Slovenija

Telefonskih klicev zgolj 'zaradi zagotavljanja višje kakovosti storitev' ni dovoljeno snemati

Ljubljana, 16. 02. 2015 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V uradu informacijske pooblaščenke opozarjajo, da je splošno snemanje telefonskih klicev postala zelo razširjena praksa, "ki predstavlja poseg v pravico do varstva osebnih podatkov klicatelja in poseg v pravico do zaupnosti komunikacij''.

Par
Par FOTO: Thinkstock

Informacijska pooblaščenka in Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) opozarjata, da pri snemanju klicev pogosto prihaja do kršitev zakonodaje. Telefonskih klicev zgolj zaradi zagotavljanja višje kakovosti storitev namreč ni dovoljeno snemati, opozarjata v smernicah o dopustnosti snemanja.

Kot opozarjajo v uradu informacijske pooblaščenke, je splošno snemanje telefonskih klicev postala zelo razširjena praksa, "ki predstavlja poseg v pravico do varstva osebnih podatkov klicatelja in poseg v pravico do zaupnosti komunikacij, zato mora biti izvedeno ob upoštevanju ustave in zakonov".

V drugi polovici leta bo glede snemanja telefonskih klicev okrepljen inšpekcijski nadzor, so sporočili.

Dopustnost snemanja telefonskih klicev namreč ureja zakon o elektronskih komunikacijah, in sicer se lahko snemajo klici zaradi zagotovitve dokaza o poslu ali na podlagi ustreznih zakonskih določb, ob tem pa morajo biti klicatelji pred snemanjem obveščeni. Snemajo se lahko tudi klici na področju obveščevalnih in varnostnih nalog, nalog policije, obrambe in reševanja.

Možna je prijava

V nobenem primeru pa ni dopustno snemati klicev za splošne informacije, klicev, kjer ne pride do posla oz. spremembe posla, kakor tudi neselektivno vnaprejšnje snemanje vseh klicev.

Informacijski pooblaščenec in AKOS ob tem opozarjata, da se mnogi ponudniki ne držijo določb zakona, ki urejajo snemanje klicev.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je za 24ur.com dejala, da če posameznik naleti na takšno opozorilo, jim lahko poda prijavo. ''Zaradi 'višje kakovosti storitev' vsekakor ni razlog za snemanje telefonskih pogovorov. Pri posnetkih nastaja zbirka osebnih podatkov in to je naša pristojnost,'' je pojasnila in dodala, da si pristojnosti na tem področju sicer delijo z Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve.

''Bilo bi odlično, če bi kakšno podjetje nehalo snemati zaradi naših smernic. A samo tako ukazati jim ne moremo. Za prenehanje snemanja mora biti inšpekcijski postopek,'' je še razložila.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Penzic 007
17. 02. 2015 12.15
sicer pa zakon govori sledece kdaj je dovoljeno snemat "v okviru zakonite poslovne prakse z namenom, da se zagotovi dokaz o tržni transakciji ali katerikoli drugi poslovni komunikaciji", in torej zakon je zelo splosen, ker je poslovna komunikacija oz. druga poslovna komunikacija lahko marsikaj, torej nic novega, pac firme bodo prilagodile svoja sporocila in bo spet tako kot je bilo.
R0kk
17. 02. 2015 09.33
+1
citat: Nedopustno je snemati: - klice z namenom zastraševanja ali preprečevanja žaljivih, pretirano ponavljajočih se ali klicev grozeče narave Vidim, da so zaščiteni tisti, ki izvajajo psihično nasilje prek telefonov. Bravo AKOS+Informacijski Pooblaščenec. Dajmo prepovedat snemanje videa, če kdo s pištolo ali nožem vstopi v banko ali trgovino.
Penzic 007
16. 02. 2015 22.33
+1
Kako pa bodo nadzirali mednarodna podjetja, ki sicer nudijo podporo v slovenscini, ampak je podpora fizicno v tujini (Microsoft, Apple, del Googla, IBM, Coca-Cola, HP....).
pankration
16. 02. 2015 19.19
+3
Če hočeš dokazat nekaj in zahtevaš posnetke pogovora z uslužbencem pa ti takoj rečejo, da so te posnetke že davno izbrisali. Lumpi so lumpi. Ko se gre za njihov dobrobit takoj uporabijo posnetke. Ko pa se gre, da ima stranka prav, posnetki takoj izginejo oziroma se izbrišejo. Meni je prav, da snemajo mene in delavca saj tako mi nobeden ne more solit pamet s tem kaj mi je uslužbenec rekel in kaj ne. Jaz bi snemal tudi vse pogovore z agenti zavarovalnic, ki ti dobesedno LAŽEJO v obraz, samo da bi pogodbo podpisal. Tisti, ki ne prebere drobnega tiska in verjame agentom, ga na koncu močno nasrka.
uporabno bolj ne
16. 02. 2015 18.45
+4
UPC Telemach, si.mobil, itd... na snemanje te opozori takoj po poklices brezplacno stevilko pa magari, ce vprasa samo zakaj gori lucka na modemu =) ali pa ce vprasas za ceno gostovanja pri mobilnem operaterju... ne rabijo poostrenega nadzora posebej - samo poklicejo naj na par 080 stevilk - jih ne stane nic in bodo imeli 100 krsiteljev v enem dnevu.
slovenc59
16. 02. 2015 17.49
En komentar mi je ze zbrisal, pojma nimam zakaj, napisal pa sem, da kolikor so nas ze posnel, bi se moral iz vsega tega kaj nauciti in izboljsat svoje poslovanje, tako na tehnicnem podrocju kot drugo. Ne verjamem, da to sploh kdo poslusa, morebiti samo za interno preverjanje svojega kadra, da ga ob morebitni reakciji lahko brcnejo v rit. Za potrosnike ne vidim koristi v tem snemanju in skrbi za izboljsanje kakovosti ! Ker je ni !
posta.man29
16. 02. 2015 16.57
+17
pol pa pokličeš na proplus ti pa na začetku reeče da pogovor snemajo zaradi višje kakovost storitev ?????
eywadasa
16. 02. 2015 18.19
+4
FIGEC
16. 02. 2015 16.36
+14
Snemanje klicev je prepovedano zato, da VIP lažljivcem potem ne moreš pred lažljivi gobec postaviti "ogledala". Spomnite se samo tistega šoferja, ki mu je delodajalec grozil z odpustom in še čim drugim. Sedaj ga pa lahko še toži, a ne??! Mater, kam gre ta država z namenoma nastavljeno luknjasto zakonodajo?!
Zaboljsijutri
16. 02. 2015 15.42
+17
