Slovenija

Terenski pavšali za poslance, ki niso na terenu?

Ljubljana, 22. 03. 2012 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Organizacije starejših opozarjajo, da poslanci neupravičeno prejemajo mesečni pavšal v višini od 500 do 1000 evrov za delo na terenu, ki ga sploh ne opravljajo. V državnem zboru pravijo, da gre za neresnične interpretacije.

Partnerske organizacije starejših so v okviru projekta Starejši za skladni razvoj dolgožive družbe ugotovile, da poslanci neupravičeno dobivajo mesečni pavšal za delo na terenu. Po opozorilih vodje projekta Mateje Kožuh Novak večina poslancev še nima urejene poslanske pisarne, vseeno pa dobivajo mesečni pavšal za delo na terenu.

Po mnenju organizacij starejših nekateri poslanci neupravičeno prejemajo pavšale.
Po mnenju organizacij starejših nekateri poslanci neupravičeno prejemajo pavšale. FOTO: Damjan Žibert

V omenjenem projektu organizacij starejših so namreč ugotovili, da 16. teden po volitvah 55 poslancev še vedno nima urejene poslanske pisarne, vseeno pa prejemajo mesečni pavšal v višini 500 do 1000 evrov za delo na terenu. Skupaj torej v treh mesecih okrog 135.000 evrov, je sporočila Kožuh Novakova.

Poleg tega je le 11 poslancev od 35, s katerimi so se pogovarjali v okviru projekta, izjavilo, da bodo volivcem na terenu na voljo le enkrat na mesec. Po urniku dela državnega zbora pa je vsak ponedeljek namenjen prav delu poslancev na terenu. Da bodo volivcem na voljo vsak ponedeljek, pa je napovedalo le 12 poslancev.

Organizacije starejših so se v okviru projekta Starejši za skladni razvoj dolgožive družbe lotili podprojekta Aktivno državljanstvo in začeli tedensko obiskovati vse poslance, da bi jim približali stiske prebivalstva. Kot je v sporočilu za javnost zapisala Kožuh Novakova, bodo partnerske organizacije starejših tekoče spremljale delo poslanskih pisarn in poskušale preko stikov s poslanci vplivati na kakovost reševanja vprašanj vseh generacij, zlasti pa starejših.

Pavšal pripada vsakemu poslancu

Ne drži navedba, da poslanci neupravičeno prejemajo pavšal, če še nimajo ustanovljene poslanske pisarne, saj se s svojimi volivci srečujejo tudi drugače – na različnih shodih, prireditvah, dogodkih, obiskih – prisluhnejo pa jim tudi v državnem zboru v svojih pisarnah ali pa v okviru organiziranih obiskov. Državni zbor

V državnem zboru so pojasnili, da vsi poslanci dobivajo pavšal, ki jim pripada po zakonu. Enkrat letno obvestijo mandatno-volilno komisijo o svojih aktivnostih v volilni enoti. "V primeru, da poslanec obvestila ne posreduje v določenem roku, se mu, do izpolnitve te obveznosti, poslanski pavšal ne izplačuje." Če ni dogovora o brezplačni uporabi prostorov, gredo za poslanske pisarne obveznosti v zvezi z najemnino in obratovalnimi stroški v breme državnega zbora.

Prostori se, če je mogoče, najamejo v prostorih občin oziroma upravnih enot – lokacijo dogovori poslanec – in v ta namen je na poslanca v mandatu 2011–2015 mesečno predvidenih 200 evrov. Ostale obveznosti za delovanje poslanskih pisarn pokriva poslanec iz mesečnega pavšala pri pokrivanju stroškov za opravljanje funkcije v volilni enoti.

Poslanec sredstev za pokrivanje stroškov delovanja poslanske pisarne ne prejme neposredno, temveč državni zbor za poslanske pisarne na predlog poslanca sklene najemno pogodbo. Najemne pogodbe se sklenejo za določen čas, do izteka mandata.

DLGV: Polovica poslancev že ima pisarne in se držijo urnika

Poslanec lahko denar porabi tudi za pokrivanje stroškov administrativno-tehnične pomoči, vendar je mogoče sredstva uporabiti le na podlagi vnaprej sklenjene pogodbe o delu, ki jo sklepa državni zbor.

Iz DLGV so sporočili, da polovica njihovih poslancev stranke že ima poslanske pisarne, druga polovica pa si jih še ureja. Pojasnili so, da so do mesečnega pavšala za delo na terenu upravičeni vsi poslanci, saj je namenjen aktivnostim, ki se odvijajo na območju volilne enote, v kateri je bil poslanec izvoljen in je odvisen od oddaljenosti posameznega poslanca.

Mednje sodijo obiski v volilni enoti, srečanja s krajani, reprezentančni izdatki ob organiziranju sej in razgovorov, predstavitve v lokalnih medijih, uporaba prostorov in tako dalje. Urnik državnega zbora za letos natančno določa dva- do štirikratno mesečno prisotnost poslanca v poslanskih pisarnah ob ponedeljkih "in poslanci, ki že imajo svoje pisarne, se urnika že držijo, saj se zavedajo svoje odgovornosti do volivcev".

Na pojasnila drugih poslanskih skupin še čakamo.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tarika55
23. 03. 2012 09.57
+3
Me prav zanima kako bi naši poslanci lahko preživeli z najnižjimi plačami, da o dnevnicah sploh ne govorimo. Za delavce je treba vse oklestiti, poslancem pa še kaj dodati, da bodo lahko bolj odvzemali malemu državljanu.
godhead
23. 03. 2012 08.29
+4
hlapci, pokleknite pred majerjem. in da nebi slučajno komu padlo na pamet, da se upre!
resslovenka
22. 03. 2012 19.11
+7
Saj ne morem verjet. Še pavšale, za kaj? Tale država se s svojimi zakoni dela norca sama iz sebe. Kako ima sploh kdo od politikov obraz stopiti pred obubožane državljane?
Franciska Pavlin
22. 03. 2012 15.19
+13
Kdaj pa bodo rezali in izpraznili stavbo nasproti zunanjega ministrstva, baje tam kopičijo vse stare diplomate, ki mešajo zrak in vlečejo plače, pravijo, da so že zdavnaj zreli za v penzijo, vendar je to nedotakljiva tema. Kdo bo to razjasnil in povedal davkoplačevalcem, ali je kaj res na tem, ali se spet samo govori?
wsharky
22. 03. 2012 15.19
+14
... poslanci od prvega sklica pa do zadnjega so skrbeli samo za to, da so si lepo polnili svoje zepe ... sprejeli pa so katastrofalne zakone, marsikaterega pa so podtaknili narodu, da je odlocal na referendumu namesto njih ... skratka lumpi ...
prognostik
22. 03. 2012 15.16
+12
Me prav zanima koliko dohodnine plačajo naši vrli poslanci ,če jo sploh kaj ?Da niso še tu priviligiranci.
AlternativeFacts
22. 03. 2012 14.42
+4
Če narod časti..zakaj pa ne.
godhead
22. 03. 2012 14.25
+4
pokleknite pred majerjem, hlapci
silce
22. 03. 2012 13.43
+17
in tako bo se naprej,oni bodo kao rezali in rezali in to samo tam,kjer javnost izve za kaj se gre.bogve,koliko je zamolcanega.
Kensy
22. 03. 2012 13.54
+13
Točno tako, vse ki se napajajo iz državne blagajne je zelo težko nadzirat, saj jih nadzirajo tisti, ki se prav tako napajajo iz istega korita, ti pa niso ravno motivirani za posege in drastične spremembe lagodnega tudi lastnega življenja
nazaret
22. 03. 2012 13.22
+17
Kaj nimajo dovolj visokih plač, da še te ugodnosti dobivajo...ostajam brez besed...
selector
22. 03. 2012 12.44
+24
mladina je na 600eurih da si lahko ta banda izplačuje 13 plače, regrese, dela na terenu, en kup dodatkov in ugodnosti, je malice in kosila za 2-4 eure!
Jožajoža
22. 03. 2012 12.27
+29
no, počasi boste, volici,socialarji, s prejemki od 150 do 200 evrov na mesec zvedeli, koliko vaši izvoljneci in javni uslužbenci zaslužijoi. veste, plačo sestavljajo osnova in dodatki. policaj ima osnovo 800 evrov , z dodatki in prevoznimi stroški pa zasluži 2500 evrov in več. isto politik. osnova 4000 evrov, izplačilo z dodatki 15 000 evrov , zdravnik,učitelj,župani,svetniki...........................