Slovenija

Tamiflu le za izbrane?

Ljubljana, 22. 02. 2006 20.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nataša Repovž
Komentarji
0

Še vedno ni znano, komu so zdravniki na recept predpisovali Tamiflu, ki je v lekarnah pošel v nekaj dneh.

Predpisovanje Tamifluja preiskuje tudi komisija za preprečevanje korupcije
Predpisovanje Tamifluja preiskuje tudi komisija za preprečevanje korupcije FOTO: POP TV

Tamifluja je namreč kmalu po tem, ko smo prvič poročali o ptičji gripi, zmanjkalo v lekarnah. Minister za zdravje je oktobra lani obljubil, da bo zadevo raziskal, primer pa zdaj preiskuje tudi Kosova protikorupcijska komisija.

Oktobra lani smo dobili 3000 škatel Tamifluja, 2000 jih je ostalo v državni rezervi za primer morebitne pandemije ptičje gripe, 1000 so jih dobesedno razgrabili v lekarnah. Komu so ga predpisali zdravniki, do danes še vedno ni jasno. Neuradno naj bi ga predpisovali tudi nekaterim uglednim funkcionarjem in direktorjem - in to brez medicinskih indikacij, torej v nasprotju s predpisi in pravili stroke.

Kot je povedal Drago Kos, vodja protikorupcijske komisije, še podatke o tem, ali se je to res zgodilo in kakšne bi lahko bile posledice tega. "Dejansko smo prišli do podatka, da je zelo majhno število zdravnikov predpisalo zelo veliko število doz tega zdravila. Manjka še nekaj elementov, da bi lahko govorili o sumu kaznivega dejanja,... ko bomo do teh elementov prišli, bomo zadevo odstopili policiji," je povedal Drago Kos za 24UR.

Minister Bručan o imenih ni želel govoriti
Minister Bručan o imenih ni želel govoriti FOTO: POP TV

Obljubljeno je delno izpolnil tudi minister za zdravje in v zadnji oddaji Trenja, 16. februarja letos, po skoraj štirih mesecih razkril, da je v tistem času 143 zdravnikov predpisalo več kot 3 enote zdravila, od tega sta 2 zdravnika predpisala eden 216, drugi 143 receptov za Tamiflu. "Edino v teh dveh primerih se mi zdi, da je potreben nadaljni ukrep," je v Trenjih povedal minister Andrej Bručan, ki pa o imenih ni želel govoriti.

Strokovni nadzor lahko odredi zdravniška zbornica, ki bo, če bo ukrepala, tudi razpolagala s konkretnimi imeni zdravnikov, ki so predpisovali recepte.

In še to. V Sloveniji je trenutno 6000 škatel tamifluja, 10.000 jih je na poti iz Nemčije. Zdravilo bodo najprej razdelili bolnišnicam, preostanek pa bodo shranili za potrebe pri kontaktih z obolelimi živalmi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.