Slovenija
Oglas

Takšna bodo pametna mesta

Ljubljana, 16. 09. 2016 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Danes v mestih po svetu živi okoli štiri milijarde ljudi, do sredine stoletja pa bo ta številka narasla na 6,5 milijarde. Če se želijo mesta izogniti kaosu na vseh področjih in prebivalcem zagotoviti še višjo kakovost življenja, morajo postati preprosto pametnejša.

Bosch pametna mesta
Bosch pametna mesta FOTO:

Zamislimo si res moderno mesto leta 2020. Seveda gre za pametno mesto, urbano načrtovanje, ekologija in informacijska tehnologija z roko v roki skrbijo za kar najboljšo uporabniško izkušnjo prebivalcev posamezne mestne četrti. Senzorji in s senzorji opremljene naprave ter infrastruktura v mestu ustvarjajo na tone podatkov, ki jih pametni sistemi uporabijo za optimalno delovanje. Vaš avtomobil ve, kje je najbližje prosto parkirno mesto izbranega cilja, nanj vas je pripeljal povsem samodejno. Promet in transport sta pod budnim očesom kamer in senzorjev, ki si z uravnavanjem prometne signalizacije in komunikacijo s pametnimi vozili prizadevajo za kar najbolj tekoč promet s čim manj zastoji. Tudi prometnih nesreč je le še za vzorec, reče se jim izredni dogodki.

"Mobilnost v pametnem mestu ima povsem drugačno dimenzijo – načini transporta so povezani, prebivalci zlahka prek mobilnih naprav kombinirajo in plačujejo prevoze z avtobusom, vlakom, taksijem ali pa si izposodijo kolo, motor, avtomobil," je povedal Dino Juriša, vodja oddelka za pametne rešitve iz podjetja Bosch.

Zrak je čist, parki so zeleni in znajo varčevati z vodnimi viri, voda je vsekakor pitna. Mesto je čisto, ločevanje odpadkov zakoreninjeno v zavest prebivalcev. Ti se tudi več rekreirajo in živijo zdravo, tudi s pomočjo nosljivih naprav, ki jih spodbujajo k bolj zdravemu življenjskemu slogu. Osvetlitev v mestu je tudi pametna – deluje tam, kjer zazna gibanje – bodisi ljudi ali vozil. Onesnaževanje s svetlobo je zmanjšano na minimum. Umetna pamet nad mestom in prebivalstvom bedi ves dan, v mestu in doma.

Bosch pametna mesta
Bosch pametna mesta FOTO:
Pametni dom je (skorajšnja) nova realnost
O pametnih domovih ljudje sanjarimo že vsaj desetletje. Kako je danes videti pametni dom? Nekako takole: pametni dom nam omogoča, da ne rabimo več razmišljati/skrbeti o tem, ali smo zaklenili vrata, ko smo se odpravili v službo ali na interesno aktivnost, niti o tem, ali smo pustili odprta/priprta okna, bliža pa se nevihta. Okna in vrata so namreč opremljena s senzorji (in motorčki), ki poskrbijo, da so ta vedno v najbolj ustreznem položaju (glede na našo prisotnost/odsotnost ter klimatske pogoje). V pametnem domu je vedno prijetno in udobno, sistema hlajenja in ogrevanja namreč temperaturo prilagajata željam njegovih prebivalcev. Za piko na i je umetna pamet celo zelo varčna, povezani sistemi, preko katerih lahko upravljamo z vsakim stikalom ter napravo kar prek pametnih mobilnih naprav (od koderkoli in kadarkoli), omogočajo znatne prihranke (pretežno) električne energije – tudi do 40 odstotkov!

Poznate nič ali le malo pametnih domov? Kmalu bo drugače. Strokovnjaki napovedujejo, da bo do leta 2020 že okoli 15 % vseh gospodinjstev po svetu opremljenih s tehnologijami, ki ustvarjajo pametni dom.

Pilotski projekt v naši bližini

Bosch
Bosch FOTO:

Mesta po svetu ustvarijo okoli 80 odstotkov vseh (globalnih) emisij CO2. Marsikje – pohvalno pa na tem področju prednjači Evropa – so zato že zagnali pilotske projekte, kjer koncepte trajnostnega razvoja okolja, ki bodo soustvarjali mesta prihodnosti, preizkušajo v praksi. Eden največjih pilotskih projektov deluje v sosednji Avstriji, v regiji Rheintal, ki jo sestavlja 29 občin. Projekt pametnega mesta Rheintal ima vsekakor ambiciozen cilj – do leta 2050 naj bi omenjena regija dosegla ogljično nevtralen odtis na področju energije, predvsem z decentralizacijo proizvodnje t. i. zelene okolju prijazne energije. Svoj delež k ogljični nevtralnosti bodo seveda prispevali pametni domovi ter povsem prenovljena mobilnost v mestu. Nad številnimi sistemi že danes bedi programska oprema družbe Bosch, inženirji pa so se najprej lotili prenove področja dobave energije na Predarlberškem – obstoječe elektrarne bo nadomestila virtualna elektrarna, sestavljena iz vrste lokalnih sončnih in hidro elektrarn, ki bo bolje obvladovala dejanske potrebe mesta in ustrezno prilagajala proizvodnjo ter distribucijo energije. Še več, presežno energijo bo znala shranjevati v električna vozila v mestu in jo po potrebi iz njih tudi črpati, saj bo poznala urnike uporabe vozil in tako prebivalci ne bodo deležni negativnih presenečenj. Za hlajenje in ogrevanje gospodinjstev bodo poleg klimatskih naprav zadolžene predvsem toplotne črpalke in električni grelci vode, seveda močno podprti z umetno pametjo, ki bo dodatno optimizirala porabo energije in minimirala stroške gospodinjstev.

Naročnik oglasa je Robert Bosch d.o.o.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3