje ! brezvezniki nesposobni delajo stvari ki jim dokazljivo iz dneva v dan niti v sanjah niso kos ! pa tudi pokojninska blagajna , tako kot zdravstvena leta 91 niso imele nobenih minusov in znane akterje zmešnjave in priopada države bi bilo treba vprašat kje je poniknil denar ! namesto nekih bluzenj o levičarjih pa komunistih,socialistih ,partizanih ,stricih in tetah pa bi rajši delal v doro vseh tistih ki so jih postavil na oblast da bi le ti imeli službe in nihče se nebi potem sekiral zarad 200 jurjev od kje so ! pa noče in noče oblast sprevidet tega da je vsemu vzrok brezposelnost in nikakršno življenje sedaj in v prihodnosti in vse to zaradi svetlobna leta oddaljene preteklosti ki razen vpletenih skoraj nikogar več ne zanima !zdej pa minuse!
binmister
17. 01. 2013 16.55
+11
Tudi tu je pustil cviček posledice .Vizjak razloži mi kako to da dobim za 34 let delovne dobe samo 355 € invalidske pokojnine ? Po čem so pa meni obračunali če povzamem da sem polovico teh let delal skoraj pretežno po tujini seveda z našimi podjetji povrh še izven Evrope ?
tali?ni tom
17. 01. 2013 17.08
+5
si huseinu sadanu bunkerje betoniral?? hihihi takole za hec , ne se jezit!
binmister
17. 01. 2013 17.16
+8
Ja kako si uganil 'Bil sem v Iraku leta 83--84 na vojaškem gradbišču ki je merilo 10 x 10 km .Delalo nas je 5.000 Jugoslovanov in 2000 Pakistancev .Veliko gradbišče a ne ?
tali?ni tom
17. 01. 2013 17.23
+10
takole ti rečem , mnogo mojih sovaščanov je blo tam ko so delal za takrat mogočno podjetje PIONIR! ! tudi doktor Smodej je delal tam !
Mugabee
17. 01. 2013 22.57
+1
Maday
17. 01. 2013 16.42
+11
Kulturnikom in ostalim, ki niso nič prispevali je potrebno dati ravno toliko za 50 evrov še mobitela ne moreš plačati.. Zato je pa vse propadlo, kaj vse so navlekli na pokojninski sklad.. Groza..
Erika Orhini
17. 01. 2013 17.11
+20
Kaj pa župnikom, ki jim tudi država plačuje iz naši žepov?
medo357
17. 01. 2013 15.54
+19
Gre za sprenevedanje ministra! Tisti z 58 EUR so bili zavarovani le za ožji obseg pravic (samo pokojninska doba, brez pravice do dodatkov, »regresa«,..), to seveda ni isto kot tisti, ki so bili zaposleni in so plačevali polne prispevke. Kako je torej mogoče, da lahko sedaj kmetje plačujejo nižje prispevke kot brezposelni. Po zdravi logiki je verjetno veliko večja verjetnost invalidnosti zaradi poškodb in raznih bolezni pri tiskih, ki delajo v gozdu, na njivah in travnikih, kot pri tiskih, ki sedijo na kavču.
motorka57
17. 01. 2013 15.48
+17
Največji sovražnik demokracije je, ZADOVOLJNI SUŽENJ !!!!!