Slovenija

Tako se (še vedno) dela pri nas: neizplačevanje plač, siljenje v prekomerno delo in veriženje podjetij

Ljubljana, 25. 04. 2016 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Inšpektorat za delo je lani kljub izboljšanju gospodarskih razmer v manj inšpekcijskih pregledih ugotovil več kršitev kot leto prej. Največ kršitev je še vedno v gradbeništvu, največ kršitev pa pri izplačilu plač in drugih prejemkov.

Inšpektorat je lani na področju nadzora delovnih razmerij, varnosti in zdravja pri delu ter socialne inšpekcije v 16.000 pregledih ugotovil 30.800 kršitev. Izdal je 12.000 različnih ukrepov in izrekel za 3,8 milijona evrov glob.

"Pozna se omilitev gospodarske krize, ni pa zaradi tega manj kršitev, ampak so drugačne narave," je ob predstavitvi poročila za lansko leto na novinarski konferenci v Ljubljani dejala glavna inšpektorica za delo Nataša Trček.

Na inšpektoratu za delo so lani zaznali manj kršitev, a so te bolj prepletene.
Na inšpektoratu za delo so lani zaznali manj kršitev, a so te bolj prepletene. FOTO: Thinkstock

Delavci večkrat prijavijo kršitve

S položajem delavcev glede na ugotovitve niso zadovoljni, jih pa veseli, da si delavci večkrat upajo prijaviti kršitve. Opažajo, da delavci lažje zamenjajo zaposlitev; več prijav kot prejšnja leta namreč delavci podajo za nazaj, potem ko so že pri novem delodajalcu. Največja težava ni več neizplačevanje plač, ampak predolg delavnik glede na pogodbo.

Izrečenih glob je bilo za 1,2 milijona evrov manj kot predlani, kar glavna inšpektorica pojasnjuje z drugačno naravo kršitev, poleg tega je, kot pravi, glavni cilj inšpektorata ureditev razmer, ne izrekanje glob.

Naraščanje števila prijav se je lani ustavilo - z okoli 6600 jih je bilo 700 manj kot predlani -, še vedno pa je to glede na število inšpektorjev, teh je 77, veliko, je dejala.

Največ kršitev pri izplačilu prejemkov

Na področju delovnih razmerij je bilo največ kršitev pri izplačilu plač in drugih prejemkov (neizplačilo ali zamujanje z izplačilom plače, dodatkov ali regresa) - nekaj manj kot 3800 oz. 250 več kot predlani.

Sledile so kršitve v zvezi z evidencami na področju dela ter v zvezi z zaposlovanjem. Zaznali so razširjen pojav sklepanja pogodb za krajši delovni čas, delavci pa so dejansko delali polni delovni čas ali še več. V zvezi s tem je bilo tudi več kršitev glede zagotavljanja odmorov in počitka. "Delodajalci ne upajo zaposlovati novih delavcev in od obstoječih zahtevajo, da delajo preveč," je dejala Trčkova.

Na področju delovnih razmerij je bilo največ kršitev pri izplačilu plač in drugih prejemkov.
Na področju delovnih razmerij je bilo največ kršitev pri izplačilu plač in drugih prejemkov. FOTO: Thinkstock

Tudi lani se je nadaljeval trend zlorab na področju sklepanja pogodb civilnega prava - ko obstajajo vsi elementi delovnega razmerja, delodajalci pa tem delavcem ne ponudijo redne zaposlitve. Inšpektorat zato predlaga spremembo zakonodaje, da bi morali delodajalci, pri katerih se ugotovi tovrstna kršitev, delavcem ponuditi ustrezno delovno razmerje. Sedanja prepoved opravljanja dela teh delavcev najpogosteje namreč vodi v to, da delavca iz družbe odslovijo.

Izkoriščanje v Loški dolini primer še vedno prepogostega veriženja podjetij

Prav tako se je še naprej pojavljalo veriženje podjetij s prezaposlitvami delavcev nanje, posledica česar je večja nepreglednost in težji nadzor. Primer tovrstne prakse so bili npr. gozdarski delavci v Loški dolini. Inšpektorat izboljšanje pričakuje po lanski spremembi zakona o gospodarskih družbah, ki naj bi otežila veriženje podjetij, poleg tega so v pripravi spremembe pri napotitvah delavcev, s katerimi naj bi bolje zaščitile tuje delavcev v Sloveniji in slovenske na tujem.

Kje je največ kršitev?

Največ kršitev pri delovnih razmerjih je bilo v gradbeništvu, gostinstvu in trgovini. Je pa v teh dejavnostih inšpektorat opravil tudi največ postopkov nadzora.

