Slovenija

VIDEO: V pičlih 10 minutah se je avto segrel na 50 stopinj. Nikar ne puščajte otrok v razgretih vozilih!

Ljubljana, 14. 07. 2015 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policija pred tretjim vročinskim valom opozarja, da nikar ne puščajte otrok in starejših ljudi, ki niso sposobni sami skrbeti zase, v zaprtih in zaklenjenih vozilih na vročini. Žal se iz nekaterih vozil ne da izstopiti, če so zaklenjena od zunaj. Mi smo preverili, kako hitro se notranjost avta segreje in ostali brez besed.

Več videovsebin
  • V pičlih 10 minutah se je avto segrel na 50 stopinj Celzija
    01:12
    V pičlih 10 minutah se je avto segrel na 50 stopinj Celzija
  • Iz 24UR ZVEČER: Rajko Kenda o posledicah napak staršev
    07:21
    Iz 24UR ZVEČER: Rajko Kenda o posledicah napak staršev
  • Iz 24UR ZVEČER: Otrok ne puščajte v razbeljeni pločevini
    02:58
    Iz 24UR ZVEČER: Otrok ne puščajte v razbeljeni pločevini
V avtu je po desetih minutah postalo neznosno vroče.
V avtu je po desetih minutah postalo neznosno vroče. FOTO: 24ur.com
V videu si lahko pogledate, kaj se dogaja s temperaturo v avtu, ko ga parkirate na parkirišču. Zunaj je bila temperatura zraka v senci 27 stopinj Celzija, na vozilu je kazalo 33 stopinj Celzija. Notranjost je bila s pomočjo klime ohlajena na 23 stopinj Celzija, ko smo vozilo ugasnili in ga zapustili, pa je temperatura začela hitro rasti in se v slabih 10 minutah povzpela na nevarnih 50 stopinj Celzija. Kako je šele moralo biti vroče in zadušljivo v vozilu po eni uri, kolikor je bila v vozilu 11-letna deklica z Gorenjske.

V teh dneh naj bi Slovenijo zajel že tretji vročinski val to poletje. Vremenoslovci opozarjajo, da bo najbolj vroče med četrtkom in nedeljo, ko lahko temperature presežejo 35 stopinj Celzija. Ker se očitno ne zavemo, kako nevarno je v takšni vročini čakati v vozilu, ali pa celo koga pustiti v vozilu, pa čeprav 'le' za pol ure, so na policiji objavili poziv državljanom, da otrok, starejših ali ljudi, ki niso sposobni sami skrbeti zase, ne puščajo v zaprtih in zaklenjenih vozilih na vročini.

V zadnjih dneh so namreč policisti dvakrat rešili otroka, ki so ga starši sredi dneva pustili v zaklenjenem avtu na parkirišču. Prvič so iz avtomobila rešili 13-letnika, drugič pa 11-letnico, oba pa so odpeljali v bolnišnico zaradi dehidracije. Strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike Rajko Kenda opozarja, da je nedopustno otroka kadar koli pustiti v zaklenjenem avtu.

V teh dneh naj bi Slovenijo zajel že tretji vročinski val to poletje, zato nikar ne puščajte svoji otrok v vozilu, ker se le-ta hitro segrejejo.
V teh dneh naj bi Slovenijo zajel že tretji vročinski val to poletje, zato nikar ne puščajte svoji otrok v vozilu, ker se le-ta hitro segrejejo. FOTO: Thinkstock

Popolnoma nerazumljivo pa je, da nekdo otroka v avto zaklene poleti, četudi avto pusti v senci, dodaja strokovni direktor pediatrične klinike. "Avto, ki je ta hip v senci, je lahko čez pol ure že na razbeljenem soncu in temperatura v avtu zlahka preseže 40 stopinj Celzija. Majhen otrok v taki vročini dehidrira, pade v vročinske krče in lahko od vročinskega šoka tudi umre," opozarja Kenda.

"Puščati otroke zaklenjene v avtu na soncu je po mojem trdnem prepričanju hudo zanemarjanje otroka in neodgovorno obnašanje," še pravi. Morda bi bilo še dopustno, da starši spečega otroka pustijo v avtu s spuščenimi stekli, medtem ko sedejo v bližnji lokal, saj ga bodo slišali, če se bo zbudil in zajokal. A pustiti otroka zaklenjenega v avtomobilu na parkirišču nakupovalnega centra, opozarja Kenda, je nespametno in nesprejemljivo. "Nenazadnje se vam lahko kar koli zgodi. Lahko vas povozi avto, lahko srečate prijatelja in se zapijete, lahko vas zadane infarkt ali kar koli drugega in nihče ne bo vedel, da imate v avtu zaklenjenega otroka," poudarja zdravnik.

Zaklenjeno vozilo, otrok v njem, a si sam ne more odpreti vrat

Še bolj pa je strašljivo, ker zadnje čase ugotavljamo, da se pogosto dogaja, da se otrok iz zaklenjenega vozila ne more sam rešiti. Veliko vozil se namreč ne da odkleniti in odpreti od znotraj, če ga od zunaj zakleneš z daljincem. Takšno je bilo tudi vozilo v zadnjem primeru v Kranju, ko je v njem ostala ujeta 11-letnica, policisti pa tudi, ko so razbili šipo, niso mogli odkleniti avta.

Mnoga vozila se žal ne da odpreti od znotraj, če so bila z daljinskim ključem zaklenjena od zunaj.
Mnoga vozila se žal ne da odpreti od znotraj, če so bila z daljinskim ključem zaklenjena od zunaj. FOTO: Thinkstock

Kako deluje vaše vozilo? Ste kdaj preverili, ali ga lahko odklenete, če vas nekdo zaklene vanj od zunaj? Elektronika v vozilih je poskrbela, da je uporaba vozil enostavnejša, pritiskanje na gumbe pa povsem nekaj samoumevnega. S tem smo veliko pridobili na udobju, nekaj pa 'izgubili' na varnosti. Električni pomik stekel ne deluje, če ni elektrike. In če ima vozilo odpiranje stekel na dobri stari način - ročno, potem boste tudi brez elektrike lahko odprli okna in se rešili iz vozila.

Pred manj kot mesecem dni so poročali v ZDA o 72-letniku, ki je zaradi vročine umrl v svojem vozilu. Na stara leta si je namreč kupil vozilo, o katerem je sanjal celo mladost, ker pa ga ni dobro poznal, iz njega ni našel izhoda, ko se je po nesreči zaklenil vanj. Prebiral je celo knjižico z navodili, poskušal zlesti v prtljažnik, a mu je na vročini in na več kot 40 stopinjah Celzija v dobri pol ure zmanjkalo zavesti in je umrl.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni