Slovenija

'Teran nam na Krasu pomeni vse. Če to izgubimo, vinarstva na Krasu ne bo več'

Ljubljana, 21. 07. 2015 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Teran, ki pogosto združuje ljubitelje dobrega vina, tokrat spet razdvaja Slovenijo in Hrvaško. Potem ko je Slovenija teran zaščitila na ravni EU, Hrvaška v Bruslju še vedno išče možnosti, da bi tudi njeni vinarji smeli prodajati vino z imenom teran. Slovenija vztraja, da je hrvaški vlak že odpeljal.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Bitka za teran
    02:41
    Iz SVETA: Bitka za teran
  • Iz SVETA: Židan: Slovenija glede terana ne bo popustila
    03:51
    Iz SVETA: Židan: Slovenija glede terana ne bo popustila
  • Iz 24UR: Vinska vojna s Hrvaško
    03:12
    Iz 24UR: Vinska vojna s Hrvaško

Lanska študija več slovenskih in hrvaških znanstvenikov je pokazala, da sta slovenska sorta refošk in teran iz hrvaške Istre genetsko identični, kar pomeni, da njuni imeni označujeta isto sorto, vendar pa obstajajo nekatere morfološke razlike v karakteristiki listov. To je verjetno tudi razlog za to, da so na Hrvaškem menili, da gre za dve različni sorti.

Nosilec študije Denis Rusjan z ljubljanske biotehniške fakultete poudarja, da je treba ločevati ime sorte in vina. "Sort žlahtne vinske trte, ki jih že stoletja tradicionalno gojijo na nekem območju, ni mogoče zaščititi oz. si jih lastiti, medtem ko se vino pod določenim nazivom, v tem primeru teran, ki se ga prideluje znotraj definiranega območje, lahko zaščiti, kar je Slovenija tudi storila," je dejal.

Ob tem je spomnil na primer Madžarske, ki je v vinorodni deželi Tokaj zaščitila vino z istim imenom tokaj, ki ga pridelujejo iz šestih sort, a niti ena od njih v imenu ne vključuje besede tokaj.

"Kljub temu so bili slovenski in italijanski vinogradniki primorani spremeniti ime sorte furlanski tokaj, hkrati pa so dobili prepoved uporabe naziva tokaj na etiketah vina, čeprav tovrstno pridelano vino v Sloveniji in Italiji nima z madžarskim zaščitenim vinom tokaj ničesar skupnega. Po mojem prepričanju na Hrvaškem v tej zgodbi dajejo preveliko vlogo sorti oz. imenu sorte teran," je dejal.

Teran se od hrvaškega vina razlikuje predvsem zaradi različnih razmer za pridelavo - drugačnega podnebja, tal, vinogradniške prakse, tehnologije v kleti in načina pridelave vina. "Kras kot planota daje slovenskem teranu drugačen, značilen pečat v primerjavi s hrvaškim vinom pod istim nazivom," je povedal.

Teran je zaščiten v EU

Vino
Vino FOTO: Reuters

Teran je zaščiteno ime za vino iz sorte refošk, ki se prideluje samo na Krasu v Sloveniji. Z nacionalno zakonodajo je zaščiten že več desetletij, z vstopom Slovenije v EU leta 2004 pa je zaščita postala del pravnega reda EU. "Slovenska označba porekla teran izpolnjuje vse pogoje veljavne zakonodaje in uživa polno zaščito prava EU," so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Komisija je tik pred vstopom Hrvaške v EU podala uradno stališče, da je teran v EU zaščiteno ime za slovenske pridelovalce, ki ga hrvaški pridelovalci po vstopu v EU ne bodo smeli več uporabljali. Hrvaška ni nasprotovala slovenski zaščiti terana, čeprav bi lahko to storila tudi kot nečlanica EU, hrvaška pristopna pogodba pa te zahteve ne pokriva.

V skladu s predpisi EU se ime sorte vinske trte, ki vsebuje zaščiteno označbo porekla, ne sme uporabljati za označevanje kmetijskih proizvodov. V praksi to pomeni, da se z imenom teran ne sme označevati nobeno drugo vino.

Komisija je Slovenijo septembra 2014, več kot leto dni po vstopu Hrvaške v EU, neformalno obvestila, da Hrvaška zahteva podelitev izjeme od tega splošnega pravila. Komisija se pri tem sklicuje na možnost podelitve izjeme z delegiranim aktom, vendar samo v primeru obstoječih praks označevanja.

Hrvaškim proizvajalcem je komisija zaradi lažje prilagoditve omogočila le prodajo starih, predpristopnih zalog terana do njihovega izčrpanja, ni pa jim odobrila označevanja z imenom teran za vino, proizvedeno po pristopu.

Slovenija trdi, da komisija z delegiranim aktom ne more podeliti omenjene izjeme Hrvaški dve leti po vstopu, saj gre za prakso označevanja, ki je nezakonita za vina, proizvedena po vstopu Hrvaške v EU. Ker Hrvaška izjeme od pravnega reda EU ni uredila med pogajanji, je to vprašanje za Slovenijo zaprto, poudarjajo na ministrstvu.

Teran je zelo pomemben za Kras

Proizvodnja vina v Sloveniji je v tržnem letu 2013-2014 po podatkih državnega statističnega urada dosegla nekaj več kot 700.000 hektolitrov. Celotno območje vinorodnega okoliša Kras obsega 600 hektarjev vinogradov, 450 hektarjev odpade na sorto refošk, letna pridelava terana pa doseže približno milijon litrov, so pojasnili na kmetijskem ministrstvu.

V osrčju dežele terana 2013 - 12
V osrčju dežele terana 2013 - 12 FOTO: Jure Rejec

Predsednik Konzorcija kraških pridelovalcev terana Boris Lisjak je dejal, da je bolj kot količina pridelanega terana pomembno to, da proizvodnja terana na Krasu predstavlja okoli 80 odstotkov pridelave vina.

"Določene kleti na Krasu imajo 100-odstotno samo teran. Veste, kaj bi pomenilo, če bi izgubili teran?" se je vprašal in dodal: "Teran nam na Krasu pomeni vse. Če to izgubimo, vinarstva na Krasu ne bo več."

Kot pravi, imajo dokaze, da so Hrvati pred 25 oz. 30 leti kupovali cepljenke trte refošk v Sloveniji. "Obstajajo dobavnice, računi, točni naslovi in količine. Iz naših cepljenk hočejo dokazovati, da imajo trto teran. Ti dve trti sta isti," je pojasnil.

Poudaril je, da je zadeva z zaščito terana zaključena. "Kraševci smo radovedni, če bi se to dogajalo v Italiji, Franciji, Španiji ali kakšni drugi priznani evropski državi, če bi tako pometali z njimi kot z nami? Zaščita terana je dokončna, popolna in čista kot solza," je sklenil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

putinj
22. 07. 2015 23.13
slovenija se je ze tak napol prodala hrvaski, dajte jim se to...
johanca123
22. 07. 2015 20.46
+1
Pa qua je treba tolk pozornosti tej kislici - medtem pa Cmera Zapufa državo in niti besede
enakostzavse
23. 07. 2015 09.51
+1
johanca a so psihostabilizatorji popustili. Pa pusti že enkrat šmarnco pr mir.
ivan.z Doba
22. 07. 2015 12.07
+2
Trte sorta Teran ni. Ime vina Teran je vezan na trto refošk in teritorijalno poreklo od Tržaškega zaliva do Vipavske doline. Stari Kraševci so prepričani, da le vinogradi okrog vasi Križ, Šepulje, Tomaj, Dutovlje in Godnje dajejo pravi Kraški Teran. Vino s širšega kraškega vinorodnega okoliša mu je podobno, se pa razlikuje v niansah. Menda je slovel že v starem Rimu.
johanca123
22. 07. 2015 20.47
-1
Baje velja na krasu pravilo, če srečaš kraševca in modrasa, modrasa pusti živeti!
BŠK
22. 07. 2015 07.38
+2
Slovenčki se pač ne znamo tržiti....ostali slovanski narodi so nas nažalost že zdavnaj povozili... Drugače pa Teran je zakon... Sem ga enkrat peljal polno katrco in me ustavi policaj v Lokvah ter vpraša : kaj boste s toliko vina? Lepo sem povedal, da grem pač k žlahti in da ga peljam ker nima transporta, pa še sproti grem na obisk k prijateljem.Stopim iz vozila in mu pokažem omenjeni tovor, mimogrede jasno opravim alkotest in seveda 0,0 Spustil me je naprej in ni kompliciral ; pa ste res toliko žejni, madonca?Jah, veste moj stric praznuje 60let!Potem pa vse najboljše in srečno vožnjo!>Najlepša hvala dvakrat!
mbhudournik
22. 07. 2015 08.40
-2
ooResnicA
22. 07. 2015 06.57
+1
...kaj nam pomaga če zaščitimo da je samo naše če pa neznamo tržit....čez par let bodo spet hrvatje kupilu to blagovno znamko kot so cokto, barcaffe, merkator, lj. Borzo, kolinsko..........
vojkopernar
22. 07. 2015 07.19
-1
LOPOVEpredZID
22. 07. 2015 06.33
+2
Hočejo našo zemljo, naše vino, naš pršut, naše Lipicance, našo Kranjsko klobaso........lahko dobijo pa samo z penisem po čelu !
jutranjisij
22. 07. 2015 06.31
+3
Največji problem je propadanje vinogradov, predvsem SV Sloveniji in tudi sicer prevelika razdrobljenost in samobitnost slovenskih vinogradnikov, namesto njihovega skupnega nastopa na mednarodnem trgu. Imamo izjemna zemljišča in lege za vinograde, celo med najboljšimi na svetu, pa se to ozemlje zarašča. Puhtijo nam milijoni. Druge države so sposobne veleprodaje veliko slabših vina od slovenskih. Neverjetno, toda resnično.
EMINENT
22. 07. 2015 02.37
+2
Sem v prejšnjem postu malo samega sebe preskočil. Primorci kot res zavedni Slovenci, so svojo samobitnost komunistoim prodali. Sram naj nas bo! In zdaj tle jokat glede Hrvatov, je samopomilovanje!
o22
22. 07. 2015 06.06
+2
EMINENT,Ali je za vas državotvoren narod tisti ,ki venomer napada in žali narod v manjšini?Za Kranjsko klobaso so se potegovali in tožili samo Slovenijo ,medtem ,ko Avstrije ,ki se je tudi potegovala zanjo ,niti omeniti niso upali.Favšija se jih drži do onemoglosti ,kar se nas Slovencev tiče.Pa ne narod tak kot sam,politiki ,ki si nabirajo pike.
EMINENT
22. 07. 2015 07.10
Saj na hrvaškem si politiki tudi samo točke nabijajo! Ma, ko gre za državotvornost, so združeni, naši se pa takrat šele pošteno med sabo udarijo.
EMINENT
22. 07. 2015 02.31
+3
Problem je, da so Hrvati državotvoren narod. Mi na žalost to nismo in še tisto malo narodne inteligence ki smo jo premogli, leži po rovih, ali pa je v Argentini.
ficfiric 1
22. 07. 2015 04.33
-4
Aja tisti ki so hitlerju vzklikal so zate narodna inteligenca...hahahah...lohk bi tud tebe u kaksen rov ruklni....je se prevec rovov praznih...zato pa je v slo kot je...eni tako drugi tako...sam nekateri se zmeri ne priznajo da so bli na strani porazencev...to pa boli a ne...
LepistaNuda
22. 07. 2015 00.42
+1
Hmmmm, Italijani imajo vinsko sorto terrano, pa še beseda je latinskega izvora. Da ne bomo zaščitili še luftmadraca ali kake podobne priprave.
iGURT
22. 07. 2015 00.34
-1
zanimivo da tega NOBENA VLADA OD 91' PA DO DANES NI BILA SPOSOBNA UREDIT
janijankov
22. 07. 2015 03.34
+1
o22
22. 07. 2015 06.09
+4
Vse to je bilo že pred leti urejeno,.Hrvati niso nič dosegli pri klobasi in pršutu,sedaj pa poskušajo pri teranu.Morda se bodo lotili še kakšne gibanice, Kranjske čebele ali pa kar Lipicancav.
Karantanija
21. 07. 2015 23.57
Nimam veliko upanja, Do sedaj smo izgubili že veliko in preveč.
Diškor
21. 07. 2015 23.44
+5
KWA OŠTJE ČIVKATE, KWA PA RDEČE VOLTE, TE BOJO VSE ZAVOZIL IN PRODAL.
EMINENT
22. 07. 2015 00.41
+1
Ti primorski dialekt ne gre preveč od rok, ampak bistvo; Primorci cepljeni na komuniste, si pa zadel.
bukefal
21. 07. 2015 23.13
+8
Pri takem usranetu, kakršen je Cmerko, bodo Hrvati še Triglav razglasili za najvišjo goro hrčkovine!!!
Diškor
21. 07. 2015 23.43
+3
AtaAufbiks
21. 07. 2015 22.28
+5
Ne bi se čudil, če bi Cerar prodal označbo porekla "Kraški teran" Hrvatom.
jani75
21. 07. 2015 21.12
+9
ja najboljše, da še Hrvatje zaščitijo Prekmursko gibanico, pa našo bujto repo, pa krapce....mijslin pa ka so totalno odpelani ali ka je zdaj to...pred časom so hoteli Kranjsko klobaso, Kraški pršut.......heheheee no ja če pomislim da je polovica uradnikov na visokih položajih, po rodu hrvatje in srbi pol se ne čudim da Slovenija čez enih 100 let ne bo obstajala in to dobesedno,,,,,,lp. iz Prekmurja
jani75
21. 07. 2015 21.20
+4
ker nimajo jajc, in niso naši so njihovi!!!!
iGURT
22. 07. 2015 00.36
yyyeb 21.07.2015 18:43:33 10 km južneje iz iste trte pa več ni teran ampak teranovič?
lolekxxl
21. 07. 2015 20.12
-3
Gdo še pa pije teran,pivo je zakon.
takje
21. 07. 2015 20.05
+0
To, kar bom zapisal, ima strokovno razlago, da nimajo prav ne eni in ne drugi. Zakaj? Rdeče grozdje iz sorte vinske trte Refošk daje povsod vino Refošk, na Krasu pa zaradi vpliva tal (terra rossa) vino Teran. Hrvati imajo prav tako vino Teran iz sorte grozdja Refošk, imeli pa naj bi tudi sorto grozdja Teran. Če imajo res sorto Teran, mora na to dati odgovor genetika!! Sicer je pa resnica ta, da bi se na Krasu pridelano vino iz sorte Refošk moralo imenovati Kraški Refošk, če že želijo izpostaviti posebnost tal! Ne nazadnje vsi prodajajo sortno vino iz sorte grozdja Refošk! Če imajo Hrvati res sorto Teran, ki po nekaterih podatkih naj sploh ne bi obstajala, imajo oni vso pravico, da vino, pridelano iz te sorte imenujejo Teran, naši pa bodo morali to sorto še posaditi, če bodo želeli prodajati istoimensko vino! Če malo globlje pogledamo v vinski svet, je takih zgodb kar nekaj. Ena od nam bližjih je Šipon, katere avtohtonost, mimogrede, si prisvajamo tako mi, kot Italijani, pa Slovaki in Madžari. Tako se na Hrvaškem ta sorta imenuje Pošip, na Madžarskem pa recimo Furmint. Vina se imenujejo in prodajajo kot sortna pod istim imenom, kot je ime sorte. Pri nas torej kot Šipon, na hrvaškem kot Pošip in na Madžarskem kot Furmint. V primeru Teran so naši primorci v resnici spretno izigrali v prvi vrsti potrošnika, ki tako kupuje vino iz sorte Refošk z nekim karakterjem Krasa pod imenom Teran, vsi ostali pa, kjer ta sorta uspeva, vino Refošk. V resnici gre samo za tržni delež sorte Refošk in borbo za pozicijo višjega cenovnega razreda, kar Teran danes je, saj Refošk slovi kot »masovna vinska sorta«, ki je nikoli ne zmanjka. Imamo tipičen primer konkurence znotraj same sorte vinske trte Refošk, torej prodajo sorte pod različnim imenom vina!! Lahko se zgodi, da ne eni in ne drugi ne bodo več smeli prodajati vina iz sorte Refošk pod imenom Teran, ker je to vino Refošk in ne Teran. Teran je samo spreten izmik imenu sorte, ki se je marketinško odlično prijel!
ivan.z Doba
22. 07. 2015 12.06
+1
Trte sorta Teran ni. Ime vina Teran je vezan na trto refošk in teritorijalno poreklo od Tržaškega zaliva do Vipavske doline. Stari Kraševci so prepričani, da le vinogradi okrog vasi Križ, Šepulje, Tomaj, Dutovlje in Godnje dajejo pravi Kraški Teran. Vino s širšega kraškega vinorodnega okoliša mu je podobno, se pa razlikuje v niansah. Menda je slovel že v starem Rimu.
deathbite
21. 07. 2015 18.46
+7
Prav je, da je teran zaščiten. Ne razumem pa, da se zanemarja vprašanje lipicancev, ki bodo kmalu avstrijski. In vode, ki jo hoče kapital sprivatizirali. Nato je na vrsti zrak!
Tone 12345
21. 07. 2015 18.43
+10
KRAS JE ZAKON,GA NI DRUGEGA KAR SE TERANA IN REFOŠKA TIČE!!NI JIM TREBA NITI NEKE POTRDITVE NEKIH KVAZI INSTITUCIJ!