Slovenija

Terorizem na vrhu dnevnega reda

Ljubljana, 28. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začela se je mednarodna konferenca sveta NATO-Rusija, na kateri sodeluje več kot 150 predstavnikov iz 27 držav.

Na konferenci sveta NATO-Rusija sodeluje 150 predstavnikov iz 27 držav
Na konferenci sveta NATO-Rusija sodeluje 150 predstavnikov iz 27 držav FOTO: Dare Čekeliš
Konferenco ob sodelovanju slovenskega Ministrstva za zunanje zadeve pripravljata Evropski center za varnostne študije George C. Marshall in misija ZDA pri NATO. Na konferenci sodelujejo strokovnjaki za civilne krize in vojaški operativni strokovnjaki iz Rusije ter članic zveze NATO.

Kot je uvodoma poudaril slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, je "terorizem na vrhu našega dnevnega reda". Gre za grožnjo, ki ne upošteva meja, zato je po njegovih besedah potrebno koordinirati dejavnosti boja proti terorizmu. Rupel je prav tako poudaril, da Slovenija najodločneje obsoja terorizem. Zanj, kot je dodal, ni in ne more biti nobenih opravičil. Noben cilj, ne glede na to, kako legitimen je, ne more biti opravičilo za teroristične napade in dejanja, je prepričan vodja slovenske diplomacije.

Rupel je poudaril, da Slovenija najodločneje obsoja terorizem. Zanj, kot je dodal, ni in ne more biti nobenih opravičil. Noben cilj, ne glede na to, kako legitimen je, ne more biti opravičilo za teroristične napade in dejanja, je prepričan vodja slovenske diplomacije.

Zunanji minister Dimitrij Rupel je poudaril, da bo terorizem na vrhu dnevnega reda zasedanja (Foto: Pop TV)
Zunanji minister Dimitrij Rupel je poudaril, da bo terorizem na vrhu dnevnega reda zasedanja (Foto: Pop TV) FOTO: POP TV

Zunanji minister je kot predsedujoči Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) spomnil, da se organizacija s holističnim in čezdimenzionalnim pristopom loteva vprašanja varnosti, ki vključuje tudi boj proti terorizmu. Povedal je, da OVSE k temu ne pristopa na račun svojih temeljnih načel, temveč gleda z vidika človekovih pravic.

"Po barbarskem poboju otrok v Beslanu je postalo jasno, da je terorizem kot fašizem, ki je imel za cilj uničiti temeljne civilizacijske norme in poteptati človekove pravice," je dejal posebni predstavnik ruskega predsednika za mednarodno sodelovanje v boju proti terorizmu in transnacionalni organizirani kriminal Anatolij Safonov.

Udeležence konference je nagovoril tudi direktor Evropskega centra za varnostne študije George C. Marshall, John Rose. Med drugim je poudaril, da naj bi konferenca ponudila priložnosti za izmenjavo izkušenj po zadnjih terorističnih napadih v svetu, kot so bili tisti v ZDA, Turčiji, Španiji in Rusiji.

Teh dogodkov se je v uvodnem nastopu spomnil tudi ameriški veleposlanik v Sloveniji Thomas B. Robertson, ko se je vprašal, kdo lahko pozabi dogodke v Beslanu, Madridu, Carigradu in New Yorku. "V zavesti imamo vedno neprijetno misel, nepredstavljivo, ki se je zgodilo, se lahko spet zgodi," je dejal. Odposlanec ruskega predsednika Anatolij Safonov je terorizem primerjal s fašizmom.

V svetu naj bi delovalo 5000 terorističnih skupin. V zadnjih desetih letih so zgrešile prek 6000 terorističnih napadov v katerih je bilo ubitih ali ranjenih več kot 25 000 ljudi.

Svet NATO-Rusija

Svet NATO-Rusija je bil ustanovljen 28. maja 2002 s ciljem sodelovanja zavezništva in Rusije na številnih področjih skupnega interesa, kot so boj proti terorizmu, preprečevanje širjenja orožja za množično uničevanje in zaščita pred naravnimi katastrofami. Z ustanovitvijo tega sveta je Rusija na omenjenih področjih skupnega interesa pridobila pravico do enakopravnega soodločanja z zavezništvom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni