Slovenija

'Ves čas mi je držal štango in mislim, da mi jo še danes'

Velenje, 15. 04. 2017 06.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

TEŠ 6 je projekt, ki se ne bi smel zgoditi. A se je. Je najdražji projekt v zgodovini Slovenije: z dobrih 600 milijonov evrov je narastel na 1,4 milijarde evrov. Gradilo ga je podjetje Alstom, ki sploh ni izpolnjevalo razpisnih pogojev. In zdaj, ko ga imamo, vsako leto prinese 50 milijonov evrov izgube. V 24UR Inšpektorju so razkrili tudi temno vlogo sindikata.

Več videovsebin
  • 24UR INŠPEKTOR: Najdražji projekt v zgodovini Slovenije
    18:02
    24UR INŠPEKTOR: Najdražji projekt v zgodovini Slovenije
  • Pogovor z Rotnikom: Zakaj so pri gradnji TEŠ vedno prehitevali?
    01:01:08
    Pogovor z Rotnikom: Zakaj so pri gradnji TEŠ vedno prehitevali?
  • Pogovor z Rotnikom: Če bi mi peljali projekt do konca, ta ne bi bil tako drag
    59:44
    Pogovor z Rotnikom: Če bi mi peljali projekt do konca, ta ne bi bil tako drag
  • Pogovor z Rotnikom: Zakaj ne obnova obstoječih objektov?
    08:07
    Pogovor z Rotnikom: Zakaj ne obnova obstoječih objektov?

Dokumenti, ki jih je o gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj pridobil novinar Jure Bračko, jasno kažejo, da je bil sindikalist Branko Sevčnikar predvsem podaljšek uprave in desna roka Uroša Rotnika. Na laž je sindikalista zdaj postavil tudi Rotnik.

Slovenija je medtem že začela arbitražni postopek proti družbi Alstom, ki v tajnosti poteka na Dunaju. Na intervju sta pristala tako glavni osumljenec prejemanja podkupnin Uroš Rotnik, kot nekdanji šef HSE Blaž Košorok, ki pravi, da je to njegov zadnji televizijski intervju o TEŠ. 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ka pa mislis
03. 08. 2017 14.03
91 smo se odlocili da so nam take barabije vsakdan. Zakone posebej za ljudi, posebej za politike in lopove. Uzivajmo v lastnem dre...
etul
17. 04. 2017 13.37
+0
Saj se točno ve kdo je bil zram pri tej barabiji cel SD ,Lahovnik,Meh,Kontič pa nobenemu nič takrat pa so kamere vse junake posnele danes pa bi morali dobit po 50 let aresta vsak ne pa da tega Lahovnika še vedno vlačijo po nekaterih televizijah kot strokovnjaka za ekonomijo,žalostno je da tak zmazek packa glave študentov po ekonomski fakulteti.
zaenotnost
17. 04. 2017 16.51
+1
tudi PRINC TEME je bil skrit za človekom, ki je podpisal ta projekt in nato umrl?
Ka pa mislis
03. 08. 2017 14.04
Siemens je oddal ponudbo za 800 milj. Verjetno bi toliko tudi stalo. Vendar svabo ne deva nc pod mizo, kot francozi ki imajo miljardne kazni usa zarad enakih razlogov kot v tešu.
ferencz 1
17. 04. 2017 08.25
+1
Aja še to, HSE ima 1 milijardo izgube, (ki so so jo pridelali kdaj?), zato vam je hotel (poskusil) Cmerar letos nabiti na vsako položnico za elektriko še 1,2 evra!
mikumi
01. 08. 2017 08.08
Ta zmazek od države je že potonil. Denar mečemo v razne luknje brez dna in se hkrati stalno zadolžujemo tako da smo dolžni že okrog 44 miljard evrov.
rovte
16. 04. 2017 18.55
+3
Kje ste takrat bili vsi spodnji vsevedeži......
etul
17. 04. 2017 13.39
-1
Saj smo opozarjali da je to barabija stoletja pa kaj če si tardeči niso dali do glave da lahko za ta denar na vsako streh v sloveniji namestijo sončno elektrarno pa še za par vetrnic ostane pa cepci s Kopačem na čelu so svojo peljali danes pa smo kjer smo
Mejduš
16. 04. 2017 16.40
+9
No vidite zakaj so te male obrtnike obdavčili,zato ki jim je tež požl miljarde in sedaj so se mali podjetniki in delavci kav krivi za vse to ki so zropali tež,žalosto in resnično.
Mejduš
16. 04. 2017 16.44
+9
in sedaj lepo hodijo krog teh goljufov ki nebi bili nč krivi,resnici bi pa morali zatace zgabiti in ob zit vžgati da bi see betica razletela.
LLLEPI
16. 04. 2017 13.28
+10
Cakaj malo kje pa je tu sindikat politikov ki so sodelovali pri tesu in jim je omogocil legalni zaslzek pod naslovvom VSAKEM MILJONCEK CASTI SLO RAJA
?asjeza
16. 04. 2017 13.02
+5
čaki sedaj prihaja 2 tir ........tukaj boš lahko držal dve štangi
proofreader
16. 04. 2017 12.27
+14
Tudi Janša je dobil hišo v bližini TEŠ6. Naključje?
JE-BI-GA
16. 04. 2017 19.56
+1
Janša se je prislinil k hiši, nič ni njegovega razen prstni odtisi pri svetovanju zgubarjem !!!!
JE-BI-GA
16. 04. 2017 10.59
+16
Vse se je vedelo že prej, da je to predpotopni projekt, pralnica denarja ob potoku, butasti politiki si pa zatiskajo oči in od nakradenega veselo živijo. Ta komplet garnitura, ki je sodelovala pri projektu je samo za pred strelski vod, iz teh stolpov pa narediti silose za živinsko krmo ali koruzo, kot pa delati takšno izgubo. Kaj poreče na to debeli Meh in njegovi farani, ki so tako zagovarjali to greznico, ponikovalnico denarja ?????
mikumi
01. 08. 2017 08.12
Mislim da bi morali politiki stati za svojimi besedami. Še se spomnim poslance iz saleškega lobija kako so na tv vehementno trdili da je projekt najboljši v Sloveniji, zdaj pa so se vsi poskrili
NOSTREDAME
16. 04. 2017 10.53
+8
tedanjim direktorjem TEŠ. Skrajno levo Milan Medved, vodja premogovnika. © Borut Krajnc Košorok, Rotnik, Medved, Rosec ... so seveda zgolj igralci. Končno odgovornost za opisano klientelistično navezo z vsemi posledicami vred nosita stranki SDS in SD, ki imata politično prevlado v Šaleški dolini. To se je povsem jasno pokazalo že leta 2010, pod vlado Boruta Pahorja, ko je vzniknila ideja o združevanju obeh energetskih stebrov, HSE in stebra okrog krške nuklearke. Četudi bi takšna združitev prinesla vsaj 15 milijonov evrov sinergijskih učinkov na leto, kot so tedaj pokazale študije, je politika projekt ustavila. Tako je že v koaliciji Boruta Pahorja Igor Šalamun, nekdanji sekretar ministra Andreja Vizjaka in Zvonka Černača (SDS), v Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) prevzel področje energetike, stranki sta dosegli dogovor, da se stebra ne bosta združila, SDS je nehala kritizirati gradnjo bloka 6, SD pa je nehala drezati v manipulacijo z denarjem, shranjenim recimo v skladu za razgradnjo nuklearke. Kratko obdobje energetskega supernadzora se je tako približalo koncu. Sedaj, pod vlado Alenke Bratušek, ni nič drugače. Vrtički so povsem očitno razdeljeni, in ker tudi strahu pred referendumom ni več, ne potrebe po nadzoru, se stari kadri vračajo, skupaj z že preizkušeno politiko sklepanja poslov. Obstaja sicer še upanje, da bo tokrat pravosodje le dokončalo svoj del naloge – kriminalistični postopek v zvezi z gradnjo bloka 6 namreč ni prvi. Kot so nam sporočili iz celjske policijske uprave, so prvo pomembnejšo ovadbo v zvezi z zlorabo šoštanjske termoelektrarne vložili že leta 2002. Tedaj naj bi odgovorni denar iz elektrarne potrošili za obnovo skakalnice. Na celjskem sodišču nam do zaključka redakcije niso odgovorili, kako je z zadevo, ker je v dokumentaciji še niso našli. Nam je pa eden od osumljenih iz tistega časa, ki je sedaj spet zaposlen v TEŠ, v vlogi predstavnika za stike z javnostmi odgovarjal na naša novinarska vprašanja.
NOSTREDAME
16. 04. 2017 10.52
+4
Meha sicer ni mogel odpustiti zaradi starosti, so ga pa degradirali in mu znižali plačo na raven najnižje možne. V TEŠ se je vrnila tudi Anita Dolinšek, aktualna Rotnikova odvetnica, ki je parafirala sporno pogodbo z Alstomom, pa Bojan Brešar, bivši vodja projekta TEŠ 6, ki so ga tokrat nagradili s pozicijo vodje enega od sektorjev. Januarja letos je vodstvo TEŠ začasno prevzel Rotnikov »nadzornik« Franc Rosec, aprila pa neizkušeni 35-letni Peter Dermol iz stranke SD, ki nasvete glede novinarskih vprašanj išče pri Rotniku. Rotnik sam seveda ob tem postane šef velenjske komunale. Stari prijatelji, sosedje iz Prekmurske vasi, ki so v začetku tega leta prevzeli svoje položaje, pa začenjajo tudi brisanje ugotovljenih nepravilnosti. Poleg odstavitve vodje za aktivni nadzor in degradacije Meha je nova-stara združba takoj za tem, ko je bil na čelo TEŠ imenovan Rosec, ustavila tudi odškodninsko tožbo proti Rotniku in drugim v zvezi z gradnjo upravne stavbe TEŠ. Pooblastilo je odvetniški pisarni preklical že Rosec, tožbo pa je dokončno umaknil Dermol. Zakaj? Iz TEŠ so nam odgovorili, da so glede tožbe naročili in pridobili »pravno« in »strokovno« mnenje, iz katerega naj bi bilo razvidno, »da je odškodninska tožba neutemeljena, tako glede na temelj kot tudi na vsebino, za kar obstajajo trdni dokazi«. A kdo jim je to mnenje izdelal in koliko so zanj plačali, nam iz termoelektrarne niso hoteli sporočiti, saj naj bi poročilo imelo »visoko stopnjo zaupnosti«. Najbolj ilustrativna posledica teh sprememb je cena, ki naj bi jo v TEŠ plačali za urejanje okolice po gradnji šestega bloka. Gre za 25 tisoč kvadratnih metrov velik prostor termoelektrarne, kjer bi naj posadili travo, položili tlakovce, postavili luči in podobno. Pred aktivnim nadzorom je bila cena določena na pet milijonov evrov. Simon Tot je nato ceno spustil na 1,5 milijona evrov. Aktualno vodstvo TEŠ pa je ceno spet dvignilo nazaj na pet milijonov. Na naše vprašanje o podrobnostih porabe tega denarja so nam iz termoelektrarne odgovorili zgolj, da so »vse podrobnosti opisane v projektni in tehnični dokumentaciji«. A teh dodatnih 3,5 milijona evrov ni edini, novi dodatni strošek. Tako je tudi strošek za nakup rezervnih delov za TEŠ 6 v zadnjih mesecih poskočil s 5 na 20 milijonov evrov. Strošek gradbenih del, ki naj bi jih izvedlo podjetje v lasti Premogovnika Velenje, se je dvignil za 4,5 milijona evrov. Vrednost montaže bloka 6 pa celo za 20 milijonov evrov. Skupaj s stroški zamude pri izdaji državnega poroštva za najem kredita, za kar je odgovorna predvsem SDS in ki so ocenjeni na 18,1 milijona evrov, so se torej v tem letu oziroma pod to združbo, ki sedaj obvladuje HSE in TEŠ, dvignili za kar 60 milijonov evrov. To je ogromno, pa vendar se nastala škoda tukaj še ne ustavi. Vzdržnost delovanja šestega bloka do leta 2054 je odvisna predvsem od cene premoga. V skladu z dogovorom med državo, rudnikom in termoelektrarno bi morala cena premoga lani znašati 2,56 evra na gigajoul, letos 2,50 evra, prihodnje leto 2,4 evra in končno, leta 2015, 2,25 evra. Direktor HSE Blaž Košorok je ta dogovor prekršil takoj za tem, ko je v začetku novega leta začel veljati zakon o državnem poroštvu. Ko je torej TEŠ dobil državno garantirani denar, so februarja kar za nazaj z aneksom ceno premoga dvignili na 2,67 evra in s tem prekanalizirali k Premogovniku Velenje, ki se spopada s finančnimi težavami, dodatne štiri milijone evrov. Tako je premogovnik leto 2012 zaključil z zgolj 19 tisoč evri dobička. Konsolidirano poročilo vse skupine pa naj bi izkazovalo približno 1,5 milijona evrov izgube – kljub subvenciji iz Šoštanja. Za ceno premoga je v premogovniku odgovoren direktor Milan Medved, še en »sosed« iz Prekmurske vasi. Medved že kakšnih šest let ob razpravah glede TEŠ 6 obljublja poceni premog na podlagi nove organizacije dela, ki pa je ni in ni. Nevzdržno stanje v slovenski energetiki je tudi posledica »koalicije« med SDS in SD. Na sliki Borut Pahor, tedaj predsednik vlade, z Urošem Rotnikom, tedanji
NOSTREDAME
16. 04. 2017 10.47
+4
Consulting ... In v Sloveniji? V Sloveniji je vso investicijsko dokumentacijo za blok 6 naredil bivši, leta 2002 privatiziran TOZD termoelektrarne, danes podjetje CEE, d. o. o., v lasti Petra Kotarja. Naredilo je kakšnih 14 predinvesticijskih raziskav, zasnov, izvedb in drugih dokumentov. Podjetje CEE, d. o. o., je potem tudi sodelovalo pri tehničnem ocenjevanju ponudb opreme za blok 6. Njegovi predstavniki so bili vključeni v vse pogajalske skupine, od skupine za nakup bloka do dobave naprave za razžveplanje plinov. In na koncu smo izvedeli, da je podjetje CEE hkrati tudi v poslovnih odnosih oziroma celo zastopnik zmagovalca na razpisu – dobavitelja termoelektrarne – Alstoma. In pa, da je eden od lastnikov podjetja CEE tudi dobavitelj razžvepljevalne naprave … Prekmurska vas v Moravskih toplicah, kjer so si vikende kupili odgovorni za gradnjo šestega bloka. Uroš Rotnik, direktor, Bojan Brešar, vodja projekta in Franc Rosec, Rotnikov »nadzornik«. © Katja Gerenčer Hišna preiskava pri Rotniku ta teden, osumljenemu prejema podkupnine prek posrednikov od Alsoma in uničenja poslovne dokumentacije – menda so jo kurili v bloku 4 –, je tako zgolj potrdila očitne sume. Ta teden je spet razburila domišljijo z novo informacijo, da je v posel oziroma v izplačilo podkupnine prek davčnih oaz vmešan celo Bogdan Pušnik. Njegov brat Ivan Pušnik recimo dobavlja indonezijski premog za Termoelektrarno – toplarno (TE-TOL) Ljubljana, od koder je lansko leto na vrh Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) prišel Blaž Košorok. Hkrati pa je tudi znano, da so pri pripravi prvih načrtov za TEŠ 6 načrtovali mešanje velenjskega lignita z uvoženim. A poleg vseh teh špekulacij v zadnjih mesecih zbuja skrb še nekaj drugega. Packarije v TEŠ, kot je sum kaznivih dejanj pri montaži »merilno analitičnega sistema za generatorja na bloku 4 in 5«, pa sum kaznivih dejanj pri predelavi »gorilnikov na bloku 5« ali pri izgradnji hladilnega sistema za blok 6 je razkril šele t. i. supernadzor. Do njega je prišlo v času koalicije Boruta Pahorja, ko so v TEŠ želeli državno poroštvo za najem kreditov. Da pa bi pred tem razčistili vse sume in se morda celo pripravili na referendum, je bil na čelo direktorja družbe matere, Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE), imenovan priljubljeni bivši direktor Mure Borut Meh, ki je ustanovil skupino za aktivni nadzor nad investicijo v blok 6. Šele ta skupina je pod vodstvom Deana Besednjaka nato obelodanila vse doslej znane nepravilnosti, zaradi katerih je posledično moral oditi tudi Uroš Rotnik, skupaj s svojimi »sosedi« iz Prekmurske vasi. Eden izmed doslej najbolj konkretnih očitkov iz supernadzora je povezan z gradnjo upravne stavbe TEŠ in telekomunikacijskega vozlišča. Zanjo je namreč Rotnik plačal 8,5 milijona evrov ali približno 3,5 milijona evrov več od načrtovane vrednosti. Zaradi nepravilnosti, ki jih je pri tem projektu odkril odbor za aktivni nadzor, je bivši direktor TEŠ Simon Tot vpletene lani spomladi kazensko ovadil, lani jeseni pa so se v TEŠ začeli pripravljati na odškodninsko tožbo. Ta je bila januarja letos tudi vložena, in sicer prav proti uvodoma omenjeni skupini »vikendašev«, Urošu Rotniku, Bojanu Brešarju in Francu Roscu, zaradi oškodovanja TEŠ v višini 1,6 milijona evrov. Iz vložene tožbe izhaja, da je TEŠ dela preplačal, in sicer tako, da so si izvajalci samostojno in enostransko zaračunavali dodatna dela, dvigovali cene, Rotnik pa jim ob tem tudi ni zaračunaval kazni zaradi zamud. 1,5 milijona evrov je bila prej cena urejanja okolice TEŠ 5 milijonov evrov bo urejanje okolice stalo po novem Ta ista združba deloma že osumljenih sosedov iz Prekmurske vasi se sedaj vrača na svoje položaje. Prva etapa se je odvila z zadnjo vlado Janeza Janše, ko je na vrh HSE prišel Blaž Košorok, ki se je v stranki SDS ukvarjal z energetskimi vprašanji. Košorok je mesec dni po začetku svojega mandata zamenjal predsednika odbora za aktivni nadzor Deana Besednjaka in bivšega vodjo HSE, ki je začel z razčiščevanjem preteklosti, Boruta Meha. Me
NOSTREDAME
16. 04. 2017 10.35
+6
• Registriraj ali prijavi se BORUT MEKINA 21. 6. 2013 | MLADINA 25 | POLITIKA Zlata žila Avtorji največjega korupcijskega škandala TEŠ 6 so se vrnili na svoje položaje. Samo v tem letu so sporni projekt napihnili še za dodatnih 60 milijonov evrov Šesti blok termoelektrarne nas bo stal že 1,4 milijarde evrov. Za ilustracijo: Termoelektrarna Stanari iz Bosne, ki je sicer enkrat manjša od slovenske, bo stala štirikrat manj. © Borut Krajnc V idiličnem naravnem okolju, na prekmurski ravnici, daleč od Šoštanja in izpuhov tamkajšnje termoelektrarne, leži turistično naselje Prekmurska vas. Prekmurska vas, ki je del Moravskih toplic, ponuja »oddih v sozvočju z naravo«, trdijo tamkajšnji turistični delavci. V Moravskih toplicah je mogoče postaviti počitniško prikolico, najeti sobe ali apartmaje. A tisti, ki si lahko privoščijo še kaj več, imajo tam celo svoje lastne apartmaje, danes vredne okrog 140 tisoč evrov. Približno toliko, kot v Prekmurju stanejo prave, individualne hiše. Svoj 71-kvadratnih metrov velik apartma ima v Prekmurski vasi denimo Uroš Rotnik, bivši direktor Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ). Njegov sosed je njegov najpomembnejši »sosed« iz Šaleške doline, Milan Medved, direktor Premogovnika Velenje. V Prekmurski vasi si je poleg njiju 60 kvadratnih metrov velik apartma uspel kupiti tudi Bojan Brešar, bivši vodja