Slovenija

Podržaj: Pravila so enaka za vse. Janša njegove besede označil za manipulacijo

Ljubljana, 26. 11. 2014 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V tem primeru je kvečjemu šlo za izenačevanje statusa, ne pa za diskriminacijo, kakor trdi Janša, je zaplet z njegovim odhodom iz zapora komentiral v. d. generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. Janša je Podržajeve besede označil za manipulacijo.

Janša na posvetu SDS - 13
Janša na posvetu SDS - 13 FOTO: Miro Majcen

Zaplet z današnjim izhodom poslanca SDS Janeza Janše iz zapora v državni zbor je čisto nepotreben, meni v. d. generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. Dodaja, da je Janša odhod v DZ odklonil sam. To se je zgodilo po tem, ko so ga pozvali, naj dopolni svojo vlogo za odhajanje na delo, kar je Janša odklonil.

Janša je se danes s pismom obrnil na predsednika DZ Milana Brgleza in mu sporočil, da je v ponedeljek vodstvu zapora na Dobu, kjer prestaja dveletno kazen, predložil vlogo za zagotavljanje minimalnih pogojev opravljanja poslanske funkcije.

Predsednik SDS je v pismu navedel, da mu je vodstvo zapora v torek izdalo rutinsko dovolilnico, kot jo prejmejo tudi zaporniki, ki vsakodnevno odhajajo na delo v različna podjetja. Danes pa je vodstvo zapora Janšo obvestilo, da ta praksa zanj ne velja in da naj za vsak dan vnaprej opiše, kakšno bo njegovo poslansko delo.

Podržaj pa je danes pojasnil, da je Janša kot podlago za odhajanje na delo predložil program dela državnega zbora za leti 2014 in 2015 ter nato še pisno vlogo, v kateri je izrazil pričakovanje, da mu bo zavod omogočil opravljanje poslanske funkcije v celoti, vključno z odhodi v tujino. To seveda ne zadostuje, je nadaljeval Podržaj, saj so namenski izhodi natančno načrtovani in je treba navesti, kam se gre in zakaj ter opredeliti časovni okvir trajanja izhoda, torej bi moral Janša vlogo konkretizirati.

Takšna zahteva je absurdna in diskriminatorna ne samo glede na status poslanca, ampak tudi v primerjavi z ostalimi zaporniki, ki vsak dan odhajajo na delo brez takšnih vlog. Praktično je tudi nemogoče vnaprej predvideti vse aktivnosti, ki jih zahteva poslansko delo na določen dan. Janez Janša

Podržaj: Pravila so enaka za vse

Janšo so zato pozvali, naj dopolni vlogo, a je ta po besedah Podržaja očitno menil, da to ni potrebno, ker naj bi bila poslanska funkcija izvzeta iz siceršnjih postopkov odobravanja namenskih izhodov. A po mnenju uprave in vodstva zapora ni tako, zato je prišlo do tega "povsem nepotrebnega zapleta".

Pravila so namreč enaka za vse, zato je v tem primeru kvečjemu šlo za izenačevanje statusa, ne pa za diskriminacijo, kakor trdi Janša. Diskriminacija bi bila, če bi dopustili tako prakso, je še prepričan Podržaj.

Janša je v pismu tudi poudaril, da se ga diskriminira v primerjavi z ostalimi zaporniki, ki vsak dan odhajajo na delo brez vlog. A kot pravi Podržaj, Janša enači dve različni situaciji, in sicer namenske izhode, ki se jih poslužuje poslanec, ter pogodbe, ki se sklenejo med zavodom in zunanjim delodajalcem, kjer zapornik dela. Ker je podlaga za izhode pogodba, zaporniku ni treba vsak dan na novo vlagati prošnje za izhod.

Podržaj je še dodal, da je Janša v preteklosti v vseh vlogah sproti navedel vse potrebne informacije in prav tako za vsak izhod posebej. Poudaril je tudi, da je Janša obsojenec na prestajanju kazni, uprava pa mora ob vsakem zapornikovem izhodu vedeti, kje zapornik je.

Ker je Janša v prošnji omenil, da mu morajo omogočiti opravljanje dela v celoti, vključno z odhodi v tujino, je razložil, da o odhodu zapornikov v tujino odloča minister za pravosodje, taki odhodi pa ne smejo trajati dlje kot 53 ur. V preteklosti so imeli že take primere, denimo udeležbo na pogrebu.

Janša Podržajeve besede označil za manipulacijo

Janša se je na Podržajeve besede že odzval na Twitterju in jih označil za manipulacijo. "Ustno dovoljenje za odhod na sejo, ki se je začela ob 11. uri, je prišlo ob 11.20. Vlogo sem dal že v ponedeljek," je zapisal.

