Slovenija
Oglas

Tako se je Celjanka rešila bolečin v ramenih –brez vsakršnih zdravil!

Ljubljana, 14. 03. 2016 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pred tremi leti so Jelko Pere iz Celja začele pestiti bolečine v ramah, ki so postajale vse hujše. Osebni zdravnik ji je predpisal fizioterapije, a te so delovale le kratek čas. Ko je o razbolelih ramenih potarnala znancu, ji je ta svetoval, naj poskusi z akupunkturo. Ta je gospe Jelki povsem spremenila življenje.

Kitajska medicina
Kitajska medicina FOTO: Kitajska medicina

Jelka Pere iz Celja se je proti bolečinam v ramah sprva poskušala boriti s fizioterapijami, a te so bile, kot se je izkazalo, samo začasna rešitev. Celjanka je bila vse bolj obupana, nato pa jo je znanec napotil v center tradicionalne kitajske medicine v Celju k zdravniku Hanu Zaoxiangu, ki je že številnim bolnikom pomagal do trajnega boljšega počutja in jim povrnil zdravje. "Najprej mi je s prsti izmeril utrip na obeh rokah, ocenil njegovo globino, hitrost, moč in način. Pregledal mi je jezik, ki veliko pove o človekovem zdravstvenem stanju, in oči," se prve izkušnje s tradicionalno kitajsko medicino spominja gospa Jelka. Ugotovil je, da so pri njej večja težava otrdele in zakrknjene mišice kot sama zakalciniranost.

Težava je bila vnetje ramenskega sklepa

"Zelo priporočam tradicionalno kitajsko medicino. Prišla sem zaradi obrabe ramenskih sklepov in kalcija. Ramena so se mi popolnoma pozdravila in do danes ne čutim več bolečin. Še vedno po potrebi obiskujem terapijo in vzdržujem to stanje. Hvala!" Jelka, 62

Gospa Jelka, ki je bolečine čutila tudi med mirovanjem, se je morala soočiti z dejstvom, da ima vnetje ramenskega sklepa. "To je sestavljeno ime za hvnetja v sklepu rame in njeni okolici. Gre za pogosto bolezen, ki se pogosto pojavi kmalu po poškobi, kot na primer po nenadni preobremenitvi ramenskih mišic, po nategu ali izvinu in tudi po kronični poškodbi rame. Vzroki za vnetje ramenskega sklepa so po teoriji tradicionalne kitajske medicine lahko tudi boleznotvorni zunanji vplivi: veter, mraz, klimatska naprava in vlaga," pojasnjuje zdravnik Han Zaoxiang.

V zgodnji fazi vnetja ramenskega sklepa je glavni simptom bolečina, ki je lahko precej izrazita v času mirovanja, gibanje ni živahno, spremlja pa ga občutek otrdelosti in omejenosti. Razbolelost se postopoma lahko razširi na vratni del hrbtenice in naprej po rokah. Zaradi vsega naštetega se lahko spremeni naša drža, vsakdanja opravila, kot so česanje, oblačenje in slačenje, lahko postajajo vse bolj naporna in nekateri kmalu pridejo do točke, ko ne upajo več konkretno premikati rame. "Del ljudi lahko stanje ramenskega sklepa izboljša s telovadbo, razgibavanjem in primerno držo, pri večini pa je potrebna aplikacija nekaj učinkovitih terapevtskih metod, da se sklep izboljša in obnovi. Glavne metode, ki jih v tovrstnem primeru uporablja tradicionalna kitajska medicina in imajo zdravilne učinke, so masaža, funkcionalna telovadba in akupunktura," pojasnjuje strokovnjak.

Poleg težav z rameni se je rešila tudi visokega krvnega tlaka

Prav akupunktura akupunktura je bila prava rešitev tudi za gospo Jelko, ki pa jo je poleg bolečin v ramah pestil tudi močno zvišan krvni tlak. Prav zaradi tega je pri njej zdravnik Han izvajal akupunkturo izmenično: en dan za ramena, naslednjega za zvišan krvni tlak. Akupunkturo za ramena je izvajal po zadnji strani telesa, za krvni tlak pa po prednjem delu, tudi po nogah. Največ iglic ji je zapičil okrog ramen, da bi se ji izboljšal pretok vitalne življenjske energije (čija) po meridianih in bi se s tem v telo ponovno povrnilo naravno ravnovesje.

"Sama stoodstotno verjamem v kitajsko medicino; če jo uporabljajo pet tisoč let, menim, da že mora biti nekaj na tem. Z njo imam dobre izkušnje in jo priporočam vsem svojim znancem, prijateljem." Jožica, 66

"Na ta način se obnovita tudi kolagen in hrustanec. Bistvo akupunkture je, da telo spodbudi k samozdravljenju. Za to nekdo potrebuje manj in drugi več terapij, odvisno od samozdravilne sposobnosti posameznikovega organizma," pojasnjuje Jelka Pere in dodaja, da je pri njej posamezna terapija trajala pol ure in je bila kljub iglicam zelo prijetna, brez bolečin. Že po deseti terapiji je opazila bistveno izboljšanje, po 20 terapijah pa so bolečine izginile. Tudi krvni tlak se je znižal, tako da ji ni treba jemati zdravil. Pove še, da zdravnik kar dobro razume slovensko in zna tudi kaj povedati, sicer pa ima v ordinaciji prevajalca sinologa, tako da ni težav s komunikacijo.

Tragične zgodbe s srečnim koncem

A težave gospe Jelke so bile v primerjavi s težavami nekaterih drugih ljudi, ki jih je srečala v ordinaciji zdravnika Hana, zelo blage. Kot pravi, v tradicionalni kitajski medicini iščejo pomoč tudi ljudje po možganski kapi, zaradi hudih revmatskih obolenj, migren, poškodb, nervoz, neplodnosti ... "Seznaniš se s številnimi tragičnimi življenjskimi zgodbami, ki pa imajo običajno sila srečen konec. Tako so denimo s pomočjo zdravljenja pri zdravniku Hanu Zaoxiangu na svet prijokali že trije otroci,"  zadovoljno pove gospa Jelka, ki za vzdrževanje dobrega počutja občasno še vedno hodi na akupunkturo. "Saj veste, kaj pravi načelo tradicionalne kitajske medicine. Tekoča voda ne zastara in vrata, ki se pogosto odpirajo, ne zarjavijo."

Kitajska medicina
Kitajska medicina FOTO: Kitajska medicina
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni