Slovenija

Južni veter iz Sahare 'kriv' za vročino in gmotno škodo

Ljubljana, 29. 04. 2012 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./Ni.J./STA
Komentarji
104

Temperature so se dvignile za te dni zelo visoko, v Novi Gorici so namerili za april rekordnih skoraj 31 stopinj Celzija. V prihodnjih dneh nas lahko presenetijo popoldanske plohe. Rekordne temperature nad 30 stopinj so izmerili tudi v Avstriji in Nemčiji.

Danes bo še vroče, nato bo malce manj.
Danes bo še vroče, nato bo malce manj. FOTO: Thinkstock

Konec aprila nam je prinesel sončne in tudi zelo tople dneve. Temperature so se tako včeraj povzpele celo nad 30 stopinj Celzija, kar za te dni vsekakor ni običajno, je dejal dežurni vremenoslovec z agencije za okolje Benedikt Strajnar.

Ob Obali so temperature zaradi vetra, ki piha z morja, in hladnega morja nižje v primerjavi z drugimi kraji po državi. Morje ima le okoli 15 stopinj.

V Novi Gorici in Postojni so dosegli absolutni temperaturni rekord za april, v Novi Gorici so namerili 30,5 stopinje, v Postojni pa 27,9. Prejšnji rekord so temperature dosegle 9. aprila 2011, ko so se v Novi Gorici povzpele do 29,7 stopinje, v Postojni pa do 26,1. Temperature blizu rekordov so bile tudi v Ljubljani in Celju, kjer so včeraj namerili 28,6 stopinje. Strajnar je dodal, da lahko tudi danes padejo temperaturni rekordi, saj se sončno in toplo vreme nadaljuje.

Nato pa bo malo manj toplo, je dejal Strajnar. K nam bo pritekal hladnejši in bolj nestabilen zrak, tako da se bodo že od jutri lahko pojavljale plohe. Jutri bodo plohe večinoma le v hribovitem svetu zahodne Slovenije, v torek in sredo tudi drugod. V sredo se lahko pojavijo tudi krajevne nevihte, je še pojasnil.

Podobno vreme s sončnimi dopoldnevi in popoldanskimi plohami bo tudi v nadaljevanju, od četrtka do konca prihodnjega tedna. Temperature se bodo gibale od 20 do 25 stopinj.

Vroče tudi drugod po Evropi

V Avstriji in Nemčiji so v soboto namerili aprilski vročinski rekord s temperaturami, ki so presegle 30 stopinj Celzija, v Švici pa so vremenoslovci v minuli noči zabeležili prvo tropsko noč leta, saj se živo srebro ponoči v številnih krajih ni spustilo pod 20 stopinj Celzija. O rekordnih temperaturah poročajo danes tudi iz Moskve.

V avstrijskem kraju Waindhofen an der Ybbs so v soboto namerili 32 stopinj Celzija, kar je najvišja izmerjena aprilska temperatura, odkar v Avstriji merijo temperature. Rekordno visoke temperature so sicer namerili tudi v Salzburgu (31,5 stopinje) in nemškem Münchnu (32,2 stopinje).

V Avstriji se je živo srebro povzpelo nad 30 stopinj Celzija.
V Avstriji se je živo srebro povzpelo nad 30 stopinj Celzija. FOTO: Reuters

"Krivec" za visoke temperature naj bi bil južni veter iz Sahare, ki je dosegel osrednjo Evropo. Ta je sicer poleg vročine povzročil nekaj gmotne škode; v švicarskem kantonu Uri je odkrival strehe, v kantonu Wallis pa zanetil dva gozdna požara.

Veter je podiral drevesa in električno napeljavo na francoski strani predora Montblanc, ki so ga morali zaradi tega zapreti. Slabo vreme namreč onemogoča, da bi lahko začeli čistilno akcijo. 11,6 kilometra dolg predor naj bi na francoski strani ostal zaprt nekaj ur, zato voznikom svetujejo, da na poti proti Italiji uberejo druge ceste.

O neobičajno visokih temperaturah danes poročajo tudi iz ruske prestolnice. V Moskvi so danes namerili 28,6 stopinje Celzija, kar je največ, odkar so pred 130 leti začeli meriti temperature ozračja. Pred tem se je z rekordnimi 28 stopinjami Celzija v Moskvi ponašal 24. april leta 1950.
 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zalijanc
30. 04. 2012 06.48
+1
pa da ne bo zopet Al-Qaida kriva...
veselo-na-delo
30. 04. 2012 00.13
+5
Vau super sem že pogrešal to! Spet bodo nevihte in neurja to rad gledam sploh ponoči lepo iz pojstle ko dež šumi in bliska pa grmi pa malo vmes tudi toča ropoče čeprav ni preveč prijetno to, me pomirja ko gledam toti divji ples narave da lahko lepo zaspim.
draghci
29. 04. 2012 23.38
+1
Danes je bilo sicer lepo vreme, ampak tisti, ki se spozna je opazil kopreno med ostalimi normalnimi oblaki in ne modrega neba. To je sedaj stalnica in očitno se od res modrega neba lahko kar poslovimo. In seveda, taki kot sem jaz smo še vedno mal zmedeni, ki kar nekaj sanjamo
veselo-na-delo
30. 04. 2012 01.10
+6
Si že kdaj opazoval deževnico ko se je kje nabirala? Če ne poskusi jo nekje ujet kjer voda teče naraunost iz strehe pa boš videl kako se peni to so kemikalije iz ozračja CIMENTRALISI IN DRUGE KEMIKALIJE, katere izpere dež iz ozračja, se ujamejo na streho pa jih voda odnese v čeber in se zgostijo v pene v čebru katerega si namestil pod kap.
Jure Herer
29. 04. 2012 23.23
+24
youtube: Velika prevara globalnega segrevanja Podnebje Zemlje se segreva in ohlaja že sto tisoče let, še predno je Al Gore izumil globalno segrevanje. Pred tisoč leti npr. je bilo tako toplo, da so trto in vino pridelovali celo tako severno kot je Škotska. Dejansko je bilo v Srednjem veku nekje med 800-1200 tako toplo, da so Vikingi naselili Grenlandijo. Al Gore je jasno nakazal agendo in cilj obdavčevanja v svoji izjavi - prvi korak k svetovni vladi. Takšno obdavčevanje spominja na srednjeveško religijo - plačaj ali pa se cvri v peklu. Ob temu dobimo občutek, da vsi politiki v naši državi niso bili deležni osnovne izobrazbe - co2 naraven plin, ki daje življenje, ni in ne more biti strup. Po škandalu ClimateGate se pa je mit postal sramota. Znanstveniki so "slučajno" izključili najbolj severne vremenske, merilne postaje - torej tiste ki so kazale najnižje temperature. Iz elektronskih sporočil pa je bilo razvidno so se dogajala tudi šikaniranja in fizične grožnje vsem profesorjem inznanstvenikom, ki so si upali dvigniti glas. Teorija o globalnem segrevanju je popačena znanost, pseudoznanost, v katero niso vključeni mnogi dejavniki in parametri ki bi na mestu odtehtali smešno teorijo o globalnem segrevanju. Leta 1974, so strašili populacijo z teorijo o ledeni dobi, nekaj let kasneje, so preskočili na globalno segrevaje. To jasno kaže na popačeno pseudoznanost. Mit da je človek kriv za spremembe temperature je postala osrednja politična tema, skoraj vseh političnih strank in novodobnih gibanj, ki ne prenesejo nikaršne kritike. Kljub temu da 30.000 znanstvenikov trdi in tudi toži Al Gora, da človek ni vzrok za spremembe v podnebju. Ti znanstveniki se kljub smrtnim in drugim grožnjam borijo proti stroju, vsakodnevne propagande ustrahovanja o katastrofalnih posledicah, združenih narodov in aktivistom ki slepo vrjamejo propagandi. Zanikanje globalnega segrevanje se primerja z zanikanjem holokavsta, sprejeti so zakoni, ki bodo vse tiste, ki zanikajo globalno segrevanje zaprli v psihiatrične ustanove. S tem so zaustavili države v razvoju, ki imajo veliko nafte in premoga. Afričani in drugi si ne morejo privoščiti napredne tehnologije, za pridobivanje električne energije, in so obsojeni na posojila mednarodnih bank in posledično zasužnijo svoje potomce za več generacij. Ti aktivisti in okoljevarstveni novinarji, politiki, sekretarji in ostali so popolnoma brez drobca humanosti.
miha.123
30. 04. 2012 18.30
Se absolutno strinjam - sliši se kot zarota, kar pa seveda ni, je le skup interesov, ki so v "sozvočju". Politiki imajo svojo agendo, ki jih bo pripeljala/obdržala na oblasti, najprej ustrahujejo ljudi, kako so za vse "krivi" in jim potem ponudijo rešitev v plačevanju odpustkov (v tem primeru CO2 odpustkov). "Okoljevarstvena" gibanja, kamor so prestopili najbolj radikalni levičarji in vseh vrst fanatiki, ki potrebujejo "neko religijo" imajo svoj motiv, ko "rešujejo svet" in "prosvetljujejo ljudi" in so bogato sponzorirani,... Mediji imajo stalno na razpolago "šokantne" novice s katerimi si dvigujejo gledanost/branost,... Znanstevniki imajo enostaven kanal do financiranja kakršnekoli raziskave/projekta (in od tega oni živijo !), ki ima v naslovu "globalno segrevanje" ali "podnebne spremembe",... Upam samo, da bo dovolj ljudi spregledalo te nesramne in podle laži in da se bomo vsi skupaj čez 10 let smejali tej, dobesedno "vraževernosti", na enak način, kot se smejimo temu, kako so včasih verjeli v čarovnice, zmaje, ravno zemljo,... itd.