Tanko: Vodstvo zapora očitno diskriminira Janšo

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko sicer vodstvu zapora na Dobu očita šikaniranje Janeza Janše. Tanko je ocenil za nedopustno, da mora Janša vodstvu zapora vnaprej natančno opisati svoj delavnik poslanca, česar drugim zapornikom, ki hodijo na delo, ni treba. Dejal je, da vodstvo zapora očitno diskriminira Janšo in mu otežuje opravljanje poslanske funkcije.

Predsednika DZ Milana Brgleza je zato Tanko pozval, naj v primeru Janše zagotovi spoštovanje ustave, zakona o poslancih in poslovnika DZ.

Predsednik DZ Janši v konkretnem primeru predlaga, naj nadaljuje z dosedanjo prakso.
Predsednik DZ Janši v konkretnem primeru predlaga, naj nadaljuje z dosedanjo prakso. FOTO: Državni zbor

Brglez: DZ ne more posegati v pristojnosti uprave zapora

Brglez Janši odgovarja, da DZ ne more posegati v pristojnosti uprave zapora. Ta je namreč tista, ki uporablja in s tem razlaga zakonske določbe, ki se tičejo izhodov, je dodal.

"Potreboval sem kar nekaj časa, da sem razumel, kakšen je bil režim in protokol vaših izhodov zaradi opravljanja vaše poslanske funkcije doslej. Uporabljen je bil institut namenskih izhodov (drugi zaporniki, ki imajo sklenjeno pogodbo med upravo zapora in delodajalcem, imajo redne in ne namenskih izhodov na tej podlagi), ki je ob vaši konkretni prošnji z navedbo denimo 'delo v poslanski skupini' zadovoljil upravo zapora, da ga je lahko uporabila," je v odgovoru Janši uvodoma zapisal Brglez.