Stanje pri varnosti in zdravju pri delu je po oceni inšpektorata neprimerno; kljub temu da se gospodarske razmere izboljšujejo, se število prijav in kršitev povečuje. Največ kršitev je glede izjave o varnosti z oceno tveganj ter pri usposabljanju delavcev za varno delo, veliko je tudi kršitev glede zagotavljanja zdravniških pregledov.

Več nezgod pri delu

Število nezgod pri delu se je lani povečalo - prijavljenih je bilo skoraj 9500 teh nezgod, od tega 24 smrtnih nezgod in 431 s težjimi poškodbami. Smrtne nezgode so bile najpogosteje povezane z vozili, sledile so tiste, v katerih se je sredstvo za delo prevrnilo ali padlo na delavca, ter tiste, v katerih so delavci padli z višine.

Na področju socialne inšpekcije - večinoma gre za nadzor centrov za socialno delo - so v 100 nadzorih ugotovili okoli 40 kršitev, inšpektorat pa ugotavlja, da se socialnovarstvena dejavnost v večjem delu izvaja strokovno in zakonito.

Inšpektorat je lani izvedel tudi 13 usmerjenih akcij nadzora, med drugim v medijskih hišah. V teh so ugotovili 51 kršitev, največkrat pa je šlo za primere, ko so imeli delavci pogodbo civilnega prava, obstajali pa so vsi elementi delovnega razmerja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ImAmomWhatsYourSuperpower
26. 04. 2016 10.28
+3
Jaz sem imela eno slabo izkušnjo , ko sem delala v gostilni in mi je šef po obrokih talal denar vasih samo tolko da sem si avto natankala da sem lahk prišla delat....ja obup! Sem mu mogla težit za denar pa nič, pa nič.!!! pol sem lepega dne iz blagajne vzela tisto kar mi pripada in cao bella :) .
ROMELS
26. 04. 2016 08.55
+3
Zato imamo pa odlične sindikalist na čelu s semuličem. Njim gre vsa zahvala.
ONniON
25. 04. 2016 21.58
+6
raziskave kažejo da so delavcu najbolj prijazne skandinavske države, nizozemska z močnimi sindkati in kratkim delovnim tednom
askralj
25. 04. 2016 21.00
+5
Tudi v medijih je isto vsi zivotarijo honorarno in morejo ubogat kaj se jim ukaže toliko svobodi, ko se bo tu kaj spremenilo se bo tudi tam do takrat bo vse tiho ker se take more ščitit...
Die einemaister
25. 04. 2016 19.24
+9
In vi bi se primerjali s Švico??? Vam do Švice manjka še usaj 50 let, če pridete na razvoj in standard Švice iz leta 1992, bo to za vas več ku uspeh
LLLEPI
25. 04. 2016 19.44
+8
Lojze ki je obljubljal da nas popelje v Svico si jo je ze ustvaril in tudi svojm kolegom politikom.Pozabil je pa povedat da bo moral Slo narod placat to politicno Svico
ONniON
25. 04. 2016 19.04
+2
Skunk Works
25. 04. 2016 18.22
+2
Morda bi dali koga pisati članek, takega,ki je v realnem življenju že kaj ustvaril, kakšno dobro podjetje iz nič....Takega, ki pozna problematiko in ve, da če ni pogojev v državi, potem tudi gospodarstvo, tako kot vse ostalo, ne funkcionira tako, kot v pošlihtanih kapitalističnih državah... ....Tukaj so pa kot zgleda najbolj pametni iz JS, iz sektorja države, ki je najmanj petkrat manj učinkovito, kot gospodarstvo, ki tekmuje na prostem trgu......le čevlje sodi naj kopitar.........
Frane Šajn
25. 04. 2016 18.58
+5
Evo predlagam uspešnega brata od dr. Ice Cream pa army store in gostinstvo Krkovič, pa proizvodnja Patrij, pa zvoženost Palome , pa poskus prevzema Luke, pa recimo gos. Tolškova , pa recimo g. Bavčar, pa Šrot Laško in vse prodaje iz strani LDS-a pa kameleon SCT-ja itd. ja res bi lahko. Samo nekaj dokler te barabe NLB in NKBM in vse z imeni in primki ne izbezamo na plano ne bo življenja v tem Slovenistanu.
Skunk Works
25. 04. 2016 19.36
+1
Skunk Works
25. 04. 2016 20.57
+4
Zdaj je pa utihnil, ker se zaveda, da če odpre s.p. ni sposoben plačati niti sebi 30% zahodne plače, kaj šele da bi koga zaposlil....to so junaki samo v garantirani službi z garantirano plačo v JS, kjer ni važno kaj sploh narediš, če jih daš pa na realni trg, kjer si moraš najprej sploh najti delo, jih pa ni nikher već.....to so junaki v vato zaviti......
kaverna
25. 04. 2016 18.22
+4
vsi tukaj vemo kaj bi se moralo narediti...........in to je vse.
Frane Šajn
25. 04. 2016 19.00
+3
Ja ko pa je treba korak v to smer in pokazat zobe pa po Italijansko na juriš enega naprej tri nazaj!
flexi22
25. 04. 2016 18.22
+4
če dlavc nemore zaslužit normalne plače treba tako delovno mesto takoj vkinit
Skunk Works
25. 04. 2016 18.23
+0
ja kar vkini, pa zaposlit v JS.....ja......
Frane Šajn
25. 04. 2016 19.21
+0
Se strinjem kdor ne zmore s svojo dejavnostjo in ob tem potrebuje delono silo zagodtoviti normalne vsaj 85% zahodne plače naj zapre takoj. Po 24 letih je pa bog nam je priča dosti vseh neumnosti!
Frane Šajn
25. 04. 2016 17.59
+7
Gospoda! moja odgovorna za delo teh inšpektorjev, le te inšpektorje si obesite nekam na obešalnik naj vam bingljajo za hrbtom pa se z njimi zabavajte, če vam je dolg čas. Zakaj ? zato ker za kaj drugega tako niso. Konec koncev kaj naj se pa matrajo tako in tako nimajo kakšnega vpliv razen kar jim ukažejo nadrejeni in to , da nevem po katerem kriteriju vlečejo plače. Zakon je napisan na kožo sužnjelastnikov. Hlapčki se pa ne zavedajo svoje številčne moči in tega , da se je treba za svoje pravice boriti vedno znova in znova niso vam dane za vekomaj to so potuhtali celo vsi "preplačani" sindikalisti in sindikati vseh vej in panog.
Skunk Works
25. 04. 2016 18.27
-1
Iz kamna ne boš istisnil vode, pa lahko imaš 100 inšpektorjev.....kje ste še videli dobro gospodarstvo pod levaki.....
Frane Šajn
25. 04. 2016 19.03
+2
V stari Yugi draga moja še sedaj se prodajajo njeni žulji ne pa v metanju polen s strani bele emigracije in svetovnega žandarja, ki mu naenkrat ni bila po godu uspešna človeku prijazna "komunajzarska združba" v stari Yugi.
fljfo
25. 04. 2016 17.59
-3
Čeprav smo Slovenci srednjeevropski narod in smo po karakteristikah delavni in pošteni nam je stoletje pečanja z balkanci prineslo tudi takšne elemente...a kaj čmo, ko vladajoča struja naravnost poveličuje to bratstvo in edinstvo, v vseh segmebtih seveda...
Frane Šajn
25. 04. 2016 18.16
+6
In edino prav je tako po nikakršnem rodu ne spadaš na zahod pa se še tako preteguj si zanje vedno čuš in gsterbajter. mnjvredno kljuse zadnji v predmestju zahoda. Tako torej samo ta tvoja hlapčevska vzvišnost je tako itak znana samo tebi.
kokicas
25. 04. 2016 17.46
+2
Ne razumem zakaj naši državi odgovarja razsut trg dela in brezposelnost?? Ker v nasprotnem primeru bi že kaj uredili na tem področju gospodarstva pa do sedaj še niso nič, samo gledajo v smer JS
c00kies
25. 04. 2016 17.59
+2
Imamo SFK (sindrom fijakarskega konja)... zaenkrat še ni zdravila na vidiku. Žal.
arafat9
25. 04. 2016 17.38
+2
Če bi blé davki normalne kot v Avstriji bi sigurno tudi delodojalci bi delali pošteno,mafijska država sili delodejalce v nepošteno delo da lahko preživijo,imam sp in vem kaj to pomeni si plačevat prispevke...
zizic
25. 04. 2016 17.57
+4
pol bi po tvojem norveška zdavnaj bankrotirala
flexi22
25. 04. 2016 18.14
+5
arafat9 kaj ima država vmarofu v loški to da je firma državna in da je država sama sebi kradla?? te vodilne bi morali takoj razrešit
flexi22
25. 04. 2016 18.54
+2
arafat9 še to v vsem privatnem sektorju prikazujejo delavcem minimalca zakaj?? na tem izpitu je država padla čudi me da se državi ne zdi nič nenavadnega ko je toliko delovnih mest pod ali na minimalcu.
LLLEPI
25. 04. 2016 17.26
+8
Jap nas Mramor je izjavil Sloveniji bo uspelo.Tudi on je krsil zakonodajo toda v nasprotno smer si je izplaceval vec Cera mu je pa vreco drzal in noben ni nic kriv Cudna ta nasa zakonodaja je samo za rajo.To izkoriscanje v Loski dolini pa traja ze 10 let pa ni noben nic ukrenil kljub prijavam.Kakor kaz so imeli vsi koristi od tega od lokalnih politikov pa naprej.Pa tudi sedaj se ne bo naredilo nic bo lepo potekalo vse po starih tirih