projekta Šesti blok v TEŠ. In poleg njih ima tam svoj vikend tudi Franc Rosec, nedavni direktor Termoelektrarne Šoštanj, tesni Rotnikov in Medvedov sodelavec, prijatelj ter verjetno res zgolj formalno: tudi bivši Rotnikov »nadzornik« v TEŠ. Direktorji so navadno v interesnem nasprotju s ponudniki storitev. A ne v Prekmurski vasi, kjer so interesi enih in drugih iz Šaleške doline poenoteni. V Prekmursko vas se kdaj pa kdaj skupaj z omenjenimi direktorji preseli tudi Stanislav Sovič, lastnik Kovinarstva Sovič, ki ima tam od nedavna v lasti kar tri apartmaje. Stanislav Sovič je v preteklosti veliko delal za Termoelektrarno Šoštanj. Kot so predlani ugotovili presenečeni revizorji družbe PWC, se mu je pod Rotnikovim vodstvom promet kar podeseteril, med letoma 2005 in 2009 pa je prek TEŠ zaslužil kar 80 odstotkov vseh prihodkov; skupaj več kot dva milijona evrov. Seveda mu je »sosed« Rotnik dela plačeval brez vednosti nadzornega sveta. Prekmurska vas, kamor hodijo vsi pomembni direktorji iz Šaleške doline in njihovi izvajalci del na oddih, pa ni njihova edina skupna vikend lobistična destinacija. 45-letni Rotnik ima recimo še več vikendov. Poleg družinske hiše v Florjanu in počitniškega apartmaja v Prekmurski vasi ima v družinski lasti vsaj še eno stanovanje v Ljubljani in apartma na Krku, kjer je njegov »sosed« spet Milan Medved, že imenovani direktor velenjskega premogovnika. Od kod omenjenim »vikendašem« toliko premoženja? Ta teden je Rotnik sporočil, da si je premoženje »v pretežni meri ustvaril pri trgovanju z vrednostnimi papirji od leta 1994 do danes, med drugim tudi preko borzno-posredniške hiše Medvešek-Pušnik«. V zadnjih mesecih je strošek za nakup rezervnih delov za TEŠ poskočil s 5 na 20 milijonov evrov, strošek gradbenih del se je povečal za 4,5 milijona, montaža za 20 milijonov ... Da so mnogi v Šaleški dolini obogateli, in to ne pri »trgovanju z vrednostnimi papirji«, je verjetno postalo jasno že okrog leta 2005, kot so v TEŠ kupili verjetno najdražjo termoelektrarno takšnega tipa na svetu. Šesti blok termoelektrarne naj bi stal že 1,4 milijarde evrov. Za primerjavo, termoelektrarna na lignit Stanari v Bosni, ki je sicer enkrat manjša od slovenske, bo stala štirikrat manj. V Bosni so termoelektrarno kupili tako, da so študijo izvedljivosti naročili pri podjetju C & E Consulting und Engineering iz Nemčije, preverjanje in analizo rezerve lignita je pripravilo podjetje Dargo Associates iz Velike Britanije, drugo študijo upravičenosti sta pripravili podjetje Colenco Power Engineering iz Švice in podjetje Steinmuller Engineering iz Nemčije, za verifikacijo študije upravičenosti so najeli svetovalno podjetje
FAUSTOS1
16. 04. 2017 10.31
+9
denar denar vsi so delili denar ki ga je država preplačala celo stranka sds,ki sedaj stalno sproža afere je bila prejemnik posamezni člani pa neposredno povezani z samo gradnjo in preplaćili nismo pozabili katera vlada tj janeza janše je začela vso to štorijo
murate
16. 04. 2017 10.17
+7
horošci bi radi novo cesto,naj najprej plačajo teš 6 od katere imajo samo oni korist,potem se lahko pogovarjamo o novi cestni povezavi.
Banion
16. 04. 2017 09.53
Džal štango, za koliko?
BildiTheEmperor
16. 04. 2017 09.37
-4
Termoelektrarna dokaj velikih zmogljivosti mora biti. Tu gre res za strateški državni interes. Namreč jedrska elektrarna ne pokrije vsega, lahko izpade, vodnih je premalo, ostali obnovljivi viri niso vredni omembe in elektrike ne zmorejo skladiščit. Z obnovljivimi viri kot sta veter in sonce, prihaja nujno do izpadov elektrike. To vse lahko kompenziraš samo z nakupom elektrike iz tujine in/ali s svojo termoelektrarno. Termoelektrarna ni zato da bi delala dobiček ampak za rezervo v primeru izpadov. Če si odvisen samo od uvoza iz tujine te pa lahko izsiljujejo s cenami. VENDAR. Ali si tako termoelektrarno večkrat preplačal ker se je na veliko kradlo in/ali zaradi nesposobnosti javnega sektorja in politike - je pa druga zgodba
emilzapata
16. 04. 2017 09.55
+14
ob predpostavki na letno izgubo 50 milijonov, ki pa bo zanesljivo z leti samo naraščala, bo ta elektrarna za časa svojega predvidenega obratovanja naredila še za vrednost dveh elektrarn izgube, najmanj 2,5 milijarde. A to bo moral pa narod pozlatit?! Nobena stvar, ki ne prinaša dohodka, ne more na dolgi rok preživeti.
BildiTheEmperor
16. 04. 2017 10.30
-7
Ja taka izguba je za take elektrarne normalna in za večino držav sprejemljiva. Razen če narod sprejme da bodo večji, pogostejši in daljši izpadi elektrike ali višje cene elektrike. Taka elektrarna se ne dela zato da bi delala dobičke ampak zato da imaš konstantno dobavo elektrike. Mi nočemo vodnih elektrarn, nočemo jedrskih, še vetrne in solarne so problem ,....., problem je termoelektrarna, ..... radi bi pa poceni in konstantno dobavljivo elektriko. To se ne da!
SDS_je_poden
16. 04. 2017 09.26
+17
Najlepši izsek iz prispevka je ta, ko novinar pove, da slovenclji pogledamo čez prste svinjariji, če imajo tudi sami kaj od tega. Kako naj ob takem narodu, taki nizki mentaliteti sploh kaj funkcionira v tej državi, tako kot bi moralo? Vsekakor pa vse, k so namakali prste v marmelado, od prvega do zadnjega postavt pred sodišče!
Transformerji
17. 04. 2017 14.35
+1
dzun-tao
16. 04. 2017 09.15
+14
Pa so govorili, da subvencija sončnih elektrarn prinaša izgube. Poglejte teš, po miljardi in pol vložka, še vsako leto dodatno petdeset milijonov izgube. Za ta denar bi bila cela slovenija pokrita s sončnimi elektrarnami...
emilzapata
16. 04. 2017 09.28
+9
za ta denar bi imeli 1000MW instaliranih moči sončnih panelov, ki bi namesto 50 milijonov izgube zanesljivo ustvarjali dobiček.
gongash
16. 04. 2017 09.13
+11
Kako je to sploh mozno? Mislim kljub temu da je bila koncna cena skoraj trojna proizvaja elektriko, ki jo potrebujemo in pri nas elektrika tudi ni poceni. Mogoce zato izguba, nenormalne cene in potem se dobavlja elektriko od drugod. Sicer pa koliko ljudi je kradloi koliksne vsote...danes pa se sprehajajo okoli kot bavcar. Ce se temu rece pravna drzava.... nekje drugje bi jih za jajca obesili.
gongash
16. 04. 2017 09.19
+6
Sicer pa katerokoli podjetje ce nimas prodaje nimas zasluzka in tudi za place in stroske ni, tako da so kakrsnikoli pogovori o visini place totalno neumesni. Pa tudi poznam nekaj ljudi , ki delajo v elektrogospodarski branzi in kolikor jaz vem so njihove place super, vendar se tako kot v xrugih drzavnib podjetjih vedno bunijo da niso placani dovolj. Ha
LLLEPI
16. 04. 2017 09.45
+6
Tes je bil ze pred podpisom pogodbe za izgradnjo najmanj 50 let za casom in to so vsi vedeli ker pa je bila priloznost za polnjenje zepov se je to izvedlo
LLLEPI
16. 04. 2017 09.46
+6
Vsi KI SO KAKORKOLI SODELOVALI PRI IZGRADNJI TEGA OBJEKTA SO NAVADNI LOPOVI IN IZDAJALCI