Slovenija

Takoj zahtevajte tisto, kar vam pripada

Brnik, 04. 07. 2012 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Letalski potniki se vse bolj zavedajo svojih pravic, vendar jih še vedno razmeroma redko uveljavljajo. Letalski prevozniki pa se izplačilu odškodnin skušajo izogibati s sklicevanjem na izredne okoliščine. Preverite, kakšne so vaše pravice.

Letalski potniki se vse bolj zavedajo svojih pravic.
Letalski potniki se vse bolj zavedajo svojih pravic. FOTO: Reuters

V Evropskem potrošniškem centru Slovenija ugotavljajo, da se ozaveščenost o pravicah potnikov povečuje. Danes so na ljubljanskem letališču izvajali posebno akcijo ozaveščanja potnikov.

Potnikom svetujejo, da se še pred poletom pozanimajo o osnovnih pravicah. Ko gre kar koli narobe, naj takoj zahtevajo tisto, kar jim pripada, ter se za zagotovitev pravic obrnejo na letalskega prevoznika. V pomoč jim je lahko tudi evropski potrošniški center.

Kot je pojasnil njihov pravni svetovalec Blaž Možina, se letno na slovenski center obrne med 700 in 800 potrošnikov, od tega jih ima probleme glede letalskega prevoza dobra tretjina. Še vedno pa se le malo potnikov odloči, da bo izkoristilo svoje pravice, je ocenil Možina.

Opaža sicer, da se vsako leto potniki bolj zavedajo svojih pravic in mnogi so že toliko ozaveščeni, da vedo, kam se obrniti v primeru, ko gre kaj narobe, in da shranijo račune in vso dokumentacijo. "Vprašanje je, ali bo njihova pritožba upoštevana, ampak pomembno je, da imajo vse listine, če bi se kasneje morebiti odločili za sodni postopek ali prijavo na inšpekcijski organ," je povedal.

Kaj so glavne težave potnikov?

Glavne težave, s katerimi se srečujejo potniki na letališčih, so pri odpovedih letov, zamudah ali zavrnitvi vkrcanja, ko prevoznik sprejme več prijav, kot je mest na letalu. Letalski prevoznik mora v tem primeru potniku ponuditi vso oskrbo, kot sta zagotovitev obroka in nočitev. Potnik ima tudi pravico, da prekine potovanje in zahteva vrnitev na izhodišče ter povrnitev celotne kupnine za vozovnice.

Poleg tega mora letalski potnik, če let ni odpovedan zaradi izrednih razmer, plačati odškodnino, ki je odvisna od dolžine leta in se giblje od 250 do 600 evrov. "Zelo redko letalski prevozniki te pravice potnikov upoštevajo, največkrat se sklicujejo na izredne okoliščine, čeprav je že evropsko sodišče povedalo, da tehnične težave niso izredne razmere," je pojasnil Možina.

Povsod po Evropi, kjer deluje mreža 29 evropskih potrošniških centrov, se potniki srečujejo s težavami pri uveljavljanju pravic. Letalski prevozniki teh pravic namreč zaradi ekonomskih razlogov ne spoštujejo in upajo, da se potniki ne bodo pritožili in obrnili na inšpekcijske organe ter na sodišče, je pojasnil Možina in spomnil tudi na nekatere tovrstne primere pri slovenskem letalskem prevozniku.

Preverite, kakšne so vaše pravice.
Preverite, kakšne so vaše pravice. FOTO: Reuters

Število pritožb se iz leta v leto povečuje

Mario Mezek iz sektorja zemeljske operative pri Adrii Airways je medtem poudaril, da se število pritožb iz leta v leto povečuje, ker so potniki bolj ozaveščeni o svojih pravicah. "Vendar to ne pomeni, da je vsaka pritožba upravičena. Treba je preveriti regulativo, kaj potnikom pripada in v katerih primerih so upravičeni do ugodnosti in odškodnin," je poudaril.

Zagotovil je, da izvajajo vso asistenco v času zamud, potnikom ponudijo prigrizke in napitke v primeru čakanja, pri odpovedi letov ali preveč prodanih sedežih pa poskrbijo za alternativno pot do končne destinacije ter po potrebi tudi izplačajo odškodnino iz naslova zavrnitve vkrcanja.

"Potniki bi radi čim več pravic, prevozniki pa pogosto nimamo vpliva na določene zamude in sodimo, da določene pravice, ki jih potniki želijo, niso na mestu," je izpostavil. Prepričan je, da so potniki o svojih pravicah dobro obveščeni, saj so na evropskih letališčih obvestila vidna že na vhodih.

Možina je na drugi strani opozoril, da bi tudi sami prevozniki morali seznaniti potnike s pravicami. Od zdaj bodo potniki sicer do podatkov lahko dostopali tudi z novo aplikacijo za pametni telefon. Evropska komisija je namreč danes predstavila aplikacijo za letalski in železniški promet. Le-ta deluje na platformah Apple iPhone in iPad, Google Android, RIM Blackberry in Microsoft Windows Phone 7. Dostopna je v 22 jezikih EU in zajema letalski in železniški promet, leta 2013 pa bo vključevala tudi avtobusni in pomorski promet, ko bodo te pravice začele veljati.

Kot so sporočili iz Bruslja, bo nova aplikacija milijonom potnikov v nepričakovanih situacijah omogočila, da brez težav dostopajo do pravih informacij o pravicah potnikov prav takrat, ko jih najbolj potrebujejo. V primeru izrednega stanja, kot je bila kriza s pepelom islandskega vulkana leta 2010, lahko aplikacija prikaže tudi potovalne informacije in nasvete Evropske komisije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

quantum
04. 07. 2012 21.47
+1
Letalski prevozniki registrirani v EU in pridruženih članicah, pravice potnikov zelo dobro poznajo čez direktivo EC 261/2004, ki si jo lahko tudi vsak potnik podrobneje prebere in pojasni. V realnosti ima vsak prevoznik v primeru kakršne koli zamude ali odpovedi leta v naprej pripravljen scenarij. Letalski transport že dolgo ni na nivoju železniškega ali cestnega prometa, ki bolj ali manj spi na nivoju prejšnjega stoletja (v večini delov sveta). Po navadi imajo prevozniki sklenje pogodbe z ostalii prevozniki, tako da v vsakem primeru pridete na destinacijo. če gre pač za tehnične težave in v sistemu ni možne povezave na destinacijo, se vi lahko postavite na glavo, z vsemi vašimi pravicami skupaj, pa tja ne boste prišli v istem času. Seveda so tudi prevozniki kot se EasyJet, Ryanair, ipd, ... ki ne pripadajo nobenim aliansam, združenjem ter so polni drobnega tiska. V takem primeru so vaše pravice lahko še bistveno bolj omejene kot si mislite, in vas lahko prav presenetijo. Povsem logično. Za 50 EUR kupite malo, tudi možnosti v primeru odpovedi (ki pa so manj verjetne). MIslim da si morete vi, preden želite pisat take članke, in postati svetovalci letalskih potnikov še marsikaj prebrat, predvsem pa pridobiti ustrezne izkušnje.
Igor__Zmaj
04. 07. 2012 21.37
+6
Potniki Adrie Airways majo srečo da Janša ni pilot. Potem bi si vse te pravice lahko nekam zataknl. Vsi ostali slovenci mamo pa smolo, da janša pilotira celo državo.Če letalo strmoglavi se itak nimaš komu žalit.
Xtrem
04. 07. 2012 21.47
-2
kok ste dosadni s tem bednim humorjem z Janšo,pod usakim člankom se najdejo kekci s temi kmetavzarskimi komentarji...komentiraj ti Janšo pod njegovimi članki.