Slovenija

Ta veseli dan kulture znova odprl številna vrata

Ljubljana, 03. 12. 2014 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Številne kulturne ustanove so na Ta veseli dan kulture znova brezplačno odprle vrata za obiskovalce. Ponudba dogodkov je bila najbolj pestra v Ljubljani in Mariboru, pisan nabor prireditev pa je bil ljubiteljem kulture na voljo tudi drugod po Sloveniji.

Prešernov spomenik
Prešernov spomenik FOTO: Thinkstock

Ta veseli dan kulture, s katerim obeležujemo obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, je tudi letos odprl vrata številnih kulturnih ustanov po vsej Sloveniji. V 65 krajih je bilo ponudil skupaj več kot 350 brezplačnih dogodkov – predstav, razstav, koncertov, predavanj, vodstev, delavnic in drugih dogodkov.

Ponudba dogodkov je bila najbolj pestra v Ljubljani in Mariboru, pisan nabor prireditev pa je bil ljubiteljem kulture na voljo tudi drugod po Sloveniji.

V Ljubljani so med drugim v Narodni galeriji predstavili prvo tipno sliko, namenjeno slepim in slabovidnim, s katero so dopolnili stalno zbirko. V galeriji so izbrali sliko Mihaela Stroja Luiza Pesjakova, kot posebnega gosta pa so na dogodek povabili Alena Kobilico. Mestni muzej Ljubljana pa je med drugim vabil na veččutno vodstvo po razstavi Emona: mesto v imperiju.

Pokrajinski muzej Maribor je na ta dan odprl nov ogledni muzejski depo slikarstva. V njem hranijo dela, ki jih javnost še ni imela priložnosti videti, ali pa že dolgo niso bila na ogled. V Zgodovinskem arhivu Celje pa so odprli razstavo ABC Arhivska Barbara Celjska, ki Barbaro Celjsko obravnava prek listinskih virov.

Ob tem dnevu pa prihajajo opozorila, da je za kulturo iz leta v leto namenjenega manj (proračunskega) denarja in zato številne ustanove propadajo.

Nekatera gledališča so danes omogočila brezplačen ogled predstav, ponekod pa so vabili na vodene oglede po skrivnostih in zanimivostih stavb.

Temu veselemu dnevu kulture so se pridružili tudi kinematografi. V kinu Komuna, v Kolosejih v Ljubljani, Kranju in Mariboru, v Art kinu Odeon v Izoli in v Kulturnem domu v Novi Gorici so  predvajali celovečerni film Inferno režiserja Vinka Möderndorferja.

Z dnevom odprtih vrat je ministrstvo začelo v Prešernovem letu 2000. Z leti se je pobuda preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen kulturni dogodek. Na ta dan se najlepše združujeta dostopnost in želja ljudi po doživetju kulture.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

johanca123
03. 12. 2014 19.37
+1
A bo Makarevička tud kej kulturnega prispevala glede na to, da prejema vsak mesec 1,5 kilo Ojrof, brez da bi kdajkoli prispevela v blagajno penzinistov.
CandySkull
03. 12. 2014 15.26
+3
Lička bledijo, joške visijo, lukna velika, Prešerna ne mika..... Vse Najboljše France Prešeren!
Blaška
03. 12. 2014 09.26
+8
danes bi morali praznovati dan kulture, če jo ima narod še kaj, kaže jo ravno ne : )))
Nataya
03. 12. 2014 08.48
+1
O Bog reši nas Ognja, poplav, vojne kuge in SLOVENSKE KULTURE..