Slovenija

Rupel: To ni zgodovinski premik

Ljubljana, 11. 09. 2009 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Medtem ko koalicijske stranke pozdravljajo dogovor Pahor-Kosor, je opozicija kritična. Nekdanji zunanji minister Rupel meni, da sta se premierja osredotočila na hrvaške interese, na slovenske pa sta pozabila.

Radovan Žerjav
Radovan Žerjav FOTO: Dare Čekeliš
Da vse ne bo teklo tako gladko, je jasno po seji odbora za zunanjo politiko, ki je za zaprtimi vrati pozno popoldne razpravljal o današnjem dogovoru. Po dveh urah so ga prekinili, nadaljevali bodo prihodnji teden. To pomeni, da tudi ni zelene luči za pristopno konferenco, saj Švedska potrebuje soglasje slovenske vlade, ta pa poslancev.

''Slovenija z današnjim dogovorom predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške ni iztržila popolnoma ničesar. Potreben in nujen pogoj za deblokado pristopnih pogajanj Hrvaške je umik fizičnih prejudicev oziroma umik Hrvaške z zasedenega dela slovenskega ozemlja in vzpostavitev stanja 25. 6. 1991,'' opozarja predsednik SLS Radovan Žerjav.

Zaradi po njihovem mnenju očitnih prizadevanj vlade, da v čim krajšem času omogoči vključitev sosednje države v EU, ne da bi prej dosegli te cilje, bo stranka začela s pripravami za zbiranje podpisov za izvedbo naknadnega zakonodajnega referenduma, napovedujejo. Prepričani so namreč, da Sloveniji grozi nevarnost, da bo ostala brez teritorialnega stika z mednarodnimi vodami.

Grožnja z referendumom "precej nespametno dejanje"

Na te grožnje se je že odzvala podpredsednica odbora za zunanjo politiko (OZP) Janja Klasinc (SD). Čudi jo, da so v SLS "tako zelo pohiteli, ker še niso niti slišali, kaj v pismu hrvaške vlade je". V tej fazi je to "precej nespametno dejanje", je ocenila. 

Sicer pa so v njeni stranki, socialdemokratih premierja Pahorja, po pričakovanjih z dogovorom Slovenije in Hrvaške zadovoljni, opisujejo ga kot "precejšen dosežek". Ocenimo lahko, da je zmagal dialog, je dejala Klasinčeva in dodala, da je bilo "zelo dobro, da se je Slovenija odločila za tajno diplomacijo skupaj s Hrvaško, saj je to vsaj rodilo neke rezultate". Kot pomembno je izpostavila še to, da se pred vstopom Hrvaške v EU "morajo po tem dogovoru rešiti načini reševanja mejnega vprašanja".

Zapleti (pri reševanju mejnega vprašanja s Hrvaško, op. a.) zanesljivo bodo, saj bodo kompromisi sprejeti z nezaupanjem. Ne smemo se ustrašiti pred temi zapleti, premierju Pahorju pa je treba izreči priznanje, da je stopil na to pot, ki ni brez tveganja. Gregor Golobič, Zares

Tudi v stranki Zares menijo, da gre za pozitiven korak naprej v urejanju odnosov s Hrvaško. ''Ta napredek je še posebej v stališču Hrvaške izražen s pismom Kosorjeve predsedstvu,'' so povedali za 24ur.com. V Zaresu verjamejo, da je mogoče odprta vprašanja med državama dokončno urediti in da bo pri tem, tako kot do sedaj, sodelovanje EU odigralo pomembno vlogo.

V sporu med Slovenijo in Hrvaško je bil dosežen "pomemben korak naprej", saj so vzpostavljeni pogoji "ne le za dialog, ampak za resna in poglobljena pogajanja o meji", meni poslanec stranke in član OZP Franco Juri, ki dodaja, da državi izstopata iz "nepotrebnega krča". Po njegovi oceni je slovenska diplomacija dosegla "vzpostavitev jasnosti". Izjava Hrvaške EU namreč "zelo jasno jamči, da ne bo nobenega prejudica". "In ne le Hrvaška, to bo predvsem jamčila tudi Evropska unija, kar je verjetno največji dosežek teh pogajanj."

LDS pozdravlja zavezo, ki jo je dala hrvaška premierka Jadranka Kosor, da se takoj in s polno intenzivnostjo nadaljuje proces iskanja rešitve načina vprašanja meje, tako glede postopka kot tudi glede dinamike, je dejal minister za pravosodje Aleš Zalar.

Nobenega dvoma ni, da prejudica ne bo in da se bomo pogajali o meji na podlagi dejanskega stanja junija 1991. Franco Juri, Zares

Evropski poslanec Jelko Kacin je Kosorjevi čestital za politični pogum, da je prišla v Ljubljano, s čimer je začela neko novo poglavje v hrvaški politiki. Hrvaška je tista, ki bi lahko že pred časom "deblokirala samo sebe", je dejal, pa tudi tista, ki lahko v tem trenutku Evropi daje najbolj jasno sporočilo, da je proces širitve Evropske unije "še vedno živ, aktualen in da dobiva novo dinamiko".

Njegov soposlanec v evropskem parlamentu in nekdanji vodja slovenske diplomacije Ivo Vajgl (Zares) pa je poudaril, da ima "današnji rezultat perspektivo samo, če se bo takoj začelo reševati tudi mejno vprašanje", ki ga je treba rešiti pred vstopom Hrvaške v EU.

Jelinčič Pahorjevo vlado obtožuje, da je izdala slovenske nacionalne interese. Zato bo podprl prizadevanja SLS za razpis referenduma.
Jelinčič Pahorjevo vlado obtožuje, da je izdala slovenske nacionalne interese. Zato bo podprl prizadevanja SLS za razpis referenduma. FOTO: Reuters

Jelinčič: Pahorjeva vlada je izdala Slovenijo

Pahorjeva vlada je izdala Republiko Slovenijo in vse slovenske državljane, o čemer tudi že pričajo hrvaške izjave. Celotna slovenska vlada je pokazala popolno nepoznavanje slovenske zgodovine in jo lahko vrstimo na iste strani zgodovinskih knjig, kjer so že drugi izdajalci slovenskega naroda. Tudi tisti, ki so se poklonili Mussoliniju v Rimu leta 1941 in ki so služili okupatorju vse do konca 2. svetovne vojne. Žal so zdaj ti in takšni zbrani v slovenski vladi. Zmago Jelinčič, SNS

Predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič je povedal, da se v pismu Hrvaška zavezuje, da spornih dokumentov ne bo uporabljala, ne pa, da jih bo iz vstopnih gradiv umaknila. Po njegovem mnenju je Slovenija pristala na to, da ''se Hrvaško spusti v Evropsko unijo, navkljub temu, da bo vsa sporna dokumentacija ostala v hrvaških pristopnih dokumentih. Tiha diplomacija, ki je na ta način po Zakonu o zunanjih zadevah protizakonita in celo protiustavna, je pripeljala do te odločitve brez odobritve DZ. Sicer pa tiha diplomacija v slovenščini pomeni, da tuji diplomati najprej kričijo na slovensko stran, potem pa pripravijo dokument, ki ga slovenska diplomacija tiho podpiše''.

Napovedal je, da bodo podprli prizadevanja SLS za razpis referenduma in da jim bodo pri tem tudi pomagali.

Negativen je tudi odziv Zavoda 25. junij, kjer dogovor označujejo za slovensko kapitulacijo, čeprav gre za ''navidez všečno rešitev, ki naj bi zadovoljila obe strani''. Slovenija naj bi namreč umaknila blokado hrvaških pristopnih pogajanj, medtem ko Hrvaška ni pokazala pripravljenosti na umik z "zasedenega slovenskega ozemlja". Tako politiko zato zavračajo kot neodgovorno in za Slovenijo škodljivo. ''Taka politika ne vodi h koncu pogajanj, ampak nas vedno znova vrača na začetek. Namesto skorajšnjega zaključka pogajanj z določitvijo pravične meje nas ta politika približuje neizogibni izvedbi referenduma,'' so sporočili. Tudi oni podpirajo referendum.

Rupel je razočaran

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO: Reuters
Državni zbor se ne ukvarja z vsako posamično zadevo. Danes ni bilo sprejetega nič usodnega za Slovenijo. Ni stvar, o kateri smo danes razpravljali, slovenski dokument, ampak dokument hrvaške vlade. In dokumenta hrvaške vlade Slovenija ne more niti sprejemati niti zavračati. Janja Klasinc, podpredsednica OZP

SDS meni, da pri srečanju med premierjema ni šlo za zgodovinski premik, ampak za vrnitev k nekaterim že znanim vprašanjem, je dejal nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel. Izjava Kosorjeve, da "noben dokument, stališče, pisna ali ustna izjava v okviru pogajalskega procesa ne prejudicira končne rešitve meje", še ne pomeni, da so sporni deli dokumentov umaknjeni, je poudaril. Podobne izjave so hrvaški predstavniki v preteklih mesecih in letih že dajali, med drugim so se pojavljale tudi v času francoskega predsedovanja EU v drugi polovici leta 2008, vendar takrat tovrstne formulacije za Slovenijo niso bile dovolj, je spomnil.

Nekdanji zunanji minister je kot obžalovanja vredno označil tudi to, da sta se na podlagi poročil, ki so dostopna, Pahor in Kosorjeva v pogovorih osredotočila na interes Hrvaške oziroma umik slovenske blokade hrvaških pristopnih pogajanj z Unijo, medtem ko nista govorila o vprašanju meje med državama. Kot kaže, tudi nihče ni govoril o tem, da bi morala arbitraža med drugim vključevati načelo pravičnosti, je dejal.

Tanko: Vlada ravnala nezakonito

Medtem ko se je Kosorjeva že pred sestankom s Pahorjem srečala s predstavniki parlamentarnih strank, pa slovenski premier podoben sestanek načrtuje šele prihodnji teden. Nad tem dejstvom je razočaranje izrazil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. ''Čeprav je bil predhodni pogovor predsednikov parlamentarnih strank pred srečanji s hrvaško vlado doslej parlamentarni in politični standard, ga tokrat naša vlada ni organizirala in ni predhodno obvestila predsednikov parlamentarnih strank niti o napredku pogajanj niti o nadaljnjih namerah in korakih,'' je zapisal in dodal, da je vlada ignorirala tudi DZ, saj mu ni posredovala nobenih gradiv, zato niso mogli sprejeti nikakršnih stališč. S svojim ravnanjem je vlada kršila Zakon o zunanjih zadevah, s tem pa ravnala nezakonito, je poudaril Tanko.

