Slovenija

FOTO: Tamara po vrnitvi s Filipinov: Ne le mesec dni, sanjsko službo bi opravljala za nedoločen čas

Manila, 22. 04. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
35

"Vtisi so nepozabni, vsakič – vedno in znova! Enomesečna t.i. sanjska služba je bila vredna izkušnje in menim, da bi jo dobro opravila tudi za nedoločen čas," navdušeno pripoveduje Tamara, ki se je vrnila s Filipinov. Tam je plavala z ogromnimi kitovci, se potapljala z želvami, spoznala najmanjše opice na svetu in še in še ...

Tamara Lah, 26-letna študentka iz Kopra, se je po mesecu dni vrnila s Filipinov, kjer je opravljala službo, ki bi jo marsikdo opisal kot sanjsko. S Tomažem Gorcem, direktorjem podjetja, ki je med več kot 700 prijavljenimi kandidati izbralo prav njo, sta potovala po tej otoški državi in sproti objavljala bloge o njunih doživetjih.

"Najini delovniki so potekali spontano, navadno so se začeli z jutranjo instant kavo in mlekom v prahu ob zavidljivih razgledih na čudovito pokrajino," je začetek svojega delovnega dne opisala Tamara. Filipini so namreč znani po ponudbi instantnih kav z mlekom v prahu ali mešanici obojega in če želimo uživati v skodelici kave, kot jo poznamo v Evropi, je potrebnega nekoliko več napora, je še dodala.

Tamara je bila ves čas aktivna na družbenih omrežjih, v angleškem jeziku je pisala blog za spletno stran I love journeys, ki jo je sproti tudi promovirala in k sodelovanju vabila tudi druge popotnike. Sicer pa je njeno delo vključevalo spoznavanje tuje dežele in lokalnih prebivalcev, zanimivih pripetljajev in edinstvenih izkušenj pa - sodeč po njenih pripovedovanjih - ni manjkalo.

Tamara je bila za enomesečno 'sanjsko' službo izbrana med 700 prijavljenimi kandidati. Zdaj pravi, da bi jo lahko opravljala kar za nedoločen čas.
Tamara je bila za enomesečno 'sanjsko' službo izbrana med 700 prijavljenimi kandidati. Zdaj pravi, da bi jo lahko opravljala kar za nedoločen čas. FOTO: Tamara Lah

Port Barton - mesto, zavito v temo

Njuna pot do otoške države, ki jo sestavlja arhipelag 7.107 otokov, je trajala 35 ur s pristankom v Manili. Tam sta se zadržala kratek čas, prestolnica pa Tamari ni bila nič kaj preveč všeč. Nato sta odpotovala na Palawan, v Puerto Princeso, in naprej v El Nido, kjer sta malo 'umirila konje' in odkrivala rajske plaže.

"Postanek v Port Bartonu je prinesel izkušnjo, ki je do sedaj še nisem doživela. Mesto je namreč časovno omejeno z dovodom električne energije, tako se je bilo potrebno organizirati glede napajanja raznih naprav in se nekako znajti v temi. Je prav poseben čar, ko je mesto zavito v temo in se vse nazorno sliši - od bučanja valov do oglašanja raznih živali - s čudovitim pogledom na zvezdnato nebo," je opisala Tamara.

Plavanje s kitovci, potapljanje z želvami in najmanjše opice na svetu

Edinstveno izkušnjo je doživela tudi v Oslobu, ki je znan po izjemnih koralnih grebenih na bližnjem otoku Sumilion in predvsem kitovcih (whale sharks). Gre za zelo počasi plavajoče, največje živeče ribe, ki nimajo burne reakcije na bližino človeka. Hranijo jih lokalni ribiči v zalivu Tanawana in je zaradi visokega zanimanja po ogledih preraslo v turistično atrakcijo. "V majhnem lesenem čolnu na ročni pogon, saj hrup motorjev moti kitovce, vas odpeljejo do informativnega centra in seznanijo s pravili o potopu. Teh je kar nekaj, dva osnovna sta, da se kitovcem lahko približate na razdaljo do štiri metre in v primeru, da ste uporabili kakršno koli zaščitno kremo, se morate pred potopom stuširati. V vodi s kitovci ste 30 minut in ste nadzorovani s strani strokovnih delavcev, tako da: No panic! Osupljiv pogled na velikane, ki v dolžino zrastejo do 12 metrov, je vsekakor vreden, da doživite to nepozabno izkušnjo," navdušeno pripoveduje Tamara.

Tamara je plavala s kitovci. "Osupljiv pogled na velikane, ki v dolžino zrastejo do 12 metrov, je vsekakor vreden, da doživite to nepozabno izkušnjo," je povedala.
Tamara je plavala s kitovci. "Osupljiv pogled na velikane, ki v dolžino zrastejo do 12 metrov, je vsekakor vreden, da doživite to nepozabno izkušnjo," je povedala. FOTO: Tamara Lah

Potovanje je Tamaro in Tomaža vodilo tudi na želvji otok Apo, ki predstavlja podvodni raj potapljačem in nudi zavetišče številnim želvam, s katerimi sta se potapljala.

Filipini so znani tudi po tarsierjih, najmanjših primatih na svetu, ki sta si jih ogledala v raziskovalno-razvojnem centru na Boholu. "Nemogoče je ostati ravnodušen ob prizoru na majhne tarsiere, ki se s členki oprijemajo vej in kdaj namenijo pogled z velikimi zvedavimi očmi, ki presegajo velikost njihovih možganov," pravi Tamara.

Tarsierje, najmanjše primate na svetu, sta si Tamara in Tomaž ogledala na otoku Bohol.
Tarsierje, najmanjše primate na svetu, sta si Tamara in Tomaž ogledala na otoku Bohol. FOTO: Tamara Lah

Filipinci so prijazni in topli ljudje

Na splošno so Filipinci zelo topli, prijazni ljudje, ki dajo veliko na ugodje v družini in in religijo. Prav posebno zgodbo pišejo otroci, ki te večinoma velikodušno sprejmejo medse, vodijo za roko v svoja 'skrivališča' in učijo raznih iger, pravi Tamara. "Če je le možnost, na potovanjih vedno namenim nekaj pozornosti tudi otrokom in z njimi preživim del dneva." S tamkajšnjimi otroci je tako izvedla ustvarjalno delavnico. "Na plaži smo nabrali kamenčke in korale ter jih barvali z najljubšimi barvami. Vsak izdelek je nosil zgodbo, ki so mi jo pojasnjevali v 'filipingleščini' in s ponosom kazali svoje izdelke."

Tamara ob študiju dela v poslovalnici v Kopru, ki se ukvarja z vodenjem ustvarjalnih delavnic. S seboj je vzela nekaj barv in čopičev in eno izvedla tudi z otroki na Filipinih.
Tamara ob študiju dela v poslovalnici v Kopru, ki se ukvarja z vodenjem ustvarjalnih delavnic. S seboj je vzela nekaj barv in čopičev in eno izvedla tudi z otroki na Filipinih. FOTO: Tamara Lah

Tamara v splošnem še pravi, da so bili odzivi ljudi, ki sta jih srečevala, pozitivni, saj so vsi često pritrjevali, da bi tudi sami opravljali tovrstno sanjsko službo. "Vtisi so nepozabni, vsakič – vedno in znova! Enomesečna t.i. sanjska služba je bila vredna izkušnje in menim, da bi jo dobro opravila za nedoločen čas," nam je sporočila Tamara, ki tudi ob vrnitvi domov ne počiva.

