Slovenija

Zaplet glede terana: nasprotujoče si trditve evropskega komisarja in ministra Židana. 'Kdo tu laže?'

Ljubljana/Bruselj, 24. 01. 2017 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Bruselj bo sprožil postopek za dodelitev izjeme Hrvaški glede terana. Javnost pa razburjajo nasprotujoče se trditve evropskega komisarja za kmetijstvo in ministra Židana glede poteka reševanja tega vprašanja. V NSi se zato sprašujejo, kdo laže in zahtevajo razkritje pogovorov med Slovenijo in komisijo.

Evropska komisija bo danes kljub nasprotovanju Slovenije sprožila postopek za sprejetje zakonodaje v obliki delegiranega akta, s katerim želi Hrvaški dodeliti omejeno izjemo pri uporabi imena teran. Skupina strokovnjakov za vino bo danes prvič razpravljala o osnutku delegiranega akta, kar velja za začetek postopka.

Nasprotujoče si trditve evropskega komisarja in ministra za kmetijstvo

Medtem pa so veliko prahu dvignile izjave evropskega komisarja za kmetijstvo Phila Hogana, ki je govoril za TV Slovenija. V pogovoru je namreč večkrat ponovil, da ga je Židan prosil za nekaj časa, da bi s Hrvaško sklenili prijateljski dogovor glede terana. Dejal je tudi, da je bilo vprašanje zaščite terana predmet pristopnih pogajanj s Hrvaško.

Evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan
Evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan FOTO: AP

Minister za kmetijstvo Dejan Židan te navedbe odločno zanika in trdi nasprotno: teran ni bil predmet pogajanj. Kot je zapisal, ni komisarju nikoli omenil, predlagal ali se z njim celo strinjal, da Slovenija potrebuje čas za pogajanja v zadevi teran.

"Za Slovenijo to ni bilo nikoli sprejemljivo, saj je teran zaprta zadeva, zaščita je bila pridobljena po pravnem redu EU in to smo kot država tudi spoštovali in zagovarjali," je zapisal Židan.

V NSi zahtevajo razkritje pogovorov med Slovenijo in komisijo glede zaščite terana

Nasprotujoči si izjavi evropskega komisarja za kmetijstvo Hogana in kmetijskega ministra Židana pa so močno razburile NSi, kjer so se ostro odzvali.

"Glede na besede evropskega komisarja in današnje izjave Židana, se v poslanski skupini NSi sprašujemo, kdo tu laže in kdo na ta način dela škodo slovenskim proizvajalcem terana," je bila v današnji izjavi za javnost ostra podpredsednica NSi Iva Dimic. Kot je dodala, so slednji ves čas delali na kakovosti terana in imajo pravico vedeti, ali je bilo v tem času res dogovorjeno, da se zadeve s Hrvaško poskušajo rešiti, pa ni bilo tako.

"Če je bil res dodeljen časovni odlok, nas zanima, katere aktivnosti je minister v tem času speljal. In če je krivda na strani komisije, menimo, da se mora slovenska vlada enostavno vključiti v pogajanja in Hrvaški preprečiti dodelitev pravice glede terana," je dejala.

Kot je v izjavi še izpostavila Dimičeva, želijo, da se razkrije dokumentacija, kako so potekali pogovori Slovenije in Evropske komisije glede zaščite terana. "Ta zgodba se mora končati v dobrobit slovenskih proizvajalcev," je sklenila.

Evropski komisar trdi, da je bilo vprašanje terana že predmet pristopnih pogajanj s Hrvaško, Židan to zanika.
Evropski komisar trdi, da je bilo vprašanje terana že predmet pristopnih pogajanj s Hrvaško, Židan to zanika. FOTO: Thinkstock

Židan: Komisija se je s Hrvaško dogovarjala za našim hrbtom

Komisija vztraja, da bo teran še vedno zaščiten izključno kot slovensko vino, Hrvaška pa bo lahko ime sorte grozdja teran uporabljala pri označevanju vina z zaščiteno označbo porekla z imenom Hrvatska Istra.

Pri označevanju bo treba upoštevati stroge pogoje. Napis teran bo moral biti manjši kot napis Hrvatska Istra in oba naziva bosta morala biti na istem vidnem polju, torej na sprednji ali hrbtni strani steklenice.

Slovenija kljub tem zagotovilom trdi, da bruseljska rešitev potencialno neposredno ekonomsko ogroža slovenske proizvajalce. A gre še za veliko več kot zgolj za zaščito terana, opozarja slovenski kmetijski minister.

Židan komisiji med drugim očita, da se je s Hrvaško dogovarjala za njenim hrbtom in torej ni ravnala v dobri veri ter da bi z načrtovano izjemo ustvarila nevaren presedan in prekoračila svoje pristojnosti.

Vse to po ministrovih besedah ustvarja zelo negativno podobo EU v Sloveniji. Legalizacija kršenja pravnega reda v drugi članici le še krepi negativna čustva do EU, kar je zelo nevarno, je pred časom opozoril minister.

Židan je sicer zadovoljen, ker je Slovenija uspela vzbuditi veliko zanimanja med članicami za to vprašanje, ne pričakuje pa, da bi ji uspelo zbrati dvojno večino, ki je potrebna za zavrnitev delegiranega akta.

Delegirani akt je mogoče zavrniti s 55 odstotki glasov članic, ki predstavljajo 65 odstotkov prebivalstva unije. Po Židanovem mnenju je malo verjetno, da bi se toliko članic izpostavilo, saj ima vsaka država kakšno odprto težavo s komisijo.

Bo Slovenija tožila komisijo?

Ker tako Slovenija kot Evropska komisija vztrajata pri svojem, prepričani, da je zakon na njuni strani, se trenutno zdi, da se slovenski tožbi proti komisiji na Sodišču EU v Luksemburgu ne bo mogoče izogniti.

Ko delegirani akt začne veljati, ima članica dva meseca časa, da vloži tožbo na evropsko sodišče, je v ponedeljek v Bruslju pojasnil Židan in ponovil, da bo Slovenija to tudi storila, če bo šlo tako daleč.

Hrvaška je že ves čas, odkar je komisija decembra razkrila svoje načrte, redkobesedna. V celoti bo podprla odločitev komisije, ne glede na to, kakšna bo, je v ponedeljek v Bruslju dejal hrvaški kmetijski minister Tomislav Tolušić.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BPGC
24. 01. 2017 21.16
-1
Sedaj bi nam prisla prav Bratuskova kot podpredsednica EU komisije. Ampak ne, bilo jo je potrebno diskreditirati in onemogociti, neumni slovenski politiki.
kure bedne
24. 01. 2017 20.46
+0
Sramota in nesposobnost. Sam tolk.
BPGC
24. 01. 2017 19.11
Kaj pa v Nsi so ze poslihtali direktorja mariborske bolnice?
BPGC
24. 01. 2017 19.08
-1
Zidan in Erjavec, SD in DESUS sta najsibkejsi clen te vlade. Prvi zagonil arbitrazo za Piranski zaliv in nas dostop do odprtega morha, drugi pa teran, kranjsko in se ukvarja z Zavodom za gozdove. Volilci tega ne bomo pozabili.
Castrum
24. 01. 2017 18.12
+5
Saj je Židan tudi s Kranjsko klobaso pogorel. Ja, zrihtali so zaščito, vendar so dovolili Hrvatom, da uporabljajo ime Kranjska klobasa še nadaljnih 15 let, do leta 2029 !
CastrumFF
24. 01. 2017 18.16
-1
V Evropi NOBEDEN ne verjame in se manj zaupa Slovencem! A naj bi bilo sedaj drugace?
Castrum
24. 01. 2017 18.27
+2
Slovnica 4. razred OŠ, pravilno je "nihče"! Sicer pa, Slovenija je dovolj ugledna članica EU, da z zaupanjem in spoštovanjem dogovorjenega ni imela nikoli težav, kaj šele zamer.Za razliko od ene naše sosede, ki se obrača po vetru in se ne drži dogovorjenega. Ampak, to vedo že vsi v EU in se prav dosti ne sekirajo(mo)....Konec koncev, zaupano nam je bilo predsedovanje EU kot prvi novi članici iz paketa 2004 !
CastrumFF
24. 01. 2017 18.29
-1
IN??? Predsedovanje so imeli VSI.Vprasaj raje koliko so bili v Bruslju "zadovoljni" s slovenskim :))))))))))))))))) Kot so lani rekli Nemci: "slovenija steje v EU kot zrno peska v vesolju; NIC!"
Castrum
24. 01. 2017 18.33
+2
Slovenija je predsedovala kot prva izmed desetih novih članic ki so vstopile v EU leta 2004. To je posebna čast. EU je bila izredno zadovoljna s slovenskim predsedovanjem, tako kot tudi z vsemi ostalimi. Sicer pa, predsedovanje Hrvaške EU sploh še ni na dnevnem redu komisije EU. Kako to?
Castrum
24. 01. 2017 18.34
Nemci so to rekli? Ma bejž no? A mogoče tisti "nemci" ki tekoče govorijo kamenarski jezik?
CastrumFF
24. 01. 2017 18.40
+0
:)))) Si RES nerazgledan .Hrvaska je vstopila komaj pred 2 leti! Slovenija je "predsedovala" po 4 letih! Izredno zadovoljni? :))) Ja,zate in za Slovensko-Korejske medije! ehehehe P.s. kako si razlagas DEJSTVO da 72% vseh Evropejcev (kaj sele ostalih) ni nikoli niti slisalo za slovenijo (eurostat 2016)? P.s. si kdaj vtipkal v Gugl... slovenija najmanj priljubljena v Eu ? Poskusi in oglasise se kaj! :)))
CastrumFF
24. 01. 2017 18.45
+0
P.s to da ste NESPOSOBNI (napako ste TUDI v slucaju TERANA naredili SLOVENCI) ne krivi drugih!
Castrum
24. 01. 2017 19.05
Kako kjukcu razložiti, da je od vseh desetih držav , ki so takrat vstopile, recimo pomembna Poljska ali Češka, pa je vseeno prva predsedovala Slovenija in to je čast! Hrvaška je vstopila sama pa ješe vedno ne vidijo na čelu EU. Kar je logično! Kar se pa uspešnosti naše lepe Slovenije tiče pa takole, dokler Slovenci ustvarimo skoraj enkrat več kot Hrvati, potem res ne vidim potrebe da bi se s teboj pričkal o tem, kdo je kaj na tej obli. Pa da se ne boš preveč matral, GDP per Capita: V Sloveniji 20.000 USD, na Hrvaškem 11.000 USD . No seveda če sprejemaš poročila IMF....Sapienti sat!
Castrum
24. 01. 2017 18.08
+5
SD , oziroma ZLSD, oziroma KPS od ustanovitve naprej deluje nekako vse-južno-slovansko. Nikoli patriotsko Slovensko!
krmeki
24. 01. 2017 18.08
+3
Jaz ne verjamem nobenemu. Ne Židanu, ki je uničil slovensko kmetijstvo in gozdarstvo, še manj pa največjim dvoličnežem v NSi, ki pridigajo nekaj, delajo pa povsem drugo.
LevicaSmrdi
24. 01. 2017 18.05
+0
Je morda Židan posredoval, ko smo morali vrniti milijone zaradi napake človeka iz njegovega ministrstva ? Seveda ne. In tudi hlapci z leve na teh straneh takrat niso bevskali.
rde?kar
24. 01. 2017 18.03
-3
A bodo tudi banko kupili za 100000 in prodali za 50000 in bodo dejali ,da so ustvarili dobiček. Ha ha burleske
LevicaSmrdi
24. 01. 2017 18.02
+0
