Slovenija

Tanasićevi ni uspelo niti na višjem sodišču: odpoved je bila zakonita

Ljubljana, 26. 11. 2012 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji kriminalistki Maji Tanasić, ki je javnosti znana od ropa pošte v Kresnicah, ni uspelo na višjem delovnem in socialnem sodišču, kamor je vložila pritožbo zoper sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je sklenilo, da je bila izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi zakonita.

Višje delovno in socialno sodišče je zavrnilo pritožbo nekdanje kriminalistke na ljubljanski policijski upravi Maje Tanasić zoper sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je sklenilo, da je bila izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi zakonita, piše današnje Delo. Sodišče je tako pravnomočno ugotovilo, da je bila izredna odpoved zakonita.

Tanasićeva je s tožbo od ministrstva za notranje zadeve oziroma policije po sodni poti zahtevala nazaj svojo nekdanjo službo, a je sodišče sklenilo, da je upravičeno ostala brez nje, saj je presegla pooblastila in kršila zakone oziroma predpise ter navodila svojega delodajalca.

Ime Tanasićeve se je v javnosti pojavilo po ropu pošte v Kresnicah junija lani, v katerem je Blaž Ereiz ubil poštno uslužbenko Anico Likovič. Po tragediji se je v medijih razširila informacija, da je prav 30-letna kriminalistka skrivala Ereiza.

Nekdanja kriminalistka Maja Tanasić je javnosti znana od ropa pošte v Kresnicah.
Nekdanja kriminalistka Maja Tanasić je javnosti znana od ropa pošte v Kresnicah. FOTO: Blaž Garbajs

Kmalu zatem je ostala brez službe, nekdanji delodajalec pa ji je kot razlog izredne odpovedi očital hujše kršitve pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja, ki naj bi bile imele znamenja kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. V policijskih in upravnih evidencah je namreč večkrat dostopala do podatkov, čeprav za to ni imela zakonske podlage, poleg tega je menda obstajala možnost, da je osumljencem že novembra 2010 posredovala podatke o delovanju kriminalistov.

Delovno sodišče je sicer menilo, da gre zgolj za namigovanja, in ne za utemeljene obtožbe, a je po drugi strani ugotovilo, da vendarle ni ravnala popolnoma pravilno. Tanasićeva je v postopku sicer zatrjevala, da je do evidenc dostopala le zaradi odrejenih ji nalog in da ni presegla pooblastil, a je sodišče menilo, da za to ni imela utemeljenega razloga.

Odpuščena kriminalistka višjih sodnikov delovnega in socialnega sodišča ni prepričala o razlogih, zakaj je vpogledovala v osebne podatke teh ljudi. Zato so ti prav tako kot njihovi prvostopenjski kolegi sklenili, da ni imela pravne podlage za 35 vpogledov, ki so se nanašali na osebne podatke policistov; med njimi tudi 15 takih, ki so izvajali najzahtevnejše naloge kriminalistične policije.

Čeprav je imela Tanasićeva kot policistka pooblastila za dostop do evidence in obdelavo podatkov iz evidenc, mora za vsak tak vpogled obstajati razlog, povezan z opravljanjem njenega dela, je poudarilo višje sodišče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jastreb13
26. 11. 2012 14.20
+8
To je samo še en dokaz, da če si pred sodiščem in policijo pošten in poveš vse po pravici, da jih dobiš z vsemi topovi po grbi....če si baraba in lažeš pa se ti ne zgodi nič, si oproščen in za nagrado dobiš še odškodnino....tako v tej državi je in zgleda, da še dolgo bo tako.....
Northwest
26. 11. 2012 13.30
+3
Da nebi zacel kako so izsiljevali bancnega usluzbenca,naj jim priskrbi transakcije neke oseb,brez nalogov sodisc.Obljubljali so tudi sankcije ,ce jim tega ne priskrbi.
KRALJKEKEC
26. 11. 2012 13.17
-4
No,no sodniki,to pa je pravično sojenje ! Rabimo še več takšnih sodnikov s poštenim sojenjem !
KD_FT
26. 11. 2012 13.02
-1
no, vsaj nekje so si upali naši sodniki reči zadnjo
Brazi
26. 11. 2012 10.49
+2
da je ni sram
xyxyz
26. 11. 2012 10.44
+2
Kaksen naziv imajo ljudje, ki uzivajo v maltretiranju drugih ljudi?
Darko32
26. 11. 2012 10.41
+20
Lepo prosim ne blefirajmo o neki kvazi pravni državi. Višje sodišče je moralo udariti po tej osebi, tudi če ima 1000% prav. To pa iz enega in edinega razloga. Lumparije v POLICIJI, Sodstvu in javni upravi ne smejo priti na dan in zato morajo vsi udariti po tistem, ki dokazuje, z svojimi dokazi, da ima prav. Poglejmo samo zadnjo blamažo policajev z podpisi, pa tožilko z tem, da pozabi napisati listino, pa izginule podpise oziroma kar cele pole listin. ZAto se ne smešimo še z tem priemrom, k ije javna skrivnost. Tudi policaji nebodo delali v zaščito nekega delavca po kazenskem zakoniku, čerpav je jasno zapisano v kazenskem zakoniku. Saj vsi vemo za primere ko so se dajale ovadbe in se ni rešilo nič.