S prijateljicama je namreč zmagala na Microsoftovem tekmovanju Imagine Cup, in sicer z mobilno aplikacijo, ki omogoča obveščanje ljudi o uporabnikovi smrti. V ekipi pravijo, da to svojcem olajša obveščanje o smrti, hkrati pa ima uporabnik možnost, da pove še svoje zadnje besede. Če bo ekipa uspešna tudi na regionalnem izboru, se bo poleti odpravila še v meko razvoja kreativnih idej - ZDA.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asdfghjklqwertz
23. 04. 2015 17.16
A ji kdo ni fovš? :P
Ferdo Crni
23. 04. 2015 14.56
+1
Sem šel tudi malo na stran za katero naj bi strokovno pisala dotična dopustnica. Vse skupaj je napisala tri relativno kratke bloge (po eno stran klasičnega bloga) in prilepila nekaj fotografij. Torej mesec dni za tri borne strani bloga? Morda pa se motim - to je res sanjska služba. PA čeprav samo za čas potovanja.
Ferdo Crni
23. 04. 2015 12.18
+0
Še tole - moj nasvet - če se gre na potovanje z namenom, da se piše strokovno o turizmu in možnosti obiskovalca ki potuje tja, bi bilo veliko bolj profesionalno, če bi pisali o možnostih turista, kaj je za videti, kaj sprobati, kaj je posebnega...... Tu pa beremo vse samo "jaz ...jaz ...jaz... jaz". Torej nekakšna samopromocija..... zvečer sem poslušala, obučtke sem imela takšne in takšne, videla sem to in to, bilo mi je lepo, vroče, mrzlo, kako sem dobra ker sem z otroki risala na kamne....... Skratka ne gre za dnevnik Darwina ali neke znane osebe zato je takšna biografija popolnoma nezanimiva....
Ferdo Crni
23. 04. 2015 12.10
+4
Še vedno o tem nategu o "sanjski službi"???? Tole bi moralo biti označeno kot oglas saj je nič drugega kot reklama za podjetje in internetno stran tega podjetja. "Sanjska služba" pa je čisto navadno iskanje popotovalnega partnerja, kar je že dolgo običaj. Glede patetično stereotipnega pisanja o domačinih kot "toplih, prijaznih ljudeh" in "čudoviti pokrajini" : res precej prazno pisanje. Na filipinih sem bil dve leti nazaj. Seveda so vsi filipinci prijazni saj si turist in pričakujejo da boš zapravljal. Drugače pa je nenormalno veliko do zob oboroženih (tudi s "pumparicami")varnostnikov, celo v shoping center moraš skozi detektor kovin. Zelo je razvito trgovanje z " belim blagom" in človeškimi organi. Ko sem jaz v Manili vzel taksi za nekje uro trajajočo pot so vozniku v hotelu vzeli vse podatke in si zapisali registerske tablice. Seveda pa je lepota te otoške države nesporna in skoraj nemogoče je obiskati vse otočke. Lahko pa bi kaj pisali o specifično filipinskih zadevah. Plavanje s kitovci, želvami... itd imaš tudi na Tajskem, Indoneziji, Maleziji...... in je ravno tak orazburljivo.
razocarani
23. 04. 2015 12.57
+2
to pa je pravo porocanje o dezeli,, vse to je res ,,sem imel tudi jaz to videti ,,zelo nevarna dezela ,kriminala kokrsnega si le zamislis ,,kljub nekaterim lepim delom dezele
Ferdo Crni
23. 04. 2015 14.09
+1
Res je..... moram pa priznati da sam nisem imel slabih izkušenj, da je izkušnja nepozabna, da je lepo in da je zanimivo pač pogledati to posebno državo. ČE koga zanima še zgodovina so jo filipini polni. Skratka vredno ogleda.
[Frikenstein]
23. 04. 2015 09.44
+5
Itak da 26- letna Tamara uživala s (šefom) Tomažem na Filipinih.....vse zastonj, dobra hrana, lepa pokrajina in pa še natepavanje vsak večer v pojstli....kdo ne bi užival??
felix59 drugič
22. 04. 2015 20.25
+14
Tudi jaz imam sanjsko delo : vsak dan spremljam na zavodu razpise za službo.
razocarani
23. 04. 2015 12.59
+0