hot or not
29. 04. 2012 23.10
+8
sovražm vročino
Veyron95
29. 04. 2012 22.27
-21
Tistim pametnjakovičom, ki pravite, da so te temperature normalne predlagam, da si preberejo "Neprijetna resnica" od Al Gora. Če ste pa preveč leni, si pa vsaj film poglejte. Statistika pove vse. Lep dan
petelin25
29. 04. 2012 22.52
+3
Nimivseeno
30. 04. 2012 02.15
+2
Poglej si še nasprotno stran in poglej njihove argumente, potem se odloči s svojo glavo. (Vir: Global warming swindle, youtube)
undisputed
30. 04. 2012 06.47
+3
Zakaj misliš, da morajo osnovno šolci it gledat v kino ta dokumentarec, tako kot sem ga moral it sam gledat leta nazaj, zato, ker takrat nismo kj preveč razmišljal o teh stvareh, niti nismo imeli moznosti raziskovat to področje sami, in mladim mozganom hitreje pride neka stvar v glavo, kateri slepo verjamemo, to je samo pranje mozganov, načrtno, jst medijem ne verjamem nič, čisto nič, ker ljudje ze podzavestno in nagonsko verjamejo novicam preko tv-ja, kot da bi bila to knjiga resnice, če nekoga vprašaš, a si 100% da je tako, pa ti reče, ja sm, sj je blo na tv-ju
miha.123
30. 04. 2012 18.32
+1
V Al Gorovem filmu (in sklepam tudi knjigi) je kar nekaj razkrinaknih LAŽI in manipulacij, zaradi katerih se je moral javno opravičiti pred Ameriško kongresno komisijo - Googlaj !
Logic Popeye
29. 04. 2012 22.02
+14
komaj smo pozabili lanski septembrski vročinski val že je tu aprilski vročinski val.
schoru
29. 04. 2012 21.54
+18
je bilo sonce - suša, vse narobe, je bil dež, nižje temperature, spet vse katastrofalno narobe....zdaj pa par dni malo sonca spet posije imamo pa \"vročino\" pa \"gmotno škodo\".......kaos....najbolje, da se vsi v eno jamo zavlečemo pa nas ne bo vreme več*..
michoslo
29. 04. 2012 21.26
+4
sam sem bil v teh dneh v bohinju in prav lepo se je bilo preganjat bo bližnjih hribih, žal pa je še vsaj včeraj blo nad 1500 metrov preveč snega in res ni luštno za hodit ko vse teče :)
rokgr
29. 04. 2012 21.18
+21
kar naenkrat me je sredi noči tema presenetila....in povzročila gmotno škodo.Osebno krivim klimatske spremebe.
Svobodni Umetnik
29. 04. 2012 20.28
+42
najbolj mi gre pa na zivce, ko napisete "V prihodnjih dneh nas lahko PRESENETIJO popoldanske plohe". Ne vem in ne razumem, kok te lahk preseneti ploha? mislim...a ni to neki cist naravnga in (skor) vsakdanjega. To je tak, ko ce bi luc przgau pa bi me presenetla svetloba.
5lamca
29. 04. 2012 20.53
+30
Sej drgač mal nakladaš...Sam tazadn stavk pa zmaga :D:D:D
Svobodni Umetnik
29. 04. 2012 21.38
+4
Logic Popeye
29. 04. 2012 23.58
+2
spredaj manjka en minus. tudi prometne nesreče so nekaj vsakdanjega ampak te bo vseeno presenetila, če se ti bo zgodila.
Robberto
29. 04. 2012 20.23
+5
"gmotno škodo" ... kakšne škode? A vreme potem ni nikoli 'vredu' al kaj? Vsaka ima svoji '+' in '-', 'tko kot skor vsak stvar.
veseliveselko
29. 04. 2012 20.22
+12
Ma ti novinarji,čist nič vam več ne paše...pa enkrat sibirska zima,pa aprilsko predolgo deževje,pa tropska vročina pa...pa dajte no,ste kot stare babe zjamrani!!!!! Na k..... mi že greste s tem jamranjem!!!!
mamica55***
29. 04. 2012 20.06
+1
tko je vroče, kot da bi v murglah spet en recept probal !
sloman
29. 04. 2012 19.56
+2
pa to si chuck norris prdce žge :) zato je vroće
hondica
29. 04. 2012 19.33
-10
Me like global warming (ce bi obstajal seveda).
Braavos
29. 04. 2012 19.10
+23
Južni veter iz Sahare 'kriv' za vročino in gmotno škodo -- kaka bedarija,napišete vse samo da se klika
pejdspat
29. 04. 2012 19.05
+12
jaz sem pa mislil da je veter iz južne amerike
smolapataka
29. 04. 2012 20.41
+4
luckyss
29. 04. 2012 18.44
+24
" "Krivec" za visoke temperature naj bi bil južni veter iz Sahare, ki je dosegel osrednjo Evropo.... v švicarskem kantonu Uri je odkrival strehe, v kantonu Wallis pa zanetil dva gozdna požara." Kar precej vroč tale saharski veter, da takole zaneti požare...kakšne pišete ..:))
Skeletor
29. 04. 2012 21.12
+1
homer2
29. 04. 2012 18.35
+13
kdo bo pa v tej vročini sneg kidal?