Sprva sem mislil; super koncno se neke stvari delajo vprid potrosnikom... Ampak ko sem pocasi preberal vsebino sem ugotovil, da ni nobene drasticne spremembe v tem zakonu. Namrec ze prvic so se podjetja izognila zakonu z uporabo sporocila ''Zaradi 'višje kakovosti storitev...'', katerega naj sedaj ne bi smeli vec uporabljati. To je zakon z veliko luknjo, namrec samo sporocilo se bo drugace glasilo in snemanje se bo se vedno nadaljevalo.
113113
16. 02. 2015 15.25
+3
Kako je pa s GSM telefoni, klici med seboj? Za android obstaja aplikacija ACR, ki samodejno prične ob klicu snemat. Ob namestitvi (ne vem točno, že pozabil) se izpiše, da je v SLO dovoljeno snemat pogovore?!
joze drugi
16. 02. 2015 15.18
+6
Najbolj smešni so na Microsoftu na tehnični pomoči. Na snemanje te opozori zelo jasen in glasen zvok, ko se pa pogovarjaš z svetovalcem se ga pa komaj sliši. :) Enkrat smo en primer reševali skoraj pol ure, ko sem jih pa naslednjič klical za banalno napako, ki sem jo pozneje rešil sam v dveh minutah, so mi pa rekli, da je storitev plačljiva in da mi jo rešijo online za mislim da 50€.
radovedna 1
16. 02. 2015 15.16
+2
STEVILKA +++++++
Zrkizz
16. 02. 2015 14.52
+10
Koncno, vsaj en nadzor da ukinejo. Ker to se je res razpaslo preko vseh meja.
Demirel
16. 02. 2015 14.52
+9
simobil kriminalci
FIGEC
16. 02. 2015 16.38
+6
Vsi so isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti,isti, isti, isti, isti, pokvarjeni do obisti !!!
sokol1610@yahoo.com
16. 02. 2015 14.52
-2
Klici naj se snemajo ker stranka že v startu laže in govori kakor se njej zdi pravilno. Vsakega o tem obvesti odzivnik že pred samim klicem. Če se pa tako zelo bojiš snemanja, potem ti pa že odzivnik pove da pošlji email - problem solved. Res ne vem kaj tako velik problem glede tega. S snemanjem klicev se preveri tako besede/znanje svetovalca in se ji tudi dodatno izobrazi, če njihovo znanje šepa. Prav tako pa se preveri kaj je želel klicoči in ali je dobil vse potrebne info. To mi samo nakazuje, da tisti ki je toliko proti temu, ima sigurno nečiste namene na brezplačnih številkah. (Tudi banke snemajo pogovore mimogrede - a boš zaradi tega nehal hoditi v banke ti @AtaAufbiks? Premisli malo preden zapaničariš!)
Zrkizz
16. 02. 2015 14.53
+5
Karkoli imas kot razlog, pomembno je da ni dovoljeno. Amen.
FIGEC
16. 02. 2015 16.40
+0
Mater, kojeg li argumenta?! sokol ++++++++++++++
Alijen
16. 02. 2015 14.36
+5
Bedarija. Klici tehnicne pomoci se snemajo, se bodo in se morajo. Ne mores verjet kaksni ljudje vse klicejo in zaradi teh se to snema in tudi zato da se preveri ali je operater po telefonu res ponudil nekaj kar nekdo trdi. Prav tako se s tem dela nadzor nad operaterji. Cakalna vrsta bo pa vedno. Ne vidim smisla da imas toliko operaterjev kot je narocnikov. Ko pride do kaksnega izpada nima nihce potrpljenja pocakat pol ure. Klici se naj snemajo to je se najmanjsi poseg v zasebnost. Ce smo ze pri tem operater tako ali tako vidi vse podatke od narocnika.... Pa ce se snema ali ne
scar_face
16. 02. 2015 14.41
+31
Mogoče ljudje ne bi bili takšni, če bi vi tehniki znali svetovati kaj drugega kot resetiranje modema. Ne pa, da moram igrati loterijo in upati, da študent/ka, ki dela na Amisu, študira računalništvo oz. kaj relevantnega. Ker v večini primerov naletim na študentko, ki nima pojma, za kaj se gre...In glede na to, da naročniki plačujemo po 60 eur/mesec za te storitve, verjetno res ne bomo izgubljali 2 uri časa, samo zato, da bomo dobili na telefon nekoga, ki dela preko študentske napotnice. Ko bodo naročnine 10 eur, pa bomo imeli več potrpljenja.
ariie
16. 02. 2015 15.17
+7
scar face se strinjam v enem mesecu kar imam Amis sem sigurno imel 25x mrk pokličem čakam medtem lahko pogovor snemajo se oglasi zaspan glas povem zakaj se gre na drugi strani tišina ko pa povem da naj tisto kakovost snemanja vtaknejo v boljši signal mi pove ta glas da bodo napako odpravili v enem tednu samo tega tedna noče in noče biti pošljimo Amisu račun za naše storitve ko sami resetiramo modem vsako resetiranje 1evro
Alijen
16. 02. 2015 15.34
+2
Nisem tehnik. Ne delam na tehnicni podpori. Se pa strinjam da bi se moralo vec vlagati v razvoj in usposabljanje tehnikov - kot se je v nasem casu. Danes je student tam ker je najcenejsa delovna sila. V 14 dneh mora predelati gradivo, ki ga je za pol leta. Skoda da se tk firme tega ne zavedajo. In tudi zaradi tega se klici morajo snemati
pankration
16. 02. 2015 19.28
+2
Jaz sem enkrat klical več kot eno uro na siol servis, nato sem se razjezil in poklical tam, kjer se naroči paket storitev. Samo enkrat je zazvonilo in takoj so se javili. Sledilo je 15s preklinjanja na uslužbenca (kar se mu opravičujem). Takoj je uvidel, da je napaka na serverju in v minutki je odpravil napako.
RR7
19. 02. 2015 05.35
Alijen vidim da nisi tehnik in po vsej verjetnosti nikdar ne boš pa tudi bolje da nisi...zagotovo ti ne reče da modem resetiraš iz čistega dolgčasa pač pa ti lahko iz prve roke povem, da s tem ko ti resetiraš modem, agentu oziroma tehniku omogočiš: 1. pregled nad priklopljenimi napravami na modem 2. pregled nad delovanjem portov modema 3. pregled nad delovanjem samega modema in drugo V vsakem primeru tehnik v osnovi ima možnost modem resetirat preko sistema, kar vedno tudi stori, vendar pa si v prvi vrsti za napravo v uporabi odgovoren sam. Ogromnokrat ni potreben čisto nikakršen drug poseg kot edino reset modema. V 70 odstotkih primerov reset odpravi napako.
AtaAufbiks
16. 02. 2015 14.27
+15
Vsakič posebej bom podal prijavo, če bom slišal, da se pogovor snema.
FIGEC
16. 02. 2015 16.41
+7
Rajši vsakič enega ta kratkega zvrni, bo več haska...
scar_face
16. 02. 2015 14.23
+8
113113
16. 02. 2015 14.20
+11
Jast sem pa za, da se snema. Če nekaj sklepaš, naj bi to veljalo kot nek dokaz. Nimam pa mutnih poslov, zato sem ZA snemanje.
galiot
16. 02. 2015 14.49
+6
To se popolnoma strinjam s teboj v primeru sklepanja poslov to drži ne pa da kličeš za popolnoma banalno stvar in čakaš 10 minut ...
User112003
16. 02. 2015 15.36
+5
jaz sem tudi za, in to za vse primere, tudi če jaz kličem npr. na nek servis če lahko nekaj naredim pa mi potrdi, potem pa mi začnejo, ko prineseš fizično na serivs a to ste naredili ja to pa nebi smeli sedaj pa garancija ne velja. Po pa sam ej rekli ste tako tukaj imaš posnetek=)
pankration
16. 02. 2015 19.30
+1
galiot snemanje nima nič veze s čakanjem. Veliko krat se mi zdi, da gredo na čik pauzo in pustijo spuščen telefon.
iGURT
16. 02. 2015 14.05
+17
Mene to ne moti, bolj me meti to da se shranjujejo VSI naši gsm pogovori, kam smo klicali, kdo je klical nas, dolžina klica, lokacija kje smo se nahajali, včasih tudi sam pogovor, vsa sms komunikacija, ipd., in pa vsa komunikacija preko eletronske pošte, in ostalo - ampak, to vse je verjetno zaradi naše varnosti? #pomežik
Ka pa mislis
16. 02. 2015 14.17
+7
iGURT
16. 02. 2015 14.25
+10
Seveda, zaradi teroristov ti še po račinalniku pobrskajo, vse za splošno dobro.