Slovenija

FOTO&VIDEO: Ni elektrike: 'Stanje je kritično'

Ljubljana, 18. 09. 2010 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./V.L./STA
Komentarji
139

V Ljubljani je na terenu prek 400 pripadnikov civilne zaščite. Na nekaterih delih poplavljene vode ni smiselno črpati, saj morajo počakati, da ta najprej upade. Medtem je del prestolnice ostal brez elektrike.

MOL sporoča: Vreče za zaščito pred poplavami so od 13. ure na voljo na novi lokaciji: Litijska cesta 261, v podjetju KPL.

Vreme povzroča težave v slovenski prestolnici. V Ljubljani se tako Glinščica kot Gradaščica še ne vračata v struge, zato je še vedno velik del Vrhovcev, Viča pri Rožni dolini ter Dolgega mostu poplavljen. Po besedah načelnika oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo pri ljubljanski občini Roberta Kusa je na terenu v Ljubljani prek 400 pripadnikov civilne zaščite.

Ljubljanski gasilci so danes rešili 25-letnika, ki je bil ujet v kletnih prostorih stanovanja na Cesti Dolomitskega odreda na ljubljanskem Viču. Voda visoka dva metra je zatesnila vrata in moški je ostal ujet. Gasilci so ga rešili po 15 minutah in ga prepustili v oskrbo reševalcem, saj je bil podhlajen.

Brez elektrike zaradi preventivnih ukrepov

Del gospodinjstev na Viču v Ljubljani je ostal brez elektrike. Na Elektro Ljubljana so dejali, da so na začetku na poziv odjemalcev in gasilskih enot začeli izklapljati najprej posamezne hiše, zdaj pa so vode že precej visoke in na Elektro Ljubljana so stanje označili kot kritično. Narasle vode so namreč začele zalivati transformatorske postaje in na Elektro Ljubljana so nam dejali, da imajo trenutno izklopljenih 14 tovrstnih postaj. To je približno 3000 odjemalcev.

Dežurne ekipe so na terenu. Ponovni priklopi se bodo izvajali, ko se bo nivo vode znižal pod nivo električnih naprav razdelilnih omaric in nizkonapetostnih priključkov. Elektro Ljubljana

Izklopljene so naslednje postaje:

- Tržaška 90 (Pekarna in Tržaška)
- Center male obrti (Tržaška)
- Cesta Dolomitskega odreda
- Center drobnega gospodarstva (Tržaška)
- Tržaška 132
- Avtoline Tržaška (predvsem negospodinjski – ostali odjem)
- Kančeva (Tomažičeva, Cerkniška ...)
- Tomažičeva (Tomažičeva, Reška ...)
- Malči Belič 9
- Malči Belič 137
- Komunalno podjetje (tuja TP)
- Slikoplesk (ostali odjem in Tbilisijska)
- Tbilisijska (policijska postaja Tbilisijska)
- Tržaška 287

Izklopljeni so tudi nizkonapetostni izvodi na Ramovševi 2, 4, 6 in 8.

Izlitje kurilnega olja

Na Gasilski brigadi Ljubljana so nam dejali, da so se na Viču prevrnile posamezne cisterne, ki jih imajo ljudje doma. Ven je steklo kurilno olje, ki se redči z vodo. Gasilci pravijo, da bodo šele, ko se bo stanje umirilo, vedeli, kaj vse bo treba sanirati.

Madež
Madež FOTO: Klemen Kjazer Vukša

Vodo naj bi črpali približno 24 ur

Prebivalci Ljubljane naj za črpanje vode ne kličejo telefonske številke 112, ker bodo gasilci sami prišli do njih. Robert Kus

Voda sicer še vedno priteka, vendar pa gasilci, kjer je možno, vodo črpajo, je povedal načelnik oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo pri ljubljanski občini Robert Kus.

"Kjer ta trenutek ni smiselno črpati, bomo počakali, da voda upade. Potem bodo gasilske ekipe s pomočjo prebivalcev začele črpati vodo. Najprej bodo črpali iz višje ležečih objektov, nato pa iz tistih, ki so bližje vodotokom," je dejal Kus in dodal, da naj bi črpanje potekalo približno 24 ur.

