Slovenija

Izredna seja o šestem bloku Teš v znamenju prekinitev

Ljubljana, 16. 07. 2013 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na izredni seji o šestem bloku Teš se je že na začetku zapletlo zaradi zaupnega gradiva, zato so sejo za nekaj časa prekinili. Ko so jo nadaljevali, je več ur vse normalno potekalo, nato pa se je tik pred koncem spet zataknilo in sejo so večkrat prekinili.

Izredna seja Državnega zbora (DZ) o problematiki šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) se je začela ob 14. uri, a so jo hitro morali prekiniti. Vsi poslanci namreč niso prejeli gradiva nekdanjega direktorja Teša Simona Tota, ki je označeno z oznako interno ali zaupno. Predsednik DZ Janko Veber je to ugotovil po tem, ko je poslance na začetku opozoril, da so nekatera gradiva poslovna skrivnost in da bo moral sejo, če bo kdo navajal te podatke, zapreti za javnost. Ob tem sta poslanca Jožef Jerovšek in Franc Pukšič opozorila, da nimajo vsi poslanci teh gradiv. Prejeli so jih le člani odborov DZ za infrastrukturo in za finance. Veber je moral tako sejo za nekaj časa prekiniti, tako da so vsi poslanci lahko dobili gradiva.

TEŠ 6
TEŠ 6 FOTO: Damjan Žibert
Vrednost projekta Teš 6 se je zvišala na 1,44 milijarde evrov.

Ko se je seja ob 14.50 nadaljevala, je minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel poslancem dejal, da je projekt šestega bloka Teš primer, kako se v tej državi ne smemo vesti. Tako projektno vodenje kot celotno naložbo pa je označil za katastrofo.

In kako naprej? Minister je dejal, da mora dobiti vse podatke oziroma jasen presek te naložbe. Šesti noveliran investicijski program, ki se pripravlja in bo tudi revidiran, bo po njegovih pojasnilih osnova za to.

Opozoril je, da so bile vse ključne odločitve za projekt pripravljene na podlagi napačnih informacij. Glede na podatke, ki so jih dobili od trenutnih direktorjev, tako Teša kot HSE, kaže na to, da trditve, da se projekt draži, ne držijo, je dejal minister in dodal, da je ta projekt toliko stal od samega začetka.

Ključnega pomena je, da imamo neodvisno strokovno ekspertno institucijo, ki bo preverila ali ta investicijski načrt, ki bo izdelan, drži, ki bo preverila vsa dejanska stanja na tem projektu, je poudaril minister.

Po Omerzelovih pojasnilih ni dovolj, da KPMG vzame v roke peti noveliran program in preveri, ali je matematika v njem prava. To se je na revizijah načrtov delalo, preverjala se je matematika, ne pa vsebina.

Seja DZ - 10
Seja DZ - 10 FOTO: Miro Majcen

Tudi v nadaljevanju seje več prekinitev

Seja se je nadaljevala s predstavitvijo stališč poslancev in razpravo. A vse ni potekalo gladko. Po tem ko je bila seja prekinjena kmalu po začetku, so jo nato prekinili še pred in med glasovanjem.

DZ je uspel s 40 glasovi za in 24 proti podpreti koalicijsko usklajen amandma, ki podpira sklepe vlade o tej problematiki in ki gredo po oceni DZ v pravo smer reševanja Teš 6. Pri glasovanju o tem dopolnilu je bilo navzočih 67 poslancev.

Zatem pa se je zapletlo pri glasovanju o priporočilu kot celoti. Poslanska skupina SDS je namreč napovedala obstrukcijo, zato v prvem glasovanju DZ ni bil več sklepčen. Ob ponovitvi glasovanja pa so sejo obstruirali še poslanci NSi. Seja je bila nato prekinjena, a tudi v tretjem poskusu glasovanja DZ ni bil sklepčen.

Sejo so po vnovični prekinitvi nadaljevali in Matej Tonin (Nsi) je umaknil obstrukcijo seje, za katero da so se odločili zaradi vsebinskih razlogov, in napovedal glasovanje proti. V četrtem poskusu je DZ vendarle potrdil priporočilo v celoti, in sicer je za glasovalo 42 od navzočih 50 poslancev, šest pa jih je bilo proti.

Kakšno je priporočilo vlade?

Vlada med drugim računskemu sodišču predlaga, naj v okviru svojih pristojnosti izvede revizijo investicije v šesti blok Teša. Državnemu pravobranilstvu pa je naložila pripravo poročila o zakonitosti ravnanj organov HSE in Teša.

Ministrstvu za infrastrukturo je naložila, da s pomočjo mednarodne, neodvisne specializirane družbe pripravi pregled možnih opcij in predlog nadaljnjih korakov.

Teš mora do 30. oktobra pripraviti noveliran investicijski program, HSE pa do tega datuma predstaviti vpliv spremenjenih razmer na likvidnost, poslovanje in poslovne rezultate obeh družb.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
17. 07. 2013 14.48
+1
Ha,ha, ha, ha, ha ... svoje mnenje je podal tudi poslanec bežigrajske politične stranke SDS g. Šircelj Andrej.
Bojan-F
17. 07. 2013 14.53
-1
Mimogrede (da nebi črtili samo vodstvo projekta in ob predpostavki, da je bila v Državnem zboru samo ena Gomboc Koren Alenka): kakšna izhodna strategija je bila vgrajena v decembrsko državno poroštvo?
JanezNovakJohn
17. 07. 2013 14.47
+1
Bo treba narediti čistko pri sebi. Težka bo ?????? Tu ponavadi pade domača demokracija !
Transformerji
17. 07. 2013 13.37
+1
Da ne govorimo o tem, da so se izredno sestali, ko je ...vlak že odpeljal. Pred leti je bila na tej strani vrsta komentarjevo Teš 6, več kot tri četrtine komentirancev je bila proti. Podpirali so jo samo tisti, ki so verjeli v nova delovna mesta - to pa je utopija. Kdo je sedaj tisti, ki je vedel, da je ta investicija zgrešena? Politiki prav gotovo ne!
Transformerji
17. 07. 2013 13.58
+1
Vsi tisti, ki so bili proti izgradnji, so vedeli, da v Sloveniji ni investicije, kjer se ne bi kradlo - zato so politiki podpirali to izgradnjo.
iGURT
17. 07. 2013 12.56
+4
nova igrica ?? Po sprejetem strateškem razvojnem načrtu Termoelektrarne Šoštanj, junija 2004, bo Blok 6 s 600 MW postopoma nadomestil tehnološko zastarele in ekonomsko nerentabilne bloke 1,2,3,4 in 5. Gre za nacionalno pomemben projekt, ki je uvrščen v Resolucijo Nacionalnega energetskega programa in v Resolucijo o nacionalnih in razvojnih projektih za obdobje 2007 – 2023, ki ga je vlada sprejela 12. oktobra 2006, novelirala pa v letu 2008.
iGURT
17. 07. 2013 12.56
+4
Terezinka
17. 07. 2013 12.59
+3
Ni dvoma in je vsem jasno, podprla pa ga je tudi vse lokalna politika Saleške doline vseh barv
Gaja Bobek
17. 07. 2013 12.38
+2
o ma nemoj zdaj pa razkrijte, kdo je tako vztrajal pri teš, ko pa je bila večina proti, pa lepo ves koruptiven denar pobrat, pa še škodo naj plačajo, ne nas rajo gulit za njihove nabasane žepe ,
Terezinka
17. 07. 2013 12.26
+5
Koliko stanejo vse revizije. To je kot veliki falkon. Tudi tistega smo skladiščili in plačevali veliki denar ker niso vedeli kako napako popraviti. Najbolj bi investicijo T6 uredili, zaključili in tako popravili , da bi ga za vrednost državnega kredita takoj prodali. S tem bi zaključili zadevo v breme države, ustavili korupcijo, ki je vsaki dan večja in tisti, ki ga kupi naj dela dalje
+4
ojojoj..... v 21 stoletju gradimo 300 let staro parno lokomotivo, ki bo na leto izpustila v zrak na tone in tone škodljivih primesi.... in to je za povrh največji projekt v zgodovini samostojne slovenije..... kradejo rdeči in beli, narod pa bo to vse lepo plačal............ kje si kričač in tista tvoja jankotova banda, ki ste zavedli ljudi pod pretvezo, das ste neopredeljeni, kje so vaši protesti, kje??????????????? ojojoj tudi vi boste odgovarjali pred slovenskim ljudstvom, tudi vi, politiki in vsa ta rdeče-bela banda, ki je to našo lepo deželo popolnoma uničila.................... sam projekt se je iz pol milijarde dvignil na milijardo in pol hhhhhaaaaaalllllooooooooo........... spet nam kradejo pred očmi in slovenski narod še naprej apatičen........... temu je potrebno narediti konec, a me slišite KONEC................ ZAKAJ?????????? skupnost ljudi, navadno na določenem ozemlju, ki so zgodovinsko, jezikovno, kulturno, gospodarsko povezani in imajo skupno zavest se imenujejo narod !!! prosim vas, nehajmo z delitvijo in to tudi postanimo !!!! levi, desni, sredinski vsaj večina od nas si želi poštene, iskrene, pravne, etične, moralne države...... nalijmo si čistega belo-rdečega vina vsi skupaj in si priznajmo, da nas pa naši "zastopniki" ne peljejo ravno po poti, ki bi vodila do takšne države !!! slovenija je resno dozorela, za korenite spremembe na praktično vseh pomembnih področjih družbenega in predvsem političnega delovanja !!!! Kajti v nasprotnem primeru, bo zapuščina naslednjim prihajajočim rodovom katastrofalna in za marsikoga pogubna.... Osebno nisem nikoli do zdaj simpatiziral z nobeno politično stranko, kajti nobena do zdaj po moji oceni ni presegala osnovnega etičnega, moralnega, resnično pravnega praga..... Visoko razvita čustvena inteligenca je ena in edina prava, zdrava podlaga za posameznika kot "vodjo", da je dejansko lahko takrat njegovo poslanstvo konstruktivno družbeno doprinosno.... Žal, o visoki razvitosti čustvene inteligence pri naših sredinsko-rdeče-belih predstavnikih ni mogoče zaznati, kajti vodijo jih nestvarni kapitalistično oblastniški ideali, ki so, kot vidimo danes zelo pogubni za državo in sam živeči narod v njej !!!!! SLOVENIJA PREMORE ZA VSAJ 100 PARLAMENTOV MLADIH, IZOBRAŽENIH, NESTRANKARSKO POVEZANIH, SRČNIH LJUDI, KI BI TO DRŽAVO LAHKO POPELJALI V BOLJŠO PRIHODNOST, V NASPROTNEM PRIMERU BOMO POSTALI HLAPCI TUJCEM........ UPAM DA SE JE CANKAR MOTIL, KO JE PISAL O HLAPCIH................... SLOVENIJA VSTANI ALI PROPADI, TRETJE MOŽNOSTI ŽAL NI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JE-BI-GA
17. 07. 2013 13.06
+5
Lepo in resnično napisan komentar, ljudje se moramo povezati, vse kameleone pa pred roko pravice, predvsem pa nikoli več jim pustiti v državne institucije. Če ne ukrepamo bo z Slovenijo in Slovenci konec..........................................
iGURT
17. 07. 2013 08.16
