Slovenija

Türk tretji predsednik?

Ljubljana, 03. 11. 2007 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tjaša Slokar/Š.Z./STA
Komentarji
325

Če bi bile volitve danes, bi bil za novega predsednika prepričljivo izvoljen Danilo Türk, kažejo javnomnenjske raziskave.

Türk ima pred Peterletom občutno prednost, kažejo javnomnenjske raziskave.
Türk ima pred Peterletom občutno prednost, kažejo javnomnenjske raziskave. FOTO: Dare Čekeliš

Kot kaže javnomnenjska raziskava, ki jo je za POP TV in časopis Dnevnik opravila agencija Ninamedia in v kateri je bilo anketiranih 1.500 anketirancev, bi Danilo Türk na volitvah dobil 61 odstotkov glasov. Lojze Peterle bi prepričal 25,1 odstotka anketirancev, 13,8 odstotka pa je še neopredeljenih. Slednji se bolj nagibajo k Türku, ki bi dobil 68 odstotkov, Peterle pa bi prepričal 32 odstotkov volivcev.

Türku je od prejšnjega tedna podpora zrasla za nekaj manj kot tri odstotne točke, čeprav odmevnejših soočenj pred drugim krogom še ni bilo. Zanimiv je tudi podatek, kakšne so strankarske preference Türkovih volivcev. Zanj bi glasovalo 90 odstotkov tistih, ki bi volilo Pahorjeve SD, in kar 80 odstotkov volivcev LDS, kar pomeni, da se od drugega kroga dalje profilira bolj levo kot prej. Nenazadnje ga je podprl tudi nekdanji predsednik Milan Kučan. Türk ima tudi veliko večino volivcev SNS.

''Mislim, da je med volivci SNS veliko ljudi, ki so nezadovoljni s problemi, ki so v naši državi, in ki so razumeli, da imam jaz do raznih problemov, tudi socialnih, zelo jasna in stališča. Tako da me ta podpora ne preseneča posebej, tu gre za precejšen delež protestnih glasov,'' je pojasnil Türk.

Peterletu se vrata v predsedniško palačo, sodeč po javnomnenjskih anketah, zapirajo.
Peterletu se vrata v predsedniško palačo, sodeč po javnomnenjskih anketah, zapirajo. FOTO:

Peterletu pa je od prejšnjega tedna podpora še padla z 29,8 na 25,1 odstotka. Podprlo bi ga sicer 65,6 odstotkov volivcev SDS, ravno tako velika večina volivcev SLS in NSi, ne žanje pa simpatij med volivci SNS. Peterle je moral ukrepati in fronte si očitno zapira tudi s tem, da v prvi bojni črti nima več Marka Pogorevca, zaradi katerega mu je napovedal vojno eden najvplivnejših Primorcev Boris Popovič, koprski župan.

''Mi smo se v našem štabu odločili, da jaz prevzamem strateško vodenje, in da se v finalu, ko je kampanja drugačna, kot je bila, ko smo imeli konvencije, operativne naloge ob odsotnosti gospoda Pogorevca prevzame gospod Ilc, in to ni bila zadeva neke trgovine. Jaz trdo delam naprej, da bi bil rezultat zmagovit, kot je bil v prvi rundi,'' je povedal Peterle.

Zanimivo pa je, da anketiranci znova napovedujejo visoko volilno udeležbo, čeprav poznavalci ocenjujejo, da se bodo tokratne volitve zapisale kot volitve z najnižjo udeležbo doslej - bila naj bi manj kot 50-odstotna.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (325)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
06. 11. 2007 10.18
ha ha ha ha ,.......bomo videli ,..¨¨ petrle se je včeraj samo oziral nazaj kaj je on naredil ,....to bo slabo za njega !!!! vidi se da je turk diplomat z velikimi izkušnjami v svetu ,...... petrle pa pozna samo merklovo in sarkozija,.....!!??
pravica@gmail.com
05. 11. 2007 23.46
olta49, no, Lojze je bil zraven, je bil tudi izpostavljen, ni čakal nekje v mirnih tujih krajih ... Res, na fronti pa ni bil. Na pravi ne.
olta49@siol.net
05. 11. 2007 23.32
tako ko se hvali LOJZE kako je nosil glavo v kovčku,kaj naj porečejo drugi,ki so bili v prvih vrstah in resnično nosili glavo kod,da bi bila tarča izven kovčka. Vsa čast vsem,ki smo doprinesli svoj delček k samoosvojitvi. Zato Lojze spakiraj kufer in nezaj v Busel.
jansa-arms
05. 11. 2007 23.20
Nič slabega ni v tem,če se je Türk zavzemal za konfederacijo,Amerka jo ima in tudi Evroppa.Če bi bili srbi takrat za tako ureditev,ne bi bilo voje pri nam,Hrvaškem,Bosni in na kosovu,ne bi bilo Vukovarja in Srebrenice.
paulinepu
05. 11. 2007 23.06
Komaj čakam enega ali drugega v predsedniški palači, saj bom od tistega trenutka bolje živela. Ker se bo en ali drug osebno zavzel za vsakega posameznika, vsakega državljana... In tudi za mene. Pa samo predsednika želita biti... ;-)
jansa-arms
05. 11. 2007 23.03
Kučan,je bil vodja delegacije v Beogradu,in je s svojimi sodelavci je zapustil kongres.To je začetek slovenske osamosvojitve in zato je bil Kučan dvakrat predsednik.Brez tega dejanja,se tudi Hrvaška,Bosna in makedonija ne bi odcepili in bi bili še vedno v Jugoslaviji.Za argentinske povratnike in njim enakomisleče ne bi bilo prostora v Sloveniji.Zato,pav tisti,ki ga toko sovražite,ste mu lahko hvaležni.Vsi ostali desničarji od Pučnika do JJ so se pojavili pozneje kot politiki.Pred tem so samo v ozadju čakali kot hijene,da se dokopljejo do oblasti.Zato ne govoriti neumnosti,če ne bi bilo levice,potem tudi desnice ne.
mitja.j@gmail.com
05. 11. 2007 22.59
doki007 nej mi en pove kaki profili ljudi bodo glasoval za petrleta ,..al pa stranke ,...???? ............................................ Petrleta vsi pravi Slovenci, za turka pa Golobići, Jelinćići, Potrćići, komunisti in doki 007, v glavnem takšni, ki jim nebi smeli dati državljanstva.
BB92690
05. 11. 2007 22.46
Izgleda, da mnogi zelite tudi naslednjih pet let neslovenca za ppredsednika! Lojze, drz se!!
victoriosus
05. 11. 2007 22.33
Turk je bil PROTI osamosvojitvi. Dokaz? Sobotna priloga, 22.9.1990, str. 20-21. Jasno zagovarja konfederacijo in ne podpira osamosvojitve. Takšenga predsednika NOČEMO!
mindfucker
05. 11. 2007 22.26
lojzek, več sreče prihodnjič!
srpko
05. 11. 2007 22.05
Osebno sem videl kako je Petrle z mitraljezko streljal po JLA vojakih. In zdaj se to zanemarja. Ni pošteno. Lahko bi se zadel v nogo.
bluzer
05. 11. 2007 22.02
bolje slovenec kot turek...
bluzer
05. 11. 2007 22.00
pa saj ni govora o tem, tda bi bil Lojze ne vem kako zaslužen za njo... SAMO PROTI NI BIL; KOT TUREK!!!
mindfucker
05. 11. 2007 21.56
pa, pa, lojzek!
malasutra@gmail.com
05. 11. 2007 21.48
ne bi rekel, če bi bil lojze kaj ekstra zaslužen za osamosvojitev. pa je le eden izmed mnogih, premnogih. res za kozlat. do kdaj bomo na vrhunskih političnih položajih gledali te osamosvojiteljske kričače. demagogija brez primere. fuj. moj kandidat je bil gaspari in nisem nameraval iti v drugi krog. e, zdaj grem, ker tega krščanskega demagoga s svojo pasivnostjo ne bom podpiral. turk, imaš moj glas.
anci1982
05. 11. 2007 21.37
pa tole je že katastrofa. Kako se lahko nekdo ki kandidira za predsednika obrača v smer v katero piha veter. V prvem krogu ni bilo govora o osamosvojitvi, sedaj pa dejansko peterletova kampanja temelji na njej- za bruhat. Slovenija rabi na vseh področjih novi svež veter torej naj bo turk predsednik. Če ne bo vredu bomo pa čez 4 leta volili drugače, enako kot smo pred 3 leti dali priložnost Janši, kar je pridno izrabil tako da bo naslednje leto zopet druga nova stranka na oblasti- vsaj upam.
bluzer
05. 11. 2007 21.23
ponovno: zdaj se že ponavljam: turek naj kandidira za predsednika jugoslavije, ne pa slovenije, ki jo je hotel zadušiti že ob rojstvu! zdaj pa govori, kako je branil človekove pravice.... pač tipičen komunistični aparatčik sovjetskega kova,... samo to me moti pri njem, vseeno pa spoštujem njegopvo drugačnost, vendar naj kandidira za predsednika SFRJ... to je vse... ja prvoborec, ne sekiraj se tolko zaradi tega,... seveda ne ljubim peterleta, samo on da vsaj karte na mizo, kaj je... turek pa govori, da je slovenec, je pa v resnici Hadžija...
malasutra@gmail.com
05. 11. 2007 21.21
tom.tom, če gledava isti program, potem imaš ti privide. lojze muti in iz rokava vlači neke štorijice in zgodbice, ker brez njih očitno ne zna prav dosti povedati.
sdspecy
05. 11. 2007 21.17
To je že skrajno neumno! Ko otroc ste vsi, k se prepirajo, kdo je kriv: "Ati, ati, Luno je pa sladoled po sedežu namazu! - Ne pa nism! - Ja, pa si! - NE, PA NISM! - JA, PA SI! ...... " A se vam ne zdi, da ste mal starejši kot 5 letni mulci??? Tu gor itak ne boste NIČ rešl, zato se že mal umirte! Pa pejte raje kej koristnega delat (če sploh znate)! Vsi skup! lp
odkimasin
05. 11. 2007 20.34
Poglejte na RTVSLO kako Peterle sesuva Turka. Bravo Lojze.