Slovenija

Ternovšku 41. prstan

Ljubljana, 20. 10. 2006 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letos bo Borštnikov prstan dobil gledališki igralec Peter Ternovšek, ki je član mariborske Drame.

41. Borštnikov prstan dobi gledališki igralec Peter Trnovšek.
41. Borštnikov prstan dobi gledališki igralec Peter Trnovšek. FOTO: POP TV

Peter Ternovšek je dobitnik letošnjega Borštnikovega prstana, je odločila žirija, v kateri so bili teatrologinja Mojca Kreft, igralec Bine Matoh, tudi dobitnik Borštnikovega prstana 2004, in predsednik Sveta BS Tone Partljič.

Gledališki igralec Peter Ternovšek, rojen 10. aprila 1947, je član mariborske Drame od leta 1971. Od začetka 70-ih let je na matičnem odru izoblikoval vrsto dramskih likov iz domače in tuje gledališke literature.

Poleg tega je nastopil v nekaj celovečernih filmih (Let mrtve ptice, Moj ata, socialistični kulak, Ljubezen nam je vsem v pogubo) ter več televizijskih filmih in nadaljevankah. Tačas ga je v Drami SNG Maribor moč gledati kot Doktorja Baugha v predstavi Mačka na vroči pločevinasti strehi.

Leta 1983 je za svojo gledališko ustvarjanje prejel nagrado Prešernovega sklada. Na Borštnikovih srečanjih (BS) je Peter Ternovšek v minulih desetletjih prejel že nekaj priznanj, tako Borštnikovo diplomo za vlogo Tončka v uprizoritvi Ta veseli dan ali Matiček se ženi (1971), nagrado občinstva BS za vlogo Petra v uprizoritvi O ne, ščuke pa ne (1976), Borštnikovo diplomo in nagrado za vlogo Alana Stranga v uprizoritvi Equus (1978).

Linhartovo plaketo in zlato značko za ustvarjalno delo na področju gledališke in lutkovne dejavnosti je prejel leta 1977, leta 1997 nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije, Glazerjevo nagrado mesta Maribor z listino leta 2002, nagrado 5. festivala Monodrama 2004, in to igro v uprizoritvi Pavlek Mestnega gledališča Ptuj. Leta 2004 je bil deležen še naslova "naj kulturnik" po izboru Mariborčanov.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tadeja.kajzer
25. 10. 2006 16.58
ja..gospod Trnovšek si zasluži resnično,Boršnikov prstan.po njegovih stopinjah gre tudi njegov sin.