Kus prebivalce Ljubljane opozarja, da ni mogoče, da bi bili vsi objekti takoj na vrsti za črpanje, ker to pri takem obsegu poplav ni mogoče. Gasilci bodo lahko črpali vodo do globine 15 centimetrov, kolikor pač omogočajo črpalke, preostanek pa bodo morali prebivalci sami odstraniti.

Dokler vode na poplavljenih območjih ne začnejo upadati, ni možno učinkovito črpanje vode iz objektov, sporočajo s Civilne zaščite MOL. Meščane tudi opozarjajo, naj ne hodijo in ne vozijo po poplavljenem terenu, saj je to lahko smrtno nevarno. Voda je namreč ponekod odkrila pokrove jaškov in "ker skozi kalno vodo ni mogoče videti tal, lahko padete v jašek in se utopite".

'Vič je v zelo težkem položaju'

Poplavljeno območje na Viču so obiskali tudi obrambna ministrica Ljubica Jelušić, ljubljanski župan Zoran Janković in generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Boris Balant. "Vič je v zelo težkem položaju. Takšne vode na Viču ni bilo 70 let," je povedal ljubljanski župan Zoran Janković, ki je pohvalil delo reševalcev in gasilcev. "Pristojne službe so se pravočasno odzvale, napoved je bila pravilna. Že v petek smo začeli deliti protipoplavne vreče, pripravljene so naprave za črpanje vode, vendar moramo sedaj počakati, da voda odteče," je dodal.

Pred dežjem trepetajo tudi v drugih koncih države.

V spodnji fotogaleriji si poglejte, kako je bilo ponoči v Ljubljani.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WikiX
19. 09. 2010 14.06
Komur drugače ni hudega, bi se moral zamisliti, kaj so temelji meščanstva in kaj smo hoteli povedati z Ustavo. Je elektrika luksuz ali osnovna dobrina, brez katere ni civilizacije? Par dni teme je dovolj, da bi še ljubljančani postali Romi. Zato se je vredno zamisliti, je elektrika blago, ki ga nek elektro poriva po žicah ali pravica, ki omogoča minimum civiliziranega življenja oziroma koliko energije pripada slehernemu izmed nas, ne glede na denar ali okoliščine, zaradi katerih je nima. Ker če v normalnih razmerah obstaja en sam razlog, da kdo nima priklopljene elektrike, naj bodo oni in vsi ostali za večno v temi, takšen narod si nič drugega ne zasluži. Nova stara mestna oblast bi lahko zdaj razmislila o individualnem pridobivanju električne energije, streh ni poplavilo in je tam dovolj prostora, za razne solarne, vetrne in druge rešitve, ki lahko že naslednjič nudijo podporo prebivalcem. To pa bo kmalu, zato bi se lahko zamislila tudi cela država.
Adolph
19. 09. 2010 13.11
Dezurne ekipe so na terenu, tipicno Slovenija . . .
bemtisunac
19. 09. 2010 13.08
no....v ljubljani imate dovolj sranja...ampak tega vam noben župan ne bo porihtal....he
RealityView
19. 09. 2010 09.09
Cofar - to seveda ni res, jankovič je glih toliko se ukvarjal s kanalizacijo kot vsi ostali pred njim njemu so pomembnejši projkeit, kjer lahko nekaj zraven zasluži, stadion, parkirne hiše, in podobne zadeve denar sluzi seveda z lisicenjem avtomobilov in obiranjem ljudi, kjekoli se le da kanalizacija mu je zadnja skrb, razen če ne poči pod njegovo bajto
RealityView
19. 09. 2010 09.07
pa kaj vam ni jasno? najprej stadion, potem pa kanalizacija
Cofar
19. 09. 2010 09.06
+1
darko32 mal te bom moral skritizirat! 20 let smo v samostojni SLO. Noben župan se ni spravu, da bi v LJ posodabljal vodovod-kanalizacijo. V zelo velikem številu je to začel ravno Jankovič. Vendar v 4 letih tega ne more naredit po celi Ljubljanu. Verjetno pa ni čarovnik, in poplave niso njegovo maslo.... Pa ne da bi ga hotu ful hvalt kok je naredu, ampak tok kokr je on zorganiziral da se je v Ljubljani naredil ni do zdej še noben. Če bi pol tok vsak prejšnji župan, tega danes ne bi bilo :)
abcc
19. 09. 2010 08.58
..............
Darko32
19. 09. 2010 08.31
Jaka.. 19.09.2010, 08:08 1 če bi bili vsi jaški po cestah očiščeni,marsikje nebi prišlo do poplav....v vednost odgovornim,katerim bi bilo treba zaračunati vso nastalo škodo,saj plačujemo mastne položnice. Pravilno navajaš. Namreč jaški in kanalizacija je v Ljubljani na določenih mestih enocevna. TAko, da se fekalije in meteorne vode mešajo. TAko je tudi nevarnost okužb in zastrupitev. Najverjetneje bodo vodo zaprli tudi vodo tako dolgo, da bodo vode upadle. LAhko se zgodi tudi nekaj dni. ZAto se tukaj sprašujem, kako je JANKOVIČ gradil kanalizacijo in mešal fekalije in meteorne vode. SLike so delno vidne tudi sedaj.
Jaka..
19. 09. 2010 08.08
če bi bili vsi jaški po cestah očiščeni,marsikje nebi prišlo do poplav....v vednost odgovornim,katerim bi bilo treba zaračunati vso nastalo škodo,saj plačujemo mastne položnice
bemtisunac
19. 09. 2010 07.57
glavno da so stožice na suhem...zoki je rešen..
renco
19. 09. 2010 07.20
pregovor sita vrana lačni ne verjame tudi pri poplavah drži.groza ko imaš vse v vodi,pa vsak dan je hladnejši. moti me ker se na novo gradi ob vodah kjer je vsako leto dvakrat pod vodo
JanezNovakJohn
19. 09. 2010 06.48
Slovenija mora najprej odprodati Rolande, Izraelske havbice, Rusko topnjačo. Prekiniti je potrebno pogodbo z Patrijo. Pilatuse je potrebno predelati v avione za obrambo pred točo. Silovit ogromen štab obrambnega ministerstva pa raspustiti in okrepiti civilno zaščito, ki bi operativno, z ustrezno kupljeno tehniko, vsak dan sanirala plazove in hudournike, gradila mostove in povečevala kontrolirane izlivne rokave rek. Natu predlagajmo da bi imeli le inžineriske enote. Tehnika in stalno delo teh enot bo pozdravljena z aplavzom. In svet bo mnogo lepši, mi Butalci pa bogatejši.
corsa46
19. 09. 2010 05.32
mejni prehodi Dragonija zaprt,tako da čez mejo se neda it!
Sanja Sp-ot
19. 09. 2010 04.57
Ali kdo ve, kam se lahko javimo za prostovoljno pomoč?
manki
19. 09. 2010 04.49
levaki-tajkuni 19.09.2010, 03:15 -2 Rebula Vodan@ Mislim da je jankovič kriv da je slovenija med sabo sprta vsak dan bolj. Vi ker ga volite mi pa vemo kakšen je in ne razumemo kako ga lahko volite a lahko že nehate s temi političnimi??? koga briga koga boš ti volu!!! mene zanima do kje bo zalil mojo hišo! pa od sosedov hišo...pa od vseh ostalih hiše in stanovanja...nekam si zatakni že te volitve in župana in vse po vrsti! pošast od človeka brez duše in občutka za soljudi! ti si sramota za naš narod!
levaki-tajkuni
19. 09. 2010 03.15
Rebula Vodan@ Mislim da je jankovič kriv da je slovenija med sabo sprta vsak dan bolj. Vi ker ga volite mi pa vemo kakšen je in ne razumemo kako ga lahko volite
Igor Jesenovec
19. 09. 2010 02.45
Prostovoljci javite se! Pomoč je potrebna!!!! Gasilci jo bodo hvaležni!
poklec
19. 09. 2010 02.09
OK, olimpijaaaaa, pred tremi urami si videl tržaško. Torej povej na kateri cifri tržaške ceste se je že nahajala poplava ob 23.00 uri. To je vse kar me zanima, ker je moja skrb odvisna od pozicije vode na tržaški cesti.
olimpijaaaaa
19. 09. 2010 02.08
olimpijaaaaa
19. 09. 2010 01.56