Slovenija

Začetek tedna Parade ponosa v znamenju nestrpnosti

Ljubljana, 28. 05. 2011 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z Dnevom družin se je v Ljubljani začel letošnji teden Parade ponosa, ki bo trajal vse do prihodnje sobote, 4. junija, ko organizatorji pripravljajo Parado ponosa. Ne počivajo pa niti nestrpneži, ki so razbili okna lokala Cafe Open.

Lanskoletna parada ponosa v Ljubljani. Letošnja bo z Metelkove krenila prihodnjo soboto.
Lanskoletna parada ponosa v Ljubljani. Letošnja bo z Metelkove krenila prihodnjo soboto. FOTO: Aljoša Kravanja
Z Dnevom družin, ki ga soorganizirajo Amnesty International Slovenije, informacijski center Legebitra, Zavod Open, Kampanja za vse družine ter Društvo Parada ponosa, se je v Ljubljani začel letošnji teden Parade ponosa.

Dan družin se je začel ob 11. uri v lokalu Cafe Open z lutkovno predstavo Zmajček, nadaljeval pa se bo s kreativnimi delavnicami barvanja in risanja, branjem pravljic in druženjem. Otrokom bosta med drugimi brala tudi Jerca Merzel in Primož Ekart, sporoča spletna stran open.si.

Na isti strani so zapisali, da je namen Dneva družin ''sproščeno druženje otrok, staršev in njihovih prijateljic/prijateljev ter podpora vsem oblikam družin, ki naj mirno sobivajo v slovenski družbi''.

Prvi dan prireditve bo drevi zaključila okrogla miza o smiselnosti zakonske prepovedi fizičnega kaznovanja otrok. Prepoved fizičnega kaznovanja otrok predvideva nov družinski zakonik.

Gosti okrogle mize bodo razpravljali o tem, ali država res pretirano posega v našo zasebnost, ko prepoveduje "vzgojno klofuto", ali je psihično kaznovanje otrok dopustno, kaj svojemu otroku sporoča starš, ki za uveljavitev svoje volje uporablja nasilje, ter kako danes starši vzgajajo otroke.

Teden Parade ponosa, ki bo trajal od danes do prihodnje sobote, 4. junija, ko organizatorji pripravljajo že tradicionalno Parado ponosa, bo ponudil številne prireditve na več krajih po prestolnici. HeteroHomo Naveza v nedeljo v parku Tivoli pripravlja druženje Oaza prijateljstva, ponedeljek in torek bodo napolnile kulturne prireditve.

Lanski dopolnjen grafit na Cafeju Open.
Lanski dopolnjen grafit na Cafeju Open. FOTO:

V zavetju teme ponovno udarili homofobi

Ljubljanski Cafe Open je po vsej verjetnosti zopet postal tarča nestrpnih homofobov, ki so svoje nestrinjanje z načrtovanimi dogodki v varnem zavetju teme prišli izrazit malce pred pol šesto uro zjutraj.

V okno lokala so namreč neznani storilci vrgli betonski podstavek, zaradi česar se je razbilo steklo. Policija preiskuje kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari z zbiranjem obvestil, razjasnjevanjem okoliščin in aktivnostmi za izsleditev storilca oziroma storilcev, so sporočili iz PU Ljubljana.

Prihodnjo soboto Parada ponosa

V sredo se teden Parade ponosa seli v Maribor, kjer bo na Grajskem trgu potekala akcija strpnosti, ki jo organizira mariborska skupina za istospolno usmerjene. Kulturno bosta obarvana tudi sreda in četrtek, v soboto pa bo Ljubljano obarvala Parada ponosa.

Letošnja parada bo ob 11. uri krenila izpred Metelkove. Povorka se bo skozi mesto sprehodila do lokala Cafe Open v ljubljanskih Prulah, kjer bodo pripravili tudi krajši program. Pokrovitelj parade je tudi letos ljubljanski župan Zoran Janković.

"Nestrpnost, zavita v celofan svobode govora"

Geslo letošnje parade je Še vedno čakamo!, s katerim želijo v LGBT skupnosti opozoriti, da po letih obljub in poskusov, da bi pravice istospolno usmerjenih izenačili s tistimi raznospolno usmerjenih oseb, sprememb še vedno ni.

V Društvu Parada ponosa so v političnem sporočilu ob letošnjem tednu Parade ponosa opozorili, da se je družinski zakonik uporabljal in še vedno uporablja kot poligon za nestrpen diskurz do istospolno usmerjenih. "Nestrpnost, sovraštvo in sovražni govor pa so pogosto zaviti v celofan svobode govora," so opozorili.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja