Slovenija

Tableta na tableto … odvisnost?

Ljubljana, 28. 03. 2012 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lekarnarji opozarjajo, da je prekomerna uporaba protibolečinskih zdravil lahko nevarna, saj lahko vodi v hujše zdravstvene zaplete in celo smrt, povzroča pa lahko tudi odvisnost. To ne pomeni, da ne bi smeli več jemati zdravil, jih moramo pa uporabljati odgovorno.

Protibolečinska zdravila ne odpravljajo vzroka, ampak s posrednim ali neposrednim delovanjem na živčni sistem le lajšajo bolečino.
Protibolečinska zdravila ne odpravljajo vzroka, ampak s posrednim ali neposrednim delovanjem na živčni sistem le lajšajo bolečino. FOTO: Thinkstock

Tudi bolečina je del življenja in kot ugotavljajo lekarnarji, je prav bolečina najpogostejši razlog za obisk zdravnika ali lekarne. Kadar je ta zmerna, posežemo po protibolečinskih zdravilih, ki pa niso tako nedolžna, kot se morda nekaterim zdi. Čeprav zanje sicer velja, da so varna in da nam ni treba skrbeti zaradi resnejših neželenih učinkov, pa farmacevti opozarjajo na pomembnost upoštevanja navodil za jemanje.

"Zavedati se moramo, da zagotovila o varnosti zdravil veljajo le, dokler dosledno upoštevamo navodila za jemanje in priporočene odmerke. Dolgotrajna in prekomerna raba protibolečinskih zdravil lahko vodi v hujše zdravstvene zaplete. Paracetamol na primer lahko poškoduje jetra, nesteroidna protivnetna zdravila so lahko škodljiva za prebavila, opiati pa poleg drugih neželenih učinkov lahko povzročajo tudi odvisnost,“ opozarja članica upravnega odbora Lekarniške zbornice Slovenije in direktorica Ptujskih lekarn Darja Potočnik Benčič.

Lekarniški farmacevti še opozarjajo, da isto zdravilo lahko lajša bolečine različnega izvora, zato običajno ni potrebe po različnih protibolečinskih zdravilih ob različnih bolečinah, kot so glavobol, bolečine v mišicah, boleča menstruacija … Pomembno je vedeti tudi to, da nekatera protibolečinska zdravila lahko vplivajo na psihofizične sposobnosti, zato ob njihovi uporabi velja popolna ali relativna prepoved upravljanja z vozili ali stroji, še opozarjajo lekarnarji.

Slovence veliko boli

Ob akutni bolečini se zdravila za lajšanje bolečine uporabljajo le krajši čas, dokler bolečina ne mine. Če težave trajajo več kot tri dni, lekarniški farmacevti svetujejo posvet z zdravnikom.

Raziskava Slovenskega združenja za zdravljenje bolečine, s katero so želeli ugotoviti vzroke za bolečino, kako bolečina vpliva na življenje in zmožnost posameznika za delo, katera zdravila in načine lajšanja prebivalci uporabljajo in njihovo zadovoljstvo z zdravljenjem, je pokazala, da je pojavnost bolečine pri nas 23 odstotkov, kar Slovenijo uvršča v zgornjo tretjino med evropskimi državami. Raziskava je pokazala, da je v Sloveniji zelo veliko tudi ljudi z močno kronično bolečino – ta pri nas z 11 odstotki presega evropsko povprečje, ki je šest odstotkov. Po pojavnosti močne kronične bolečine se tako uvrščamo na drugo mesto, takoj za Italijo.

Vprašaj o svojem zdravilu!

Tablete
Tablete FOTO: Thinkstock

Lekarne in lekarniški farmacevti želijo s programi farmacevtske skrbi, med katere sodi tudi projekt Vprašaj o svojem zdravilu, spodbujati odgovorno zdravljenje z zdravili, da bi dosegli čim boljše terapevtske izide in kakovost življenja bolnikov. Prav ljudje pa so po njihovo pomemben člen pri zagotavljanju čim boljših izidov zdravljenja z zdravili, zato jih želijo spodbuditi, da bi s pomočjo boljšega poznavanja svojih zdravil prevzeli svoj del skrbi in odgovornosti za zdravljenje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jure Herer
28. 03. 2012 22.26
+0
Bolezen je zdra­va ker se med boleznijo v človeku sežigata duhovna in telesna nesnaga. Zboleti je zdravo. Če pri vsaki najneznatnejši bolečini hitimo v lekarno in jemljemo protibolečinska in druga zdravila, telesnemu obrambnemu sis­temu onemogočamo, da bi opravljal svojo nalogo.
silce
28. 03. 2012 23.38
+2
res je,vrocina je zdrava in ce je previsoka se jo samo niza z hladno vodo,oz. obkladki.in na tak nacin postane clovek odporen.
Jure Herer
28. 03. 2012 22.23
+4
youtube; Medicinska konoplja in njen vpliv na človeško zdravje
HooplaToopla
28. 03. 2012 22.14
+1
Najceneje je vse reševati s tabletami. In najbolj donosno.
periot22
28. 03. 2012 20.42
+5
Marsikateri človek nima druge izbire kot da uživa tablete delat mora, delovni čas mu ne skrajšajo,za operacijo mu rečejo da je še premlad skratka ostanejo mu še tablete da si malo olajša kronične bolečine!!!!!!!!!!!!
RMM
28. 03. 2012 21.40
+5
ko pa prideš do operacije je pa itak že kasno za ospešno okrevanje-porem pa spet tableta na tableta
ill_be_back
28. 03. 2012 19.24
+4
mi to ŽE VEMO !!! ;) povejte onim ki vsak dan tablete proti boličinam žerejo xD
RMM
28. 03. 2012 21.38
+1
Ne želim ti nikdar v življenju,da bi se znašel v moji koži,da bi zaradi zdra. težav požru toliko tega sranja kot jaz!!Verjamem pa da jih res nekateri pogoltajo ogromno-brezveze!!!
Libra77
28. 03. 2012 15.14
+17
Opozarjajo ker se zavedajo strankih učinkov TRDE DROGE. Naj bolj smešni so starci, ki pijejo hudo močne tablete, pred blokom pa se derejo na mulce, ki kadijo travo-zelišče.
tinetone
28. 03. 2012 15.03
+15
haha lekarnari opozarjajo... v resnici oni samo prodajajo, če ljudje nebi kupovali bi oni ostali brez kruha...