Ana Sols
25. 04. 2016 17.24
+2
Več inšpekcij, tudi za kaznovanje "zahtevan .sp za dela kjer je tvoje delo enakovredno delu redno zaposlenega"!!!
LLLEPI
25. 04. 2016 19.46
+1
Kva ti bo inspekcija ki lahko lovi samo male ribice kaj ribice plankton.
Skunk Works
25. 04. 2016 17.18
-3
Na novi imate zanimivo okroglo mizo o JS, ali vse kar ste želeli vedeti o JS problematiki, pa vam na rtvs niso hoteli povedati.........ker tam o tem ne smejo......šele, če bo enkrat tale država šla v tovrstno posodobitev, šele tedaj se lahko nadejamo izboljšanja tudi vsega ostalega....šele tedaj, ...vredno ogleda.......
Frane Šajn
25. 04. 2016 18.09
+5
Kar lepo v miru srebaj tisto žlabudro iz rdeče skodele in uživaj v prepričevanju na novem 24 ur že zdavnaj prepričanih. Samo mir nam daj imaš tam zdaj svoj poligon in kar izdaten skupek enoumja pa si eden drugemu prikimavajte kako dobra je vsaka neumnost , ki vam pade najprej na pamet. Ljudem zagotavljat o sposobnosti tvojega vodstva z glavnim adutom , ki je diplomiral na obramboslovju podiplomsko pa v Kumrovcu in kot tak naj bi rešil Slovenijo lepo te prosim, kar je pri pameti pa SDS itak počasi zapušča.
Skunk Works
25. 04. 2016 18.18
-2
Ni slovenija slučajno tam kjer je, ker pač prevladujejo tovrstno razmišljajoči volilci...ja frane večino imate že 70 let, pa tako revščino od države ste ustvarili....morda je malo bolje kot v jugi, ampak daleč daleč zadaj za normalnimi evropskimi državami....in tako bo tudi ostalo, dokler bodo imeli večino takole razmišljujoči.....ti kar prebiraj socijalistično enoumje, saj to je tvoja ustavna pravica......
fafajonka
25. 04. 2016 17.15
+2
Fantje, ne jamrat, Cerar išče rešitve........:D
Blaška05
25. 04. 2016 17.05
+9
in očitno se bo nadaljevalo s takšnim delom naprej, kajti vlade nimajo posluh za tako nizkotno izkoriščanje delavcev s strani delodajalcev ; ))) naj si nekaj podobnega dovoli delodajalec npr. v Avstriji, lahko, vendar, enkrat in nikoli več ; )))
DeželaKranjska
25. 04. 2016 16.28
+13
Kaj pa lahko delavec stori, ko se mu začnejo dogajati take krivice? Lahko jih prijavi, samo od tega ponavadi ni nič, torej kaj mu preostane? Ja nič. To delo bi morali opravljati sindikati, ker pa so zlizani z oblastjo, najbolj z rdečo, delavci nimajo nobene zaščite. Zdaj bo 1. Maj. Slovenci ne hodite na Rožnik, kako ste lahko take ovce???????????
brabusednet
25. 04. 2016 17.13
-4
Na Rožnik za 1 Maj gredo večina tisti,ki so v komunizmu imeli partijske privilegije in nič delali.Navaden delavec je vedno delal za mali denar.Tudi takrat je bila elita privigirancev z partijsko knjižico.Zato so danes delavske pokojnine mizerne.Takratni partijci so si priskrbeli dobre plače in pokojnine.Poznam kar nekaj takšnih.Naprimer čistilka v Ljubljani v Ljubljanski banki je šla v pokoj pri 47 letih starosti in ima čez 800 evrov pokojnine.Seveda je bila v partiji do razpada partije.
zulj001
25. 04. 2016 17.29
+1
Za vse to je krivo spolitizirano pravosodje ,o pravni državi ni ne duha ne sluha.....
Skunk Works
25. 04. 2016 16.21
+7
Poslušajte se...imeli bi po Švicarsko urejeno gospodarstvo in red, v državi, ki je antipod vsemu švicarskemu.....pa še JS ni važno koliko stane, se pač vzame ljudem in gospodarstvu, in nove kredite, ker JS "rabi"., kako učinkovit je in kaj državljani za plačane davke dobimo nazaj(ceste, itd...) pa ni važno.....pravzaprav se sploh ne spodobi vprašati.......Ne vem ljudje kaj pričakujete od gospodarstva, da ima čarobno palčko?....
Frane Šajn
25. 04. 2016 18.11
+4
Seveda ampak samo pod vodstvom diplomiranega obramboslovca z častnim doktoratom na Kosove bakljav i sljadoljed!