Tako predsednik DZ Janši v konkretnem primeru predlaga, naj nadaljuje z dosedanjo prakso, saj da je to Janševa pravica, ki je ne more uveljavljati nihče namesto njega. Ob tem je spomnil, da tudi sam kot predsednik DZ ne more zahtevati, da se Janša udeleži seje DZ ali drugih sestankov. "Uprava zapora pa je tista, ki uporablja in s tem razlaga zakonske določbe, ki se tičejo izhodov in DZ v to ne more posegati," je še poudaril Brglez.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1814)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silberblack
27. 11. 2014 20.49
+2
UBOGI JANŠA. Pa država tudi, da ga trpi! V zaprtem oddelku bi bila zanj rešitev!
revirji
27. 11. 2014 15.44
+6
Janez, nehi šikanirat celo slovenijo. Če se ti tvoji volilci pustijo, se ti kar naj, ampak tukaj nas je še 90% "normalnih ljudi", kateri ne dovolimo takih podlih in umazanih iger. Da pa znaš samo umazano igrati si pa že dokazal. Ne vem, zakaj toliko blatiš komunizem. S teboj na oblasti je komunizem...neprecenljivo.
M_teorija
27. 11. 2014 14.11
+4
Janez kdo bo tebe ljubil!?
M_teorija
27. 11. 2014 14.07
+4
Bolje stric iz ozadja kot obsojenc iz Doba!?
stajercmk
27. 11. 2014 13.58
-6
Zakaj so najbolj agresivni levi komentatorji varno skriti za anonimnimi nicki ? Ker njihova imena najdemo na seznamu udbovcev in njihovih špicljev. Strah jih je, da jih kdo obišče. Jih Zemljo ne bo uspel braniti :)
Piranez
27. 11. 2014 14.04
+7
A ti pa nisi anonimen? A je tvoje krstno ime stajercmk? Tebe pa starši že od samega začetka niso imeli radi...
stajercmk
27. 11. 2014 13.50
-8
Partijski zločinci so po vojni pobijali celo partizane, prvoborce, jih zapirali in mučili. Da so si zagotovili krvavo oblast. Pobijaje svojih, da prideš na oblast, je zmožna samo levica.
stajercmk
27. 11. 2014 13.36
-5
Za morilce ni opravičila. In partijski hlapci niso nič drugega kot zločinci, ki do za zaščito oblasti in KPJ, pobijali Slovence. Zdaj tu ti isti, ali pa njihovi potomci, za zaščito svojih, s krvjo nedolžnih žrtev nakradenih penzij, spet širijo svojo bolezen. Vsak, ki zagovarja zločin je vreden, da se mu vrne z enakim.
Piranez
27. 11. 2014 14.08
+6
Za morilce ni opravičila. In domobrančki so svoj narod pobijali po navodilu nemcev, pomagali so izdajalcem, da so jim lahko hlapčevali. Vsak, ki zagovarja zločin, je vreden, da se mu vrne z enakim.
BanNePomagaNi?Ovca
27. 11. 2014 13.33
-7
Itaq ... vsi levi hinavci in lažnivci pod JJevim člankom ... kje pa drugje, pa to ...
stajercmk
27. 11. 2014 13.37
-3
Dva dni :) In še niti enemu ni vstal. Ne pomaga.
belaovca
27. 11. 2014 13.55
+2
niti vama...kljub duhici v vaši družbi....
stajercmk
27. 11. 2014 13.56
-3
Vprašaj svojo. Ti bo povedala kako rada ima kapitaliste :))
belaovca
27. 11. 2014 14.13
belaovca
27. 11. 2014 14.14
+1
in prvo kar bi te vprašala je...če si pr tabejlih...
NESDSU
27. 11. 2014 13.26
+9
Dan brez janše in SDSa je kakor dan brez toče.
stajercmk
27. 11. 2014 13.29
-7
Kaj bi pa vi revčki potem počeli ? Dva dni se že slinite nad istim člankom. Imate fuuul zanimivo življenje res :)
stajercmk
27. 11. 2014 13.48
-3
Aha. Za vas, režimsko vzgojene :)) Ampak, JJ vam ne nameni niti sekunde, vi pa njemu dva dni :)))
M_teorija
27. 11. 2014 14.08
+4
Pravzaprav, Dan brez janše in SDSa je kakor celo leto brez toče.
NESDSU
27. 11. 2014 14.25
+3
Mi imamo vsaj zadovoljstvo, da pljuvamo po osebku, ki ga ti vstrajno braniš.
stajercmk
27. 11. 2014 12.45
-8
Tu bereš hrabre rdeče sinove, ki bi radi pljuvali tiste, ki se borijo za pošteno sodstvo. Razumljivo. Njihovi teroristični očetje vodijo sodišča proti Slovencem. Tu bi pljuvali, skriti za anonimnimi nicki. Tako kot so njihovi očetje streljali zvezane ženske in otroke v hrbet.
Piranez
27. 11. 2014 12.52
+6
Dej, ne smeši se. To, da sodstvo dela po meri enega človeka, ni ravno pošteno sodstvo. In dokler je janša še dobil kakšno tožbo, tudi ni govoril, da je naše sodstvo nepošteno. Nepošteno je postalo kar na enkrat, ko je jajotu na prste stopilo. Sedaj pa nekaj penzionerjev pred sodišči z zastavicami maha, pa ne vejo niti točno, zakaj so tam, pač, po ukazu jajota. So od nekdaj vajeni biti hlapci, čeprav ne vejo ne komu ne zakaj...
