Slovenija

'Pri tujcih niso zaznali radioaktivne kontaminacije'

Ljubljana, 17. 03. 2011 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Špela Zupan/T.Š./STA
Komentarji
29

Prebivalce v okolici prizadete elektrarne Fukušima so pravočasno evakuirali, zato ni verjetno, da bi bile osebe, ki se vračajo v Evropo in Slovenijo, kontaminirane z radioaktivnimi snovmi, pravijo na Upravi za varstvo pred sevanji.

Češke državljane so zaradi nevarnosti sevanja ob eksploziji v jedrski elektrarni Fukušima evakuirali iz Japonske. Na letališču v Pragi so jih pregledovali za sevanje. Iz Japonske se vračajo tudi Slovenci, vendar po mnenju strokovnjakov Uprave za varstvo pred sevanji ni vzroka, da bi bili ljudje, ki so v zadnjih dneh bivali na Japonskem, resno zaskrbljeni za svoje zdravje. Prebivalce v okolici prizadete elektrarne so pravočasno evakuirali, zato ni verjetno, da bi bile osebe, ki se vračajo v Evropo in Slovenijo, kontaminirane z radioaktivnimi snovmi ali bile izpostavljene povišanim odmerkom sevanja, so poudarili.

Jedrska elektrarna Fukušima
Jedrska elektrarna Fukušima FOTO: Reuters
V normalnih razmerah smo ljudje izpostavljeni ionizirajočim sevanjem, ki jim pravimo naravno ozadje. Odmerkom, ki so nad naravnim ozadjem in so posledica človekove dejavnosti, se poskušamo izogniti.

Člani odbora za zdravstveno varstvo Evropske komisije so na včerajšnji zvočni konferenci poudarili, da bi bile sistematične meritve radioaktivne kontaminacije potnikov prekomerni ukrep, kvečjemu smiseln za humanitarne delavce, ki so bili dejavni v okolici prizadete elektrarne in se vračajo v Evropo. Italijanska letalska družba je sicer uvedla meritve kontaminacije za svoje posadke in letala, vendar na nobenem od letov ni bila zaznana radioaktivna kontaminacija, so pojasnili. Tudi Slovencem, ki se vračajo iz Japonske, ne svetujejo, da se oglasijo pri zdravniku.

Nizki odmerki sevanja sicer ne povzročajo takojšnjih škodljivih učinkov za zdravje, temveč naključne učinke v prihodnosti. ''Govorimo lahko le o verjetnosti za nastanek rakavega obolenja, ki je sorazmerna s prejetim odmerkom sevanja. Pozneje ne moremo vedeti, ali je rakavo obolenje posledica obsevanja v preteklosti ali kakega drugega dejavnika.'' Zdravniška oskrba ali zdravljenje v primeru nizkih odmerkov ni potrebna.

Takojšnje zdravljenje je potrebno, če je bila oseba izpostavljena zelo visokim odmerkom sevanja. ''Takrat govorimo o determinističnih učinkih, ki se pojavijo nad določenim pragom in zahtevajo takojšnje medicinske ukrepe. Skrajno malo verjetno je, da bi bil kdo od okoliških prebivalcev pred evakuacijo izpostavljen tako visokim odmerkom sevanja. Pozornost bo potrebna le pri interventnih delavcih, ki neposredno v elektrarni poskušajo obvladati jedrsko nesrečo.''

Sicer je jod element, ki se nabira v ščitnici. Namen zaužitja tablet kalijevega jodida je, da se ščitnica zasiči z neradioaktivnim jodom, preden izpostavljena oseba začne vdihavati radioaktivni jod. Tablete je treba zaužiti ob pravem času, to je ne prezgodaj in ne prepozno, najbolje nekaj ur pred izpostavljenostjo. Zaužitje več kot dva dni pred izpostavljenostjo radioaktivnemu jodu ni učinkovito, prav tako zaužitje nekaj ur prepozno. Kalijev jodid ni brez stranskih učinkov. Zaužitje tablet po prihodu iz Japonske bi bilo v vsakem primeru neutemeljeno in bi utegnilo biti zdravju škodljivo.