No, glede tega vsekakor ni vprašanj. Jasno je, da laže Židan, saj je tudi član proti-Slovenske stranke, katere edini cilj je ropati in ščititi kriminalce. Njegovo blebetanje pove vse kar samo. Tožili EU ? Seveda. Samo da preučijo.
rde?kar
24. 01. 2017 18.01
-2
Pa kdo pravi ,da so pošteni ne bi bil za ministra ,če ni iz SD.
CastrumFF
24. 01. 2017 17.58
-3
Kdo laze!! A je to sploh za vprasat? SLOVENCI! KOT VEDNO!
helvecijaner
24. 01. 2017 17.50
+0
A bo tudi iglavce pred LOBADARJEM šel na EU sodišče ščitit ? Se pa mora pohitet v naslednji vladi ga nebo.
BPGC
24. 01. 2017 17.47
+3
Cvicek je naslednji.
korintos23
24. 01. 2017 17.39
+0
Zakaj dela Nsi proti državi?
dajno
24. 01. 2017 18.00
-2
Zakaj? Tudi jaz želim vedet kdo laže! In tistega je treba dobesedno pribit n a križ
LevicaSmrdi
24. 01. 2017 18.03
+0
No, rdeč hlapec, podpornik SD, korintos23 spet poskuša s svojimi primitivnimi zapiski preusmeriti pozornost z resnice. Kot vsak lahko sam vidi, proti Sloveniji deluje njegova SD. Kot vedno do sedaj.
trdovrat
24. 01. 2017 17.39
+1
Zaščita imena je prepiranje o oslovi senci. Kvalitetnejšega bomo pač mi spili, pa naj je naš ali pa ne! Ravno tako zaščita "kranjska klobasa". Tisti, ki so jo znali narediti so že ali pokojni, ali so pa propadli zaradi prenizke cene! Sedaj se pa preklamo o imenih, jedi ali pa pijače v pravi kvaliteti pa pač ni več!
BPGC
24. 01. 2017 17.47
-1
Kranjskk klobaso so mi ponudili v Zagrebu na njjhovem bozicnem sejmu. Sem kar zazijal.....od kod imajo Hrvati Kranjsko?
dajno
24. 01. 2017 18.02
+2
Trdovrat, motiš se! Teran je blagovna znamka, ki se recimo dobro prodaja v Ameriko. In če pride še en ponudnik s Hrvaške in prodaja teran, za katerega ni naredil nič, je pa slabše kvalitete, ga bo prvič prodal za par centov ceneje, kupec pa jo ugotovi, da je teran ena cmiga, bo a tem škoda narejena našemu dobremu terenu!
trdovrat
24. 01. 2017 18.09
+0
Škoda na more biti narejena, če je roba kvalitetna! Pa še to, če ga Hrvati naredijo boljšega, naj ga pač prodajo.
SDS_je_poden
24. 01. 2017 17.22
+11
25 let izkušenj z našimi politiki mi pravi, da Židanu ni za verjet.
LLLEPI
24. 01. 2017 17.26
+4
Ce bi pravilno naredili zascito ne bi bilo nobenih problemov.Nasi politiki pa nimajo casa za to so prevec zasedeni z raznimi nezakonitimi posli ki jih spremenijo v zakonite.Slovenija ne bo nikoli tozila EU ker smo najvecji hlapci unije
LLLEPI
24. 01. 2017 17.30
+2
Tdi delujoco tovarno sladkorja so zaprli.Kaj mislite zakaj ? Drugje po evropi pa so jih zgradili popolnoma na novo
korintos23
24. 01. 2017 17.38
+1
To je bila itak Jugo tovarna, vi desnjaki iz nje sladkorja ne bi jedli!
srebrnibreg
24. 01. 2017 17.49
-3
LLL- kdo je zaprl tovarno sladkorja? Zaprtje je zahtevala EU, da boš vedel in, da ne boš zavajal z lažmi.
LLLEPI
24. 01. 2017 17.54
+4
To vemo saj po navodilih EU se bo ukinila cela Slovenija.Tako je tudi pravilno ko bo cela Slo v lasti tujcev bo slovenec samo se cistilka in tudi nasi politiki ostanejo brez dohodka
helvecijaner
24. 01. 2017 17.59
+1
LLLEPI. Misliš,da se bomo potem imenovali SRBOSLONIJA?
BPGC
24. 01. 2017 17.17
+5
LLLEPI
24. 01. 2017 17.28
+2
BPGC
24. 01. 2017 17.49
+0
To pa ne vem. Glede ba pisanje novinarjev, pa ne vem kaj si naj mislim o teranu. Zagotovo fatalna napaka stranke SD. Zidan naj odide, saj ne obladuje svojega resorja.
peT99
24. 01. 2017 17.09
+0
Dejstvo je, da minister govori eno, komisija drugo. Minister pravi, da komisija deluje v nasprotju z zakonom, komisija trdi, da Slovenija niti NI uspela dokončati postopkov v zvezi s samo zaščito imena ? Torej, če komisija govori resnico, kar bi nekako bolj verjel, bo to potrdilo tudi sodišče in bo tožba ovržena, plačala pa bo Slovenija. To prerekanje je še en populističen ukrep naše vlade. Če pa minister ne ve, da nismo uspeli zaščititi imena pa je sicer pričakovano ampak sramotno. Naj si raje natočijo čistega "terana" pa slovenskemu narodu povedo resnico. Bo v končni fazi bolje za denarnice davkoplačevalcev. Njihovi nesposobnosti, tako ali tako nihče več ne zameri.
murinar
24. 01. 2017 16.57
+16
Delo naših politikov; 25-let in zapravili skoraj vse pa še zapufali državljane! Ni kaj reči!
LLLEPI
24. 01. 2017 17.39
+1
Kar ste volili to, pa imate in ze 25 let gledate kako se krade pa se vedno hodite na volitve