stajercmk
27. 11. 2014 13.04
-5
Aha. Ker je normalno, da sodišča vodijo člani teroristične SDV.To vse pove tudi o tebi.
Piranez
27. 11. 2014 13.10
+4
Človek, kaj ti kadiš, da tako haluciniraš. Res vidiš demone prav v vsakem črnem kotu?
Piranez
27. 11. 2014 13.11
+3
A pred leti pa teh teroristov ni blo na sodiščih, ko je jajo vsak teden nekoga sodil. Takrat so bila pa to poštena sodišča, ko je dobival sodbe?
stajercmk
27. 11. 2014 13.33
-5
stajercmk
27. 11. 2014 13.33
-4
Piranez
27. 11. 2014 13.36
+3
A ti na vprašanja vedno znova odgovarjaš z vprašanji?
stajercmk
27. 11. 2014 13.52
-5
A ti nikoli nisi sposobne odgovoriti na vprašanje ? Pa tako preprosto je :)
Piranez
27. 11. 2014 14.02
+4
Jaz sem ti odgovoril na marsikaterega. Ti si tisti, ki ostane izzvan, ki ne zna odgovorit, če pa že odpiše, pa je ta "odgovor" novo vprašanja... Sicer pa sem tega že vajen - znak ljudi z slabšim intelektom...
zeleleni
27. 11. 2014 12.31
+4
stajercmk pa še Maribor je zgubo včeraj a so ga iz murgl:):)
stajercmk
27. 11. 2014 12.39
-4
stajercmk
27. 11. 2014 12.39
-3
M_teorija
27. 11. 2014 12.22
+7
Modroc vn, pa na trdo podlago, da si od grehov taukrivljen hrbet zravna!?
stajercmk
27. 11. 2014 12.09
-8
JJ. Nr.1 v Sloveniji. Rdečke že dva dni žulijo krpice med nogami na njegovo sliko :)
VolkBrenin
27. 11. 2014 12.12
+6
Ja ...nr1 v vseh vrst manipulacijah , lažeh , .podtikanju , sprenevedanju. ..pokvarjenosti. ..it'd. ..
stajercmk
27. 11. 2014 12.15
-9
Itak. Vse v boju proti vam, murglskim hlapcem.
VolkBrenin
27. 11. 2014 12.30
+7
Strašni boj, kajne ...belouške ste znane po boju in bitkah ....in še enkrat mimogrede ...Katero bitko in kje ste imeli recimo med 2.s.v.???? ...
zeleleni
27. 11. 2014 12.30
+3
Piranez
27. 11. 2014 12.59
+5
Slovenci so se borili za obstoj lastnega naroda proti tucju, okupatorju, ki ga je prišel uničit. Te tvoje nebuloze o ženskah in otrocih kar sam sebi govori. In ti tvoji "borci proti komunizmu" so sami sebi tako rekli, ker jih je bilo sram priznati, kaj so v resnici - izdajalci lastnega naroda...
stajercmk
27. 11. 2014 13.05
-3
Aha. Torej je KPJ narod, pobijanje po vojni pa naravno pravo ?
Piranez
27. 11. 2014 13.12
+2
Ne enači partizanov in KPJ. In ja, OF je bil veliko bolj predstavnik naroda kot pa domobranstvo. Kar pozanimaj se, koliko slovencev je bilo v eni skupini in koliko v drugi...
Stratocccaster
27. 11. 2014 13.24
-1
Vaške straže so se ustanovile izključno zaradi komunistčnega nasilja in slovensko domobranstvo se je borilo proti stalinizmu, titoizmu in vsem oblikam komunističnega terorja. Res, da so orožje dobili pri Dolfetu, a v sili tudi hudič muhe žre ... Ve se, kateri režim je najkrvoločnejši v zgodovini človeštva, a nekateri ga še kar naprej zagovarjate. Dejstvo je tudi, da je bilo nad Dolfetom izvedenih nešteto atentatov, kar pomeni, da tudi Nemci z njim niso bili zadovoljni in bi slejkoprej Dolfetova ideologija padla, da bi se vzpostavil nek normalen sistem ...
Piranez
27. 11. 2014 13.30
+3
To je pa najbolj plehek izgovor od vseh - sodelovali so z nemci, ke so itak vedeli, da bodo nemci slejkoprej izgubili vojno. Na poljskem recimo so imeli dve frakcije odpora, komunistični odpor in protikomunistični odpor. Občasno so sodelovali, občasno so se med sabo dajali, a so vsi tolkli po nemcih. Ne pa tako kot naši, ki so se nemcem prodali. Pa je verjetno tudi na poljeskem šlo za silo, v kateri hudič še muhe žre. Pa jih niso. Borili so se oboji za lasten narod, ne pa proti njemu...
Piranez
27. 11. 2014 12.06
+2
"brny 27.11.2014 10:19:47 hahah si naiven, resnično ti tudi BOG ne morem pomagati. In ja jaz lahko razglabljam o pravih slovecnih, vse korenine nazaj čistokrvni slovenci, noben rdeč in to mi je v ponos. In kot praviš ustaške parole, če je nekdo pripravljen za svojo domovino... Ja seveda si spet bral rdečo literaturo. ZA DOM SPREMNI" /// Seveda mi ne more bog pomagat, tudi sneguljčica in pepelka ne... Pravlična bitja so za otroške bajke... Samo osel pa se hvali o čistokrvnih slovenskih koreninah in potem zaključi s parolo hrvaških fašistov, ki dobro vemo kaj so delali s slovenci...
stajercmk
27. 11. 2014 12.11
-6
Ja, vemo kaj so tvoji počeli s Slovenci. Vsaj sram bi te bilo, ampak ok, si levi, pa si pač brez ponosa. Pljunem jaz na tvoje prodane, ritolizniške prednike s tvojimi potomci vred.
Piranez
27. 11. 2014 12.34
+6
Čakaj čakaj, malo si zamešal reči. "Kaj so tvoji počeli s slovenci" kvečjemu lahko leti na domobrančke, ki so lasten narod zavojevalcu prodali, pa tudi pridevniki "prodan" in "ritolizniški" se najbolj poda prav njim... Moji so se borili za svoj narod, ne pa hlapčevali pred tistimi, ki so ga prišli uničit... Se pa strinjam s tabo, kdor ima kaj ponosa, ga je lahko sram, če ima take prednike, belčke in domobrančke in njim podobne, saj so lasten narod izdali... Mnoge ja tako doletela pravična kazen...
stajercmk
27. 11. 2014 12.41
-5
Aha. Tvoji so se borili tako, da so na ukaz KP pobijali zvezane otroke in ženske. To vam je v krvi.
Piranez
27. 11. 2014 12.45
+5
Partizani so bili najmočnejše odporniško gibanje v pkupirani evropi. Kaj ti torej ni jasno?
stajercmk
27. 11. 2014 13.02
-4
Partizani ? Aha itak. Zato so sedaj zavezniki podelili priznanje četnikom :)
Piranez
27. 11. 2014 13.18
+3
=) Glej, to je splošno znano dejstvo, Partizani so bili najbolj učinkovito odporniško gibanje v celotni okupirani evropi, tu nimaš kaj razpravljat. Če si nerazgledan, je to tvoj problem...
VolkBrenin
27. 11. 2014 12.06
+4
Zanimivo koliko "težav in krivic" se dogaja rezervnemu desetarju jna ....očitno molitve svečkarjev pred sodijo ne primejo ...mimogrede , zakaj pa nima več tiste tako opevane straže na mostu ...???
stajercmk
27. 11. 2014 12.11
-7
VolkBrenin
27. 11. 2014 12.14
+6
stajercmk
27. 11. 2014 12.16
-6
Ne :) Ti jih imaš :) Te proteza žuli pa nimaš za drugo :)
VolkBrenin
27. 11. 2014 12.27
+4
Lej sinko ..Razumem tvoje manjvrednostne komplekse in željo biti opažen ...se pa da to lepo zdraviti ....vsaj pri večini ...
stajercmk
27. 11. 2014 12.42
-4
Hehe, itak, manjvrednostne komplekse lahko zdraviš na anonimnem forumu :) Deda, ajat idi. Tja dol, za zid.
angry.granpa
27. 11. 2014 12.01
+5
Ta tip kamorkol pride ima probleme zmeri mu nekdo neki hoce
angry.granpa
27. 11. 2014 12.02
+3
VolkBrenin
27. 11. 2014 12.09
+5
Ti "problemi in sovražniki " , ki jih sam ustvarja po potrebi ....so njegov obstoj in preživetje ....Brez teh ne bi niti obstajal ...
batom@pinkponk.com
27. 11. 2014 13.16
-1
ja, on je clovek krize, clovek izrednih ukrepov, clovek izrednih pooblastil, clovek vojnega stanja. ko tega nima, ga poskusa ustvarjat.
M_teorija
27. 11. 2014 11.59
+6
Joj, če bi ga med pingvine poslal bi se le ti na Severni pol odselil, majke mi!?
Stratocccaster
27. 11. 2014 13.30
+0
Ma, čudno, da se vi, levaki, ne odselite na Severni pol ...
M_teorija
27. 11. 2014 11.58
+9
Bogi zaposleni na Dobu s Podržajem vred. Vsi si bodo oddahnil od tega zdraharja. Samo slabo kaže, mu lahko še podaljšajo!?
Piranez
27. 11. 2014 12.01
+4
Če bi bil jaz direktor zapora, bi tudi protestiral, naj jajota izpustijo... Vse, da bi na bilo treba gledat...
M_teorija
27. 11. 2014 12.09
+6
Kaj pa ima Podržaj pri tem. A naj subjektivno ocenjuje odločitve sodišč!?
stajercmk
27. 11. 2014 12.17
-4
Piranez
27. 11. 2014 12.37
+4
M_teorija, nič, hotel sem le rečt, da se mi smili, ker mora jajota gledat. Malo nerodno sem napisal, hotel sem rečt, da bi tudi jaz protestiral, naj ga čim prej izpustijo, da mi ga le ne bi blo treba gledat...
pe?navodo
27. 11. 2014 11.55
+4
In teoretično se je nemogoče sploh bilo borit proti partizanski zvezdi leta 91 ! Ne vem če ker ne loči , ampak vmes je 50 let razlike. Kako smo se lahko borili proti tarizanski zvezdi ? Kaj eni zdaj ne ločijo ? Tako kot smo se na plebiscitu odločili za svojo državo , tako danes vemo da so nas pokradli, prevarali itd. Ponovno so zlorabli NEK DRUG SIMBOL , recimo triglav z morjem. In zdaj moramo očitno to zrušit kar smo mislili da je bilo dobro. Pa so nas pokradli politični tajkuni BREZBARVNI, brez vonja in brez okusa.
M_teorija
27. 11. 2014 11.54
+8
Take samovoljneže v samico ni druge!?