Slovenija

Jakič: Kot minister ne bom hodil na sodišče

Ljubljana, 12. 12. 2013 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obrambni minister Roman Jakič, ki ga preiskujejo glede Stožic, (še) ne namerava odstopiti. Prepričan je o zakonitosti svojega dela, ocenjuje tudi, da ni izgubil verodostojnosti. Bo pa odstopil, če bo proti njemu vložena pravnomočna obtožnica.

Roman Jakič
Roman Jakič FOTO: Damjan Žibert

Koalicija se je o obrambnem ministru Romanu Jakiču iz vrst PS, ki se je znašel pod drobnogledom kriminalistov, pogovarjala že v sredo zvečer. Jakič je danes glede preiskave domnevnih nepravilnosti v času, ko je vodil Zavod Tivoli, že obvestil premierko Alenko Bratušek.

Po današnjem zaslišanju na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) je zatrdil, da je prepričan, da mora javni funkcionar nemudoma odstopiti, če je uvedena preiskava njegovega dela kot javnega funkcionarja, vendar po njegovi oceni v tem primeru ne gre za to, saj kriminalisti preiskujejo njegovo delo na prejšnji funkciji.

Kljub temu je obrambni minister zagotovil, da bo odstopil, če bo proti njemu vložena pravnomočna obtožnica, saj "kot obrambni minister ne bo hodil na sodišče".

Odstopil bo prej, kot Erjavec ali Janša

Prepričan je tudi, da kot obrambni minister ni storil nobene napake, zaradi katere bi izgubil svojo kredibilnost.

"Svojih kolegov ne bom komentiral. Rekel pa bom, da bom odstopil prej, kot pa na primer kolega Karl Erjavec, ki ne samo, da je počakal, da je bila obtožnica pravnomočna, temveč celo na sodbo sodišča," je dejal in dodal: "Da ne govorim o Janezu Janši, ki je prihajal na sodišče kot predsednik vlade."

Spomnimo. Kriminalisti so v sredo pri Jakičuiskali dokaze kaznivih dejanj na škodo ljubljanske gospodarske družbe pri sklenitvi pogodb glede najema parkirnih prostorov v Stožicah. Grep oziroma Uroš Ogrin naj bi po neuradnih informacijah nagovorila občino, Zavod Tivoli in Javno podjetje ljubljanska parkirišča in tržnice, da so z njimi sklenili pogodbo za najem parkirišč in poslovnih prostorov Stožice, letna najemnina pa je znašala 1,8 milijona evrov. Po sklenitvi te pogodbe je Grep lahko prejel posojilo od NLB.

Stožice-2
Stožice-2 FOTO: Damjan Žibert

Ni mislil, da gre za fiktivno pogodbo

"Dogovor o upravljanju in najemu parkirnih mest v Športnem parku Stožice ni imel za Zavod Tivoli niti za Mestno občino Ljubljana nobenih pravnih niti finančnih posledic, saj se s tem nihče ni mogel okoristiti," je dejal Jakič. Dogovor o najemu je, kot je pojasnil, vseboval odložilni pogoj, ker pa zasebni partner ni izpolnil svojih obveznosti, tudi mestna občina ni plačala 1,8 milijona evrov.

Po njegovih besedah nihče od podpisnikov ni mislil, da gre za fiktivno pogodbo, kar dokazuje dejstvo, da so se daljše časovno obdobje pogajali za to pogodbo. "Kot dobri gospodarji smo se več tednov pogajali za čim boljšo pogodbo, ki bi zaščitila interese zavoda," je dejal. Prepričan je, da se bo to pokazalo tudi v preiskavi NPU.

Gorenak: Jakič bi moral odstopiti

Poslanec SDS Vinko Gorenak je drugačnega mnenja. Ocenjuje, da bi "moral Jakič zaradi hišnih preiskav in sumov o njegovih ravnanjih takoj odstopiti, tako kot je v povsem enaki situaciji ali morda še milejši takoj odstopil nekdanji kmetijski minister Milan Pogačnik."

Je koalicija še dovolj trdna za vladanje?
Je koalicija še dovolj trdna za vladanje? FOTO: Miro Majcen

Vlada ima z ministri vse večje težave

Predsednik SD Igor Lukšič je ocenil, da bo odločitev koalicije glede Jakiča jasna v dveh ali treh dneh, najpozneje v ponedeljek.

V položaju, v kakršnem je Slovenija, vlada pa ima z ministri vse večje težave, se Lukšič strinja, da to dogajanje gotovo ni v prid države. Spomnil je, da je doslej samo ena vlada zdržala do konca mandata, zadnje čase pa se nam dogaja, da vlada ne zdrži več kot eno leto. "Ta vlada deli usodo vlad, ki so bile zamenjane v zadnjih dveh letih in ki so takole razpadale," je dejal Lukšič. V Sloveniji imamo po njegovem mnenju globljo težavo in bomo z državo morali nekaj narediti.

Ne Lukšič ne zunanji minister Karl Erjavec nista konkretno želela odgovoriti na vprašanje, ali je Jakič še kredibilen minister. Pravita, da je treba počakati na razplet dogajanja v zvezi s kriminalistično preiskavo. "Dokler ne bomo sprejeli odločitve, da ni kredibilen, dotlej je za nas kredibilen," pravi Lukšič. Erjavec pa je povedal, da bo Jakič najprej opravil pogovore s pristojnimi organi in o tem obvestil tudi ministre. "Če je nekdo v predkazenskem postopku in če je ta postopek utemeljen, bo Jakič verjetno v zelo težkem položaju," je dejal Erjavec.

"Položaj v vsakem primeru ni zdrav," pa Lukšič pravi glede trdnosti koalicije. Rekonstrukcija vlade se po Lukšičevem mnenju že dogaja, a sam v vlado ne namerava. Na vprašanje, ali bi morda raje šel na predčasne volitve, odgovarja, da so prihodnje leto že dvoje volitve in ne vidi razloga za še tretje.