ta ti je pa res sanjska ,samo sanjas lahko da ti zavod kaj najde ,,zelim ti realno sluzbo samo da jo dobis
premirka
22. 04. 2015 18.29
+3
kakorkoli, uživala je pa vseeno... če se je pa cel mesec še žgala, pa ji tud prvoščim.
ficfiric 1
22. 04. 2015 14.59
+4
Jst tud komi cakam da grem za pol leta na neplacan dopust....da vidom kak mi hiska stoji na palawanu....pa da mi bo tasca mal kuhala....;-)....in zlobodrala zraven... Nevem pa kaj hodjo ti blogerji zmeraj na neke turisticne tocke v fensi hotele kopajo se ponavadi pa v bazenu....nej pride mal med navadn folk....med domacine....pa naj pol pise kako je...res da je dezela lepa in ljudje prijazni....to je pa vse...beda totalna in dobesedno asfalt zerejo....lohk bi men pomagala in poiskala se kaksnega investitorja ki bi prilozil kaksen evro zraven...ker postavljamo cistilno napravo za vodo...ceprav bi spet nekateri rekli da so lenuhi ker nic ne zrihtajo...sm pa presenecen kako veselo so se lotil pomagat pri kopanju...ker vedo da bodo vsaj vodo imeli...zmeri vsi pisejo bloge sam kako je fino lezat na plazi....naj se kdo pise kaksno je realno zivljenje na filsih....
BŠK
22. 04. 2015 12.35
-1
Ha,ha,ha Zakaj pa beži od realnosti? Naj pride k nam na Balkan in Kavkaz pa da vidimo kako se bo obnesla! En dan ne bi zdržala!
santamaura
22. 04. 2015 11.49
+19
Eh, pa saj to ni sanjska služba. Sanjska služba je, da si poslanec. Celo leto ne delaš nič potem greš pa na Filipine ko je dopust. Tudi tam ne delaš nič, ker so s tabo otroci, žena in še kakšna tašča, da poslikajo lepe plaže, lačne domačine in sončne zahode.
TheMafiaDon
22. 04. 2015 11.24
+11
Imam vprašanje: zakaj je treba na Filipine poslat posebno "odpravo" z izbrano kandidatko? Vse je bilo z strani slovenskih agencij napisano, posneto in poslikano milijonkrat... Kaj je tu novega ali sploh zanimivega???? in na vsako navadno službo za minimalno plačo se prijavi 700 kandidatov v 1 dnevu...konec tedna ene 5000. torej?
santamaura
22. 04. 2015 12.01
+2
Zato ker tam živi en tak podvodni mož, ki ima tam svojo davčno oazo le Urške nima, ker mu je ušla ker jo je zopet na ples povabil ravno v trenutku, ko je ansambel rekel PAVZA
TheMafiaDon
22. 04. 2015 12.13
+2
haha :) dobro, če odmislimo escort, bedarije ki jih kvasita sestre Zupan na 24puranov...zakaj je to sanjska služba, če se za vsako službo prijavi več tisoč kandidatov? ali pa moraš biti omejen da sprejmeš tako sanjsko službo :)
komunjara 1
22. 04. 2015 10.14
+16
a tamara..a je prslo kaj vmes..... med noge mislim no...... sam zanima me.....
Iluzionist
22. 04. 2015 10.12
+14
to je en ultra nateg, potovanje z direktorjem? a so prišle v poštev samo ženske ali direktor trza tudi na moške? a tisti blogi prinesejo toliko denarja, da se da živet zastonj pa pokrit letalske karte?
honsej
22. 04. 2015 09.35
+7
Ujjjjj kako lepo.. upam da bom lahko natankal avto da si privoščim vikend na slo. obali.. lol
devlon
22. 04. 2015 09.31
+9
jaz bi tudi sanjsko sluzbo za nedolocen cas..
Duhec004
22. 04. 2015 09.19
+7
Ohh.... jst bi tud.
pe?navodo
22. 04. 2015 09.11
+7
Še naj napišejo da so bla to evropska ali državna sredstva , pa bo vse jasno.
Militos
22. 04. 2015 08.56
+11
W T F is Tamara?
Te vidim
22. 04. 2015 09.40
+4
Tista ki je "zmagala" na sanjska služba pa to ...
janezpodre
22. 04. 2015 08.51
+45
Turistični ogledi so bili podnevi, služba pa ponoči.
neobremenjen_
22. 04. 2015 08.44
+0
Ma kakšna sanjska služba. Tamara sploh ne ve, da je šlo za promocijo. Izvrstna reklama za lar deset tisoč dolarjev. kaj pa je to za dobro reklamo, o kateri govori ves svet.