Slovenija

Plinski terminali: 'Smrt tržaškega je smrt koprskega pristanišča'

Ljubljana/Koper/Trst, 28. 05. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Jurinčič/STA
Komentarji
35

Bližajo se poletni meseci in večina že razmišlja o oddihu na morju. Nekateri bodo odšli v tujino, marsikdo pa bo ostal na slovenski obali. Ta je že tako majhna, a v luči "napredka" bi se lahko v naslednjih letih tudi spremenila, a ne na bolje.

Če bi v Tržaškem zalivu zgradili morebitne plinske terminale, bi bil vpliv na slovensko obalo zelo velik in negativen, opozarjajo okoljevarstveniki. Spremenilo bi se okolje in posledično tudi socialna ter gospodarska podoba Tržaškega zaliva, še opozarjajo.

Po besedah člana mednarodne okoljske organizacije Alpe Adria Green (AAG) in okoljevarstvenika Franca Malečkarja so italijanski in slovenski strokovnjaki dodelili oceno "katastrofalno" morebitnim terminalom ne glede na način segrevanja na –160 stopinj Celzija ohlajenega metana, in sicer zaradi dviga živega srebra z morskega dna, ogrožanja varnosti prometa, posledic nesreč in socialnoekonomskih vplivov.

"Izračunali so, da bi imele ribe 44 mikrogramov živega srebra na kilogram teže. Ker v severnem Jadranu drstijo ribe s širšega območja, je ob napovedani podmorski reki 'varikine' (dnevno bi en uplinjevalnik spustil 600.000 m3 ohlajene, klorirane vode, s katero bi preprečevali rast organizmov v ceveh za segrevanje plina) lahko predvideti biološko in ekonomsko katastrofo regionalnih razsežnosti. Samo na italijanski strani Tržaškega zaliva bi bilo ob delo dvesto ribičev," je o precej temni prihodnosti za ribiče povedal naš sogovornik.

Tržaški zaliv
Tržaški zaliv FOTO: Ni.J.

"Mednarodna pomorska organizacija je določila za gornji Jadran poldrugo miljo dolg polkrog prepovedi plovbe," je še pojasnil za 24ur.com in dodal, da ni dvoma, da bi zaradi riaškega tipa obale tak režim veljal tudi v Tržaškem zalivu. Izpostavil pa je, da bi zaradi goste poseljenosti sledila še militarizacija kopnega. "V tehničnem gradivu lahko preberemo, da bi se tanker približeval pristanišču s hitrostjo okrog 3,5 kilometra na uro. Pristanišči v Kopru in Trstu bi bili blokirani vsakič za vsaj tri ure. Kaj bi to pomenilo za pretovor kontejnerjev, kjer je zahtevana hitrost 90 sekund na enoto, ni težko ugotoviti. Zato je upravičeno pričakovati nazadovanje razvoja pristanišč športnih plovil in celo slovo od potniških križark. Padec cen nepremičnin na teh območjih za enajst odstotkov pa napovedujejo že investitorji sami," je razložil Malečkar.

V primeru nesreče bi lahko umrlo tudi do 120.000 ljudi

V nadaljevanju je Malečkar pojasnil, da je podjetje TGE predstavilo uplinjanje metana z njegovim kurjenjem v Kopru, s čimer bi se izognili ohlajanju morja – kot dodani vrednosti bi bili plinska elektrarna in povečan poslovni turizem. "Pobudnik žaveljskega monstruma je ponudil uporabo vode iz bližnje sežigalnice odpadkov. Ne navaja, da bi za to potreboval najmanj 1250 ton odpadkov na dan, kar bi pomenilo povečane izpuste rakotvornega dioksina. Postavitev plinskih elektrarn pomeni še vedno našo odvisnost od fosilnih goriv in plačevanje 'odpustkov' EU na račun davkoplačevalcev," je opozoril Malečkar in poudaril, da se ponudniki vseh treh naprav izogibajo obravnavi možnih nesreč.

Že manjša odprtina na terminalu na morju bi povzročila eksplozijski oblak, ki bi segal prek Pirana; v krogu štirih kilometrov okrog Žavelj bi bilo mrtvih 120.000 ljudi, je dejal naš sogovornik. "Okoljevarstvena organizacija je zbrala podatke o preko petdesetih delovnih nesrečah v uplinjevalcih. V projektnih dokumentih ne zasledimo obravnave evropske direktive Seveso. Ta prepoveduje postavitev nevarnih objektov zraven tistih, ki že obstajajo, zaradi učinka domin ob morebitni nezgodi. V gradivu državnega sveta lahko preberemo, da to ni samo teoretična nevarnost. Zgolj naključno se Koper ni spremenil v 'Razdrto pri Izoli' ob nesreči z ogljikovim disulfidom v pristaniškem kemijskem terminalu," je opozoril Malečkar.

Zaradi terminalov bi bilo hudo onesnaženje z živim srebrom.
Zaradi terminalov bi bilo hudo onesnaženje z živim srebrom. FOTO: Thinkstock

"Za tak položaj je kriv nacionalizem"

Italija se je sicer že odločila, da da pozitivno mnenje za plinske terminale. Malečkar je ob tem izredno kritičen: "Če zanemarimo doslej našteta dejstva in dodamo neizkoriščenost in problematičnost že dosedanjih naprav, mafijsko lastništvo enega od plačnikov in njegovo vpletenost v kršenje človekovih pravic in genocid v Južni Ameriki ter presežke dosedanje diverzificirane energetske oskrbe, ki ji je za dodati vse bližnje nove plinovode, je vztrajanje oblastnikov zahodnih sosedov na videz nesmiselno. Na izbiro lokacij za terminala gotovo vpliva političnostrateški položaj Trsta z okolico, ki je gnilo slepo črevo italijanskega škornja. Negativne posledice dejavnosti še najbolj škodijo sosedi." Kritičen je tudi do mlačnosti naše oblasti, zato meni, da ni čudno, da so tu ekološko sporne naprave, kot so že omenjena sežigalnica, tudi radioaktivnih, odpadkov, največja deponija naftnih derivatov v Sredozemlju, tovarna azbestnih plošč ...

Italijanski minister za okolje Corrado Clini je pred časom predlagal vzpostavitev posebnega omizja vseh zainteresiranih strani glede plinskih terminalov, ki bi se ga udeležili tudi predstavniki Ljubljane in Zagreba. Naš zunanji minister Karl Erjavec je predlog podprl kot dober, je pa izpostavil nasprotovanje Slovenije projektu gradnje terminalov zaradi negativnih čezmejnih okoljskih učinkov in nasprotovanje Trsta gradnji terminalov.

Meni, da je za tak položaj kriv nacionalizem na Tržaškem z volilnim telesom, ki se bo vedno izreklo za desno opcijo, ne glede na posledice, in ki je za vsak projekt, ki mu Slovenci nasprotujemo. Poleg tega je "hiranje tržaškega in onesposabljanje koprskega pristanišča v prid ostalim jadranskim in tirenskim konkurentom", je prepričan Malečkar.

Italijanom argumentov za vztrajanje pri gradnji uplinjevalcev zmanjkuje, kar dokazuje zatekanje k izsiljevanju s slovenskimi prekomejnimi okoljskimi problemi, kot je jedrska elektrarna, sodno dokazanemu poneverjanju podatkov in ustrahovanju okoljevarstvenikov, je poudaril Malečkar. "Vedo, da bi obravnava te problematike v organih Evropske unije bila lahko usodna za izvedbo, saj jih je težko utišati. Da ne mislijo odnehati, kaže absurden predlog za podmorski plinovod od terminala v Žavljah do izliva Soče. Ali ne bi mogli naprave zgraditi kar tam!" zaključuje.

Obalne občine so pokazale zobe

Plinski terminali so trn v peti tudi za vse tri obalne občine. Kot so sporočili iz Občine Piran, so že julija lani obsodili odločitev italijanskega okoljskega ministrstva, ki je dalo pozitivno mnenje in s tem okoljsko soglasje za gradnjo off-shore terminalov in plinovoda Trst–Gradež–Vileš. "Nerazumno je, da je italijansko okoljsko ministrstvo dalo pozitivno mnenje kljub nasprotovanju občin v Tržaškem zalivu in kljub opozorilom o negativnih vplivih takšnega objekta. Na Občini Piran bomo še naprej nasprotovali gradnji, saj je turizem naš glavni vir dohodka, zato se ne moremo in se ne bomo sprijaznili z gradnjo ekološke bombe pred našo obalo," so še sporočili.

Občina Piran in Občina Izola sta avgusta lani pristopile k tožbi proti gradnji plinskih terminalov, ki so jo sprožile Mestna občina Koper ter italijanski občini Milje in Dolina.

Tudi v Izoli nasprotujejo gradnji terminalov. Menijo namreč, da bi gradnja škodovala vsem obalnim občinam. Ne sklada se namreč s cilji in strategijami, ki jih ima izolska občina na področju izboljšanja kakovosti življenja, trajnostnega razvoja, turizma. Kot so poudarili, bi imeli terminali na vse to negativni učinek. Ob enem so izpostavili, da je pritisk kapitala brez upoštevanja lokalnega prebivalstva nedopusten še posebej, ker analize postavitve terminalov dokazujejo negativne vplive na slovensko, italijansko in hrvaško obalo.

V Mestni občini Koper (MOK) so prav tako proti gradnji. Večkrat so že opozorili, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da terminalov ne bi zgradili, ne na morju ne na obali.

Tudi italijanska občina Milje je absolutno proti gradnji plinskih terminalov. Menijo namreč, da bi gradnja z gospodarskega vidika pomenila smrt tržaškega pristanišča in posledično smrt koprskega pristanišča. Poleg tega poudarjajo, da bi bile predvsem zaradi živega srebra posledice hude tudi za okolje. Odpadne snovi bi tokovi raznesli po vsem Jadranu, so razložili.

Menijo še, da je pri preprečitvi gradnje ključna vloga evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika. Kot so povedali, je ta pritožbo, ki jo je AAG poslal Evropski komisiji, pustil v predalu. Na občini so poudarili še, da je to v nasprotju s tem, kar bi Komisija morala narediti. Poudarili so, da bi morala Komisija reagirati.

Če bi imeli terminale, bi jedli ribe, polne živega srebra, opozarjajo okoljevarstveniki.
Če bi imeli terminale, bi jedli ribe, polne živega srebra, opozarjajo okoljevarstveniki. FOTO: Thinkstock

"Prekrškovni postopek se lahko začne šele po izdaji gradbenega dovoljenja"

Ob dialogu med Slovenijo in Italijo glede plinskih terminalov bi lahko bila končna rešitev ugodnejša za okolje in državi kot v primeru, če dialoga ne bo, pa je aprila dejal Potočnik. Prepričan je, da je treba izdelati skupno strategijo držav, ki si delijo severni Jadran.

Komisar Potočnik je glede gradnje plinskih terminalov v Tržaškem zalivu pojasnil, da so plinski terminali italijanska investicija, ki mora spoštovati tudi zahteve, ki jih predpisuje skupna evropska zakonodaja.

Vprašanja o plinskih terminalih in usodi Tržaškega zaliva smo poslali tudi italijanskemu okoljskemu ministrstvu, a do objave članka odgovorov nismo prejeli.

"Gre za tri investicije, ena na obali, druga je povezava na plinovod in tretja na morju. Vztrajali smo, da se naredi presoja vplivov na okolje vseh treh investicij hkrati," je dejal Potočnik.

Evropska direktiva predvideva tudi popolno obveščanje javnosti in možnost javnosti do vpogleda. Če se ne strinja s čemer koli, lahko pred upravnimi organi izpodbija postopke. "Če gre za čezmejne vplive, kar po našem mnenju v tem primeru gre, mora biti po direktivi vzpostavljeno posvetovanje z državo, ki je prizadeta. To so na italijanski strani naredili," je dejal Potočnik.

Ob tem je poudaril, da za omenjene objekte še ni bilo izdano nobeno gradbeno dovoljenje. Šele po njegovi izdaji namreč lahko Komisija po zakonodaji začne prekrškovni postopek, če bi ga opazili.

Potočnik je izpostavil, da pozorno spremljajo to investicijo in da so stalno vključeni v vzpodbujanje obeh držav k dialogu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ogopogo
28. 05. 2012 20.07
+1
Levi in desni, pozabite zdaj na prepire in stopimo vsi skupaj, da preprečimo to grozljivo posilstvo Matere Narave !!!! Korel, ti pa rajši odstopi kot pa da se sliniš in izražaš svojo nesposobnost in politično nesamozavest v odločitvah, ki jim še zdaleč nisi kos. ODLOČNO MORAMO PREPREČITI GRADNJO TERMINALA !!!!!!
I G N O R A N T
28. 05. 2012 17.44
+3
Naj ta terminal postavijo v Rimu ali pa v Vatikanu
kavagre
28. 05. 2012 13.30
+0
dragih investicij ne potrebujemo, ker ni nujno za življenje - NAHRANITE NAROD IN JIM PRISKRBITE NOVE POSLE DA BODO LAHKO DELALI IN DENAR SLUŽILI....potem pa še zapravljali.
KekecImaVasRad
28. 05. 2012 12.08
+12
Terminal naj postavijo pred Benetkami in ga lahk zarad mene ponujajo tudi kot dodatno turistično zanimivost , če trdijo, da nima nobenih vplivov :)
flamengo
28. 05. 2012 10.46
+9
S temi sosedi (italijani, hrvati,...) je treba drugače komunicirat. Treba je načrtovati postavitev nekaj umazanega nad Trstom ali ob vhodu Soče v Italijo tako, da našim mestom ne škodi in naši naravi čim manj in če se bodo bunili, vi ne zgradite terminalov mi pa tega ne bomo.
valkirie
28. 05. 2012 11.45
+2
SimonaHamer
28. 05. 2012 10.05
-1
ZAJAHAJ OSLIČKA, GREVA, SANČO PANSA -. Pohiti, kajti dolga pot naju čaka. Človeška srca so daleč in težko bova obrisala prah iz njih. Preglasno vpijejo njihova usta. Toda, Sančo, zakaj ni slišati riganja tvojega oslička? Zakaj si ne žvižgaš veselih pesmi? SANČO? Marko Pavček
Gr@bnv@ler
28. 05. 2012 10.01
+3
ja kak potem sploh lahko gradijo te terminale? ne štekam........milijon evrov v kovčku.......aha zej pa štekam sam kje že podpišem?
tedo974P8medo
28. 05. 2012 10.00
+1
"...Nekateri bodo odšli v tujino..." Hrvaška je res neka tujina.
volek
28. 05. 2012 09.52
-1
Uf kaj bojo poceni vile slovenskih kleptomanskih tajkunov.
expat
28. 05. 2012 09.30
+13
Me zanima, ce bo cez nekaj let SDS znana kot stranka, ki je dopustila, da se zafura Slovenska obala...
korintos1
28. 05. 2012 09.59
+2
VolkBrenin
28. 05. 2012 09.26
+2
Ob tem je poudaril, da za omenjene objekte še ni bilo izdano nobeno gradbeno dovoljenje. Šele po njegovi izdaji namreč lahko Komisija po zakonodaji začne prekrškovni postopek, če bi ga opazili. Potočnik je izpostavil, da pozorno spremljajo to investicijo in da so stalno vključeni v vzpodbujanje obeh držav k dialogu. Tale potočnik jih "strela"...po domače je to takole...vaš sosed vam pred nosom gradi hišo, ima gradbeno dovoljenje. Vam ni všeč, da sploh gradi...IMATE pa pravico, da zahtevate 4m oddaljenost od meje in pravilen naklon strehe, ki naj bi se vklopila v okolje.... In kaj to spremeni...NIČ....In komisija "verjetno ne bo začela prekšovni postopek, ker ga itak NE bo opazila." Banda...
Imam veliki
28. 05. 2012 09.16
+17
sila zaskrbljujoč članek
NightWishFan
28. 05. 2012 09.12
+12
Pa dajmo jim mi postavit NEK2 blizu italijanske meje.....
Imam veliki
28. 05. 2012 09.16
+2
NightWishFan
28. 05. 2012 09.17
+11
Seveda bi bolje zaradi nas, samo bi potem videli kakšen halo bi delali.
Tonček Balonček
28. 05. 2012 09.27
+3
Območje na slovensko italjanski meji ("mi" oziroma poštenjaki smo zastave tam "ponosno" odstranili in jih postavili pred šole in vrtce, da se ve!) je itak ena saam svinjarija! Koprska lika je konkurenčna, kjer nikjer drugje ne trpijo te svinjarije od premoga in drugih razsutih tovorov, Italjani so seveda v to svoje slepo črevo na meji s Slovenijo namestila sežigalnico smeti, naftne terminale, termoelektrarno, zdaj bi še plinske! Gre za eno najbolj zasvinjanih območjij daleč naokoli, Slobenci so tako neumni in hudobni, da imajo sredi te zasvinjanosti celo mladinskakokrevališča in vikende (Debeli rtič itd.), oljčno olje in vino od tam pa promovirajo kot neke bioizdelke! Podatki, d aje tam astme med otroci bistveno več kot drugje po Sloveniji, seveda ne kažejo naokoli, so pa golo dejstvo! Važno je, da se je v Strunjanu dvema italjanskima vinjenima vinogradnikoma nekoč prikazala sveta mati božja! In to bo pognalo turizem?! TA del JAndrana je že zdaj ekološko degradiran, seveda je pa iz elto v leto le še slabše. Gre za kloako in krmišče hkrati za pol Srednej Evrope!! NAjbolj smešno je to, d aso s eljudje iz osrednej Slovenije selili tja zaradi "boljšega zraka"! AKr tako, ker se je to med ljudmi govorilo, resnica in podatki seveda kažejo popolnoma drugače! Čimdlje od tam, priporočam!
exaglikojot
28. 05. 2012 09.41
-1
Italija ne bi delala noben halo zaradi morebitne NEK2, še več, hoteli so se iti Joint Venture z nami, kot ga imamo sedaj z Hrvati za NEK1
Tonček Balonček
28. 05. 2012 10.09
+1
Nek je na meji Hrvaško, naj jo probajo postaviti kam v Sežano recimo!
Tonček Balonček
28. 05. 2012 18.24
Ne vem, zakaj nekaterim moj zgornji zapis ni všeč, vse je čista resnica, eč kdo misli, d as emu mArija res kaže, je to pač njegov problem, ne naš!
fb_2017
28. 05. 2012 09.02
+10
a res mislite, da bo italjane na koncu zanimalo, kaj si o terminalih mislijo mali slovenčki, odločitev da se terminali gradijo je dobila blagoslov italijanske politike, tako da neke ovire ni več
wsharky
28. 05. 2012 08.48
+2
... he he he .. pa pa ... slovenska obala ... biznis je biznis ... ju hu hu ...
SuperLolek
28. 05. 2012 08.32
+1
Pri vsej moderni tehnologiji, ne moremo uspešno uporabiti morja za uplinjanje plina brez da bi ga pri tem zastrupili s klorom? Eh... *facepalm* Nekako pa ne zasledim od kod živo srebro?
Imam veliki
28. 05. 2012 09.18
+3
živo srebro je baje sprala soča iz rudnika živega srebra v Idriji.. z leti se je zadeva nakopičila v morja in padla na dno, ker je težja od vode.. če bi kaj kopali pa bi se dvignil in naredil zares ogromno škode.. zdaj, ko je na dnu pa ni tako \"nevaren\"
expat
28. 05. 2012 09.26
+2
Domen Dolenc 1
28. 05. 2012 08.32
+8
nekaj ljudi se bo močno okoristilo s tem, vse ostalo očitno ni pomembno!
tantadruj1
28. 05. 2012 08.19
+16
ali se ne dela noben projekt, ali pa kakšnega totalno uničujočega .... halooo... pa kaj imajo v glavah tisti, ki sploh to hočejo graditi? zakaj se naši na spomnejo, da bodo mal atomsko tlele po obali metali, da vidimo, če se na drugi strani strinjajo?
Svobodni Umetnik
28. 05. 2012 07.34
+2
henrikosmi
28. 05. 2012 08.28
+2
Širitev luke Koper da (z upoštevanjem okoljevarstevnih standardov), terminal NE!
.MOSSAD.
28. 05. 2012 07.30
+6
Tole bojo naši EU levaki...popedenali med malico...pa to.. Še dobro da imamo: -Potočnika -M.Cvikla -Ropa -Kacina Zmagovita ekipa....majke mi...
Tonček Balonček
28. 05. 2012 07.39
-9
Še sreča, d aimamo novo oblast in so ideje o tem terminalu le še preteklost. Na Kresalko in Kučana si pa pozabil?! OPPa stanovnika! A Pahor je pa že prestopil?
KaaTja Jauk
28. 05. 2012 07.57
+5
zmagovita ekipa kot jo imenujete je res zmagovita za svoj žep,za državo pa čista nula.
Tonček Balonček
28. 05. 2012 08.09
+4
Skrajni čas je že bil, das o se vrnili poštenjaki, okrepljeni z Erjavcem! Škoda, d ani zraven še Plemenitega, on bi Italajnom zagrozoil s Titom in vse bi bilo urejeno! Mi bomo pa Italajne zfdaj izisljevali s Potočnikom, ha, ha! Peterel pa az te terminale nima časa, s eukvarja z abortusi!