Po odstopu dveh ministrov v zadnjem času je na očeh javnosti zaradi poslov svojega podjetja z državo tudi minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel. V državnem zboru pravkar poteka interpelacija zoper notranjega ministra Gregorja Viranta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (203)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kavalier
02. 01. 2014 17.46
+1
Obrambni minister je dečko,ki se je zavzemal proti samostojnosti Slovenije..
Adalbert-Mišo Koren
13. 12. 2013 19.06
+1
Janseva sola!
rogi72
13. 12. 2013 15.23
+2
Kako ima obraz sploh kaj komentirat. Odstopi saj kot obrambni minister nisi nič naredil dobrega za vojsko.
Bacek Jon a.k.a. STONES
13. 12. 2013 13.44
+2
tok pokvarjenih politikov ki jih premore naša trenutna vlada...jih ne nabereš v vseh državah skupi
Terezinka
13. 12. 2013 10.47
+3
Če se ta pogodba ne bi mogla izpolniti in ne bi mogla nikoli zares prinesti tistega 1,8 milijona potem je to zavajanje za omogočanje boljše kreditne sposobnosti GREPA in izigravanje v škodo banke. Če pa bi bila pogodba lahko uresničljiva ni v njej prav nič narobe in ni nobenega vzroka za kazenski pregon in odstop. Mislim, da bi to tudi NPU lahko objasnil in zaključil debate o Jakiču in prispeval k lažji odločitvi vseh v koaliciji
Terezinka
13. 12. 2013 12.13
-3
Pogodba, ki je izvedljiva in bi se ob normalnem teku dogodkov lahko izvajala ni zavajanje nikogar. V kolikor je tisti zaslužek lahko realen je normalno, da ga banka vzame kot del kreditne sposobnosti. Tudi nekdo, ki gre po kredit nese svojo plačilno listo, če je potem izgubil delo ni nikogar zavajal. Oprosti, toda kljub vsemu poskušam gledati realno in pozitivno na stvar. Konec koncev so bile realna pričakovanja, da bo ob stadionu še kaj zgrajenega
ecnarf
13. 12. 2013 18.48
MICLA
13. 12. 2013 09.31
+5
in take lopove imamo za ministre pa saj jih bo kmalu zmankalo v P.S. poštenjakov pa nimajo to je velik problem, no bo pa kučanov klan poslal kakega tam jih ne bo zmankalo.
Terezinka
13. 12. 2013 12.15
+0
Micla, poštenjake iščemo v vseh straneh, jih je res zelo malo, ki bi v tej družbi naših politikov zadnjih 23 let želeli delati. Mednje ti novih in sposobnih niti ne želijo
Polly ß
13. 12. 2013 08.33
+4
Jakič se smeji tako na široko, kot bi zadel na tombili. Na njegovem mestu, bi se raje malo manj smejal, pa čeprav misli, da ni kriv. Dejstvo je, da ga preganjajo,vsaj začasno! Kjer je ogenj, je tudi dim, tako nekako, ali ne? V vladi se pa itak vsi smejijo, ker so sami hinavci!
jakomasi
13. 12. 2013 09.25
+1
pavša
13. 12. 2013 08.00
+11
Zokijev hlapec
29350
13. 12. 2013 08.10
+5
andrej321
13. 12. 2013 07.57
+6
vsi politiki delajo enako in sedaj se jim že vsem zdi pravilno da toliko kradejo...popolnoma normalno.
Berdem
13. 12. 2013 07.47
+4
Če so bila dejanja v njegovo korist, potem naj odgovarja
vrtojb
13. 12. 2013 07.38
+5
Še en primer, kjer se za nasmeškom skriva še kaj drugega, malo manj prijetnega.
guroguro
13. 12. 2013 06.52
+19
pa če ti ne boš hodil na sodišče, ne vidim niti razloga zakaj bi ostali državljani hodil na sodišče!?!?! saj ni nihče nič kriv
veliki svizec
13. 12. 2013 06.51
+17
Zgleda da če si kriminalc maš velike šanse da postaneš politik...
POŠTENO JEBENO
13. 12. 2013 06.42
+4
Še enden k je poštenjakar pa se mu taka sraja nepoštena, podtaknjena, politično skonstruerana dogajajo.....m mamo verjetno eno komsijo za določanje političnih konstruktov pa tud sami nevejo, da obstajajo..........JOKICE LOPOVSKE......šele ko se bojo resno začeli bat za svoje riti in glave se bo situacija spremenila.
guroguro
13. 12. 2013 06.40
+10
to nema veze, če gledajo preteklo tvoje delo, že iz morale in etike bi moral odstopit kot funkcionar. Zaradi takšnih politikov kot si ti, gre slovenija v propad. Če se na eni strani \"trudi\" lenčica spravit državo v malo boljše stanje ste na drugi strani takšni osebki kot ti minister, ki rušite državo in jo peljete v brezno. Dajte se enkrat politiki držat nekakšne fer igre in zezat sloveije. NAROD IMA DOVOLJ BEDE
drnik22
13. 12. 2013 04.02
+5
tudi če je bilo zakonito, še ne pomeni, da je bilo pošteno
Götterdämmerung
13. 12. 2013 02.22
+6
Seveda bo Jakič hodil na sodišča in mirno sodeloval med hišnimi preiskavami, kadar jih bo odredila neodvisna veja sodne oblasti, čeprav je bolj podjeten od Hojsa, ki ni znal drugega kot prehvaliti Boga in prodajati nepremičnine nekdanje skupne JLA, z veterani osamosvojitve vred.
Götterdämmerung
13. 12. 2013 02.26
+1
Zdaj je MORS verjetno žal, da niso pravočasno izvedli vojaški udar. Do sedaj ni tožilstvo vložilo še nobene tožbe proti naši armiji, odkar so jim gospodarji slovenske zemlje uredili finance, en bolj najbolj transparenten posel od drugega, pa 25.000 izbrisanih na sodišču za človekove pravice v Strasburgu, pa to, kaj takega si ni mogla privoščiti niti Titova JNA, še nacistom bi bilo nerodno.
iGURT
13. 12. 2013 00.52
-1
Ljudje so zbrali 3.726 evrov, stranka SDS je donirala 200 evrov, ampak mediji pišejo, da je družini pomagala stranka SDS, društva UP in skupine EJGA, ki so zbrali devetnajstkrat več, pa sploh niso omenili........ ..pa to.... ..kež pa tak.....
iGURT
13. 12. 2013 01.32
+0
HooplaToopla
13. 12. 2013 00.30
+10
"Vlada ima z ministri vse večje težave" ---> Sami sleparji so na kupu ... Se temu v normalni slovenščini reče sicer ...
5301
13. 12. 2013 00.14
+7
dr. Vinko Gorenak @drVinkoGorenak Roman Jakič - odstopite. V enaki situaciji je Milan Pogačnik odstopil takoj. pa kdo se oglaša, a je tudi on odstopil, ko je narod to od njega zahteval? vsi so isti,pametni, da glava boli, ko pa je poterbno od sklede oziroma korita, potem pa se zataknejo