Na Hrvaškem so v odzivih bolj enotni. Z dogovorom so zadovoljni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (173)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hupek
14. 09. 2009 09.15
Pa kak referendum neki, tja še hodijo samo upokojenci, zadnje čase pa še njih vedno manj vidiš, zato je udeležba iz referenduma v referendum vedno manjša. Sam država dnar zagoni, zgleda da vam to paše. Za tistega ki ste ga volili, on zdaj namesto vas odloča, če ne , pol pa itak nič več ni važn, če bomo odločal kr en prek drugega-štala
demidov6
13. 09. 2009 17.36
Katarina_K 12.09.2009, 13:19 Vsi ste hoteli, da je tako kot je bilo sprejeto 25. 6. 1991. Torej, kaj vamzdaj ni všeč?! Ni nam vsec da se niste pred bilo kaksnim dogovorom posvetovali z vsemi parlamentarnimi strankami, ter z odprto diskusijo z slovenskimi drzavljani. Ni nam vsec da ste umankili blokado ne da bi resili mejno vprasanje pred vstopom hrvaske v EU. Ni nam vsec da se hrvaske ki naj bi umaknila sporne zemljevide ni umaknila iz zasedenih ozemlj oz. ni predala slovenski policiji, vojski ter sodstvu jurisdikcije nad spornim ozemljem.
Buena Vita
13. 09. 2009 17.23
JAH ,PRVO REFERENDUM POTEM MIROVNA KONFERENCA VIP5--NE JANŠI NI USPELO IZDATI SLOVENIJE,KER NI IZDAJALEC---ZATO PA JE USPELO TEMU TUTLJNU-PAHORJU,SE VIDI SD,,slama deluje
smeh1
12. 09. 2009 21.33
pejmo podpisat za referendum in se ga potem množično udeležimo z glasom ne hvraški
kernc
12. 09. 2009 18.59
Pahor je car. A je to vreden komentar?
Marco Brecca
12. 09. 2009 16.58
A je na forumu taprava Katarina Kresal ??
maneno48
12. 09. 2009 13.36
Pahor, zdaj, ko smo spet na začetku, je pravično in normalno, da se uredi mejo, kot je bila leta 1945 !!!!!!!!!!!!!!!!!! Vse to Jelinčič obvlada,pa ga vzemite v komisijo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
icosani
12. 09. 2009 13.19
Vprašajte se samo tole!!! A je g.Pahot obljubil Slo narodu da blokada ne bo umaknjena dokler se ne reši spor z mejo?? Zakaj smo potem sploh uvedli blokado! In ali po vseh teh letih še lahko eden Slovenec verjame hrvatom da nas ne bodo spet "nategnili" kot so nas že tolikrat? Ma ne ga srat! SRAMOTA KAJ SE GRE NAŠA POLITIKA!!!!
Katarina_K
12. 09. 2009 13.19
Vsi ste hoteli, da je tako kot je bilo sprejeto 25. 6. 1991. Torej, kaj vamzdaj ni všeč?!
mobius
12. 09. 2009 12.46
Kaj Rupel ima še vedno pravico govora, še vedno prodaja floskule, o Jelinčiču pa tako nima smisla pisati sem že na drugi strani podal mnenje. pz!!!
klavdijl
12. 09. 2009 12.10
ravno Rupel se lohk oglaša ker je na to temo toliko dosegel ja ...
RADO62
12. 09. 2009 12.01
To ni zgodovinski premik ??? Je pa vsekakor ta Pahorjeva poteza zgodovinska kozlarija, ki nas bo še drago stala... heh
robetosss
12. 09. 2009 10.45
Kaj kvasite, da nas je Pahor prodal hrvatom, če bi nas hotel bi nas že Sanaderju. Evidentno je, da ima Kosarjeva več v glavi in gleda objektivno kaj je hrvaški nacionalni interes in kaj ne, tj. očitno gre zadeva h koncu oz. bližnji repšitvi in hvala bogu naj se že ta kalvarija konča... Da ne govorim ko slišim Jelinčiča pa njegove srednjeveške izjave, vse kar se rešuje na lep in diplomatski način je izdaja....kozlaš...
12345s
12. 09. 2009 10.05
ZGODOVINSKI PREMIK JE BIL ŠUTIRA... "DIMA"!!! LP
6-5
12. 09. 2009 08.38
To kar je Pahor naredil v enem letu Janšu ni uspelo 18 let Lahko si osamosvojen pa kaj ko pameti ni NI
Ulikses
12. 09. 2009 08.24
Potreben in nujen pogoj za deblokado pristopnih pogajanj Hrvaške je umik fizičnih prejudicev oziroma umik Hrvaške z zasedenega dela slovenskega ozemlja in vzpostavitev stanja 25. 6. 1991,'' opozarja predsednik SLS Radovan Žerjav. absolutno se strinjam....dokler se zadeve fizično ne umaknejo, ne bo nič....jadranka lahko napiše kar hoče, ma vemo vsi, kakšni so hrvati...čez nekaj let bodo vsi pozabli, kaj je blo tam napisano in kar naenkrat bodo hiteli postavljat mejne hiške pri grosupljem... referendum ni izključen...hrvaška s takim odnosom ne more v eu
itevs
12. 09. 2009 07.58
Rupla v naslov, samo da naredite halo.
maneno48
12. 09. 2009 06.03
sej so "naši diplomati" tud zadovoljni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! R E F E R E N D U M !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
maneno48
12. 09. 2009 06.00
rupel, kje so tvoje note ???????????????
maneno48
12. 09. 2009 05.42
normalno, da so hrvatje zadovoljni in enotni, ker njihovi politiki so hrvaški politiki, naši politiki so pa krdelo jugonostalgikov . . .