Oseba, ki je bila izpostavljena nizkim odmerkom sevanja, zaradi izpostavljenosti nima nobenih simptomov oziroma zdravstvenih težav. Prej omenjeni deterministični učinki sevanja povzročijo sevalno bolezen s prvimi bolezenskimi znaki, kot so izguba apetita, slabost, bruhanje, driska in utrujenost. Najbolj občutljivi na sevanje so otroci.

'Tablet kalijevega jodida ne jemljite preventivno'

Zaradi posledic več eksplozij v jedrski elektrarni Fukušima na Japonskem se torej pojavljajo vprašanja, kako bi lahko nesrečni dogodki vplivali oziroma ogrožali zdravje ljudi, če bi radioaktivni izotopi z oblaki prekrili Evropo oziroma dosegli Slovenijo. Prav tako se pojavljajo vprašanja o preventivni zaščiti z jodom.

Pakiranje tablet kalijevega jodida
Pakiranje tablet kalijevega jodida FOTO: Reuters
Vsi, ki bi želeli pomagati prizadetim v potresu na Japonskem, lahko svoj prispevek posredujejo na:

- Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, 02140-0015556761, Namen:Japonska, Sklic: 00 6270. Zbrana pomoč bo prizadetim posredovana prek Caritas Internationalis.

- Rdeči križ Slovenije na tekoči račun 03100-1111122296, referenca ozirom sklic 00 937047, s plačilnim nalogom BN 02, pripis "Potres Japonska". Zbrana sredstva bodo nakazali Mednarodni federaciji društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca za izvajanje programov pomoči.

Po besedah predstojnika klinike za nuklearno medicino v ljubljanskem kliničnem centru Sergeja Hojkeja ''takega tveganja pri nas ni pričakovati, kajti razdalje so le prevelike in s tem se tudi tveganje bistveno zmanjšuje. Ljudje že stoletja živimo v krajih z naravnim sevanjem in smo zato že prilagojeni, vendar pa nobeno ionizirajoče sevanje za človekov organizem ni zdravo. Posamezniki so izpostavljeni določenemu sevanju ali zaradi narave svojega dela ali zaradi potrebe po medicinski diagnostiki zaradi zdravstvenih problemov, ki jih lahko ima človek. Vse, kar je potrebno, je, da moramo vseskozi paziti, saj se sevanje kopiči in sešteva, zato moramo paziti, da ne presežemo dopustne meje.''

Opozoril je, da moramo za ohranitev zdravja z vsakdanjo prehrano in jodirano soljo v telo dobiti zadostne količine joda, potrebne za normalno delovanje ščitnice. Še posebno bogati z jodom so morski sadeži, školjke in nekatere vrste alg. Preventivna zaščita z jodom so tablete kalijevega jodida, vendar po njegovem mnenju za sedaj ni nobene potrebe za njihovo jemanje. Nikakor jih ne smemo jemati kar sami na lastno pest, kajti ob velikem vnosu joda se lahko pojavijo nezaželeni stranski učinki:

- razvoj preobčutljivosti na kalijev jodid, ki ima za posledico nastanek vnetnih sprememb na koži, otekline, povišano telesno temperaturo, bolečine v sklepih, poškodbe limfnega sistema,

- povečano ali zmanjšano delovanje ščitnice,

- pri daljšem jemanju kalijevega jodida lahko pride tudi do prekomernega izločanja sline, pekoče bolečine v ustih, akutnega vnetja nosne sluznice, oteklin in vnetja grla ter vnetja oči, ki se lahko nadaljuje s pljučnim edemom, oteženim dihanjem, depresijo, nespečnostjo, impotenco,

- pri prekomernem zaužitju lahko pride do akutne zastrupitve, katere posledice se kažejo z glavobolom, nastankom šoka, zmanjšanim utripom srca, znižanjem krvnega tlaka, povišano telesno temperaturo, okvaro ledvic, ki se lahko konča tudi s smrtjo.

Tablet je v Sloveniji dovolj

Merjenje sevanja na Japonskem
Merjenje sevanja na Japonskem FOTO: Reuters

Na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) tudi ocenjujejo, da dogajanje na Japonskem zaenkrat ne predstavlja neposredne nevarnosti za prebivalce Slovenije. Podrobno spremljajo razvoj dogodkov in bodo o morebitni nevarnosti sproti obveščali. Z zdravstvenega ministrstva so sporočili, da imamo za primer jedrske nesreče pripravljen načrt in dovolj tablet kalijevega jodida.

Slovenija bo pomagala

Slovenija ni ogrožena zaradi eksplozij v jedrski elektrarni Fukušima na Japonskem, je po posvetu s strokovnjaki po seji vlade povedal premier Borut Pahor. Tudi Jedrska elektrarna v Krškem (Jek) je protipotresno grajena in varna, je poudaril. Čez nekaj tednov bodo znova izvedli stresni test, čeprav delovanje Jek stalno preverjajo tako domači kot tuji strokovnjaki. Če bi se podobna nesreča zgodila v Sloveniji, smo pripravljeni. A verjetnost za jedrsko nesrečo pri nas je majhna, je zagotovil. Je zagovornik jedrske energije, pri čemer pa mora biti varnost na prvem mestu. Meni, da je jedrska energija eden od virov energij, ki jih danes potrebujemo.

Po besedah direktorja Uprave za jedrsko varnost Andreja Stritarja je Jek vseskozi pod nadzorom domačih in tujih strokovnjakov. V minulih letih so prišli do spoznanja, da je treba določene stvari glede varnosti izboljšati. Tako bodo čez okoli leto dni v Jeku vgradili tretji dizelski generator, s čimer bo imel štiri neodvisne vire energije v primeru izrednih dogodkov: tri dizelske generatorje in neposredni daljnovod iz Termoelektrarne Brestanica. Načrtovano je tudi zvišanje nasipov ob Savi, ker so strokovne ugotovitve pokazale, da Sava lahko poplavi širše območje, kot se je sprva predvidevalo. "S takšnimi ukrepi se varnost močno izboljšuje," je dejal.

Slovenska vlada je sicer sprejela odločitev, da bo Japonski nakazala 150.000 evrov pomoči preko Rdečega križa. Reševalcev na Japonsko zaenkrat ne nameravajo pošiljati, dokler zanjo ne zaprosijo. Po zagotovilih zunanjega ministra Samuela Žbogarja so vsi Slovenci na varnem, je povedal Pahor. Dodal je, da zaenkrat ne razmišljajo o vrnitvi diplomatov in uslužbencev veleposlaništva v Slovenijo, jih pa bodo verjetno preselili iz Tokia v Osako. Če bo potrebna evakuacija, jo bodo izvedli.

Slovensko podjetja XLAB je v sodelovanju s svojimi lokalnimi poslovnimi partnerji na Japonskem vsem japonskim podjetjem omogočilo brezplačno uporabo svojih programskih rešitev za delo in sestanke na daljavo. XLAB in japonsko podjetje OceanBridge sta se povezala tudi s predstavnico slovenskega veleposlaništva v Tokiu Heleno Drnovšek-Zorko, ki je pobudo v imenu zunanjega ministrstva tudi podprla.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu Slovencem, ki so na Japonskem, medtem svetujejo, naj razmislijo o možnosti, da varno in z uporabo komercialnih načinov potovanja zapustijo državo, če se tako odločijo. Priporočajo pazljivost in previdnost ter upoštevanje navodil japonskih oblasti. Če potrebujejo kakršno koli pomoč ali nasvet, lahko takoj kontaktirajo veleposlaništvo po spletni pošti na helena.drnovsek-zorko@gov.si ali matjaz.koprol@gov.si ali na telefonsko številko +81 (0)3 5468 6275. V trenutnih razmerah sicer odsvetujejo vsa nenujna potovanja. Slovencem, ki ne morejo odložiti potovanja na Japonsko, svetujejo skrajno previdnost, dodatno preverjanje razmer v krajih, kamor potujejo, in pridobitev podatkov o trenutnem stanju v državi tudi iz drugih virov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomy33
18. 03. 2011 16.11
zlobniCO2
18. 03. 2011 12.24
prihodnost sloni na jedrski energiji
Madyy
18. 03. 2011 11.32
Koliko bi jih skrbelo za demokracijo ob reaktorju, sklical bi se varnostni svet...ropotalo levo desno in vse bi bilo tam..če bi se namesto sevanja tam cedila Nafta..?? Tako jih pa skrbi ta Libijski Kamelar ostali svet pa čisto nič...
JanezNovakJohn
18. 03. 2011 11.02
Še ena desetletna vojna. Katastrofa. V nafti je Huduč.
zlobniCO2
18. 03. 2011 10.40
sedaj bo gradnja NEK2 izredno poceni graditi moramo cimprej
jurjur
18. 03. 2011 10.09
Egipt: Ob protestih v Egiptu je Slovenija panično evakuirala Slovence. Tuji turisti so ostali . Evakuacija je dejansko bila nepotrebna. Japan: Tuje države panično evakuirajo svoje ljudi. Slovenci ostajajo tam, kljub temu da se dogaja nekakšen Černobil (pa sploh še ni konec) Ali ni to malo čudna logika?
americanboy
18. 03. 2011 04.54
Radiaktivnost je dosegla juzno Kalifornijo. folk vam se niti ne sanja kake so to posledice
Tonček Balonček
17. 03. 2011 21.26
Upajmo, da sta gospe Fernandez in Muiči že v Ljubljani!
Madyy
17. 03. 2011 20.00
Ko se ladja potaplja jo podgane zapustijo prve..??
marjanka9
17. 03. 2011 19.47
Res ne razumem zakaj ne bi preverili kakšno dozo sevanja so prejeli. Itak, da ne vedo kolikšno je bilo dejansko sevanje, ko so ljudi evakuirali. Jaz to lahko razumem edino, kot, da se itak ne da nič pomagati in v tem primeru je za te ljudi najbolje, da ne vedo v kakšnem stanju so.
buderus
17. 03. 2011 19.42
...razumljivo, saj to se samo na domačine prime..
zlobniCO2
17. 03. 2011 19.20
se bo kdo prenajedo mu bo slabo
zlobniCO2
17. 03. 2011 18.27
Tonček Balonček je zadel tapravo mar bi avtomobile prepovedali takoj ko se zgodi nesreca vse je krivo umrli bomo aaaa gremo kr nazaj v jame
Tonček Balonček
17. 03. 2011 18.26
Joj, ,kot da bi zdaj en vlak v Indiji padel v prepad in bi tu začeli gonjo, da moramo opustiti železnico! Ta folk ni normalen! Naj zanikamo Boga Očeta zaradi mariborske škofije ali kaj?! A če s ezgodi nesreča v velenjskem rudniku, ,bomo opustili TEŠ VI in če s ejutri zaletite z avtom, bomo nehali z avtomotom? Zakaj imamo sploh plin v jeklenkah, če je vsako leto par deset mrtvih? Zakaj sploh rojstva, saj vsi umremo, popolni nesmisel!?
zlobniCO2
17. 03. 2011 18.21
vec ljudi bi umrlo zarad tega ker se bi najedli tega joda po nepotrebnem
zlobniCO2
17. 03. 2011 17.48
Upam da se gradnja zacne drugo leto NEK 2 prihodnost
zlobniCO2
17. 03. 2011 17.45
NEk 2 je nujnost zdaj za jutri čisto energijo
fizelj2
17. 03. 2011 17.44
grozljivo...niti ene novice o Libiji kjer umira zadnje upanje v demokratizacijo Bliznjega vzhoda....mi pa se delamo kot da se nic ni zgodilo...se zal nam bo...zelo zal. Zgleda je bolj vazno kaksni so proracuni za racunalniske igrice ...kaksno gnilo porocanje
Madyy
17. 03. 2011 16.30
Jasno saj so jo pocvirmali iz Japonske, dali gas do daske in potegnili špuro tako kot Bosanci iz Slovenije ko je bila vojna za osamosvojitev.. In tako pokazali kaj so lojalni tuji državljani..
simevlado
17. 03. 2011 15.31
panika panika jejte jejte :D