+7
sem za revizijo VSEH postopkov / "financiranja" od prvega dne pa do danes pa da še malo 'lobije' stisnemo, zdaj ko sodišča za odtenek bolj delajo...
Terezinka
17. 07. 2013 12.27
+1
Bi bilo mavrično, združilo bi skrajno leve, desne in sredino. Slovenska politika bi bila enotna
Jaka Pušnik
17. 07. 2013 07.41
+2
Priporočilo vlade je brez predmetno in brez zakonske podlage saj računsko sodišne nima nikakeršnih pristojnosti. Takšnega mnenja je tudi ppredsednik r. sodišča. Poleg tega so se v vladi odločili da bo 1,4 milijarde potrebno doplačati temu pa opozicija odločno nasprotuje. Pop tv pa za nekorektno enostransko poročilo seje zasluži grajo.
iGURT
17. 07. 2013 07.50
+0
trenutna opozicija, torej sds in Nsi, so bili tisti ki so odobrili največ poroštev za TEŠ6 - le zakaj so proti da se zdaj vse to razišče in obelodani ?
Jaka Pušnik
17. 07. 2013 07.54
-1
Pa tudi to... minister ni sposoben-ne želi odgovarjati na vprašanja ne na včerajšnji seji ne na prejšnjih. ob enem pa ne odgovarja niti na stara vprašanja za katera ima določen odgovorni rok.. prav tako celotni vrh vlade, ki je vseskozi zavit v molk... tako je če vsaj v PS ne vedo niti kakšen je pravilnik v DZ.
iGURT
17. 07. 2013 07.57
+3
nisem gledal seje, tako da to težko komentiram, a če se vrnema na temo TEŠ6 - zakaj so NSi in SDS proti reviziji vseh postopkov/investicij in proti da se pripravi poročilo o zakonitosti ravnanj organov HSE in Teša. / - Halo ?
Jaka Pušnik
17. 07. 2013 07.58
-1
proti so ker se pogovarjajo o stvari ki nima zakonske podlage... sodišče ne bo razsojalo, ker ne more. poslanci koalicije ne berejo zakonov. včeraj so bili glede tega nekajkrat zmedeni. največji problem tega pa je da so se že odločili da je do podražitve projekta prišlo, da ga bo treba plačati brez vsakršnih ozirov... računsko sodišče pa tu tako ali tako nebo imelo moči. temu nasprotuje opozicija. nihče ne govori o tem da ne smejo preiskati primera... pravzaprav ga že preiskujejo.
Jaka Pušnik
17. 07. 2013 08.01
+0
še enkrat niso proti reviziji ali nadzoru. so samo proti nezakonitemu ravnanju v državnem zboru... včeraj so poslanci koalicije pred očmi javnosti pokazali da si po vsej sili želijo dokapitalizirati teš 6
iGURT
17. 07. 2013 08.09
+3
vidiš tu mi nekaj ni jasno - velika jamstva so se dala ravno v času vladavine janshe...
iGURT
17. 07. 2013 08.11
+4
ja nič - obvezno revizijo investicije v šesti blok Teša6 in poročilo o zakonitosti ravnanj organov HSE in Teša. - In v javnoist z njim ter pred ustrezne organe, ker TEŠ6 smrdi po korupciji da joj !
Jaka Pušnik
17. 07. 2013 08.23
+0
z zadnjim se strinjam... kraja je zagotovo bila in to velika... g. Meh Ročnik. Kontič. pa tudi kdo iz desnice zagotovo. sicer pa je patrija v primerjavi s tem ropom kraja čokoladice iz trgovine
iGURT
17. 07. 2013 09.49
+3
res je, večja zadeva. A če seštejemo te "zadeve" je vsota nepredstavljiva
Terezinka
17. 07. 2013 12.32
+1
Opravičili katera kraja je večja bi moralo biti dovolj. Patrija, T6, Vegrad, Primorje SCT, RKC, Istrabenz, Laško in vsi ostali vključno s postopnimi krajami v zdravstvu, šolstvu in po raznih agencijah
zaenotnost
17. 07. 2013 13.38
sramota, minister, ki je podpisan pod T6 zdaj spodbija gradnjo...procente so pobrali zdaj bi krivdo prevalili na drugega...vse ki so uničili gospodarstvo bi morali sodno preganjati in potem bi bilo takšnih goljufov manj dobro bi premislili kaj podpisati...
iGURT
17. 07. 2013 07.33
+6
Ta ista stranka SDS , ki je zatevala to izredno sejo o TEŠ - 6 je napovedala obstrukcijo, zato v prvem glasovanju DZ ni bil več sklepčen. Ob ponovitvi glasovanja pa so sejo obstruirali še poslanci NSi.
iGURT
17. 07. 2013 07.34
+5
Terezinka
17. 07. 2013 12.33
+2
Zanje je bistveno, da so oni tisti, ki sedaj nekaj obstrurirajo. S tem si pred narodom perejo roke
iGURT
17. 07. 2013 07.28
čakaj čakaj čakaj malo
iGURT
17. 07. 2013 07.28
+3
računskemu sodišču predlaga, naj v okviru svojih pristojnosti izvede revizijo investicije v šesti blok Teša. Državnemu pravobranilstvu pa je naložila pripravo poročila o zakonitosti ravnanj organov HSE in Teša.
iGURT
17. 07. 2013 07.29
+5
Nsi in SDS pa so proti ? - a jih skrbijo da odkrijejo 'lumparije' ?
Terezinka
17. 07. 2013 12.34
+1
Zanje je treba vse čim bolj podaljšat, da zadeve zastarajo ali, da dokazi izginejo
Bojan-F
17. 07. 2013 06.37
+5
Samo gledam in se (kislo) smejem. Ko se je projekt prebil v javnost, desnosučnih komentatorjev ni bilo nikjer. So bili dezorientirani. USB-ji še niso bili potalani. Kodirani ukaz je zahteval le napad na Golobić Gregorja in Radić Darjo.
Bojan-F
17. 07. 2013 06.39
+5
Zanimivo evidentno in 100% dokazljivo: TEŠ6 sedaj ne komentirata niti večnamenski ekonomist Lahovnik Matej niti naš tovariš Luke...ec.
Terezinka
17. 07. 2013 12.36
+1
Lahovnik je zmeraj poleg s komentarji, ko drugi povedo in on "pametno" potegne neko črto. Bil je pa poleg pri vseh svinjarijah. Taki kot Lahovnik ne bodo sigurno šli v Švico
aghr
16. 07. 2013 23.38
+8
Čisto nepotreben projekt! Denar, 1.4 milijarde stran za ta blok. Emisije CO2 so pa že zdaj prevelike, sploh na tem koncu Slovenije.
ves da vem ;)
16. 07. 2013 23.32
+5
Kolikor je meni znano je meja rentabilnosti 1.4 mil evrov! Zakaj še sploh potrebujemo seje... Ni rentabilno- konec!
TvojaMamica
16. 07. 2013 23.25
+5
Vsi so krivi! Vsak naj plača svoj del!
firewall
16. 07. 2013 22.35
+3
Kdo je podpisnik pogodbe za izgradnjo TEŠ 6?
MsPikapiki
16. 07. 2013 23.25
+8
Pogodba je bila podpisana leta 2005. Kdo je bil takrat PM?
iGURT
17. 07. 2013 07.31
-1
Vprašaj se še kdo je izdal največ jamstev za denar za TEŠ6? Janezovi...
resslovenka
16. 07. 2013 22.25
+2
Postrojiti vse odgovorne. Od začetka projketa naprej. Pa kazensko preganjati, za njihove malverzacije. Ne, da je TEŠ zgled primera kako naj se ne bi delalo, skoraj vse pri nas je tako.
...U.D.B.A...
16. 07. 2013 22.15
+1
Sužbe bomo pa le mel v Veleju....pa to
binebaline123
16. 07. 2013 23.55
-1
GSMG
16. 07. 2013 21.58
+9
Ista stranka kot pri Patriji si je s podpisom pogodb o Teš 6 pripravila teren za neizčrpen vir provizij , zraven so pa sodelovali še lokalni veljaki, da so pokrivali formalne zadeve." Bljak" !!!
kitzbil
16. 07. 2013 21.43
+3
se prašam, kje je ,,dolfe .. .da bi take nesposobneže nekam poslal